
Imaginează-ți că:
Ți-ai terminat plimbarea de seară și te îndrepți spre casă.
Primești o notificare pe ceasul smart care te anunță că (surpriză) ți-ai atins obiectivul de pași. Bonus: Ești informat că vremea de mâine se anunță numai bună, așa că te gândești să faci o excursie de o zi prin împrejurimi. Îi spui lui Siri să găsească locații din apropiere cu cele mai frumoase priveliști. Vrei să te delectezi și să respiri aer curat, vrei să citești și să te bucuri de o locație faină, căci ai avut o săptămână plină.
Gândurile încă îți zboară la planificarea zilei de mâine în timp ce intri în casă.
Dai comanda vocală pentru playlistul muzical de seară, plus lumină ambientală.
Imediat ești anunțat că cina e gata (ai setat din timp ca robotul tău preferat să gătească rețeta voastră clasică de miercuri: pui la tigaie cu legume). Așa că îți chemi toți membrii familiei jos, să luați masa împreună.
Ce tocmai ți-am descris e doar un exemplu de cum poți să-ți petreci o seară, folosind ajutorul tehnologiei. Sună SF câteva detalii? Majoritatea există deja și pot fi testate.
De la sistemele de automatizare pentru casă, care te ajută să:
- controlezi iluminatul, temperatura și alte aparate electrice,
- monitorizezi activitatea din jurul casei,
- controlezi conținutul media din întreaga locuință,
- programezi alarme, cauți informații,
- monitorizezi calitatea aerului, nivelul de umiditate și poluare,
- gestionezi consumul de energie,
și până la softuri, aplicații, roboți, Machine Learning, Blockchain.
Toate acestea fac parte din dezvoltarea tehnologiei. Și vor deveni din ce în ce mai autonome prin inteligența artificială (AI).
Unele lucruri probabil te sperie, altele te încântă. Iar asta e perfect normal.
Și dacă ai văzut săptămânile trecute că mai mulți miliardari și cercetători, printre care Elon Musk au cerut oficial punerea pe pauză a dezvoltării tehnologiei de AI (cerere care vine pentru a le da timp să studieze ce pericole pot apărea pentru societate și umanitate), poate ți-ai pus un semn de întrebare:
E atât de periculos acest avans?
Poate fi gestionat de guverne?
Ținem pasul cu dezvoltarea?
Îngrijorări există. De fapt, uite care sunt cele mai comune 4 atitudini pe care le vedem in jurul nostru când vine vorba de AI:
Entuziasm: Știi momentul acela când abia aștepți un update care să rezolve o parte din provocările cu care te-ai confruntat? Entuziasmul vine când vezi beneficiile: faptul că AI îți ușurează activitățile.
Dincolo de micile realizări, AI vine și cu progrese semnificative în domenii importante: medicină, știință, tehnologie. În plus, poate să vină cu soluții pentru provocări importante din prezent: schimbările climatice și sărăcia.
Îngrijorare: Cum spuneam mai sus, îngrijorările sunt multe și apar inclusiv la nivel înalt. De la impactul asupra locurilor de muncă (citește până la final căci avem un anunț legat de acest subiect), a vieții private, până la securitatea cibernetică. Mai există aici o îngrijorare: unii se tem că AI ar putea deveni prea puternic și imposibil de controlat. Așa o fi?
Neîncredere: Aici se încadrează scepticii. Cei care consideră că AI e incapabilă să funcționeze în mod eficient și sigur. Și astfel poate produce prejudicii mari (financiare sau chiar aduse omului).
Indiferență: Există persoane care nu sunt atât de interesate de ce se întâmplă în piață, de tehnologie, de cum vor fi impactați de schimbare la nivel personal sau profesional.
Dacă faci parte dintr-o categorie sau chiar simți că te regăsești în două-trei, rămâi informat. E important să urmărești studii, să fii atent la tendințele din piață, pentru că astfel te poți asigura că te folosești la maxim de oportunitățile cu care vine dezvoltarea tehnologiei.
