5 exerciții care să te ajute în 2023

Timp de citire: 7 minute

Oricât ai vrea să o întorci, oricum ai vrea să te raportezi la el, cu toții putem conveni asupra aceluiași lucru: 2022 a fost un an greu.

Un an în care poate ai simțit și tu cel puțin o dată că ți se trage covorul de sub picioare tocmai când ești aproape să-ți atingi obiectivele. 

Un an în care ai simțit cum epuizarea sapă în oasele tale și rămâne acolo, fără drept de apel. 

Un an în care poate ai avut deasupra capului tău un nor care nu te lăsa să te bucuri de micile reușite. Sau o voce pe umăr care-ți șoptea „ce-i mai rău, abia acum începe.” 

2022 se simte ca un an în care au rămas doar cioburi din visele, obiectivele și speranțele pe care le aveai pentru tine. 

Cioburi pe care ai vrea să le arunci fără doar și poate, pentru că nu mai au niciun rost. 

Dar cum ar fi ca în loc să arunci aceste cioburi, aceste vise, le-ai da o altă viață? 

Vrem să-ți spunem o poveste despre cioburi care au primit o altă viață. 

În secolul XV, Ashikaga Yoshimasa, un shogun japonez, în timp ce servea ceaiul cu fast, a scăpat bolul. În timp ce aduna bucățile bolului rămas, a decis pe moment că îl va repara.

Inițial, l-a trimis în China. După câteva luni a primit ceva ce părea a fi o abominație – o umbră a bolului pe care l-a trimis. Era deformat și ținut împreună de capse metalice și voluminoase. 


Cu toate că Ashikaga Yoshimasa înțelegea că un bol spart reparat nu va fi niciodată la fel, tot credea că trebuie să existe o soluție mai elegantă. Așa că a chemat meșteșugarii locali ca să găsească acea soluție. 

Meșteșugarii, onorați de cererea shogun-ului, s-au gândit la toate variantele posibile prin care pot să redea viața unui bol spart. 

Într-un final au ales să repare bolul cu aur. Au amestecat lipiciul cu aur și au lipit bucățile de ceramică între ele.

Ce a ieșit din mâna lor, nu doar că l-a minunat pe shogun, ci pe toată lumea. Pentru că munca lor nu a rămas doar o reparație inedită – ci a fost ridicată la o formă de aur și a primit și un nume „kintsugi” – tâmplărie de aur. 

Kintsugi înseamnă că spărturile și reparațiile ulterioare fac parte din istoria vasului și sunt elemente fundamentale. 

Kintsugi înseamnă că bolurile devin mai frumoase, în ciuda imperfecțiunii. 

Kintsugi înseamnă să privești lucrurile altfel: în loc să vezi menaj în cioburi, să vezi artă. 

Cum să aplici „kintsugi” în 2023  

Ne-ar plăcea să-ți spunem că „uite, ia lipiciul ăsta și toate lucrurile o să se rezolve.” 

Din păcate, în viața reală nu există scurtături de acest fel.

Dar există o alternativă: să vezi lucrurile altfel. 


Să nu mai vezi doar partea goală a paharului, ci să te întrebi ce e în partea plină și dacă te ajută. 

Să nu mai vezi doar cioburi de visuri frânte, ci o documentație pentru cum să îți recalibrezi visurile. 


Să nu mai vezi doar că 2023 o să fie un an groaznic și să simți cum emoțiile te sufocă, ci să înțelegi că în mijlocul haosului există și oportunități. 

Dar cum? Cum să privești lucrurile din altă perspectivă când vezi că în 2022, când ai încercat să faci același lucru, s-a întâmplat ceva și toate au mers pe dos?

Cum să-ți mai păstrezi speranța și entuziasmul că „o să fie mai bine în 2023?” 

Pot fi doar câteva întrebări care se creionează în mintea oricui care aude că „2023 poate fi un an bun”. Poate nu la aceeași intensitate, dar pe aceeași linie. 

Obiectiv vorbind, nu putem spune cum va decurge anul 2023. Nu știm cum va evolua economia, inflația, scumpirile…etc. 

Dar știm un lucru: un an bun, cum ar fi 2023, nu ține doar de ce se întâmplă în lume. Ci și de cum îl vezi tu – cum te raportezi. 

