Știi de ce nu ești milionar? Uite 11 motive

Timp de citire: 6 minute

„Vrei să fii milionar?” nu e doar jocul de cultură generală care ne ținea pe toți cu sufletul la gură, când participanții erau atâââât de aproape să câștige marele premiu. Dar memoria care juca feste și îndoiala țineau participantul departe de marele premiu. 


„Vrei să fii milionar?” e și întrebarea pe care ți-a fost adresată la un moment dat. Poate de cineva apropiat. Poate cineva într-un mod sardonic când ți-ai deschis propria afacere. 
Poate șeful tău când ai venit cu idei inovative de business ți-a zis asta într-un mod ironic.Poate chiar ți-ai pus-o și tu, privindu-te în oglindă.Poate ai găsit-o pe internet. 
Ideea e că…sigur te-ai gândit la asta: să devii milionar. Nu pentru a trăi în lux, pe cât a-ți permite să trăiești decent. 


A-ți permite vacanțe, Oportunități pentru familie, Mâncare sănătoasă, Chiar un apartament sau o casă.


Sau doar să trăiești suficient de bine din veniturile pasive. 
Dar probabil viața a aruncat în tine cu prea multe provocări și ai renunțat la ideea asta. Ai renunțat că ar fi posibil pentru tine. 

Cifrele în schimb spun altceva. 
În ultimii 30 de ani, din 1990 până în prezent (2023), averea românilor a crescut de 8 ori. 800%. 


La ora actuală, România are în jur de 91.500 de milionari (cu averi de peste 1 milion de euro) și în jur de 1.820 de oameni superbogați (peste 30 de milioane de euro). 
Raportat la numărul populației, asta ar însemna 2%. Cel mai ridicat număr din Europa de Est. 


Numărul lor nu se oprește acolo. Se preconizează că până în anul 2026, încă 50.000 de persoane vor intra în categoria milionarilor. Oameni care vor trece pragul psihologic de 1 milion de euro în averea lor. 
Nu ne referim politicieni sau persoane care și-au moștenit averea, ci de milionari la prima generație. 


Ce e și mai interesant e că nu ai nevoie să câștigi mai mult de 100.000 de dolari pe an ca să intri în această categorie, a milionarilor. 


Și aceste predicții apar pentru că trăim vremuri în care se zice că e din ce în ce mai ușor să devii milionar. Avansul tehnologic, globalizarea și accesul la informații simplifică din ce în ce mai mult acest proces. 


Atunci vine întrebarea: tu de ce nu ești milionar? Care sunt acele aspecte care te opresc să ai un trai mai mult decât decent? 


Răspunsul nu ține doar de familia în care te-ai născut. După cum zicea și Bill Gates, „nu e vina ta că te-ai născut sărac. Dacă mori sărac în schimb, e.” 
În continuare o să găsești 11 obstacole care stau între tine și visul tău de a deveni milionar. 

  1. Nu crezi că poți să devii milionar 

Vocile acelea din mintea ta care îți tot spun „nuuu poți” sau „de ce ai vrea să devii milionar? Nu știi că oamenii bogați sunt corupți?” se numesc convingeri limitative. Și în 99% din cazuri sunt învățate de la părinți, rude, frați, profesori. 
La fel și gândirea că „succesul e doar pentru cei privilegiați”. Care  e tot o mentalitate limitativă. 


Adevărul e că privilegiul (o școală bună, o familie bună) te ajută doar să îți atingi mai repede obiectivele. Însă sigur cunoști oameni care au privilegii și oportunități de care nu profită. Data viitoare când vocea din capul tău îți spune „nu pot”, provoac-o. Întreab-o de ce. Care e motivul din spate. S-ar putea să te surprindă răspunsul. 

  1. Crezi că alții sunt vinovați de lipsa ta de succes în loc să lucrezi la tine însuți

Sau ai o mentalitate de victimă.Consideri că motivul pentru care tu nu ai succes e guvernul, politicienii, șefii, țara în care te-ai născut etc. Și deși aceste lucruri pot fi oportunități, ajungi să te complaci în situația în care ești în loc să te întrebi: ok și eu ce pot face? Uneori nu e vina ta când lucrurile merg pe dos. Dar soluția nu e să ridici din umeri și să spui „aia e”. Soluția e să începi să faci ceva. 

  1. Nu te plătești pe tine prima dată 

„Ba, mă plătesc” îți spui tu probabil. Dacă tu prin a te plăti pe tine înțelegi a da iama în banii tăi, avem o veste: nu asta înseamnă. 
A te plăti pe tine înseamnă să pui deoparte bani pentru tine din viitor. Bani care să te ajute să îți atingi obiectivul mai târziu sau bani care să îți aducă un confort mai încolo. Tocmai lipsa asta, ne duce la următorul obstacol. 

  1. Nu îți bugetezi banii

Inspirați de T. Harv Eker, la Upriserz numim aceste bugete pușculițe. Poți să ai 3, 4, 6, câte vrei. Dar cele mai importante pușculițe sunt: 

  1. Cheltuielile, 
  2. Plasa de siguranță, 
  3. Banii deoparte pentru investiții. 

Dacă nu ai un plan de cum îți cheltui banii, ajungi să nu strângi suficienți bani deoparte pentru zile negre (plasa de siguranță), Ajungi să cheltui mai mult decât îți permiți, Și nu în ultimul rând, se poate să dai bani pe lucruri de care nu ai nevoie. De exemplu un telefon de 4.000 de lei. 
Nimeni nu zice că trebuie să strângi cureaua și să nu te bucuri de viață. Nu. 
Recomandarea e să îți bugetezi cheltuielile cu cap. Adică să îți faci o pușculiță pentru fiecare nevoie. 