Și chiar dacă ai rețineri, să știi că dincolo de frici și neîncredere, chiar se află o oportunitate.
Iar azi vorbim despre aceste oportunități. Despre cum te poate ajuta tehnologia și (în viitorul apropiat AI-ul) în profesia ta și în viața personală.
Uite 9 moduri prin care tehnologia îți ușurează viața:
- Salvează timp, așa încât să te ocupi de lucrurile cu adevărat importante
- de la preluarea sarcinilor repetitive, până la controlarea dispozitivelor din casă sau la găsirea rapidă a unor informații importante, tehnologia te va ajuta să-ți termini treaba în 2 timpi și 3 comenzi
- poți să te ajuți de asistenții vocali (Siri sau Alexa) să îți programezi întâlniri, să-ți faci listele de cumpărături sau să afli informații utile rapid
- sau poți plasa comenzi online care te scutesc de statul în trafic sau la cozi în supermarket-uri
- în loc să petreci timp cu activități administrative, te poți concentra pe lucruri mai importante: să-ți dezvolți abilități noi, să petreci timp cu familia sau să te ocupi de proiecte personale
- Te scapă de sarcinile repetitive, plictisitoare
- îți poate sorta email-urile, îți poate actualiza baze de date, așa încât să nu mai pierzi timp cu ele
- de exemplu în mediul de afaceri, un program de software de tipul Optical Character Recognition (OCR) poate fi folosit pentru a converti documente tiparite sau scrieri de mână în format digital. Beneficiul? E evident: elimină nevoia de a tasta manual informațiile din aceste documente. În loc să petreci ore pentru a introduce date într-un tabel, poți face acest lucru în doar câteva minute
- Contribuie la starea de bine
- îți monitorizează sănătatea. Poate ai testat sau chiar acum folosești un ceas sau o brățară inteligentă care te ajută să-ți urmărești ritmul cardiac, nivelul de stres sau calitatea somnului, așa încât să-ți ajustezi activitățile ca să te menții sănătos
- ne întoarcem la asistenții virtuali care îți pot oferi informații personalizate și recomandări pentru starea ta de bine: exerciții de relaxare, meditații, în funcție de nivelul tău de stres; sau chiar o rețetă sănătoasă în funcție de preferințele tale
- poți preveni inclusiv bolile. AI îți va putea analiza datele medicale și va putea detecta cancerul la sân (cu 4 ani înainte să se dezvolte) sau semnele de depresie (da, până la acest nivel o să ajungă tehnologia)
- îmbunătățește calitatea vieții celor care au dizabilități sau nu au acces facil la servicii medicale (locuiesc în zone rurale și izolate). Există proiecte care utilizează drone pentru a livra medicamente în zone greu accesibile
- Te ajută să îți organizezi mai bine timpul
- numeroase aplicații de planificare te ajută să devii mai eficient; adică să identifici cele mai bune momente ca să faci anumite sarcini sau cum să-ți gestionezi prioritățile
- poți inclusiv să-ți analizezi timpul de lucru și obiceiurile personale
- uite un top 9 al celor mai cunoscute aplicații de planificare:
Google Calendar – una dintre cele mai populare aplicații de planificare, integrată cu majoritatea serviciilor Google, precum Gmail și Google Meet.
Trello – o aplicație de organizare care te ajută să-ți organizezi sarcinile într-un mod vizual.
Todoist – o aplicație simplă și intuitivă de gestionare a sarcinilor, care îți permite să creezi liste de sarcini și să le organizezi în funcție de prioritate și termen.
Asana – o aplicație de planificare și colaborare, care îți permite să-ți organizezi sarcinile în proiecte și să colaborezi cu colegii de muncă.
Notion – o aplicație de organizare all-in-one, care îți permite să-ți organizezi sarcinile, notele, proiectele și multe altele, într-un singur loc.
