[P] Cum să începi să investești la bursă

Timp de citire: 7 minute

Dacă te regăsești în oricare dintre situațiile de mai jos…

Poate ești un antreprenor cu 5 angajați, și simți că de la un an la altul, deși îți merge din ce în ce mai bine, muncești și mai mult, iar rata ta de profitabilitate nu crește neapărat pe măsura dorințelor tale.

Poate ești un freelancer pentru care libertatea și independența sunt esențiale și dorești să le menții, dar știi că dacă vrei să câștigi mai mulți bani trebuie să-ți crești volumul de muncă. Și asta înseamnă ori să nu mai ai timp de nimic ori să subcontractezi sau să angajezi.

Poate te numeri printre cei care se gândesc cu îngrijorare cum va arăta pensia peste câțiva ani, dacă vei putea trăi decent din ea și ce soluții să adopți…

Ei bine, pentru toate situațiile de mai sus, dar NU NUMAI, investițiile la bursă devin soluții din ce în ce mai atractive. 

Auzim tot mai mult în presă de Bitcoin și criptomonede. 

Sau de creșterile spectaculoase ale acțiunilor companiilor de tehnologie din SUA. 

De la Facebook, Netflix, la Apple, Alphabet și Amazon, toate aceste companii au avut, în ultimul an creșteri între 20% și 60% la prețul acțiunilor. De ce să nu beneficiezi și tu de acest profit?

Sau poate ai văzut că în octombrie, în doar 12 zile de tranzacționare, valoarea de piață a companiei Tesla a crescut cu aproape 400 de miliarde de dolari. De la 800 la 1.200 de miliarde. 

Și te gândești că puteai și tu să fii printre norocoșii care dețineau Tesla în portofoliu.

Din fericire, niciodată nu e prea târziu. Iar dacă ești antreprenor știi că mereu trebuie să găsești soluții noi la probleme vechi. 

Și că din când în când trebuie să te reinventezi, mai ales când știi că nu poți pierde nicio oportunitate de potențial câștig.

Investițiile la bursă nu mai sunt cum erau o dată. Accesibile doar unora dintre cei mai privilegiați.

Astăzi sunt mulți brokeri pe piața românească. 

Și fiecare dintre ei oferă o platformă de tranzacționare. 

Iar partea bună e că ai acces la contul tău și apoi decizi singur ce cumperi, cât ești dispus să plătești și când ai timp de așa ceva.

Pare simplu. Asta dacă ai găsit un broker bun, profesionist, reglementat și autorizat, și care să nu fie doar unul dintre mulții scammeri care îți iau banii și duși au fost sau care te mint că au comisioane mici, dar de fapt practică multe taxe și comisioane ascunse. 

Pentru ca investițiile să fie accesibile, sunt importante două lucruri: 

 1. Brokerii să îți pună la dispoziție o platformă de tranzacționare ușor de utilizat, user friendly ca să nu pierzi ore în căutarea unui buton care ar trebui, în mod normal, să-ți fie la îndemână.
 2. Să îți ofere și informații educaționale multiple din care să înveți cum să tranzacționezi, ce ți se potrivește cel mai bine, dar și elemente de bază cum ar fi ce este o analiză tehnică  sau o analiză fundamentală în baza căreia să investești.

Unul dintre acești brokeri care merită în mod sigur atenția ta – suntem noi, XTB România. Suntem una dintre foarte puținele companii de brokeraj care sunt la rândul lor listate la Bursă – Bursa de la Varșovia:

