Top 4 lecții de marketing de la evenimentul Upriserz (+ un exemplu de “Așa nu!”)

Timp de citire: 5 minute

Pe 8 ianuarie 2023 a avut loc Million Dreams, evenimentul Upriserz, dedicat comunității. 

Cei din sală au primit atât doza de motivație, cât și pe cea de inspirație, pentru un an care se anunță provocator.

Wannaprenor, antreprenor sau freelancer…indiferent de rolul tău, tot ai plecat acasă mai bogat în idei, planuri și visuri.

Nu se putea altfel, când agenda evenimentului a conținut 12 ore cu discursuri tip TEDx și o apariție a unui invitat surpriză (spoiler: a fost nimeni altul decât primarul Clujului, Emil Boc). 

A urmat un workshop susținut de Lorand, plus interviul cu Roz Savage. Să nu uităm de premierea clienților & autorilor, prezentarea echipei Upriserz, plus trucurile de magie susținute de Lorenzo Cristian.

Deci multe lucruri care să îți capteze atenția în cele 12 ore (fără să mai punem networking-ul valoros)! 

Așa că era destul de ușor să pierzi din vedere ideile și lecțiile subtile de marketing, pe care echipa Upriserz ni le-a servit atât de frumos. 

Acum, după ce s-a așezat totul, e oportun să vorbim mai mult despre ele. Și să învățăm toți din ele 🙂 

Însă, mai întâi, am să îți spun că citești un material scris de un invitat la evenimentul Upriserz, și nu un articol scris de echipa Upriserz.

Așadar, în rândurile următoare vreau să îți arăt care au fost top 4 lecții subtile de marketing de la evenimentul Upriserz, pe care în calitate de fondator al agenției Crossline Marketing și de co-fondator al Simplizi (prima librărie de șabloane de marketing) le-am apreciat.

Te invit să citești mai departe și dacă ai participat la evenimentul Upriserz (ca să verifici dacă ai remarcat și tu aceste lecții gratuite și foarte faine) și dacă nu ai fost (ca să recuperezi ce ai pierdut:)

Puțin context

Evenimentul Upriserz s-a ținut timp de 2 ani online, știm deja din ce motiv. 

Sigur că nimeni nu și-a dorit o pandemie, cu atât mai puțin echipa Upriserz, dar nu putem nega că absența evenimentului live, a determinat ca ediția din 2023 să fie foarte așteptată. 

Aproape 1.400 de oameni au fost în sală. 10% din ce înseamnă comunitatea Upriserz online, scria Lorand într-o postare pe Facebook. 

Participanți ar mai fi fost (echipa a primit cereri de înscriere cu mult după completarea locurilor), dar atâția au încăput în sala de la Wonderland Resort.

Ce poți să iei din toate astea? 

Că scarcity-ul funcționează, mai ales când nu e forțat sau când e creat astfel încât să fie credibil. 

Limitarea produsului sau a perioadei în care el este disponibil (evenimentul Upriserz se ține o singură dată pe an; în ultimii 2 ani a trecut în online din cauza pandemiei) este o metodă puternică prin care crești interesul. 

Acum că avem contextul, să trecem la top 4 lecții subtile de la evenimentul Upriserz, pe care le-am apreciat și vreau să le împart cu tine.

Lecția 1: Pune loialitate, înainte de vanitate

Spuneam mai sus că la eveniment au fost aproximativ 1.400 de persoane. Când ai citit acest număr, cu siguranță a existat o reacție. 

Fie numărul te-a surprins plăcut, fie ți-ai spus că puteau fi mai mulți oameni la evenimentul Upriserz.

Tocmai pentru că vreau să vezi ce înseamnă cifra, îți las imaginea de mai jos.

Și pe aceasta, realizată de Sergiu Penciu:

Da, sala a fost plină. Și deși nu vorbim de mii de oameni, totuși vorbim de un public loial. Oameni care au venit din multe județe ale țării + cei care s-au urcat în avion pentru Upriserz. 

Ce să iei de aici: 

Că nu e atât de important să ai o comunitate de mii de oameni, mai importantă este loialitatea comunității tale.

