9 greșeli pe care să le eviți când faci planul de afaceri (și ce să faci în schimb)

Timp de citire: 6 minute

Planul de afaceri este mapa pe care îți trasezi drumul pentru primii ani de antreprenoriat. 

Însă dacă nu ai făcut asta până acum, să scrii un plan de afaceri o să pară ca și cum ești nevoit să înveți o limbă străină. Ca să fie și mai complicat parcă, internetul e plin cu structuri diferite ale planului de afaceri și poate fi greu să alegi una pe care să o urmezi. Cum faci diferența între ce e bun și ce nu?

În plus, cum recunoști greșelile frecvente pe care le fac viitori antreprenori când scriu planurile de afaceri? Te-ar ajuta să le știi, pentru că așa le poți ocoli.

Iată de ce în articolul acesta o să îți arătăm cele mai frecvente 9 greșeli care se strecoară în planurile de afaceri ale viitorilor antreprenori. 

Ca să ajungem la ele, e nevoie mai întâi să lămurim ce structură are un plan coerent de afaceri.

În total sunt 9 puncte prin care să treci ca să creezi un plan de afaceri ușor de urmărit de către investitori sau potențiali parteneri de business:

  1. O introducere pentru proiectul tău – aici vorbești despre afacerea ta: spui numele pe care l-ai ales, în ce domeniu vei activa, obiectivele pe care le fixezi, rezultatele și indicatorii de care vei ține cont.
  2. Sumarul – Mai știi rezumatele pe care le cream la orele de română? Ei bine, exact asta va trebui să faci aici: un rezumat (deci o descriere pe scurt) a planului de afaceri. Cel mai bine ar fi să scrii acest punct chiar la final, după ce treci prin toate celelalte cerințe (fiindcă așa vei avea privirea de ansamblu asupra businessului tău și poți să faci un rezumat). 
  3. Analiza pieței: dacă planul tău ar fi citit de cineva care nu cunoaște detaliile despre piața sau industria în care deschizi afacerea, punctul acesta ar trebui să îi ofere suficiente informații încât să înțeleagă cine va fi concurența ta directă și care e evoluția pieței. Aici vei trece și analiza SWOT a afacerii tale (prin care evaluezi punctele tari, punctele slabe, oportunitățile și amenințările).
  4. Schema organizatorică (și politica de resurse umane): Cum va arăta echipa ta? Cine va administra afacerea și ce nivel de pregătire are? Câți angajați vor fi și cum vor arăta departamentele din firmă? Ce nivel de studiu vor avea oamenii pe care îi recrutezi și cum vei ajunge la ei? Cum îi vei recompensa și motiva? Aici vei trece răspunsurile la aceste întrebări.
  5. Descrierea produselor și a serviciilor pe care le oferi: În punctul acesta vei vorbi despre tehnologia pe care intenționezi să o folosești și fluxul de producție (care sunt etapele prin care treci ca să oferi produsele sau serviciile tale).
  6. Planul de marketing: te va ajuta să pornești de la schema celor 4P (Produs, Preț, Plasament/distribuție și Promovare) și să analizezi activitatea companiei pe toate cele patru componente.
  7. Planul financiar: e de preferat să faci planul financiar cât mai realist cu putință (asta chiar dacă pornești de la niște presupuneri financiare). Foarte important în planul financiar este să planifici fluxurile de numerar (cash-flows) corect. Gândește-te că o companie poate exista cu profituri negative (deci pe pierdere) sau chiar cu capital negativ, dar nu poate să existe atunci când nu sunt bani pentru facturi, salarii sau impozite. 
  8. Anexe, materiale suplimentare: odată ajuns aici, include CV-urile oamenilor-cheie din firma ta: studii de piață, copii după contracte importante, liste de prețuri și orice document ți se pare relevant și poate susține planul de afaceri și cifrele pe care le-ai preconizat. 
  9. Sustenabilitatea afacerii – vei prezenta modalitatea prin care vei continua afacerea după ce aceasta va depăși zona de start up (poți arăta la ce decizii te-ai gândit ca să păstrezi locurile de muncă nou înființate, cum intenționezi să te extinzi, ce alte produse/servicii vei dezvolta pe parcurs).

Acum că știi care sunt cele 9 puncte ale planului de afaceri, hai să vedem ce greșeli pot să se strecoare atunci când începi să îl scrii.

  1. Îți fixezi obiective vagi (și ratezi oportunități)

E ușor să fii victima fanteziilor antreprenoriale. 

Să ajungi să treci pe hârtie lucruri care nu au cum să se întâmple într-un start up. Cel mai simplu ar fi ca atunci când definești obiectivele să aplici regula SMART: 

  • Este acest obiectiv specific?
  • Este un obiectiv măsurabil?
  • Este accesibil? Relevant? 
  • Mă voi putea încadra în termenii de timp fixați ca să îl pot atinge? 

2. Te pierzi în detalii (și planul tău e greu de urmărit sau de înțeles)

Cât de multe detalii ar trebui să conțină un plan de afaceri? 

Răspunsul simplu aici ar fi: suficiente cât să ofere o imagine completă asupra afacerii tale, dar nu atât de multe încât planul tău să pară un roman. 

