PFA, SRL-D sau SRL? Ce să alegi când faci primii pași pe cont propriu, ca să ai cele mai multe avantaje (și cele mai puține bătăi de cap)?

Timp de citire: 5 minute

Nu e o decizie pentru toată viața. Dar e o decizie care îți poate da peste cap confortul vieții. 

Ce formă să alegi atunci când vrei să faci schimbul: să treci din tabăra angajaților în cea a antreprenorilor? Și cum poți să te asiguri că decizi bine? 

Că nu ajungi dator la stat din cauza impozitelor pe care nu le poți plăti? Sau că vei irosi timp din cauza birocrației exagerate din noua activitate?

În articolul acesta o să îți prezentăm caracteristicile pentru 3 dintre cele mai populare forme legale destinate celor care vor să pornească pe cont propriu. Și o să îți spunem ce avantaje și dezavantaje are fiecare, ca tu să poți alege cea mai bună variantă pentru tine.

Să vedem mai întâi care sunt cele 3 forme populare în acest moment.

Pe site-ul Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) o să găsești o listă destinată înmatriculării persoanelor juridice (practic o listă care îți prezintă formele legale sub care o firmă poate fi înregistrată).

Printre acestea: Societate cu Răspundere Limitată (SRL) și Societate cu Răspundere Limitată Debutant (SRL-D). 

Tot pe site-ul ONRC vei vedea o secțiune dedicată PFA-urilor. Ce sunt ele mai exact?

Persoanele fizice autorizate (PFA-urile) sunt forma sub care o persoană poate să desfășoare individual şi independent activităţi economice, folosind în principal forța sa de muncă.

Cei mai mulți aleg PFA-ul pentru că:

 •  înmatricularea la ONRC este gratuită și simplă
 •  cheltuielile de administrare sunt mai mici decât în cazul unei societăți comerciale
 •  nu ești obligat să ai un contabil (poți ține singur contabilitatea)
 •  depui mai puține declarații fiscale

Și…poate cel mai important, pentru mulți dintre cei care își caută independeța financiară:

 • poți dispune de banii încasați în orice moment (spre deosebire de SRL, unde scoți banii din firmă sub formă de dividende și doar după ce ai plătit impozit pentru ele)

PFA-ul sună bine până acum, așa-i? 

Există însă și dezavantaje. Unul dintre ele: nu poți deschide PFA dacă nu demonstrezi experiența profesională în domeniul de activitate ales (diplome, atestate, carte de muncă). 

În plus, vei plăti contribuţiile pentru sănătate şi CAS dacă profitul anual depășește plafonul de 12 salarii brute minime pe economie (Asta înseamnă pentru anul 2019, 12 x 2080 lei).

Iar dacă strângi datorii, ești direct răspunzător pentru ele. Asta înseamnă că bunurile personale vor fi folosite ca să se stingă creanțele.

Unde se complică și mai tare lucrurile pentru PFA?

Exact acolo unde contează poate cel mai mult: la impozitele pe care urmează să le plătești. De ce? Pentru că în sistemul de impozitare a unui PFA există ceva numit normă de venit

Norma de venit =  sistem de impozitare aplicabil persoanelor fizice care desfășoară activități independente într-un anumit domeniu economic și care achită impozitul și contribuțiile la o valoare fixă, până la o valoare maximă de 100.000 euro a veniturilor facturate sau încasate.

Normele de venit sunt dictate în fiecare an, de direcțiile județene ANAF și sunt valabile doar pentru anumite coduri CAEN (alese tot de ANAF).

Ce faci dacă ai un PFA și nu te încadrezi la impozitarea pe norma de venit sau dacă venitul net estimat este mai mic decât norma de venit? 

Va trebui să alegi impozitarea în sistem real. Iar asta presupune să înregistrezi toate operațiunile economice și să declari venitul net obținut în cursul unui an fiscal. În baza acestuia vei plăti și contribuțiile sociale.

În concluzie, un PFA poate fi avantajat într-un an de normele de venit, ca apoi anul următor (din cauza schimbărilor dictate de direcțiile ANAF) să treci pe impozitarea în sistem real.

Alte calcule, alte reguli. Mai multă bătaie de cap. 

În plus, așa cum bănuiești, să știi exact cât ai de plată către stat, în luna martie a fiecărui an, nu e chiar ușor. 

Cele mai multe PFA-uri ajung să apeleze în final la ajutorul unui contabil. Și odată purtată discuția cu un expert contabil, foarte multe PFA-uri devin SRL-uri. 

Sau SRL-D, adică o formă juridică care a apărut în 2011 ca să încurajeze mai mulți tineri să devină antreprenori. 

Regulile de atunci spuneau că tinerii de până la 35 de ani care nu mai fuseseră asociați într-o firmă, aveau posibilitatea înființării unei societăți cu răspundere limitată care le oferea anumite beneficii. 