Deci, alege loialitate (devotament) înainte de vanitate (cifre mari).

Iar data viitoare când te uiți la followerii tăi obținuți pe bune și ți se pare că o mie de oameni înseamnă prea puțin, te rog să te întorci la imaginea asta.

Lecția 2: Mută reflectoarele de pe tine, pe ei

Nu e nimic nou în ce am scris mai sus, este un fundament de marketing. Vorbește mai puțin despre tine și brand-ul tău și mai mult despre publicul tău.

Am apreciat însă cum a făcut asta echipa Upriserz, într-un eveniment Upriserz, unde era destul de ușor ca totul să fie…ei bine, despre Upriserz.

Primul moment a fost chiar la început, atunci când Lorand a făcut micul sondaj de opinie, pentru a afla câți oameni au venit din țară, câți din diaspora. (Un altul a fost în timpul premierii clienților).

În acest prim moment, oamenii din comunitate au simțit validare, recunoaștere și sentimentul că aparțin. 

Sigur, la prima vedere sondajul era menit să spargă gheață și să dezmorțească sala. 

Și a făcut și asta, alături de a muta reflectoarele către publicul Upriserz.

Lecția 3: Bate fierul cât e cald

Ți-ai verificat mail-ul în timpul evenimentului? 

Pentru cei care au făcut-o, a existat surpriza unui mesaj din partea Adelei, responsabila cu experiența comunității Upriserz.

Mesajul era menit să reia informația despre EduTravel, o oportunitate prezentată în timpul evenimentului Upriserz.

Scurt, la obiect, axat pe informația cheie, ca să nu se piardă. 

Ce învățăm de aici: 

Să profităm de ușa pe care o deschidem. Să batem fierul cât e cald, adică să facem vânzarea completă atunci când creăm momentul oportun pentru ea.

Lecția 4: Oferă-le aperitivul gratuit și lasă-i să cumpere felul principal

Cele 12 ore din timpul evenimentului Upriserz au avut câte un pic din tot ce regăsești pe platforma Upriserz. 

Informație, inspirație și motivație. 

Suficient să fie atrăgător și să prezinte produsul în cea mai bună manieră posibilă.

Suficient să te determine să reînnoiești abonamentul, pentru a beneficia în continuare de tot ce ai primit sub formă de teaser, în sală. 🙂

Lecția de luat pentru propria afacere, mai ales dacă vinzi un produs nou, mai greu de explicat: oferă ceva gratuit la început. Vei simplifica vânzarea.

Și pentru că vorbim de cum faci vânzarea ușoară, vreau să mă leg și de un lucru pe care nu l-am apreciat, un gest care trezește neîncredere și irită publicul.

Acela e spam-ul. Din păcate unul dintre participanții la evenimentul Upriserz l-a ales exact pe acesta ca metodă de promovare. 

Participantul de care povestesc înmâna în pauzele evenimentului cărți de vizită, oricui trecea pe scările ce duceau în sală.

Pe lângă faptul că bloca accesul oamenilor, provoca și iritarea specifică, pe care ne-o stârnesc vânzatorii ambulanți.

Desigur, fiecare alege maniera de promovare, dar personal, cred că e important să alegi acțiuni care te plasează în categoria de Așa da și nu îți ofensează publicul.

La final, îți lansez invitația să incluzi cele 4 exemple pozitive în activitatea ta și să eviți exemplul de Așa nu!

Fie pornești cu unul dintre exemple, fie îți programezi să le încerci pe fiecare, ai văzut deja cât de bine pot funcționa!


Despre Silviana:

Silviana este fondatoarea agenției digitale, Crossline Marketing și co-fondatoarea Simplizi, prima librărie de șabloane de marketing. Experiența și studiile sale, o ajută să comunice în media diverse, pe nișe diferite de business, oferind servicii specializate de cross marketing.

One thought on “Top 4 lecții de marketing de la evenimentul Upriserz (+ un exemplu de “Așa nu!”)

  1. Multumim pentru perspicacitatea si scrierea deschisa si usor de inteles a acestui subiect. Mi-ai clarificat mai mult ideile si experienta pe care am simtit-o si vazut-o. <3

Leave a Reply