Echipa Upriserz recomandă: filme pe care să le urmărești în timpul tău liber

Timp de citire: 6 minute

Râzi, plângi, te încrunți, îți ții respirația, expiri ușurat, te frustrezi, iar plângi, de data asta de fericire și într-un final inspiri profund și simți cum se conturează noi idei, noi principii, noi „hmm-uri” în mintea ta. 

Oftezi prelung, închizi televizorul și îți spui „ce poveste, dom’le. Ce experiență. Ce…” și rămâi fără cuvinte. 

De cele mai multe ori, în cazul unei povești cinematice excelente, toate cele de mai sus se întâmplă între 90 și 120 de minute. În cazuri excepționale (ne uităm la tine The Irishman), chiar și în 180 de minute. 

Sigur te-ai prins despre ce povestim: despre filme. Și nu orice fel de filme, ci acele filme care te zguduie din toate încheieturile. 

Știm! Tot timpul te încurajăm, mai în glumă, mai în serios, să lași Netflix-ul sau orice alt furnizor de filme deoparte și să alegi Upriserz. Suntem vinovați aici. 

Însă, suntem și noi conștienți că există pe lumea asta o serie de filme excepționale. 

Filme care nu doar că îți oferă un prilej să te relaxezi, ci care te și învață. 

Așa că astăzi, vrem să înaintăm spre tine câteva recomandări cinematografice din partea echipei Upriserz. Adică, acele filme pe care trebuie să le vezi în viața asta, pentru că sunt „prea faine!!!” (ca să cităm un membru al echipei). 

Înainte să intrăm în listă, vrem să îți povestim foarte pe scurt de ce e OK să incluzi filme în timpul tău liber. 

  1. Filmele te ajută să înveți 

Învățarea nu se practică la fel pentru toată lumea. 

Unii preferă să învețe ascultând, alții privind, alții citind, alții exersând practic. 

Iar filmele sunt un suport excelent pentru cei care preferă să învețe prin ascultare sau vizual. Mai ales filmele bazate pe fapte reale sau filmele de tip documentar. Sunt moduri eficiente să înveți ceva nou despre ceva. 

  1. Te ajută să procesezi momente dificile 

Este o vorbă care spune că „viața bate filmul”. De multe ori, filmul imită viața. 

Fiecare dintre noi suntem forțați la un moment dat să trecem prin perioade în care nimic nu mai are sens, în care simți că aluneci într-o vale din care nu mai poți scăpa. Sau când simți că inima ta se rupe în bucăți și nu poți să faci nimic să o oprești.

În momentele de acest tip e greu să relaționezi cu apropiații tăi, mai ales când ei nu trec prin asta. Însă, un film care tratează o temă similară cu ceea ce simți tu, te poate ajuta mai mult decât crezi. 

În primul rând pentru că o să simți că nu mai ești singur pe lume și o să găsești modalități prin care să procesezi evenimentele și să te vindeci. 

  1. Te transformă într-o persoană mai bună 

Îți spuneam într-un articol anterior că poveștile de felul lor sunt un liant social. Pentru că filmele, asta sunt: povești în imagini :). 

Un alt avantaj al poveștilor și implicit al filmelor e că au capacitatea să îți dezvolte empatia și toleranța. Sau chiar să te motiveze să nu mai aștepți un semn divin ca să începi să faci ceva. 

  1. Și sunt o formă excelentă de escapism

Să fim serioși, viața reală e uneori…dureroasă. 

Uneori se apropie de limita absurdului și simți că ar fi o idee bună să fugi în pădure (avem mai jos o recomandare, apropo). 

Dar un film bun, un film care te trece prin tot spectrul emoțional, te ajută să te menții pe linia de plutire. Te ajută să găsești în tine motivația să continui. Să mai încerci odată. 

Asta e puterea filmelor.

Iar în continuare o să găsești câteva filme recomandate de membrii echipei Upriserz, care să bifeze unul sau toate aspectele de mai sus: 

Into the wild (2007). Film autobiografic, unde personajul principal își cheltuie toate economiile ca să meargă într-o călătorie în care să se regăsească pe sine. 

Gran Torino (2008). Un veteran din războiul din Coreea, cu ușoare tente xenofobe, locuiește lângă o familie de asiatici. În timp, veteranul se atașează de ei și începe să-i protejeze. 

Whiplash (2014). Un toboșar cu potențial are un mentor care nu se oprește la nimic ca să se asigure că studentul său obține cele mai bune rezultate. 

Trust No One: The Hunt for the Crypto King (2022). Film-documentar care tratează moartea lui Gerry Cotten, directorul cele mai mari burse de criptomonede din Canada, care a luat cu el în mormânt parola pentru fondurile de 250 de milioane de dolari ale clienților. Se presupune că presupusa moarte a lui Gerry e doar o escrocherie. 

The Wolf of Wall Street (2014). Faimosul film este recomandat pentru mindset și strategii directe de vânzare, dar mai ales pentru a înțelege că banii întrețin fericirea și bunăstarea, dar uneori pot să te distrugă. 

The Social Dilemma (2020). Film-documentar care explică într-un altfel de mod impactul pe care rețelele de socializare îl poate avea asupra noastră. 

Fyre (2018). Film-documentar care arată povestea din spatele festivalului „Fyre”, festival care a fost promovat ca și o experiență muzicală de lux, pe o insulă privată, dar care n-a mai avut loc. Filmul demonstrează efectele aroganței în afaceri. 

