
“Nu am timp nici să respir! Aș citi, m-aș duce la sală, aș sta mai mult cu cei dragi, m-aș duce la teatru, aș face o grămadă de lucruri dacă aș avea timp. Dar nu am! Nu reușesc să-mi fac timp pentru mine”. De câte ori nu ai auzit sau nu ai spus ceva similar?
Trăim pe fugă, mâncăm pe fugă, dormim pe fugă, iubim pe fugă și ne trezim că au fugit și anii peste noi. Iar când ne uităm în urmă, ce rămâne? Studiile arată că timpul irosit pe lucruri care nu ne-au adus valoare se află printre cele mai mari regrete la finalul vieții.
Bonnie Ware, o asistentă austrialiancă în îngrijiri paliative, arată în cartea sa “Top 5 regrete ale muribunzilor” că pe locul doi în acest top trist se află faptul că au muncit prea mult. Pe patul de moarte, cu maxim 12 săptămâni rămase de trăit, toți pacienții ei bărbați, dar și câteva dintre femei, spuneau că regretă că nu au petrecut mai mult timp cu cei dragi.
La fiecare început de an, probabil și acum, ne facem promisiuni pentru anul ce tocmai a început. Să fim mai buni, mai atenți, să ne lăsăm de vicii, să stăm mai mult cu oamenii pe care îi iubim. Acest articol e menit să te ajute să GĂSEȘTI TIMP pentru toate astea. Pentru lucrurile importante pentru tine și să nu te lași prins în vârtejul vieții trăite la viteză maximă. Pentru că știi și tu că timpul de calitate este cel mai prețios dar pe care poți sa îl oferi cuiva.
Da, ziua are doar 24 de ore și de multe ori simțim că nu ne ajunge pentru tot ce avem de făcut. Însă “Nu am timp” este doar o scuză. Nu spunem că încerci să înșeli pe cineva sau chiar pe tine când spui asta, este foarte posibil să simți că nu ai timp. Așadar, primul pas este să înțelegi de ce simți asta. Și pot fi o multitudine de motive. Iată câteva exemple:
1. MULTITASKING.
Când faci prea multe deodată parcă nu îți ajunge timpul. Studiile arată că majoritatea dintre noi suntem neproductivi când facem multitasking. Așa că fă un lucru o dată. Apoi când termini, începe altceva. Pas cu pas.
2. NU DORMI DESTUL.
Dacă ești neodihnit, ești și mai puțin productiv. Prin urmare ți se pare că nu ai suficient timp să îți termini treaba, când de fapt nu folosești timpul la capacitate maximă.
3. EȘTI PREA PREOCUPAT DE TIMP.
Te îngrijorezi prea mult că nu ai timp și te compari cu anumite standarde de cum ar trebui să fie, așa că pierzi timp prețios cu asta.
Timpul poate să fie împărțit în două categorii: timpul de pe ceas și timpul real, cel pe care îl simți. Timpul de pe ceas e același pentru toată lumea: o oră are 60 de minute. Dar ora aceea poate să îți pară de 10 minute atunci când faci ceva care îți place și de 120 de minute când nu ești entuziasmat de activitatea pe care o faci. Ăsta e timpul real. Iar partea faină e ca tu îl creezi. E la nivel mental. Și tot ce creezi poți să controlezi.
Tocmai pentru că timpul real e relativ pentru fiecare dintre noi, unele tehnici de time management pot să funcționeze perfect pentru unii și să nu îi ajute deloc pe ceilalți. Important este să le gasești pe cele care funcționează pentru tine. Iată câteva exemple care pot să îți fie de folos ca să fii mai productiv și să ai mai multe acțivități pe care le-ai pus deoparte până acum din “lipsa de timp”:
1. FĂ CEL MAI IMPORTANT TASK PRIMUL.
Fă mai puține lucruri, dar care aduc mai multă valoare în loc să faci multe și mărunte, care nu aduc rezultate. Stabilește top 3 priorități și concentrează-te pe ele. Pe rând. Multitaskingul nu e productiv.
2. ÎNVAȚĂ SĂ SPUI NU.
E ok să refuzi taskuri și activități care nu îți aduc valoare și nu te duc la rezultatele pe care le vrei. Să spui “NU” nu te face nici leneș, nici o persoană rea.
3. DORMI SUFICIENT.
Dacă crezi că poți să câștigi timp prin faptul că “furi” din orele de somn, te înșeli. Ai nevoie de odihnă suficientă ca să poți să dai randament. Adulții au nevoie între 7 și 9 ore de somn pe noapte.
4. PUNE-ȚI DEADLINE-URI.
Când te apuci de un task nu îți spune că stai până termini. Setează-ți estimativ un timp. Șansele să termini în timpul pe care ți l-ai propus, cresc foarte mult pentru că îți setezi creierul într-un time-frame.
5. IA O PAUZĂ.
Pauzele mici și dese, cheia marilor succese, spune o zicală. E important să iei pauze și să lași creierul să se odihnească. Altfel riști să ajungi la burnout.
6. FII ORDONAT.
Organizează-ți mailul, calculatorul, biroul. O să-ți fie mai ușor să gasești lucrurile și nu pierzi timp prețios ca să le cauti. Un birou ordonat te face și mai productiv.
7. PLĂNUIEȘTE îN AVANS.
Fă-ți orarul și prioritizează-ți ce ai de făcut încă de duminică pentru toată săptămâna. Apoi împarte lucrurile pe zile și în fiecare zi urmărește recomandarea de la punctul 1. Pune-ți și lucrurile care nu sunt task-uri. De exemplu, dacă vrei să citești o carte, dă-ți întâlnire cu ea o oră pe zi și fixează-ți în calendar.
8. EVITĂ CAPCANA PERFECȚIONISMULUI.
Multă lume pierde timp pentru că se pierde în detalii. Concentrează-te pe lucrurile care aduc valoare, care contează cu adevărat.
Ține minte, să-ți organizezi timpul nu înseamnă să mai înghesui niște taskuri printre cele pe care le ai deja, ci să simplifici, să eficientizezi, astfel încât lucrurile cu care îți petreci timpul să conteze cu adevarăt.
Ești pregătit să ai o zi productivă și eficientă? Spor să ai.