Printre ele: 

 • Scutirea de la plata taxelor de înmatriculare în Registrul Comerțului și de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate ca angajatori pentru cel mult 4 salariaţi (angajați pe perioadă nedeterminată)
 • Posibilitatea să aplici pentru Alocația Financiară Nerambursabilă de până la 10.000 Euro

Între timp, aceste avantaje au fost eliminate, așa că în 2019, dacă îți deschizi un SRL-D:

❌ tot ce economisești la înființare sunt taxele plătite la Monitorul Oficial

❌ nu mai ești scutit de la plata contribuțiilor sociale (angajatul este acum cel care achită aceste contribuții, nu angajatorul)

❌ Alocația Financiară Nerambursabilă de 10.000 de euro nu se mai acordă (ea a fost înlocuită de programul Start Up Nation)

O modificare în bine ar fi că acum poți deschide SRL-D și dacă ai peste 35 ani, câtă vreme nu ai mai avut un SRL înainte.

Însă lista dezavantajelor se completează cu alte două lucruri: 

 • pentru SRL-D există restricții cu privire la numărul de asociați și de coduri CAEN folosite
 • ești obligat să devii SRL după 3 ani (deci alt dosar cu șină, alte acte, copii și hârtii)

Ceea ce înseamnă că după trei ani, vei plăti ca să pierzi D-ul (să devii SRL), chiar mai mult decât ai da inițial, pentru că treci de două ori prin birocrația înființării unei firme.

Și iată că în final ajungem la SRL.

Adică Societatea cu Răspundere Limitată, potrivită pentru antreprenorii care estimează o dezvoltare rapidă și care, de regulă, vor să se axeze pe activități de comerț.

Ca să deschizi un SRL ai nevoie de un capital de 200 de lei, bani pe care îi poți retrage apoi din cont.

Dar hai să vedem de ce această formă este și cea mai recomandată de experții contabili:

 • Procedura de înființare este simplă și durează în jur de 3 zile
 • Poți alege mai multe coduri CAEN ca să îți desfășori activitatea în domenii diferite
 • Răspunderea fiecărui asociat pentru datoriile acumulate de firmă este limitată la capitalul social pe care l-a depus în momentul înfiinţării 
 • Poți participa la licitaţii private sau publice
 • Întreprinzătorii debutanți pot solicita sprijin nerambursabil de la stat (în limita sumei de 10.000 euro) şi pot beneficia de diferite reduceri de taxe, cum ar fi cele de înfiinţare percepute de Registrul Comerţului;

În plus, SRL-ul se impozitează astfel:

 • Pentru microîntreprinderi (deci firme cu cifra de afaceri sub 1 milion de euro, în cursul unui an fiscal) impozit de 3% din venitul realizat pentru societăți care nu au angajați sau impozit de 1% din venitul realizat pentru societăți care au salariați
 • Pentru SRL plătitor de Impozit pe Profit (cu cifra de afaceri mai mare de 1 milion de euro) cota va fi de 16% 

Dar nu totul este roz la SRL.

Hai să vedem dezavantajele acestei forme. 

Printre ele (și poate cel mai “dureros”) este că nu poți scoate bani din firmă decât prin dividende, la care plătești un impozit de 5%.

Vestea bună aici este că dividendele pot fi scoase mai nou și în cursul anului, prin depunerea situațiilor financiare interimare (față de doar la finalul anului, așa cum a fost până acum).

Însă dacă dividendele ridicate în cursul anului de către un asociat depășesc plafonul de 12 salarii minime brute, acesta va trebui să plătească și contribuţia individuală de asigurări sociale de sănătate de 10%. 

Iată și formula de calcul pentru acest caz: salariul minim brut pe lună X 10% X 12 luni

În plus, contribuția la sănătate e obligatorie, indiferent dacă asociatul mai are şi alte surse de venit salarial.

Mai mult, să desființezi un SRL înseamnă să îți asumi că vei trece printr-o procedură complicată care durează și 2 luni şi necesită costuri mai mari decât în cazul unui PFA.

Apoi la costurile întreținerii un SRL, va fi nevoie să adaugi și plata unui expert contabil (este obligatoriu ca actele să fie încheiate de un profesionist contabil).

Bun, acum ai văzut avantajele și dezavantajele celor mai populare 3 forme de entitate economică. 

Cel mai bun sfat pe care ți-l putem da, în final, este să alegi gândindu-te:

 • Cât de repede vrei să te dezvolți 
 • În câte domenii de activitate vrei să activezi (câte coduri CAEN vei avea nevoie)
 • Câți angajați vei avea
 • Câte riscuri și ce responsabilitate ești dispus să îți asumi

O activitate unde majoritatea profesează ca și PFA, s-ar putea, ca în alte condiții să fie mai avantajoasă prin autorizarea unui SRL. 

Leave a Reply