Any.do – o aplicație simplă și elegantă de gestionare a sarcinilor, care îți permite să-ți creezi liste de sarcini și să le organizezi în funcție de prioritate și termen.
RescueTime – o aplicație care îți monitorizează timpul petrecut pe diferite activități și îți oferă rapoarte detaliate despre cum îți petreci timpul, astfel încât să-ți optimizezi productivitatea.
Forest – o aplicație inovatoare de planificare care îți permite să plantezi virtual un copac atunci când te concentrezi pe o sarcină și să-l vezi crescând pe măsură ce petreci mai mult timp fără a fi distras.
Focus@Will – o aplicație care îți oferă muzică special creată pentru a-ți îmbunătăți concentrarea și productivitatea în timp ce lucrezi.
Focus To-Do – o aplicație de gestionare a timpului bazată pe tehnica Pomodoro, care te ajută să te concentrezi timp de 25 de minute, urmate de o pauză de 5 minute, ca să-ți optimizezi productivitatea.
- Te ajută să comunici mai bine atunci când călătorești
- cum ar fi să nu mai fie nevoie să cunoști o limbă străină atunci când călătorești?
- veștile bune sunt aici: aplicațiile de traducere vocală care utilizează tehnologia AI folosesc tehnici de procesare a limbajului natural care recunosc cuvintele și frazele vorbite și le traduc în mod real
- Siri sau Alexa te pot ajuta (de asemenea) să obții indicații de orientare sau să găsești cele mai bune restaurante din zonă
- Îți oferă recomandări personalizate, așa încât să nu mai pierzi timp căutând ceva pe placul tău
- să găsești cărți, filme sau muzică pe gustul tău e mult mai simplu azi
- de la companiile de streaming audio sau video care utilizează algoritmi care oferă recomandări personalizate, până la aplicații de cărți sau filme care îți oferă sugestii în baza preferințelor tale, azi nu mai pierzi ore în șir căutând opțiunea potrivită; ci dimpotrivă: salvezi timp și efort, în timp ce te bucuri de conținutul care îți place
- Contribuie la siguranța ta, că vorbim de securitatea fizică sau de protecția datelor
- sistemele de supraveghere și securitate (bazate pe AI) pot să detecteze comportamentul suspect și pot lua măsuri preventive (ex.: să blocheze accesul într-o zonă restricționată)
- poate lua măsuri sau te poate alerta dacă detectează activități neobișnuite (când vine vorba de baza ta de date)
- de asemenea, ajută la securizarea tranzacțiilor online, așa încât să faci achiziții în siguranță; previne fraudele financiare și identifică tranzacțiile suspecte care prezintă riscuri
- dacă ai o mașină nouă echipată cu senzori, te bucuri de tehnologie care te ajută să fii în siguranță atunci când ești în trafic; aceasta previne accidentele rutiere, poate detecta comportamente neobișnuite ale șoferilor și îi poate alerta sau chiar poate prelua controlul mașinii pentru a evita coliziunile
- Te poate ajuta să găsești candidații potriviți ușor
- într-o piață competitivă, găsirea celor mai potriviți angajați poate fi o provocare mare
- uite cum te poate ajuta tehnologia: analizează cuvintele cheie din CV-uri și scrisori de intenție, ca să identifice cele mai bune potriviri pentru un anumit post
- poate identifica candidații pasivi care nu-și caută activ un loc de muncă, dar ar putea fi interesați de oportunități noi
- poate analiza inclusiv performanța trecută a angajaților și profilurile lor, pentru a identifica candidații care au cea mai mare probabilitate să aibă succes în postul respectiv
- Simplifică procese din compania ta
- vrei să obții mai multă eficiență și productivitate?