În continuarea articolului o să îți prezentăm câteva exerciții care să te ajute să privești lucrurile din alt unghi. 

5 tehnici prin care să îți schimbi perspectiva 

  1. Pentru fiecare lucru negativ, găsește două aspecte pozitive 

Știm, știm, e una dintre cele mai frustrante tehnici. Să sapi în interiorul tău și să găsești un lucru pozitiv? Sună imposibil și frustrant. 

Însă, funcționează. Funcționează pentru că lucrurile nu vin doar în alb sau negru, ci vin și cu alb și cu negru sau gri. Și funcționează mai ales pentru că te pune în situația în care să gândești altfel. Să vezi și reversul medaliei. 

Așa că data viitoare când simți că ceva o să meargă rău, gândește-te de ce acel lucru ar avea de fapt un impact pozitiv. 

  1. Schimbă-ți mediul

Câteodată, ca să vezi lucrurile dintr-o altă perspectivă, trebuie să schimbi locul în care ești. 

Asta nu înseamnă că acum e momentul oportun să îți aduni toate lucrurile și să te muți într-o cabană. Deși, dacă îți dorești să faci asta, noi te susținem.


Ci e momentul oportun să schimbi ceva prin casă. Să incluzi un tablou, să muți biroul mai aproape de geam ca să primești mai multă lumină naturală. 

Sau să mergi la birou mai des sau să lucrezi mai des de acasă. Depinde pe unde ești acum.


S-ar putea ca o schimbare atât de mică să fie suficientă ca să începi să vezi lucrurile altfel – atât la propriu cât și la figurat. 

  1. Rămâi în moment 

Când anxietatea vine peste tine, nu vine să te tragă de mânecă și să-ți zică „hmm, rău ai făcut ce ai făcut aici.” Ci vine să îți șoptească că „ceva rău o să se întâmple. Nu știu ce, când sau de ce, dar o să se întâmple.” 


Ca să poți să controlezi emoțiile astea intense și să analizezi la rece posibilitatea ca ceva să se întâmple, trebuie să te concentrezi pe moment. Pe ce se întâmplă acum. 


Tehnica cea mai simplă, deși sună ridicol, e să-ți spui ție cu voce tare că „asta e o problemă cu care mă voi confrunta mai târziu. Acum am alte priorități.” 

Funcționează mai bine decât ai crede :). 

  1. Odihnește-te 

Când vezi totul printr-o lentilă întunecată și simți că lumea se sfarmă în jurul tău, cel mai simplu mod prin care poți să-ți schimbi percepția e să te odihnești. 

Și nu, din păcate, soluția nu este să dormi câteva ore în plus sau să nu-ți mai setezi alarma. Pentru că orele de somn pierdute, nu pot fi recuperate. 

În schimb, îți recomandăm să încerci să dormi 8-9 ore pe noapte. 

Știm că e foarte complicat să dormi 8 ore pe noapte. Mai ales dacă te-ai obișnuit să funcționezi pe 6 ore de somn și noaptea stai și te uiți la tavan. 


Așa că venim spre tine cu câțiva pași concreți pe care poți să-i aplici, chiar din seara asta :). 

  • Încearcă să îți setezi un program de somn. O oră fixă la care te culci și la care te trezești, inclusiv în weekend. 
  • Asigură-te că nu ai obiecte luminoase în camera în care dormi. De exemplu ceas cu LED sau chiar și televizor. 
  • Evită să te uiți la telefon înainte să dormi. Dacă nu te poți dezlipi de telefon, atunci caută în setări un filtru galben, care să reducă din lumina albastră – pentru că lumina albastră ține corpul treaz. 
  • Include lumini roșiatice în camera de somn
  • Evită cafeina după ora 16:00. Asta se aplică inclusiv la ceaiurile cu conținut ridicat de teină – cel verde și cel negru.

E important să prioritizezi somnul în programul tău. Dar somnul liniștit, lipsit de zgomote și de distrageri luminoase.

Pentru că doar așa se pot regenera celulele din creier.

Când simți că lumea e prea mult sau că nu ai idei, fă cum fac vorbitorii de engleză: „sleep on it”. Adică fură câteva ore de somn. O să vii cu idei fantastice :). 