 • Suntem prezenți în România din 2008 și avem o echipă de suport locală, aici în România. Așa că, dacă întâmpini o problemă – ai cu cine să stai de vorbă. 
 • Una dintre cele mai mari case de brokeraj din România, specializată în burse internaționale.
 • Ai acces la peste 5.400 de instrumente financiare, de la indici bursieri, mărfuri, valute, criptomonede la acțiuni listate pe 16 cele mai mari burse din lume, inclusiv WSE, NYSE, EURONEXT. Inclusiv și ETF-uri.
 • Prin aceste investiții o să reușești să îți construiești un portofoliu diversificat, care o să te ajute pe termen lung în obținerea libertății financiare pe care ți-o dorești. 
 • Ai 0% comision la tranzacționarea de acţiuni şi ETF-uri cu deţinere, pentru rulaje lunare de până la 100.000 Euro.
 • Serviciile și tehnologia XTB au câștigat un număr semnificativ de premii la nivel global, inclusiv premiul pentru „Cea mai bună platformă de tranzacționare”.
 • Avem peste 100 de dezvoltatori IT care lucrează în permanență la menținerea unui nivel înalt de calitate a platformei, dar care se străduiesc constant să o și îmbunătățească.
 • Primii din România care încă din 2008 contribuim la creșterea gradului de educație financiară și despre investițiile la bursă. 
 • Ai acces la o multitudine de resurse pentru investitori din care poți învăța și rămâne la curent cu evoluția piețelor. Resurse precum: programe educaționale gratuite până la analize financiare realizate regulat de analiști cunoscuți și cu multă experiență.
 • Zilnic suntem live pe canalul nostru de YouTube, unde prezentăm noutăți în legătură cu principalele tendințe ale zilei și mișcări ale piețelor.
 • Suntem înscriși și în registrele celor mai importante autorități de supraveghere din lume, inclusiv ASF, FCA și KNF.

Așa că îți oferim ție tot ce ai nevoie așa încât să poți lua decizii informate despre investițiile tale.

Este esențial să ai liniștea mentală că banii tăi sunt în siguranță și brokerul pe care îl folosești este unul reglementat și autorizat.

Pentru că investițiile nu trebuie să fie o experiență plină de adrenalină. Dimpotrivă.

Cum deschid un cont de tranzacționare sau de investiții?

Pentru început, îți poți deschide un cont de tranzacționare XTB online. Procesul este rapid și simplu. 

Odată cu deschiderea contului poți oricând să iei legătura cu Account Manager-ul tău pentru a discuta orice întrebare sau neclarite vis-a-vis de investițiile la bursă.

Mai mult, deschiderea, închiderea și mentenanța contului XTB sunt gratuite pentru investitorii activi. 

Asta înseamnă că trebuie să realizezi cel puțin o tranzacție de deschidere sau de închidere a unei poziții în ultimele 365 de zile. Sau să efectuezi măcar o depunere în ultimele 90 de zile.

La nivel de costuri de tranzacționare, la XTB sunt scăzute sau chiar zero și variază în funcție de bursa pe care se tranzacționează și tipul de instrument.

Dar cum începi investițiile la bursă?

Un aspect cheie pentru a înțelege modul în care funcționează piața mondială bursieră este de a aprofunda ideea de tranzacționare. 

În general, fluctuațiile prețurilor acțiunilor sunt cauzate de modificări ale ofertei și cererii de acțiuni. 

Însă, există și alți factori care afectează prețurile.

De exemplu, datele macroeconomice din economiile cheie, nivelul ratelor dobânzii, nivelul inflației sau sentimentul pieței reflectat în știrile importante. 

Departamentul de cercetare al XTB pregătește zilnic analize și comentarii cu privire la evenimentele actuale de pe piața bursieră locală și globală.

Ce trebuie să știi despre platforma ta de tranzacționare

O platformă de tranzacționare este unul dintre cele mai importante instrumente pentru un investitor și poate face diferența între succesul și eșecul în investiții. 

