
Investitorii obișnuiesc să spună: Cumpără când în stradă e sânge (Buy when there’s blood in the streets).
Și așa cum arată indicatorii economici, va curge mult “sânge” în perioada următoare. Ce poți să faci dacă ai bani puși deoparte pentru investiții?
Care sunt oportunitățile pe care 2020 le aduce odată cu o criză numită de analiști, fără precedent?
Te invităm să citești articolul acesta. El conține informații prețioase pe care Robert Rolih le-a oferit comunității Upriserz, în cadrul unui webinar special despre investiții în perioada de criză.
Robert este expert financiar și în ultimii ani a consiliat mii de oameni cum să investească inteligent. Din poziția sa, finanțistul a prevăzut căderea bursei și a aurului (deși situațiile anterioare arătau că în perioade de criză oamenii investesc în aur, deci mulți așteptau ca prețul metalului să crească și acum).
Ca să iei decizii cu mintea limpede într-o perioadă tulbure, Robert Rolih recomandă să nu scapi din vedere detaliile care contează. Iată cele mai importante întrebări pe care să ți le pui ca să înțelegi contextul actual:
- Este această criză una acută sau cronică și cât va dura ea?
- De ce se prăbușește aurul (și ce ar trebui să faci tu ca să te pui la adăpost)?
- Poate această criză să aducă cele mai bune oportunități din ultimele decenii sau va genera doar pierderi imense?
- Care sunt cele mai bune locuri unde poți investi acum?
Dar înainte să răspundem la aceste întrebări hai să vedem de ce această criză e numită de specialiști “fără precedent”.
Problema 1: virusul a paralizat fabricile din China
În acest moment știm că virusul covid 19 a paralizat unitățile de producție din China timp de aproape 3 luni și s-a răspândit repede pe toate continentele.
Efectele acestor blocaje în fluxul de producție urmează să fie simțit. Încă ne bucurăm de stocurile pe care companiile le aveau anterior. Dar curând pauza de 3 luni de zile în activitatea fabricilor din China se va simți puternic.
Robert atrage atenția că vor fi companii din Europa și Statele Unite care vor ajunge în imposibilitatea de a mai produce bunuri. Componente și piese care erau confecționate doar în Asia vor dispărea pentru o perioadă de timp, iar asta va grăbi falimentul multor firme ce depind de fluxul de producție asiatic.
Numai în acest moment în China peste 5 milioane de persoane au rămas fără loc de munca, iar previziunea este că alte 20 de milioane își vor pierde slujba din cauza comenzilor anulate de firmele din Europa și SUA.
Deși sumbre, schimbările din economie pot semnala că e momentul pentru investiții cu bătaie lungă.
Deci dacă ești unul dintre acele persoane care s-a pregatit pentru o eventuală recesiune și ai ceva rezerve de bani (pe lângă back-up-up personal), acum încep să apară oportunități interesante.
Problema 2 – corecția bursei era de mult așteptată
Robert atrage atenția că această criză este fără precedent tocmai pentru că economia a fost lovită de 2 ori, în același timp.
Pe de o parte virusul a blocat sisteme întregi de producție și a împins industrii spre faliment.
Iar pe de altă parte, bursa a suferit o corecție puternică. Robert spune că și fără acest virus, prețul acțiunilor ar fi scăzut, dat fiind că erau în creștere de ceva vreme (iar în economie totul este ciclic, ce a fost cândva sus, trebuie să cobore).
În cazul de față prețul acțiunilor a scăzut repede.
Pieţele bursiere au înregistrat în martie cea mai gravă cădere după crahul din 1987 (minus 10%), urmată apoi de cea mai importantă creştere de după 2008 (plus 9,4%).
Rezerva Federală americană a decis să reducă la zero costul împrumuturilor şi a promis că îşi va extinde portofoliul de obligaţiuni cu cel puţin 700 de miliarde de dolari, în timp ce alte bănci centrale şi-au extins şi ele eforturile destinate sprijinirii economiilor afectate de pandemia de coronavirus.
În ciuda reacțiilor la nivel central, Robert susține că revenirea economiei nu se va întâmpla rapid. El subliniază că nu există încă un vaccin sau un medicament care să oprească virusul. Deci șansele ca această pandemie să se prelungească peste 18 luni sunt mari. Ce se va întâmpla cu economia dacă vom rămâne în izolare jumătate de an sau poate chiar mai mult?
Este aceasta cea mai bună măsură? Cu siguranță e cea mai proastă pentru economie. Însă e clar că politicienii o favorizează (iar faptul că mulți dintre ei sunt persoane în vârstă contribuie la lista de motive pentru care izolarea a fost unanim decisă la nivel european).
Însă, lumea noastră nu se va sfârși cu un virus. Așa cum s-a întâmplat și în alte momente de cumpănă, omenirea va găsi soluția să treacă și peste această încercare.
Să nu fim însă naivi: până la soluție, virusul își va lăsa amprenta asupra economiei și asupra vieților noastre.
Trăim o criză financiară acută sau una cronică?
Ca să înțelegi la ce se referă Robert când vorbește despre o criză acută, gândește-te la un om care și-a rupt mâna.
Durerea pe care o simte este acută, puternică. Cu toate astea, bolnavul va primi îngrijirea medicală și se va recupera în final.
