7 mituri despre milionari care te vor pune pe gânduri

Timp de citire: 6 minute

Mai derulezi câteodată pe social media și le vezi fotografiile. 

Sunt într-o vacanță într-un loc exotic al cărui nume abia îl poți pronunța, 

Îți arată cât de faină e casa lor, 

Sau noua mașină, 

Cadoul primit,

Sau doar postează ceva. Pur și simplu le vezi numele și simți că ceva se schimbă în tine. 

Poate se conturează dorința să faci și tu același lucru. 

Să călătorești și tu prin țări străine, să îți permiți și tu să te bucuri de viață din plin. 

Dar în același timp, se prea poate ca și nedreptatea să își facă loc în interiorul tău. 

Ei de ce se pot plimba și tu de ce trebuie să muncești din greu ca să ai doar un trai decent? 

Pentru că răspunsul nu apare în fața ta la ultima întrebare, îți răspunzi tu bazându-te pe lucrurile pe care le știi despre oamenii care au bani. 

Lucruri pe care le-ai învățat de la părinții tăi, bunicii tăi, profesorii tăi, care se transformă în convingeri limitative de tipul „toți bogații sunt corupți”, „mai bine sărac și corect, decât bogat și corupt” și poți completa aici cu gândurile care-ți vin în minte.

Cu toate astea, la nivel declarativ, spui că ți-ai dori să câștigi și tu mai mulți bani. Nu doar ca să postezi pe social media cât de bine o duci. 

Ci doar ca să îți permiți un trai mai decent. 

Un trai care să îți dea voie să oferi familiei tale tot ce e mai bun, 

Unul care să-ți asigure un cămin, 

Poate și 2 concedii pe an, dacă se poate. 

Dar odată ce în interiorul tău ai sentimente și păreri negative despre cei care câștigă mulți bani, creierul tău nu îți va permite să devii ceea ce urăști. Dimpotrivă, va face toate eforturile necesare să îți saboteze fiecare pas spre abundență: 

Poate vei refuza oportunitățile care apar, 

Refuzi să investești în tine, 

Și refuzi să crezi că și tu ai putea să faci mai mulți bani sau chiar să devii milionar. 

(Deși să știi că la finele anului 2021, în lume existau 62.5 milioane de milionari declarați. )

Iar convingerile negative despre bani vor reveni din nou și din nou și vei intra în acest cerc vicios în care îți dorești – dar îi urăști – așa că te autosabotezi.

Astăzi vrem să te ajutăm să începi să lucrezi la aceste convingeri limitative. Să vezi reversul medaliei și să înțelegi că oamenii bogați, milionarii, nu sunt atât de diferiți de tine. 

Așa că te invităm să citești 7 mituri despre oamenii bogați.

Sperăm că la final vei reuși măcar să îți pui întrebarea: dacă aș putea și eu să câștig mai mult?

  1. Mitul #1: Milionarii și-au moștenit averile 

Un studiu din 2017 organizat de Fidelity Investments a descoperit că 88% dintre milionari au reușit pe cont propriu. Doar 12% au moștenit o sumă considerabilă (10% din avere, cel puțin). 

Acest fapt e întărit și de Chris Hogan, autorul cărții „Everyday Millionaires: How Ordinary People Built Extraordinary Wealth-and How You Can Too”, în care a discutat cu 10.000 de milionari americani timp de 7 luni. În cercetările sale, a descoperit că mai puțin de un sfert din milionarii studiați au primit o moștenire – dintre care, 16% au primit $100.000, iar 3% au primit cel puțin 1 milion. 

Pe scurt: poți să devii milionar, chiar dacă nu vii dintr-o familie bogată.

  1. Mitul #2: Sunt norocoși 

Ceea ce pare a fi noroc pentru alții, e de fapt multă, multă muncă în spate. Milionarii nu câștigă la loterie, nici nu fac pariuri periculoase. În schimb, examinează oportunitățile și analizează riscurile și investesc mult timp și mulți bani în a le testa, înainte de a profita de ele. Inclusiv când vine vorba de oportunități de afaceri și de investiții. 

În cartea „The Millionaire Next Door”, autorii – Thomas J. Stanley and William D. Danko- recunosc că există 2 trăsături care sunt caracteristice milionarilor: reziliența și perseverența. 

Nu norocul joacă un rol în rol în cum arată contul din bancă. Ci efortul pe care-l depui. 

  1. Mitul #3: Milionarii iau decizii riscante pentru a se îmbogăți 

Ai auzit de milionari deveniți peste noapte. La fel cum ai auzit și despre milionari care și-au construit averea prin mijloace mai puțin ortodoxe. 

Dar aceștia sunt excepțiile, nu regula. Ba chiar Chris Hogan a descoperit că majoritatea milionarilor și-au construit averile încet și sigur. Majoritatea dintre ei au atins pragul de milionar într-o decadă, doar 5% au devenit mai repede de 10 ani. 

  1. Mitul #4: Doar cei care lucrează în domeniul tehnologiei devin milionari 

Când auzi de Elon Musk, Jeff Bezos și Mark Zuckerberg, automat primul lucru care îți vine în minte e că „doar prin tehnologie te poți îmbogăți.” 

