
Ai economisit o sumă de bani și ți-ai dori să ai grijă de ea.
Ai tot citit în stânga și-n dreapta că atât timp cât îți ții banii în cont sau la saltea, o să se devalorizeze. O să fie mâncați de inflație.
Vorbim de o inflație e de 10%/an la LEI și de 5%/an la Euro. Să-i ții pe loc, nu e o decizie bună.
Așa că îți dorești să pui banii la treabă, să-i multiplici.
Și-acum vine întrebarea cheie: „În ce să investesc?”
Există multe variante și pare că sunt la fel de multe riscuri. Ți-e teamă să faci o greșeală și să pierzi, în loc să-ți multiplici banii, mai ales atunci când ești încă la început la capitolul investiții.
În acest articol te punem la curent cu ce se întâmplă în piață și apoi îți oferim o serie de recomandări care să te ajute să iei o decizie cât mai bună de investiție.
Și avem și o sugestie care s-ar putea să te ajute mult, așa că te invităm să citești până la final.
Ce se întâmplă acum în piață?
Lucrurile nu arată prea bine. Pare că traversăm o perioadă atipică.
Ce e important să știi:
China, care înseamnă mai mult de un sfert din economia globală, trece printr-o criză imobiliară fără precedent. 31% din PIB-ul Chinei vine acum din construcții.
Problema e că s-a construit atât de mult, încât au locuințe suficiente cât pentru 3 miliarde de persoane, adică dublul populației actuale (conform fostului șef al biroului de statistică din China). Această situație a dus ca tot mai multe companii să intre în dificultăți.
De exemplu, compania Evergrande (una dintre cele mai mari din China) a intrat în incapacitate de plată și a pierdut în doar doi ani, 81 de miliarde de dolari. Adică echivalentul a 29% din PIB-ul României.
Germania e în recesiune tehnică de aproape 1 an.
Prețurile de la raft sunt la nivel record.
Probabil ai văzut creșterea dobânzilor. Nu prea se merită să iei acum un credit.
Au scăzut tranzacțiile la imobile în anumite orașe din România cu 50%. Cu toate astea, prețurile nu scad.
În SUA inflația e uriașă și cu toate astea, bursele rămân în creștere.
După cum vezi, multe situații atipice, care te pot bulversa și bloca.
Și-atunci te întrebi: e un moment bun să investești?
Și dacă este, în ce să investești mai exact?
Cel mai bun lucru pe care-l poți face acum e să te pregătești pentru perioada care urmează. Să studiezi, să te informezi și să descoperi cum poți profita de incertitudinea economică.
Un prim pas e să parcurgi următoarea serie de recomandări de care e bine să ții cont când vine vorba de investiții:
6 recomandări pentru investiții inteligente
- Nu căuta formule secrete
Poate ai tot văzut promovate metode rapide prin care să câștigi sume mari. Îți recomandăm să te ferești de ele, căci în aproape toate cazurile, poți avea surpriza neplăcută să-ți pierzi banii.
Nu există formule secrete prin care să faci bani din investiții. Și nu există o modalitate sigură să câștigi bani din investiții. Ce te transformă într-un investitor inteligent e să studiezi și să înțelegi principiile de bază ale investițiilor.
2. Cunoaște domeniul în care investești
Înainte de a investi în orice, e important să înțelegi domeniul respectiv. Acest lucru înseamnă să studiezi tendințele, companiile, produsele sau serviciile în care investești. Cu cât cunoști mai bine domeniul, cu atât cresc șansele să iei decizii de investiții inteligente.
3. Fii pregătit să elimini investițiile proaste
Poți să faci și greșeli, mai ales la început. E bine să știi că nu e niciodată prea târziu să renunți la o investiție proastă.
Dacă o investiție nu îți aduce profit, este mai bine să o vinzi și să îți folosești banii în alt mod. Nu te atașa emoțional de investițiile tale și fii dispus să renunți la ele dacă este necesar.
Recomandarea noastră e să ai un back-up făcut și pentru investiții. E baza la care te poți întoarce oricând constați că nu ai luat o decizie corectă.
4. Diversifică-ți investițiile
Unul dintre cele mai importante principii ale investițiilor este diversificarea. Cu siguranță îți este cunoscut acest principiu.
La ce se referă? Să-ți împarți banii între diferite tipuri de investiții, cum ar fi acțiuni, obligațiuni, proprietăți și investiții alternative. Diversificarea te ajută să reduci riscul, deoarece nu ești dependent de o singură sursă de venit.
5. Investește puțin, dar bun
Cei mai buni investitori din lume au puține investiții dar foarte, foarte bune.
Principiul e destul de simplu: dacă tu ai o investiție căreia poți să-i dedici atenție pentru că poți să studiezi, ai timp să cunoști domeniul, ai timp să studiezi trendurile, ai timp de pregătire și atenția necesară să iei decizii folosindu-te de viziune și expertiză, aceste domenii pot să-ți aducă cel mai bun randament.
6. Investește în tine
Cea mai sigură investiție, de fapt singura investiție 100% sigură este investiția în tine. Dacă-ți investești banii într-un imobil sau în acțiuni, s-ar putea să nu crească rapid pe termen lung. Însă în momentul în care investești în tine, în dezvoltarea abilităților tale de investitor, valoarea se simte imediat și câștigul e garantat.
Orice investiție făcută în tine îți aduce o dobândă foarte bună pe termen lung. De fapt îți aduce cea mai bună dobândă posibilă.
Acestea sunt cele 6 recomandări inspirate din cursul „De vorbă cu banii”, pe care-l regăsești integral în platforma Upriserz.
Când ești începător la capitolul investiții, e bine să începi cu sume pe care ești confortabil să le pierzi. Pe măsură ce avansezi și înveți domeniul, o să-ți cunoști din ce în ce mai bine gradul de risc și o să iei decizii în consecință.
Recomandarea noastră e să continui să te educi ca să poți lua cele mai bune decizii de investiție pentru tine.
Poți să citești analize economice, să studiezi piața, să participi la cursuri sau webinarii pe acest subiect.
Și dacă tot vorbim de webinarii Lorand susține un webinar în care îți răspunde la întrebarea: „Ce faci cu banii în vremuri incerte?” Cum să-ți multiplici economiile, să nu le pierzi.
O să facă o radiografie a situației economice actuale, așa încât să înțelegi mai bine cum te influențează.
Și o să te ajute să înțelegi:
- De ce nu e bine să aștepți momentul potrivit să-ți investești banii,
- Care sunt cei 7 pași prin care te pregătești de perioada care urmează,
- Care sunt cei 7 pași prin care profiți de incertitudinea economică.
Practic, o să afli mai multe despre cum să-ți protejezi economiile de inflație și cum să profiți de oportunitățile de investiții din această perioadă incertă.
Vestea cea mai bună e că poți participa la webinar gratuit.
Cele 2 ore pe care le petreci o să valoreze cât multe alte ore pierdute în găsirea răspunsului potrivit la întrebarea: „În ce investesc?”.
Să ai grijă de economiile tale în cel mai bun mod posibil, poate că ți se pare dificil. Dar odată ce începi să cauți variante, te expui la informații corecte și îți dezvolți mindset-ul în această direcție, lucrurile o să devină din ce în ce mai simple.
Hai la webinar să obții claritate și direcție pentru investițiile tale. Te așteptăm!