
Să fii părinte și antreprenor în același timp deseori pare misiune imposibilă. Ai parte constant de provocări care-ți pun la încercare echilibrul și capacitatea de a face față responsabilităților (personale și profesionale).
Totuși, poți să combini cu succes cele 2 roluri, dacă iei în calcul câteva strategii prin care să menții echilibrul între viața de părinte și cea de antreprenor.
În articolul de azi am pregătit o serie de idei care să te ajute să împaci cât mai bine aceste roluri, să-ți diminuezi din vinovăția că nu le poți acoperi pe toate și să devii mai mulțumit de tine și felul în care acționezi.
- Planifică-ți timpul
Ca să atingi o stare cât mai apropiată de echilibru (sau de ce simți tu că ar trebui să însemne echilibru în relația business-acasă), planificarea e esențială.
Alocă timp săptămânal pentru fiecare: și pentru activitățile și responsabilitățile de părinte, dar și pentru cele legate de afacerea ta. Stabilește un program clar și respectă-l cât de mult poți.
Acest lucru o să te ajute să te organizezi mai bine și să eviți suprapunerea între cele două roluri.
Ce poți să faci concret:
- Alocă-ți un timp specific în fiecare zi pe care să-l petreci alături de copii (poate fi după-amiaza sau seara)
- Creează un calendar comun cu partenerul tău (sau alți membrii ai familiei) ca să te asiguri că sunteți toți pe aceeași pagină când vine vorba de sarcini și responsabilități
- Folosește un instrument de planificare (găsești multe variante de calendare online sau aplicații de gestionare a timpului) ca să ții evidența activităților și a termenelor limită.
Resurse din Upriserz care să te ajute:
- cursul 7 strategii de productivitate și time management
- *webinarul Premium cu Remus Bălan: Time Management sau Time Mastery?
- Crește-ți eficiența
Cu cât ai mai puține distrageri în jur, cu atât o să devii mai eficient. Rezolvă rapid lucrurile importante. Poți să lucrezi în reprize concentrate și să iei pauze regulate, ca să-ți menții energia. E important să ai întotdeauna aproape lista cu activitățile din ziua în curs și (dacă funcționează pentru tine) să te ocupi de priorități prima dată.
Resurse din Upriserz care să te ajute:
- cursul Aplicații utile pentru business
- cursul Cum să crești eficiența în firmă, prin procese și roluri clar definite
- cursul Cum să îți comunici eficient ideile în business ca să îți atingi obiectivele
- *rezumatul cărții Deep work – Cal Newport
- *rezumatul cărții Muncește eficient – Carson Tate
- Deleagă (sau învață mai întâi să delegi)
Între atâtea responsabilități pe care le ai, e posibil să uiți un aspect important: că poți întotdeauna să delegi o parte din sarcini.
Mai întâi identifică toate activitățile pe care le poți delega și apoi persoanele care le pot prelua în locul tău.
Ce obții? Mai multă liniște. Și opțiunea să te concentrezi pe aspectele cheie din fiecare rol. Plus, un calendar mai aerisit și energie în plus.
Ce poți să faci concret:
- deleagă sarcini neesențiale (curățenie, cumpărături, gătit) partenerului tău, unui membru al familiei sau chiar poți angaja o persoană care să se ocupe de astfel de activități
- te poți folosi (și chiar te încurajăm) de AI în activitățile tale de antreprenor. Găsești o mulțime de instrumente prin care activități de 2-3 ore pot fi făcute în câteva minute
Resurse din Upriserz care să te ajute:
- articolul de pe blog: 7 moduri prin care Inteligența Artificială îți eficientizează sarcinile
- Masterclass-ul despre AI
- cursul Delegarea eficace
- cursul Motivarea angajaților prin delegare
Ce obții? Mai multă liniște. Și opțiunea să te concentrezi pe aspectele cheie din fiecare rol. Plus, un calendar mai aerisit și energie în plus.
- Spune mai des ”NU”
Nu ești obligat să participi la orice eveniment social sau să preiei fără să te gândești proiecte pe bandă rulantă.
Prioritizează-ți responsabilitățile și stabilește limite clare. O să te ajute să eviți supraîncărcarea și (din nou) să te concentrezi pe lucrurile cu adevărat importante pentru tine.