Dar diferența e că cei 3 sunt, la ora actuală miliardari. Iar în momentul de față vrem să vorbim despre milionari – cei care au 1 milion de euro sau de dolari minim în bancă. 
Și cu toate că miliardarii o să-i vezi de cele mai multe ori asociați cu industria IT-ului, mulți milionari vin din alte industrii precum: sănătate, finanțe, asigurări, medicină, drept sau chiar și contabilitate. 

Ba chiar un studiu demarat de Thomas Corley, autorul cărții „Rich Habits: The Daily Success habits of Wealthy Individuals”, spune că milionarii de obicei au mai multe surse de venit. Iar 65% din milionarii intervievați, au cel puțin 3 surse diferite de venit.

Acestea fiind spuse, nu e nevoie să ai o idee genială ca să devii milionar. 

  1. Mitul #5: Milionarii trăiesc în puf 

Majoritatea milionarilor au un stil de viață frugal. Nu trăiesc în case enorme și nici nu conduc mașini de lux. Mulți dintre ei trăiesc în case modeste, pe care și le pot permite. Bineînțeles există și excepții, dar majoritatea au doar o gestiune financiară mult mai bună și preferă să nu facă cheltuieli fără cap. 

  1. Mitul #6: Milionarilor nu le e frică de nimic 

„N-aș putea niciodată să devin milionar, nu sunt atât de curajos.” 

Poate ți-ai spus și tu vreodată asta. 

Sau poate ai auzit asta. 

Milionarii nu sunt ceva super-oameni, plini de curaj. Dimpotrivă. 57% dintre milionarii intervievați de către Y! Finance au recunoscut că le-a fost frică să își lanseze propria afacere. Le-a fost frică de eșec, să-și dezamăgească partenerul/a și familiile lor, dar mai ales le-a fost frică să piardă totul. 

Majoritatea învață să găsească un mediu sănătos între optimism și pesimism: învață cum să examineze oportunitățile, recunosc potențialul și muncesc din greu ca să-l atingă.


Mitul #7: Milionarii au parte de educații prestigioase 
Un număr copleșitor din cei pe care Chris Hogan i-a studiat, nu au mers la școli private, iar 10% dintre ei nici nu și-au continuat studiile după ce au terminat liceul. 

Însă, mulți dintre ei au avut parte de activități extracurriculare în liceu, ceea ce le definește spiritul de inițiativă. 


Cu toate că nu au studii oficiale în spate, milionarii continuă să se educe pe cont propriu. Tot Thomas Corley a descoperit că: 

  • 5% din milionarii intervievați de el citesc două sau mai multe cărți cu scopul de a se educa, 
  • 63% ascultă cărți în drumul lor spre muncă, 
  • 88% citesc 30 de minute în fiecare zi cu scopul de a se educa, 
  • 58% citesc biografii ale oamenilor de succes. 
  • 51% citesc cărți de istorie. 
  • Și 55% citesc cărți de dezvoltare personală. 

Așadar, secretul milionarilor nu e educația prestigioasă, pe cât educația constantă. 

Sperăm că acum realizezi că de fapt și tu ai putea să câștigi mai mult decât o faci. 

O viață în care să nu fii nevoit să îți faci griji că mâncarea se scumpește parcă de la o zi la alta. 

Dar primul pas ca să faci asta e să înțelegi de ce ai o repulsie față de oamenii cu bani. Să te uiți acolo, înăuntrul sufletului tău și să pui pe o foaie de hârtie toate motivele pentru care îi urăști. 

(S-ar putea să găsești multe frici pe care le-ai absorbit fără să-ți dai seama.) Pentru că degeaba spui declarativ că vrei să câștigi mai mult, dacă tu-i urăști pe cei care au bani. Creierul tău va face toate eforturile posibile să evite ceea ce urăști. 

Din fericire, poți să schimbi asta. 

Și după ce pui totul pe hârtie, te invităm să participi la un nou super webinar LIVE susținut de Lorand Soares Szasz, unde va vorbi despre cum să scapi de datorii, 

Cum să ajungi la prosperitate, 

Cum să creezi mai multe surse de venit,

Cum să scapi de frică, 

Cum să-ți gestionezi banii, 

Și alte subiecte din această sferă care te vor ajuta să fii cu un pas mai aproape de ceea ce-ți dorești: prosperitate financiară.  

Bonus: Odată ce te vei înscrie la webinar, vei primi gratuit (în mail-ul de confirmare), documentul pe care Lorand îl folosește să își vadă cheltuielile și să își organizeze veniturile. Pentru că degeaba îți mărești venitul, dacă nu știi cum să le gestionezi. În fond, obiceiurile sănătoase de gestiune financiară contează mai mult decât suma pe care o câștigi. 

Înscrie-te aici gratuit la webinar 

Ca să primești și documentul de organizare. 

Poate n-o să reușești să fii următorul milionar pe listă după ce urmărești acest webinar. Dar un lucru e sigur: vei dobândi cunoștințe care te vor ajuta să-ți faci un plan de creștere al venitului, să îți gestionezi mai bine banii și care să te ajute să dobândești un venit pasiv în timp.

Te așteptăm la webinar! 

One thought on “7 mituri despre milionari care te vor pune pe gânduri

Leave a Reply