- pe lângă procesarea facturilor și procesul simplificat de recrutare, tehnologia te ajută să optimizezi procesele de producție, să automatizezi serviciul de clienți (furnizează răspunsuri automate la întrebările frecvente ale clienților) și îți poate analiza rapid și eficient datele din companie, îți oferă rapoarte detaliate, așa încât să poți lua decizii mai ușor
- în plus, poate fi folosită pentru a prezice tendințele pieței și pentru a identifica oportunitățile de creștere, ceea ce te poate ajuta să iei decizii strategice
Sperăm că am echilibrat puțin balanța (dacă erai îngrijorat) și că ți-am oferit câteva idei prin care să te folosești de tehnologie în viața ta de zi cu zi, așa încât să poți scăpa de anumite sarcini repetitive (sau care nu-ți plac) și să te ocupi de cele cu adevărat importante pentru tine.
Îți spuneam că avem un anunț la final pentru tine, mai ales dacă ești interesat de: cum va evolua piața muncii, cât de sigur e jobul pe care-l ai acum, ce ajustări e nevoie să faci in afacerea ta, așa încât să te pregătești.
Sunt încă multe necunoscute în față, dar un lucru e sigur: cu cât ești mai pregătit, cu atât șansele să fii luat prin surprindere scad (și aici includem și extremele: să-ți pierzi locul de muncă sau afacerea).
Vorbim despre aceste extreme luand în calcul studiile. Unul dintre ele, realizat de McKinsey în 2017, ne spune că între 800 de milioane de 1.2 miliarde de oameni vor rămâne fără loc de muncă până în 2030.
15% din toată piața muncii din lume. E un număr mare, care provoacă îngrijorări. Cu toții vom fi afectați, asta e sigur. În ce mod, depinde de noi.
Așa că e timpul să te pregătești. Ce opțiuni ai? Să te informezi ca la carte. Uite una din oportunități:
În 20 aprilie, ora 20:00 (ora României) te întâlnești cu Lorand LIVE la un webinar GRATUIT:
Fii pregătit pentru viitor:
6 abilități cheie ca să-ți dublezi venitul, indiferent că ești antreprenor sau angajat
Lorand are în spate câțiva ani de analiză și cercetare pe acest subiect. A urmărit studii, a vorbit cu milionari, cu oameni de știință, cu inventatori, studiază direcția în care merge lumea și cum o să fim impactați de schimbări în piața muncii. Și ce avem de făcut așa încât să ne asigurăm că vom rămâne relevanți, ca angajați, freelanceri sau antreprenori.
În 2 ore vei afla ce ai nevoie să știi ca să te pregătești pentru aceste schimbări.
Înscrie-te aici la webinar: https://ab.upriserz.ro/6-abilitati/
Pe lângă cele 6 abilități cheie, o să descoperi:
- Cum să dezvolți aceste abilități care să îți garanteze un trai frumos și prosper în viitor,
- Cum să te menții relevant în piața muncii sau în afaceri,
- Cum să-ți dublezi venitul sau vânzările în anii care urmează,
- Ce poți să faci azi, ca mâine să fii liniștit și împlinit profesional.
Acest webinar este pentru tine dacă:
- ești angajat și vrei să-ți dublezi venitul în următorii ani,
- ești antreprenor și vrei să-ți crești afacerea într-un mod sustenabil și adaptat la schimbările actuale și din viitor,
- ești profesionist și vrei să te asiguri că vei rămâne relevant în piața muncii în următorii ani,
- ești tânăr și vrei să descoperi în ce domeniu să studiezi ca să ai un loc de muncă bine plătit în viitor,
- vrei să începi o afacere într-un domeniu care are potențial uriaș în viitor,
- vrei să-ți dezvolți abilități care să-ți crească venitul și să-ți garanteze un trai frumos și prosper în viitor.
Nu e un webinar cu scheme de îmbogățire rapidă, cu tehnici care să te ajute peste noapte să dai lovitura. E unul în care înveți să gândești pe termen mediu și lung și în care începi să vezi oportunități fantastice în piață. Așa încât să devii liniștit și împlinit profesional și peste 2-5 și peste 10 ani.
Înscrie-te acum și pregătește-te din timp pentru viitor: https://ab.upriserz.ro/6-abilitati/