  1. Îți crești stilul de viață odată cu salariul

Deși asta ar trebui să intre în categoria de mai sus, credem că e o problemă foarte comună. Știm că e tentant ca odată ce primești 3-10% mărire să „spargi banca” și să îți faci toate mofturile. Dar nu e o soluție pe termen lung. 
Pentru că pe termen lung, acei 3-10% în plus pe care îi primești, poți să-i pui deoparte ca să îți acoperi o altă sursă de venit, cum ar fi cel pasiv. 

  1. Nu ai alte surse de venit 

Un studiu demarat de Thomas Corley, autorul cărții „Rich Habits: The Daily Success habits of Wealthy Individuals”, spune că milionarii de obicei au mai multe surse de venit. Iar 65% din milionarii intervievați, au cel puțin 3 surse diferite de venit.
Sursele de venit pot fi proiecte în regim freelance (dacă ești angajat), business-uri multiple dacă ești antreprenor sau chiar investiții pasive. Ceea ce ne duce la un alt obstacol. 

  1. Preferi să nu pierzi bani, decât să câștigi 

Sau ai o aversiune față de risc. Să știi că e destul de comună. Cercetătorii Kahneman și Tverski au demonstrat că oamenii reacționează mai puternic la durerea pierderii, decât la plăcerea care vine cu câștigul.
Într-adevăr, investițiile sunt riscante. Dar sunt esențiale dacă vrei să-ți asiguri un venit pasiv sau o altă sursă de venit în general. Dar bineînțeles că înainte să investești e important să studiezi în detaliu orice instrument. 

  1. Nu ai banii în valori 

Și nu e nicio problemă cu asta. Există oameni care se simt confortabil cu cât câștigă și preferă să rămână acolo. Există și oameni care vor să facă mai mulți bani, dar când fac orice acțiune înspre a câștiga bani, parcă atenția alunecă în altă direcție și aleg să prioritizeze orice altceva. Vestea bună e că valorile se pot schimba. Trebuie doar să înțelegi de ce îți dorești banii și să îi legi de alte valori pe care le ai. De exemplu, dacă valoarea ta e familia, poți să crești banii în valori gândindu-te la modurile prin care ți-ai ajuta familia dacă ai câștiga mai bine. 

  1. Te înconjori cu oameni cărora le place să cheltuie mult 

Nicholas Christakis spunea că oamenii cu care ne înconjurăm ne influențează în proporție de 50%. Asta la nivel subconstient. 
Conștient, s-ar putea să nu reușești să ajungi acolo pentru că cheltuiți mult împreună când vă întâlniți. Cine scumpe, ieșiri la baruri, cabane, vacanțe și concerte. 
Nu recomandă nimeni să renunți la anturajul tău, dar analizează puțin situația. Sunt prietenii tăi oarecum vinovați pentru faptul că nu reușești să strângi bani de investiții? Dacă da, caută soluții precum să te întâlnești cu ei în alte contexte. 

  1. Nu investești în educația ta

Peste 80% dintre milionari citesc în fiecare zi, iar miliardarii citesc mai mult. 
Dar milionarii nu citesc orice fel de cărți, ci cărți care-i ajută să crească. Nu trebuie să fie doar cărți de afaceri sau dezvoltare personală, ci inclusiv cărți de psihologie, biografii, știință. Orice ajută. 
Însă educația, în ziua de azi, nu vine doar sub forma de cărți. Vine sub forma de cursuri, webinarii, articole (sperăm cum e și acesta), postări, documentare. Educația vine în orice formă. 
Întrebarea e: ești dispus să începi să înveți cum poți să devii milionar?

  1. Nu știi de unde să începi

Dacă ai ajuns până aici, probabil întrebarea ta e: ok, și de unde încep? Înțelegi bugetarea și ce trebuie să faci, dar ceva te oprește. De unde să începi? Cu investițiile? Cu proiecte? Cu un business? Cu ce? 
Să știi că avem fix soluția de care ai nevoie. E una care te ajută să depășești multe dintre obstacolele menționate: un webinar educativ pe tema asta. 


În 24 august (joi), de la ora 20:00 (ora României),  împreună cu Lorand Soares Szasz organizăm un nou super webinar GRATUIT. Webinar în care Lorand va vorbi despre cum să profiți de oportunitățile aduse de tehnologie, globalizare și acces la educație ca să îți dublezi veniturile în următorii ani, fără să muncești mai mult. Și chiar să ajungi milionar, de ce nu.


Înscrie-te gratuit aici.


După webinar vei ști: 

  • Cum să folosești AI-ul ca să îți dublezi eficiența, 
  • Abilitățile cheie pe care să le dezvolți și care îți vor aduce cei mai mulți bani în viitor. 
  • Cum să scapi de limitările mentale pe care le ai despre posibilitatea de a câștiga mai mult, 
  • Care sunt pașii prin care poți să-ți dublezi venitul în următorii ani, 
  • Care sunt pașii prin care poți atinge libertatea financiară mai repede.

Nu îți promitem că după ce vei urmări webinar-ul te vei îmbogăți. De fapt, suntem siguri că nu se va întâmpla asta. Pentru că bogăția nu vine peste noapte și în  orice caz nu vine în urma vizionării unui webinar. 


Însă! Ce îți putem promite e că după ce urmărești webinar-ul o să ți se deschidă noi orizonturi, care o să-ți permită să găsești modalități prin care să ajungi independent financiar sau chiar super bogat. 


Notează-ți în calendar data de 24 august și ora 20:00 (ora României). Și hai la webinar! 
Înscrie-te gratuit aici.

Leave a Reply