  1. Rămâi student mereu 

Cu cât timpul trece, cu cât mai multe experiențe își fac loc în viața noastră, tindem să nu mai fim curioși de alte posibilități. Decidem că experiența noastră de viață și lecțiile luate până în momentul acela sunt adevăruri absolute. 

Însă, tocmai mentalitatea de tipul „știu că nu știu tot” s-ar putea să fie exact piesa de puzzle de care ai nevoie. 

De exemplu, în momentul în care simți presiunea viitorului. Simți incertitudinea care se zvonește că o să persiste și în 2023, în loc să decizi că „da, așa o să fie”, întreabă-te: „alții ce spun?” „Alții cum văd situația?” „Alții ce soluții au?” 

Și nu uita ca după, să te întrebi și: „cum mă afectează pe mine noua informație?”, „cum aș reacționa eu acum că știu această informație”, „ce pot să fac acum că știu asta?” 

Soluțiile pot veni chiar de unde nu te aștepți.

Și poți începe cu acest exercițiu chiar de marți, 13 decembrie, de la ora 20:00 (ora României). 

Pentru că marți, împreună cu Lorand, organizăm un webinar LIVE și gratuit. 

Un webinar care o să te ajute să vezi și reversul luminos al medaliei: oportunitățile din mijlocul haosului. 

Un webinar în care o să afli cum poți să transformi 2023 într-un an legendar.

Timp de 2 ore o să:

  • Descoperi întrebarea care generează cele mai multe idei de creștere. Și vei știi cum să  transformi mentalitatea de victimă (cei care plâng) în cea de victorios (cei care vând batiste).
  • Înveți care este formula prin care poți să obții ce îți propui în 2023.
  • Afli care este singura diferență dintre oamenii săraci și oamenii bogați (pe baza unui studiu făcut pe o perioada de 5 ani). Și vei știi cum să folosești această diferență încât să vezi rezultate deja în 2023, dar și în următorii ani. 
  • Înveți la ce să te uiți în 2022 că să poți stabili mai corect obiectivele pentru 2023.
  • Înveți cum să stabilești corect obiective pe care chiar să le atingi, dar care să fie suficient de mari, încât să transforme 2023 într-un an legendar.
  • Înveți cum să scapi de lene, frustrare, epuizare, stres, oboseală, depresie și cum să te menții motivat pe parcursul anului 2023.
  • Înveți care a fost tehnica pe care a folosit-o Lorand în 2021 pentru a duce profitul firmei la peste 1.7M de euro (e o tehnică disponibilă pentru tooata lumea, indiferent că ai sau nu o afacere).
  •  Înveți cum să faci un plan individual de acțiune pentru a face din 2023 un an legendar. Și poate chiar să replici asta în fiecare an. 

Nu-ți putem promite că după 2 ore o să te simți un alt om.

Nici că o să îți bifezi toate obiectivele fix în următoarea zi.

Însă, ce putem să promitem e că după 2 ore o să știi ce să faci cu cioburile alea. 

O să știi cum să aplici metoda kintsugi asupra visurilor și obiectivelor tale. Nu vor fi perfecte, poate vor mai fi elemente care lipsesc, dar tocmai imperfecțiunea lor o să te ajute să vezi altfel lucrurile: că și visurile ciobite pot fi împlinite. Trebuie doar să știi cum :). 

Te așteptăm la webinar!

5 thoughts on “5 exerciții care să te ajute în 2023

  1. Foarte frumos articolul….deja am inceput sa le pun in aplicare vreo 3 ideii de aici…si chiar pot sa zic ca vad lucrurile altfel…mai am de pus in aplicare nr.2 si nr.3…si asta sper cat mai curand…

  2. Da domnul meu ce dreptate aveti am inceput sa va urmaresc datorita sefului meu la care lucrez in spania el mía zis sa va urmaresc da anul 2022 nu a fost asa de bine si nici asa de rau dar din ce am citit este un pic din adevar si mai ales mía placut partea care spune ramai tot timpul student o sa intru live pe seminar

  3. Mulțumesc pentru informații.
    Din păcate nu am putut participa la webinar!
    Mult succes in continuare!

Leave a Reply