Siguranță financiară în perioadă de incertitudine

Timp de citire: 4 minute

Declanșarea războiului ruso-ucrainean, exodul în masă al ucrainienilor, retragerea firmelor de pe piața rusească, cuplate cu creșterea inflației și creșterea prețurilor la carburanți, alimente și electricitate, creează o stare de incertitudine. 

Se anunță și o recesiune tehnică în urma pandemiei, acutizată și mai tare de acest conflict. 

Una dintre cele mai frecvente întrebări, pe lângă cele referitoare la siguranța fizică, e „ce facem cu banii puși deoparte?” În contextul fericit în care fiecare dintre noi are o sumă de siguranță.

Răspunsul natural ar fi: investiții. După cum spunea și Warren Buffet, oricine poate câștiga în perioade de creștere economică, dar adevăratele averi se fac în criză. 

Dar în momentul în care pare că bursa este afectată în urma conflictului, iar crypto-ul pare să rămână la fel de volatil, în ce poți să investești în 2022 ca să îți protejezi banii? Și de ce nu, chiar să-i pui să muncească pentru tine? 

În acest articol o să găsești informații prețioase legate despre acest aspect. Informații oferite de către Bogdan Dinu, fondator Căruța cu Bani, pentru comunitatea Upriserz, în cadrul unui webinar special despre investiții în perioadă de criză. 

Bogdan Dinu este consultant specializat pe transformarea, automatizarea, digitalizarea și construirea strategiilor băncilor în domeniul private banking – wealth management. A fondat blog-ul Căruța cu Bani din dorința de a facilita educația financiară în România. Actualmente este independent financiar din perspectiva a 189 de țări din 195. 

Pentru ca să iei decizii cât mai bune în aceste momente tulburi, Bogdan Dinu îți recomandă să ai în vedere câteva detalii mici, dar care te vor ajuta nespus de mult pe termen lung. Iată cele mai importante întrebări la care trebuie să ai răspuns în această perioadă: 

  • Cum să gestionăm banii în această perioadă? 
  • Care e cel mai potrivit loc să îți ții banii acum?
  • Ce instrumente de investiții să iei în considerare ca să nu îți fie banii afectați de inflație?

Înainte să continuăm să răspundem la aceste întrebări, menționăm că în timpul webinar-ului, s-a discutat prea puțin aspectul geopolitic și mai mult aspectul financiar în această perioadă plină de incertitudini. 

Ideile pe care o să le regăsești în acest articol sunt doar recomandări bazate pe experiența lui Bogdan și a lui Lorand. Recomandarea noastră e să îți faci propria cercetare înainte să aplici sfaturile despre investiții. 

Cum să gestionăm banii în această perioadă? 

Când vezi că lucrurile se precipită și că totul este incert, tendința este să strângi cureaua. Să te asiguri că pui fiecare bănuț deoparte, în cazul în care o să fii nevoit să pleci din țară. 


Dar Bogdan consideră că inclusiv în criză, trebuie să ne axăm pe lucrurile de bază când vine vorba de gestiunea financiară. 

  • Crearea unui fond de urgențe 

Fondul de urgență, prin definiția lui, este o sumă de bani ținută în casă, în caz de orice: se strică ceva, e nevoie de o vizită la spital sau pur și simplu cardul este inaccesibil. 

Bogdan recomandă ca fondul de urgență să conțină 1.000-2.000 de RON. 

  • Fondul de siguranță 

În schimb, fondul de siguranță trebuie să conțină cheltuieli pentru 3-9 luni. Scopul acestui fond e să te sprijine fie în cazul unor situații delicate, cum e situația geo-politică, fie în cazul în care rămâi fără loc de muncă pentru câteva luni sau dacă ești la început în antreprenoriat. 

Pe lângă ajutorul lui pragmatic, fondul de siguranță este mai mult un sprijin psihologic. Odată ce apar situații neprevăzute, emoționalul acaparează rațiunea, iar de cele mai multe ori deciziile nu sunt calculate, ci luate din frică. Însă odată ce ai acest fond de siguranță, ai liniște sufletească și poți să iei decizii mult mai bune.

Bogdan recomandă ca fondul de siguranță să fie ținut în euro, pentru că leul este o valută care se devalorizează anual cu 2%.

  • Ordonarea finanțelor

Un alt aspect important e aranjarea finanțelor. 

E important ca toți membrii familiei să înțeleagă câți bani există în casă, cum pot fi accesați și în ce sunt investiți. În cazul în care se întâmplă ceva cu persoana responsabilă cu finanțele, e important ca ceilalți membri să știe cum să acceseze sumele. 

Care e cel mai potrivit loc să îți ții banii acum?

Dacă deja ai o sumă de bani strânsă, știi și tu că logistic vorbind nu e optim să ții acești bani la saltea sau într-un seif, în special în aceste momente. 


Dar în contextul unui faliment sau al unui război, care e cel mai potrivit loc? 

Bogdan a împărtășit cu noi 3 soluții: 

  • Banca. Pentru că unele bănci sunt garantate de FGDB (Fondul de Garantare al Depozitelor Bancare), care îți garantează 100.000 de euro din suma depusă. 

Important de luat în considerare: 

  • Unele bănci sunt garantate de fonduri din alte țări – recomandă analizarea metodelor prin care ți se returnează banii în altă țară.
  • Dacă depășești suma de 100.000 de euro, poți deschide depozite în mai multe bănci. 
  • PayPal sau alte soluții non-bancare. 
  • Broker. Brokerii care intermediază investițiile precum XTB, TradeVille sau InteractiveBroker oferă garanție pentru 20.000 de euro, care pot fi ulterior trimiși în orice cont bancar.

Ce instrumente de investiții să iei în considerare ca să nu îți fie banii afectați de inflație?

Bogdan investește în imobiliare, bursă și crypto, dar subliniază că e important să investești în instrumentele pe care le cunoști și pe care le-ai studiat îndelung. 

Îți recomandăm ca înainte să începi să investești, să te asiguri că ai înțeles în profunzime fiecare instrument de investiții. 

Susține că în ceea ce privește bursa, există unele companii care merg bine, cum ar fi cele din consumer staples, dar că vor fi și alte sectoare sau companii care vor avea o creștere exponențială în viitorul apropiat.

Cât despre imobiliare, consideră că inflația și criza refugiaților afectează pozitiv investitorii – prețurile ajung să crească. 

Pe de altă parte, Bogdan consideră că nu trebuie să ne punem toți banii în criptomonede. Spune că este o clasă alternativă de active, nereglementată și fără istoric. Recomandă investirea minimă în acest instrument. 

Uite alte idei tot din direcția asta: 

  • Obligațiunile emise de stat sunt bune într-un portofoliu, dacă inflația nu este peste 5%.
  • Aurul rămâne o clasă de active de refugiu, care se pliază perfect pe stagflație (există o inflație și o stagnare în același timp). Dar că nu produce valoare pe termen lung.
  • E important să îți diversifici portofoliul cu cât mai multe instrumente de investiții. 

În concluzie, indiferent de situația economică sau geopolitică, e important să rămâi informat despre tot ceea ce se întâmplă. 

Înainte să investești, asigură-te că: 

  • Ai un fond de urgență.
  • Ai un fond de back-up. 
  • Cunoști foarte bine instrumentul pe care vrei să-l folosești. 

Și nu uita să te informezi din surse acreditate și specializate în momentul în care vrei să iei o decizie.

Dacă vrei să afli mai multe detalii, poți urmări webinar-ul cu Bogdan Dinu, aici.

Leave a Reply