
„Când o să fii la casa ta.”
„E momentul să te așezi și tu la casa ta.”
Sunt două fraze pe care toți românii le-am auzit la un moment dat de-a lungul vieții. Poate și de mai multe ori. Ironia e că fraza „casa ta” nu se referă la crearea unei familii, ci efectiv la achiziția unui imobil – fie el apartament sau casă situată pe un teren intravilan sau extravilan.
Poate că acesta este motivul pentru care în continuare, peste 95% dintre români sunt proprietari de imobile. Conform Eurostat, România deține cei mai mulți propietari din întreaga Europa.
Dacă e să ne uităm retrospectiv, în România proprietatea merge dincolo de nevoile de bază: cea de a oferi adăpost și o barieră la lume. Pentru români, conform studiilor, un imobil reprezintă statutul, identitatea și exprimarea sinelui.
Dar în ultimii 5 ani, piața imobiliară a crescut semnificativ.
Dezvoltarea infrastructurii în orașele mari, dar și în localitățile de lângă, împreună cu intrarea companiilor internaționale în țară, au dus la o creșterea a pieței imobiliare în toată țara.
Un exemplu bun în acest sens este municipiul Cluj-Napoca, unde prețurile imobiliarelor au explodat în ultimii ani atât la cumpărare, cât și la închiriat. Probabil ai văzut știrea cu infama garsonieră de 11 metri pătrați.
Imobilele cumpărate recent pe piață nu sunt folosite strict ca locuință.
Deși moștenirea culturală de a fi proprietar rămâne în conștiința noastră, mulți români au decis să aloce o nouă valoare imobilelor. În loc să le cumpere ca să locuiască în ei, mulți au cumpărat ca să le transforme în investiții.
Conform Ziarul Financiar, până la finele anului 2021, s-au acordat 78.627 de credite pentru investiții imobiliare. Aceste numere nu includ investițiile făcute din bani proprii.
Într-un studiu demarat de RE/MAX, s-a conchis că în 2021, de exemplu, la 1 an după pandemie, cele mai multe tranzacții imobiliare au fost de vânzare-cumpărare.
Înainte de 2020, majoritatea investiților din România erau axate pe garsoniere. Dar de la debutul pandemiei, atenția cetățenilor s-a axat pe case, terenuri din afara orașelor și apartamente cu 2 și 3 camere.
Ba mai mult, casele din mediul urban au rămas o opțiune importantă. În 2021, se aflau în top 3 propietăți vândute.
Concluzia e că interesul românilor rămâne în mediul urban. Ce se schimbă efectiv e tipul de locuință.

Cum s-au făcut achizițiile imobiliare în 2021?
Deși s-au eliberat mii de împrumuturi, această formă de finanțare se află doar pe locul 2. Pe locul 1, achizițile au fost făcute din venituri proprii – 61%.

Dar ce o să se întâmple în anul 2022?
Cu o inflație care se preconizează că va depăși 10% și cu un indice ROBOR pe 3 luni care crește de la o zi la alta, cu scăderi pe bursă datorate în mare parte pandemiei și a conflictului în Ucraina…de la ce ne putem aștepta în 2022?
Specialiștii de la RE/MAX spun că se va înregistra o creștere de cel puțin 10% la prețurile spațiilor locative: case, terenuri intravilane și apartamente. În schimb, se presupune că atât chiriile cât și spațiile comerciale și de birouri, datorate muncii hibrid și a digitalizării accentuate vor stagna.
L-am întrebat pe Răzvan Cuc, director general RE/MAX România, ce crede că se va întâmpla în 2022.
„Deși greu de anticipat, vedem pentru 2022 o creștere semnificativă a prețurilor apartamentelor noi, de peste 10% in medie, urmând ca și restul pieței imobiliare să urmeze acest trend.
Un alt element care contribuie și el la creșterea prețurilor in marile orașe vine dintr-o birocratizare excesivă pe care dezvoltatorii o reclamă la adresa administrațiilor locale – primăriile si consiliile județene – și care îngreunează sever eliberarea autorizațiilor de construire, frânând astfel ritmul de livrare de noi unități locative, care sub presiunea cererii contribuie la creșterea prețurilor.
Începutul de an a adus o precauție suplimentară în comportamentul unor dezvoltatori care, din cauza creșterii galopante a costurilor de construire, au oprit vânzările din fazele de șantier, construiesc acum <<pe stoc>> și amână vânzările până în faza finală de execuție, când au o perspectivă clară a costului final și pot controla marjele prin prețul de vânzare <<la gata>>.
Într-un scenariu mai pesimist de evoluție al prețurilor, ținând cont de creșterile de peste 100% din ultimul an la o mare parte din componentele cheie ale materialelor de construcții – ca de exemplu fierul, lemnul, sticla, cărămida și altele – putem vedea aprecieri și de peste 20% în unele orașe și pe unele segmente ale pieței imobiliare.”
Ce e important de reținut că înainte să investești în imobiliare e important să iei în considerare faimoasa regulă de 90/30/1 în investiții: studiază 90 de zile, 30 de minute pe zi, 1 instrument de investiții.
Pe platforma Upriserz, Lorand a filmat un masterclass* specific pentru acest domeniu în care abordează următoarele subiecte:
- 14 reguli când investești în imobiliare
- Cum calculezi valoarea reală a unui imobil?
- Este momentul oportun să investești în imobiliare?
- Poate să fie locuința în care locuiști o investiție?
- Ce să analizezi când cumperi un imobil?
- La ce să te uiți când analizezi locația?
- Care sunt locațiile dintr-un oraș care vor avea creșterile mai mari în viitor?
- Cum să obții randament de 30% pe an în imobiliare?
Pe lângă acest Masterclass îți mai recomandăm să studiezi cursul De vorbă cu Banii. Am publicat și două interviuri cu Răzvan Cuc, Director General RE/MAX România și Bogdan Dinu, consultant financiar, consultant în Private Banking și fondator Căruța cu Bani, care aduc în discuție predicții despre viitorul pieței imobiliare în anul 2022.
*Masterclassul e disponibil doar pentru membrii cu abonament Premium.
**Studiul de Piață a fost realizat înainte de Războiul Rusia-Ucraina. Vom posta un update când vom avea mai mult informații în acest sens.