Poți verifica cât de ușor se citește planul de afaceri, rugând pe cineva în care ai încredere să îl citească pentru tine, înainte să îl prezinți viitorilor parteneri sau autorităților care te finanțează.

3. Nu studiezi piața (și îți ignori concurența)

Nu ai cum să știi dacă ideea ta de business nu există deja sau dacă are, de fapt, potențial, câtă vreme nu te uiți la ce se întâmplă în piață. 

Asta înseamnă să vezi ce concurență ai deja, care e oferta lor reală și ce clienți atrag. 

De multe ori, aici e partea unde viitorii antreprenori ajung să scrie informații “din auzite” sau se raportează doar la realitatea lor imediată (ce se întâmplă în jurul lor). 

4. Nu faci analiza SWOT (și nu ești conștient de punctele slabe ale afacerii)

Fiecare afacere are puncte slabe și puncte tari. Dar entuziasmul de început ne poate face să le ignorăm pe primele și să le exagerăm pe ultimele. 🙂 

Se poate întâmpla chiar să credem că dacă vom vorbi despre punctele slabe ale afacerii o să îi speriem pe investitori. 

Însă lucrurile se întâmplă exact pe dos. Investitorii recunosc cu ușurință un plan de business unde punctele slabe sunt trecute doar ca să fie bifată și etapa aceasta și nu vin după o analiză serioasă a afacerii.

5. Nu evaluezi riscurile (și nu te pregătești pentru ele)

La fel ca și în cazul analizei SWOT, să ascunzi din planul de business riscurile doar pentru că te temi că vei pierde o finanțare sau chiar să nu le iei deloc în calcul (crezând că afacerea ta este lipsită de ele) te va face vulnerabil în business. 

Riscurile pe care le ascunzi sau de care nu ești conștient, devin în timp punctele tale oarbe (lucruri pentru care nu ești pregătit)

Soluția ar fi să analizezi cu adevărat riscurile pentru afacerea ta și să propui pentru fiecare dintre ele niște soluții de contingență (planuri de rezervă). 


6. Nu faci un plan realist de marketing (și în final nu îl poți aplica în business) 

Înainte să te gândești câți bani vei aloca pentru un flyer, un banner sau o campanie de advertising pe Facebook te ajută să răspunzi la următoarele întrebări:

  • Ce vând?
  • Cu cât vând?
  • Unde vând?
  • Când vând?
  • De ce vând?

Apoi poți să treci în planul tău de business acele campanii care sunt ușor de implementat, au un buget și obiective clar stabilite.

7. Nu folosești cifre oficiale (și ajungi victima estimărilor antreprenoriale)

De unde te informezi corect despre concurenții pe care îi vei avea în business și de unde ei datele despre piața în care îți deschizi afacerea? 

Estimările prietenilor sau zvonurile nu pot servi drept surse bune pentru un plan de afaceri 🙂

Datele pe care le folosești trebuie să fie ușor de verificat de cei cărora le dai planul de afaceri. Așa că, varianta pe care o ai la îndemână este să folosești surse oficiale:

  • autorități naționale, 
  • studii de piață acreditate, 
  • estimări ale instituților financiare, 
  • date oficiale comunicate de registrele comerciale ș.a.m.d.

8. Treci peste sumarul planului de afaceri sau uiți de el

Pentru că sumarul ar trebui redactat abia la sfârșitul planului (dar inclus la începutul său) mulți viitori antreprenori uită de acest pas sau, pur și simplu, trec peste el (crezând că atâta vreme cât au bifat restul punctelor din plan, au făcut destul).

Însă sumarul rămâne cea mai citită parte a unui plan de business, alături de planificarea financiară. 

Investitorii și partenerii trec de multe ori direct la sumar și în funcție de cât de convingătoare este această parte, merg mai departe sau resping ideea ta.

9. Nu ești atent la ortografie  

O idee valoroasă ambalată prost nu va fi ascultată. 

Dacă vrei ca planul tău de afaceri să treacă peste primele filtre ale investitorilor sau partenerilor, fii atent la cum este scris și paginat. 

Un plan neglijent redactat nu inspiră încredere și nici nu transmite că viitorul antreprenor este serios în demersul său.

 10. Nu îți ordonezi anexele și nu folosești formatele potrivite pentru ele

Investitorii sau partenerii tăi nu vor să piardă timp. Așa că, nu îi face să caute prin anexe dezorganizate. 

Ca să fie cât mai ușor de urmărit materialele tale ține cont de câteva lucruri:

  • folosește Excel-uri pentru docmentele financiare (nu Word sau PDF) 
  • numerotează-ți corect anexele
  • verifică de două ori că ai inclus toate anexele și că ele au numerele pe care le menționezi în plan

În concluzie, planul de afaceri este punctul din care pornești în business. 

Cu atât mai mult, planul de afaceri e vital pentru business-ul tău, atunci când ceri finanțare sau când concurezi pentru fonduri europene.

Și deși poate să pară intimidant să redactezi de unul singur un plan de afaceri, odată ce vei ține cont de structura corectă și vei evita cele 9 greșeli despre care ți-am scris, ai toate șansele să fii autorul unui plan de afaceri câștigător și să pornești corect pe drumul tău în antreprenoriat. 

Leave a Reply