
Când vrei să se întâmple un lucru, fă-l tu.
Ți-ai spus și tu măcar o dată asta?
Poate simți că pierzi timp atunci când explici cuiva un task, în loc să faci tu totul. Sau poate crezi că nimeni nu înțelege nevoile clienților, așa cum o faci tu. Nu ai fi singurul. Mulți antreprenori sau manageri cred că e nevoie să-și suflece mânecile și să treacă la treabă, dacă vor ca lucrurile să se întâmple.
Iar din cauza asta, lista lor cu urgențe crește în fiecare zi.
Deși tânjesc să aibă o clipă liberă, își amanetează chiar și weekendurile, pentru că simt că nu pot sau nu au cui să delege sarcinile din firmă.
De multe ori frica e la mijloc (Dacă dau altcuiva să facă asta poate să rămână nefăcută și pierdem un client) sau orgoliul (Eu îl cunosc pe client și sunt singurul care înțelege ce vrea).
Alteori e vorba doar de o lipsă de informații: antreprenorii sau managerii simt că nu știu CUM să delege.
Însă ce înseamnă de fapt să delegi? DEX-ul spune așa:
A delega = A însărcina pe cineva, pe timp limitat, cu executarea, supravegherea sau organizarea unei lucrări.
Probabil că mulți antreprenori sau manageri ar putea să reproducă în scris definiția. Dar prea puțini ajung să o aplice în realitatea.
Adevărul este că în loc să delege, cei mai mulți abdică.
Care e diferența? Când abdici ce faci este:
- Să predai taskul altcuiva și “să te speli pe mâini” de el
- Să nu te mai interesezi ce se întâmplă mai departe
- Să ceri socoteală la final, deși nu ți-ai exprimat așteptările la început
Dar hai să vedem de ce ajung antrepreorii sau managerii aici:
- Angajează prea târziu, iar în momentul în care o fac vor pur și simplu să fugă de responsabilitate și să obțină un pic din timpul liber pe care îl aveau odată
- Nu creează proceduri și prin urmare angajaților care primesc sarcini le este greu să se ridice la nivelul așteptărilor. În final, cel care a delegat ajunge să creadă că numai el poate să facă lucrurile corect în firmă.
- Nu cunosc potențialul sau interesele oamenilor din echipelor lor și când vine momentul să delege nu știu cui să o facă.
- Subestimează potențialul angajaților și se așteaptă din start ca ei să nu reușească (iar asta înseamnă și că le creează un context nefavorabil care îi împinge pe angajați către eșec)
Din fericire există 3 întrebări pe care să ți le pui atunci când vrei să delegi și să creezi contextul potrivit ca să primești rezultatele pe care le vrei. Iată care sunt acestea:
Întrebarea 1: Ce delegi?
Dacă ești antreprenor sau manager, probabil că ai simțit cum subalternii omit să facă anumite lucruri, pe care tu le-ai face în mod normal.
Și poate ai crezut că e nevoie să explici mai mult, să le dai “mură-n gură” procesul.
Ai făcut asta până când ai ajuns să te frustrezi și să îți spui că dacă e nevoie să pierzi atât timp cu explicații, mai bine faci de unul singur.
Soluția ca să delegi și să vezi în final rezultate nu e să stai și mai mult pe capul angajaților sau să le sufli în ceafă. E exact invers.
Spune-le destinația, dar nu le trasa călătoria.
Sau în termenii lui Ovidiu Toader (expert al cărui curs despre delegare îl găsești în Upriserz): nu delega sarcini, deleagă rezultate.
Ca să funcționeze:
- Spune-le angajaților la ce rezultat te aștepți
- Spune-le ce resurse au
- Lasă-i să treacă din zona de execuție în zona de creație (rezultatele s-ar putea să te surprindă:)
Întrebarea 2: Cui delegi?
Cine poate să preia înregistrarea comenzilor? Cine poate ține ședința de luni în locul tău? Cine este persoana potrivită pentru fiecare task în parte?
Majoritatea antreprenorilor și managerilor se blochează atunci când vor să delege pentru că nu știu cui să o facă.
Cum treci peste acest blocaj?
- Petrece timp ca să cunoști oamenii din echipa ta. Înțelege ce îi motivează, la ce sunt talentați, în ce contexte performează.
Poate ai angajați care abia așteaptă o oportunitate să crească și sunt dispuși să ofere mai mult decât li se cere. Ei sunt cei care vor fi fericiti sa primeasca responsabilitati în plus, pentru că vor vedea oportunitatea în ele.
- Lucrează la dezvoltarea echipei tale. Încurajează-ți oamenii să își asume responsabilități și recompensează-i când o fac.
Întrebarea 3: CUM delegi
Si iată că am ajuns și în punctul care face ca delegarea să nu îți consume prea mult timp, dar să aducă rezultate.
Ca pentru orice alt lucru în firmă e nevoie să ai o procedură pentru delegare.
Această procedură e asigurarea ta că oricine deleagă o face în același mod și respectă regulile voastre interne.

Ce ar trebui să cuprindă această procedură?
Sugestii despre cum să fie formulate cererile (“formulează o cerere scurtă, simplifică informația pe care o dai mai departe”) dar și să ofere indicații despre check pointurile importante.
Procedura în sine te ajută pe tine (cel care delegi) dar și pe angajații care primesc sarcini să lucrați eficient și să ajungeți la rezultatul propus.
Și pentru că vrem să îți fim de ajutor, îți punem la dispoziție 2 din procedurile pe care noi le folosim intern.
Cu ajutorul acestora poți:
- Să prioritizezi sarcinile, începând cu viziunea firmei, obiectivele anuale/trimestriale, obiectivele lunare/săptămânale/zilnice
- Să ai o strategie pentru momentul când se întâmplă “imprevizibilul”
- Să implementezi o metodă prin care să delegi și să primești rezultate
Da
Excelent articol. Felicitări..
folositoare informatii!
Educativ! Multumesc..