Ceský sen [Visul ceh] (2004). Documentarul prezintă experiența a doi studenți ai Academiei de Film Cehe care organizează o campanie de marketing pentru deschiderea a unui nou supermarket, numit Visul Ceh. Problema e că acest magazin nu este real. Un documentar excepțional care arată una dintre durerile țărilor din fostul bloc sovietic și pune sub semnul întrebării marketing-ul. 

Corpus Christi (2019). Un film despre visuri nesimțite și despre cum religia îți poate schimba viața. Dar mai ales despre cum un om cu un vis și cu o dorință mai mare decât el poate uni o comunitate. 

Dead Poets Society (1989). Un profesor atipic își încurajează studenții să învețe altfel și să fie ei înșiși. Un film despre cât de important e să fii tu însuți și să-i accepți pe cei din jur să fie ei autentic.

The Sunset Limited (2011). Un profesor și un fost deținut vorbesc față-n față despre toate problemele lumii. Filmul care îți ilustrează că fericirea ține doar de mentalitate. 

The Intern (2015). Despre cum vârsta nu e nimic decât un număr. Personajul principal este un pensionar în vârstă de 70 de ani și se reinventează angajându-se la un fashion retailer. Dacă simți că ești „prea bătrân” să schimbi ceva, acest film e fix ce ai nevoie. 

The Pursuit of Happyness (2006). Un exemplu emoționant de perseverență. De „când viața îți dă lămâi, fă tort de lămâie”. 

Jerry Maguire (1996). Un film care îți arată ce înseamnă să îți onorezi valorile și de ce e bine să ai curaj să faci lucrurile în termenii tăi. 

Hacksaw Ridge (2016). Un soldat din cel de-al Doilea Război Mondial care refuză să ucidă și alege să devină medic pe front și salvează sute de vieți. Și e povestea reală a medicului Desmond T. Doss care a fost primul om în istoria Statelor Unite care a primit Medalia de Onoare fără să tragă niciun foc de armă. 

The Imitation Game (2014). Povestea lui Alan Turing care reușește să decripteze mesajele naziștilor în cel de-al Doilea Război Mondial. Un exemplu de perseverență și de ce înseamnă să faci lucruri care impactează mai mulți oameni. 

The Fountain (2004). Un film emoționant despre tragediile reale ale vieții. Un film care te pune pe gânduri și te determină să fii recunoscător pentru timpul prezent. 

Trilogia Stăpânul Inelelor (2001/2002/2003). Seria perfectă care ilustrează ce înseamnă perseverența, puterea, curajul și prietenia. Și care arată într-un mod artistic cum fiecare dintre noi avem o luptă interioară între bine și rău și cum suntem singurii care putem decide care parte câștigă. 

Harry Potter (2001/2002/2004/2007/2009/2010/2011). Pentru că uneori e OK să luăm o pauză de la lucrurile pe care le facem în fiecare zi, în mod mecanic. 

The Shawshank Redemption (1994). Un film despre cum închisoarea fizică nu are efect, decât dacă există și o închisoare a minții. Aduce în vedere cât de importantă este conexiunea și bunătatea, indiferent de condiții. 

Interstellar (2014). Un film despre decizii și efectele lor asupra familiei. Un film care te ține în suspans și te forțează să fii atent la detalii. 

Bohemian Rhapsody (2018). Povestea lui Freddy Mercury, solistul trupei Queen, care ilustrează creativitatea și ingeniozitatea artistului. 

Incendies (2010). Două gemene fac o călătorie în Orientul Mijlociu ca să descopere istoria familiei lor și să îndeplinească ultima dorință a mamei lor. Are un final spectaculos. 

Desert Flower (2009). Film adaptat după viața top modelului somalez Waris Dirie, care fuge din Somalia la 13 ani, ajunge top model și devine activist împotriva mutilărilor. Atenție: poate afecta emoțional. 

The Stoning of Soraya M. (2008). Film adaptat după o poveste adevărată, în care un jurnalist francez este abordat de mătușa Sorayei, cu intenția de a face publice nedreptățile pe care nepoata ei le-a suferit. Atenție: poate afecta emoțional. 

The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society (2018). Acțiunea filmului are loc în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și arată povestea prin care se creează o legătură între un scriitor și locuitorii din insula Guernsey. 

Bonus: filme pentru întreaga familie

Soul (2020). Un film de animație potrivit atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. E un film care te ajută să înțelegi care e de fapt frumusețea vieții. 

Encanto (2021). O animație simpatică despre ce înseamnă să fii diferit și despre cât de importantă e răbdarea. 

Coco (2017). Filmul de animație care îți demonstrează clar și răspicat că „aparențele pot înșela”. 

Moana (2016). Despre prietenie și despre cât de important e să crezi și să lupți cu adevărat pentru visul tău. 

Când ai timp liber și parcă ai avea chef să te pierzi într-o poveste, te invităm să te inspiri din lista noastră de filme. 

Și chiar te încurajăm să ne spui printr-un comentariu, cum ți se par filmele pe care le-am recomandat, după ce le urmărești. 

Vizionare plăcută!

2 thoughts on “Echipa Upriserz recomandă: filme pe care să le urmărești în timpul tău liber

    1. Mubi, Netflix, HBO, Amazon, Disney+. poti cauta chiar pe net sa vezi care film unde e disponibil.

Leave a Reply