Iată care sunt criteriile în baza cărora poți decide ce platformă de tranzacționare și, deci, ce broker ți se potrivește cel mai bine:

 • Rapiditatea execuției. Piețele financiare sunt dinamice și, de multe ori, trebuie să luăm decizii “la secundă” pentru a nu pierde posibilele oportunități. De aceea, platforma trebuie să opereze feed-ul de cotații în timp real și să răspundă instant la comenzi.
 • Stabilitate. Este important să te asiguri că brokerul tău investește suficient în tehnologie și oferă un mediu de tranzacționare stabil și sigur. O platformă care se blochează chiar și pentru câteva secunde într-un moment cheie de volatilitate mare în piață, poate să-ți provoace pierderi considerabile.
 • Mobilitate. Platforma trebuie să ofere posibilitatea de a tranzacționa oricând și oriunde. Adică să ai versiuni ale platformei compatibile cu toate dispozitivele tale mobile (smartphone, tabletă, smartwatch, etc).
 • Ușurința utilizării. O platformă trebuie să fie ușor de utilizat și intuitivă. Funcțiile principale trebuie să poată fi înțelese și utilizate de oricine încă de la prima accesare, fără a avea nevoie de un training specializat.
 • Tipuri de ordine. Este cheie să poți plasa diferite tipuri de ordine – de la ordine instant la ordine în așteptare: Buy Stop, Sell Stop, Buy Limit, Sell Limit, Take Profit, Stop Loss, Trailing Stop, Close Losers/Winners/All, etc.
 • Instrumente de analiză și de identificare a oportunităților. Este necesar ca brokerul să-ți ofere toate informațiile pentru a lua decizii de tranzacționare documentate.
 • Instrumente și piețe diversificate. Fie că vorbim despre acțiuni, ETF-uri, instrumente cu deținere sau derivate, CFD-uri sau instrumente de tip Forex, este important să le poți accesa pe toate din aceeași platformă. În plus, ai nevoie de o gamă cât mai extinsă de piețe, industrii sau arii geografice care să-ți permită o diversificare sănătoasă a portofoliului și un management al riscului adecvat.

Platforma de tranzacționare a XTB, xStation5, este extrem de intuitivă, fiind un instrument care ajută și la analiza avansată a pieței. 

Calitatea și fiabilitatea xStation5 este confirmată la nivel global de premiul pentru „Cea mai bună platformă de tranzacționare din 2016” oferit de Online Personal Wealth Awards, cel de „Produsul anului” în competiția FxCuffs 2017 și premiul pentru „Cea mai bună aplicație mobilă” în 2019 și 2020 acordat de Rankia.

Cum alegi în ce companii să investești sau ce acțiuni să cumperi?

Pentru început, ar putea fi o alegere bună să investești în sectoare pe care le înțelegi și cu care te simți confortabil. 

În același timp, ar fi rezonabil să eviți sectoarele care ți se par un mister total. 

Cele mai bune companii în care poți investi pot fi adesea găsite în domeniul în care activezi sau prin prisma produselor și serviciilor pe care le consumi și utilizezi zilnic și fără de care viața nu ți s-ar mai părea la fel de grozavă.

Cumpărarea celor mai bune acțiuni nu este suficientă. 

Nivelul de adrenalină și emoțiile pe care le simți când vezi cum cresc sau coboară investițiile tale sunt greu de stăpânit. 

Prin urmare, învățarea psihologiei de tranzacționare îi diferențiază pe cei mai de succes investitori de cei doar buni sau, mai rău, de cei fără succes. 

Am decis să le oferim sprijin complet investitorilor noștri. 

Pe site-ul nostru, la secțiunea Trading Academy, găsești suficiente materiale care să te ajute să înveți cum să-ți controlezi emoțiile și ce să faci efectiv în astfel de momente.

De asemenea, poți dobândi informații utile despre ce înseamnă administrarea riscului, dar și despre gestionarea succesului, pentru a face ca momentele de reușită să fie constante în viața ta de investitor. 

Dacă vrei să afli mai multe despre noi – intră aici.

*Disclaimer/ Avertisment cu privire la riscuri:

Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 72% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.

(P)

Leave a Reply