
Ce au special comunitățile de brand? Cu ce e diferit că vorbim despre motorizări sau anvelope, într-o comunitate de brand online, de conversația pe care o purtăm cu vecinii, în fața garajului?
Ai putea să zici: “într-o comunitate de brand am mult spam, multă publicitate și puține lucruri care mă interesează.”
Dar să creezi o comunitate de brand înseamnă să aduci împreună oameni cu interese și nevoi comune. Să inițiezi conversații în mod natural, care răspund nevoilor membrilor în primul rând. Și aduc avantaje brandului, în al doilea rând.
Ce alte diferențe sunt între cele două tipuri de comunități:
-comunicăm mai rapid în comunitățile organizate în jurul brandului (și de cele mai multe ori primim răspunsuri calificate)
-discuțiile sunt moderate (deci primim informații verificate sau avem siguranța că cineva pune Stop dezinformărilor)
-ca utilizator poți să alegi comunitățile din care faci parte (pe când vecinii ți-i alegi mai greu:)
Cum se formează comunitățile de brand?
Când privești spre companii ca Nike sau Netflix, primul gând poate să fie că o comunitate de brand se formează natural în jurul companiilor populare.
Oamenii iubesc adidașii și hainele Nike, iubesc filmele de pe Netflix…atunci comunitatea din jurul brandurilor vine și ea în mod natural, nu?
Parțial.
Poate că la început, aceste comunități au câștigat fără efort membri.
Dar în spatele marilor comunități se află ani de muncă, perseverență și talent în comunicare. Nu este o întâmplare că acele comunități au un număr impresionat. Și că rămân interesante pentru fani, chiar și după ceva timp.
Și asta mai ales acum, când atât de multe companii se luptă pentru atenția și timpul nostru.
Dar să spunem că ești la început de drum.
Ce pași să urmezi ca să ai propria comunitate în jurul afacerii tale?
- Stabilește o relație win-win din start
Pentru membri asta înseamnă să fie dialog în comunitate, să își poată exprima părerea fără să fie atacați, să aibă acces la informații valoroase și un sentiment de apartenență.
Pentru brand există două beneficii importante: promovarea cvasi-gratuită (mesajele promovate în interiorul comunităților sunt gratuite și eficiente), feed-back prețios la produse și servicii.
Prin urmare ce ai de făcut de la început în cadrul comunității este să stabilești regulile clare de comunicare, să inițiezi discuția, să urmărești interesul oamenilor și să permiți ca fiecare să își exprime punctul de vedere într-o manieră fair, care nu îi jignește pe ceilalți.
2. Fii accesibil și disponibil
Avantajul comunităților online este ca îți oferă șansă să comunici direct cu fanii tăi. Brandul devine un prieten, “unul de-al lor” și așa se dezvoltă o relație de încredere.
Să fii accesibil și disponibil înseamnă să explici, să corectezi sau să protejezi (membri vulnerabili). Ce contează e să arăți că în spatele brandului este un om, și nu un robot.
3. Ascultă și implementează fără întârziere
Deseori membri care împărtășesc interese comune, ajung să genereze insight-uri valoroase pentru brand.
Dar degeaba vorbim dacă nu ascultă cine trebuie, așa-i? Un brand are șansa să corecteze din mers multe din procesele care stârnesc nemulțumire. Dar pentru asta e nevoie de atenție și viteză de reacție. Degeaba corectezi, dacă o faci abia după o jumătate de an…
4. Transformă liderii de opinie în ambasadori de brand
Când atragi liderii de opinie din anumite grupuri de partea brandului, îi transformi în mod organic în promoterii brandului tău. Adică în ambasadori de brand.
Aceștia vor amplifica mesajul tău, vor prelua și comunica la rândul lor informațiile tale și vor contribui semnificativ la creșterea gradului de vizibilitate a brandului. Ca să ajungi în acest punct, încurajează reacțiile din partea liderilor de opinie, fă-i să se simtă văzuți și apreciați.
5. Folosește mesaje publicitare smart sau native advertising
Evităm reclamele abuzive, scoase din context oriunde ne-am afla.
Cu atât mai mult, nu vrem să găsim genul acesta de reclame într-o comunitate online.
Asta nu înseamnă că va trebui să renunți la orice formă de promovare. Poți folosi native advertising și să faci în așa fel încât mesajul publicitar să fie perfect integrat în context.
Pentru asta urmărește discuțiile din grup și preia tonul, subiectele și maniera în care sunt adresate întrebările.
6. Fii consistent
Toți știm că entuziasmul de la începutul unui nou proiect ne face să fim mai activi.
Pe măsură ce acesta se duce însă, ne putem găsi în situația în care devine din ce în ce mai greu să ținem pasul, să postăm conținut valoros în comunități sau să inițiem conversații relevante.
Dar ca în orice strategie de marketing, implicarea ta în comunitate ar trebui să aibă bătaie lungă, adică să urmărească obiective pe perioade mari.
Dacă simți că nu poți susține activitatea comunității pe termen lung, ai la dispoziție varianta să angajezi un community manager (acea persoană care să se ocupe de comunitatea brandului în locul tău).
Va fi nevoie ca aceasta să cunoască foarte bine valorile companiei și să poată adopta tonul și stilul stabilit deja în comunicare.
În final, e important să reții că dacă tu vei ezita să creezi o comunitate în jurul brandului tău, asta nu îi va opri pe fanii companiei sau pe cei care te contestă să o facă.
Posibil să fi văzut cel puțin o dată comunități ‘anti’ create în rețelele sociale, comunități zgomotoase și influente. Ele pot ajunge să exprime public un mesaj atât de puternic, încât să anuleze vocea brandului tău.
Ca să nu ajungi în situația asta, fii tu cel care preia frâiele și începe să creezi comunitatea din jurul brandului tău. Acum ai la dispoziție 6 pași clari de la care să începi!
Te încurajăm să ne lași în comentarii experiența ta cu comunitățile din jurul brandurilor. 🙂