Un bolnav de cancer în schimb are o suferință cronică, ce se prelungește în timp. În acest moment, mulți sunt cei care speculează că această criză va fi cronică, subliniind că în lipsa unui vaccin sau medicament minune, valurile epidemice vor reveni. Însă, Robert subliniază că deși multe afaceri vor suferi în următoare perioadă și se vor înregistra cel mai probabil pierderi uriașe, totuși economia se va “vindeca” în final.
În aceste condiții, în ce să investești?
Aurul rămâne plasa de siguranță spre care să te îndrepți, în ciuda scăderilor înregistrate în ultima perioadă.
Există de fapt o explicație pentru ce se întâmplă cu prețul aurului. Iar explicația este legată de nevoia de lichidități care se simte în piață.
Foarte multe instituții financiare folosesc pentru tranzacții banii din terțe surse. Aceste instituții vând aur acum tocmai ca să obțină lichidități, iar asta face ca prețul metalului prețios să scadă pe moment (pentru că se tranzacționează foarte mult acum). Dar situația se va reglementa și aurul va recupera.
Prin urmare dacă vrei siguranță, aurul este cel mai bun pariu al tău. Nu și dacă vrei să investești, pentru că return rate-ul pentru aur este de doar 2%.
Pe termen lung, ar trebui să îți muți atenția spre acțiuni care au un return rate de 10%.
Crypto monede, acțiuni sau polițe de viață?
Când investești în acțiuni investești în companii de fapt, iar companiile sunt capabile să inoveze și să se plieze la condițiile pe care piața le oferă.
E adevărat că acum bursa înregistrează fluctuații mari iar asta face ca oamenii să vândă acțiuni sub presiunea psihologică a momentului.
Însă Robert Rolih susține că pentru investitorii care merg cu bătaie lungă, acțiunile sunt varianta recomandată.
Nu orice fel de acțiuni, ci ETF-uri (adică indici bursieri tranzacționate care funcționează ca un coș de titluri – acțiuni, obligațiuni, produse de bază sau o combinație a acestora – pe care le puteți cumpăra și vinde prin intermediul unui broker).
Robert nu recomand cumpararea de actiuni individuale (ex. Apple sau Tesla), ci a unui cos de actiuni (Indici Bursieri sau ETF-uri), cum ar fi un ETF al firmelor din SP500 (500 cele mai mari firme din SUA).
De obicei, acestea au o mișcare mai lină și nu riști așa cum ai face-o când ai cumpăra de la o singură companie, caz în care acțiunile ar fi foarte volatile cu creșteri și scăderi bruște.
Uite și alte idei pe care Robert le-a dat în webinar:
- E smart să ai lichidități în moneda țării unde locuiești sau în dolari (pentru români, Robert recomandă dolarii, dar el povestea că rezervele sale sunt în euro, aceasta fiind moneda națională unde locuiește)
- Investițiile în petrol pot fi periculoase dacă nu ești un expert în domeniul petrolier și nu înțelegi cum funcționează tranzacționarea petrolului
- Mulți investesc în fonduri sau polițe de viață, dar acestea te pot face să pierzi în final bani din cauza fee-urilor foarte mari pentru achiziție.
- Piața de crypto monede este încă speculativă și nu știm ce se va întâmpla cu ea. Iar dacă folosești aici bani care sunt importanți pentru tine, e posibil să faci o criză nervoasă din cauza căderilor repetate. Totuși dacă vrei să pariezi pe crypto monede, investește doar ce ești dispus să pierzi și alege 15 monede diferite. Așa diminuezi riscul să pierzi toată investiția. Odată ce ai mai multe monede, chiar dacă 90% dintre ele pică, e suficient ca una singură să crească și tu să fii câștigător din toată afacerea.
În concluzie, așa cum s-a întâmplat în fiecare criză, și aceasta va scoate la iveală lideri noi, companii sau investitori care vor reuși să profite de oportunitățile pe care noua ordine economică le aduce.
Urmărește semnele din economie, rămâi vigilent și caută informații actuale, de la experți care știu ce vorbesc.
Poți urmări webinarul lui Robert în engleză AICI.
Just as a side note, investitorii din UE nu pot cumpara ETF-uri americane datorita unor reglementari UE. Nici SPY nici Vanguard, nimic. Platforma de cumparare nu iti lasa orderul sa treaca. Aia ne cam incurca in toata schema de diversificare a portofoliului. Poti pe pietele europene totusi, sunt care fac mirroring.
In Romania personal nu as cumpara nimic pt. ca volumul e mult prea mic si e subject to manipulation at any point. Rally-ul din ultima saptamana de pe SPY si DJI e suspect si ramane de vazut daca printer-ul de bani al fedului poate face fata la un earnings season dezastruos. Nu o sa poata sa mai cumpere sute de miliarde de junk bonds si sa injecteze trilioane in piata de fiecare data cand sare unemployment-ul. Sau poate ca da, who knows?
Nimeni nu pare sa stie in ce directie o ia la punctul asta. Probabil pe masura ce vor veni earnings data si mai mult unemployment data va deveni mai clara situatia.
Imobiliare in Romania nu as cumpara acum nici in ruptul capului. Chiriile au fost primele lovite si asset-urile imobiliare vor urma. Urmatoarele 6 luni ne vor arata cat structural damage s-a produs la economie.
Unde ati vazut ca a scazut aurul? Indicele GLD si XAU au crescut inapoi si sunt in crestere
Au crescut inapoi. Bine spus, articolul este publicat din 10 aprilie si chiar si asa in articol se spune: Aurul rămâne plasa de siguranță spre care să te îndrepți, în ciuda scăderilor înregistrate în ultima perioadă.