Resurse din Upriserz care să te ajute:
- interviul cu Raluca Anton: Cum să transformi tiparele care nu-ți mai servesc
- Găsește sprijin și resurse
Nu ești singur în această călătorie. Caută sprijin și resurse care îți vin în ajutor. Poți căuta grupuri de suport pentru părinți și antreprenori, poți urma cursuri despre gestionarea timpului și echilibrul între viața personală și cea profesională. Găsește mentori și colegi care împărtășesc aceleași provocări și inspiră-te din experiența lor.
Resurse din Upriserz care să te ajute:
- Fă-ți timp pentru tine
Îți dedici în permanență timp și energie familiei tale și afacerii tale. Nu uita să o faci și pentru tine. E important să ai timp pentru relaxare, hobby-uri și activități care-ți aduc bucurie și îți reîncarcă bateriile. Fă-ți un obicei (dacă e nevoie blochează-ți pur și simplu 2-3 ore în calendar săptămânal) doar pentru tine.
Resurse din Upriserz care să te ajute:
- cursul Cum să te menții în formă la birou fără să simți stresul și oboseala
- interviul cu Mihaela Fleșer Terapie prin plutire: relaxare și meditație
- Fii flexibil
Fii pregătit să apară schimbări, fii pregătit să-ți ajustezi programul în funcție de ele. Dacă-ți propui să fii deschis și adaptabil, o să faci față mai ușor provocărilor și o să poți menține un echilibru sănătos între rolul de părinte și cel de antreprenor.
Cum să-ți crești nivelul de flexibilitate:
- Fii deschis la idei noi și la soluții creative.
- Învață să spui “pas” la solicitări care nu sunt esențiale.
- Pregătește-ți un plan de rezervă pentru situații neprevăzute.
- Fii pregătit să faci compromisuri.
Resurse din Upriserz care să te ajute:
- *rezumatul cărții Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace – Stephen R. Covey
- Construiește-ți relații sănătoase cu partenerul tău și membrii familiei
Relațiile sănătoase cu partenerul tău și cu membrii familiei tale te ajută să te simți sprijinit, să ai parte de înțelegere și ajutor atunci când ai nevoie.
Cum să-ți construiești/menții relații sănătoase în cadrul familiei:
- Comunică deschis și sincer cu partenerul tău și cu familia ta.
- Stabilește limite clare între viața de lucru și viața personală (de exemplu, să nu lucrezi în weekend sau să nu răspunzi la e-mailuri după ora 18:00).
- Fă timp pentru activități împreună, care vă plac tuturor (puteți lua cina împreună, merge în drumeții sau să aveți seri de jocuri).
- Cere ajutor atunci când ai nevoie.
Resurse din Upriserz care să te ajute:
- *webinarul Premium: Cele 7 stagii ale unei relații de cuplu împlinite
- Sărbătorește-ți realizările
Să te apreciezi și să-ți iei momente în care efectiv celebrezi toate lucrurile pe cate le faci, te poate ajuta să râmâi motivat și în echilibru.
Cum să îți celebrezi realizările ca părinte și antreprenor:
- Fă ceva special pentru tine – oferă-ți o experiență specială sau fă-ți un cadou.
- Petrece timp cu cei dragi.
- Scrie-ți o scrisoare de mulțumire și recunoștință.
BONUS: încă 3 lucruri care te pot ajuta
- Identifică-ți provocările. Ce este cel mai dificil lucru la a fi părinte antreprenor? Odată ce știi ce provocări ai, poți începe să cauți soluții.
- Setează-ți obiective realiste. Nu încerca să faci totul deodată. Concentrează-te pe câte o singură activitate.
- Fă schimbări mici, dar constante. Nu te aștepta să obții rezultate peste noapte. Fă schimbări mici, dar constante, care te vor ajuta să-ți atingi obiectivele.
Concluzie
Sperăm că acest articol ți-a oferit o perspectivă mai clară a felului în care poți îmbina cu mai multă ușurință și echilibru rolul de părinte și cel de antreprenor.
Și că oricât ar fi de greu uneori, o să-ți amintești să pui în practică câteva din ideile prezentate.
Prin planificare, delegare, prioritizare și stabilirea unor limite sănătoase, poți să te bucuri de succes în ambele direcții. Nu uita să acorzi timp pentru tine și să cauți sprijin și resurse care te pot ajuta în această călătorie.
*Resursele recomandate (Webinariile Premium, Masterclass-ul și Rezumatele) sunt disponibile doar pentru membrii Premium.