Cum să înveți și să aplici, într-o lume în care nu ai timp nici să bei apă

Timp de citire: 4 minute

De ce simți că nu poți să urmărești cursuri, deși știi că te-ar ajuta să promovezi?

Cei mai mulți oameni văd câtă nevoie au de informații.. de sfatul experților ca să câștige mai mult, să delege sau să vândă mai bine… totuși nu reușesc să își facă timp să învețe. 


Să urmărească sau să citească acele materiale care i-ar ajuta să treacă la nivelul următor în afacere sau să promoveze în firmă. 

Și pentru că așteaptă momentul perfect ca să se apuce de învățat, ajung să amâne la nesfârșit, până când realizează că au plătit bani grei pe traininguri sau cursuri pentru care nu au timp.

Și poate că și tu ai trecut prin aceleași provocări. 

Însă oamenii de știință au demonstrat că nu timpul este dușmanul numărul unu în procesul de învățare. Și că odată ce te desprinzi de metodele clasice de învățare, întregul proces devine mai simplu și nici nu ai nevoie să îți cauți timp special pentru el. 

Iată 2 pași ca să schimbi procesul de învățare și rezultatele pe care le ai la final.


PASUL 1: Schimbă modul în care înveți și obține rezultate pe repede înainte cu ajutorul tehnicii Fast food learning 

Prea multă vreme, oamenii au crezut că au nevoie de sesiuni lungi de studiu ca să treacă prin informație și să o rețină.

În cartea sa, “Cum înveți”, Benedict Carey susține opusul. 

El arată că avem nevoie de 2 lucruri când vrem să învățăm. Și aici nu e vorba de timp pentru sesiuni lungi de studiu. Din contră, Carey încurajează pe oricine să pună stop de cât mai multe ori în procesul de învățare. Și să o ia de la capăt, abia după ce a schimbat mediul.

Aceasta e tehnica Fast food learning. Principiul e simplu. Ai mai multe șanse să reții informația dacă o tratezi așa cum faci cu fast food-ul. La fel ca mâncarea de la un McDonald’s pe care poți să o consumi aproape în orice loc sau mediu, la fel poți să tratezi și informația.

Ai putea să citești sau să asculți un curs în timp ce conduci. Când ești în pauza de masă sau cât dai o tură de parc. Și deși e contraintuitiv să înveți în mers, e chiar indicat să faci așa. Pentru că îi oferi varietate în mediu și decor, nu îi dai creierului timp să se plictisească. 

Crează-ți acum cel mai puternic cadru de inevitabilitateși începe să aplici informațiile în viața ta

Cred că simți deja cât de eliberator este să știi că nu ai nevoie de mai mult timp. Că poți să urmărești informațiile ce te ajută să crești. Și că nici nu e nevoie să faci schimbări majore în rutina ta ca să poți face asta.

PASUL 2: Arată-i creierului ce informație e importantă cu ajutorul tehnicii On repeat

Când înghesuim multă informație deodată, ce facem, de fapt, este să îi transmitem creierului că nu e important ce am studiat. Și că poate să șteargă informația “de pe hard” când e în criză de spațiu.

Cum îi dai de înțeles ce vrei să păstrezi? 

Folosește tehnica On repeat. Dă play informației des ca să îi arăți creierului ce trebuie să păstreze și ce nu. 

Nu te opri la prima audiție, ci reia informația cât mai des, acasă, în mașină, în mijlocul de transport sau când îți iei copiii de la școală.

Așa creierul tău rămâne antrenat și nu se transformă în hardul ăla care se reformatează și îți pierde toate pozele din vacanță, când ți-e lumea mai dragă.

Ți s-a întâmplat poate să reții versurile unei melodii… Chiar dacă nu e pe gustul tău? Și asta pentru că ai auzit-o de prea multe ori la radio?

Același lucru e valabil și pentru o informație sau un proces care nu îți place la început. Dar care îți intră în minte, după ce îi dai timp și îl asculți de mai multe ori.

Poți profita de momentele când ești în mașină și în loc să îți rezervi timp special să înveți, transformă telefonul mobil în cel mai bun coach de business. Pune-ți cursuri pe el și ascultă cursuri de fiecare dată când ești în drum spre bancă sau spre contabilă.

Cu fiecare călătorie îți mărești șansele să reții chiar și metode sau informații care la început nu îți erau pe plac sau păreau prea complicate. Pentru că atunci când ești în mașină intri într-un cadru de inevitabilitate. Ai practic toate condițiile să înveți: cursuri pe telefon și spațiul în care să le asculți.

O altă metodă prin care creezi un cadru de inevitabilitate, este să te eliberezi de presiunea pe care o aduce grija că nu știi ce să alegi sau nu știi care e cel mai bun curs în care să investești prima dată timp. 

Ca să scapi de grija asta, abonează-te la un flux constant de informații verificate. Apoi dă pur și simplu PLAY aleatoriu. 

O să descoperi că odată ce dispare grija că nu știi cu ce să începi, dispare și scuza care te face să amâni.

Cred că simți deja cât de eliberator este să știi că nu ai nevoie de mai mult timp. Că poți să urmărești informațiile ce te ajută să crești. Și că nici nu e nevoie să faci schimbări majore în rutina ta ca să poți face asta.

Așa că, începe azi să aplici cei doi pași descriși anterior și fă un plan de acțiune. Și nu uita, dacă îți dorești ceva, tot universul conspiră pentru îndeplinirea lucrului respectiv. 🙂

Leave a Reply