
Poate că obișnuiești să asculți pe drum. Când conduci, când folosești transportul în comun sau în plimbarea ta zilnică. Sau acasă, în fotoliul tău preferat sau în pat, înainte să adormi.
Oriunde ai asculta, senzația e aceeași: odată ce apeși pe butonul de play, vocea gazdei (sau a gazdelor), te poartă pe tărâmuri necunoscute, departe de realitatea pe care o trăiești.
Mintea ta călătorește spre alte tărâmuri, fantastice, din trecut, din viitor sau chiar în interiorul psihicului uman. Cu fiecare cadență a vocii, gazdele îți arată viziuni diferite ale lumii, cu un limbaj colorat, perspective profunde și umor. Sau explorează temeri, frici, pasiuni și visuri.
Fiecare episod are un alt impact asupra ta. Unele te amuză, altele îți răspund la cele mai înfiorătoare întrebări, unele te lasă cu mai multe întrebări, iar altele te rup de cotidian.
Oricum ar fi, timp de 30 de minute sau o oră, transcenzi într-o altă lume.
Cam așa am putea defini experiența de a asculta un podcast.
Ce tipuri de podcast-uri există?
Dacă de obicei nu asculți podcast-uri, probabil în timp ce citeai introducerea, te întrebai: „dar dacă nu vreau să transced în altă lume?” sau „dacă vreau să ascult…?”
Să știi că la ora actuală, podcast-urile vin în orice gen, format și stil. Unele sunt de tipul stand-up, altele conversaționale (interviuri), altele sunt chiar emisiuni ficționale sau piese de teatru radiofonic, iar multe dintre ele sunt educative.
Și când spunem educative, ne referim la podcast-uri care tratează teme ale psihologiei, teme medicale, teme istorice, economice, de afaceri…tot ce îți poți imagina, există. Cu siguranță există în lume, unul (sau poate chiar mai multe) care să îți ofere fix ce ai nevoie.
Dar probabil că te întrebi de ce să asculți podcast-uri?
Citești, te uiți la documentare. Îți iei sursa de educație din toate părțile. De ce să mai incluzi și podcast-uri?
Pe parcursul acestui articol o să-ți povestim pe larg care sunt avantajele în a asculta podcast-uri, atât din perspectiva neuroștiințifică, cât și din perspectiva dezvoltării tale personale. Iar la final, am pregătit câteva recomandări din partea echipei Upriserz, care să te ajute să-ți petreci acest timp cu sens.
De ce să incluzi podcast-uri în dieta ta zilnică?
Pentru că al tău creier o să îți mulțumească
E un organ complex, creierul nostru. În funcție de activitățile pe care le faci, diferite părți ale sale se activează. Și din punct de vedere științific, consumul de informații poate să-ți activeze calea mezolimbică – care mai e cunoscută ca fiind „calea recompenselor”. Practic, odată ce asculți, creierul tău va elibera dopamină, care e responsabilă cu activarea centrilor plăcerii și de recompensă. Dar nu se oprește aici.
Un studiu din 2016 demarat de Universitatea Berkeley, a concluzionat că pe lângă stimularea dopaminei, când asculți un podcast, se activează și alte zone ale creierului. De exemplu, adrenalină când asculți emisiuni horror. Endorfine, când asculți comedii. Și oxitocină, când asculți podcast-uri despre meditație.
Iar dacă ești o persoană anxioasă, specialiștii chiar recomandă să asculți podcast-uri despre meditație. Pentru că oxitocina pe care o eliberează creierul, reușește să crească empatia, încrederea și să reducă stresul și anxietatea.
Înveți lucruri noi repede
Nu ai timp în fiecare zi să te scufunzi într-o carte sau să te lași absorbit de un articol. Mai ales dacă mai mult din jumătate de timp, petreci pe drum.
Aici vin pdocast-urile: te ajută să înveți ceva nou, într-un timp scurt. În 30 de minute, o oră, primești informații sintetizate, pe care mintea ta le absoarbe, digeră și le transformă în idei geniale. În special când ai un termen limită, de făcut o strategie sau ai nevoie doar de o idee.
Când se întâmplă asta, ascultă un episod pe tema care te interesează, dimineața. Și o să vezi cum ideile o să vină șuvoi peste tine.
Și nu doar că vei avea multe, multe idei. Ci treptat-treptat, episod cu episod, vei aprofunda un subiect sau un domeniu, cu minimum de efort.
Te ajută să finalizezi sarcini mici
Aspiri, dai cu mătura, ștergi praful, alergi pe bandă, în parc sau ești la sală. Uneori, sarcinile astea pot deveni covârșitoare. Epuizante. Frustrante.
Podcast-urile te ajută să îți iei atenția de la activitățile astea lumești, repetitive. Îți dau voie să te pierzi într-un subiect fascinant, în timp ce știi tu – reușești să ții casa lună.
Dar! Te încurajăm dacă folosești obiecte ascuțite, grele sau ești pe un drum accidentat, să menții un ochi pe drum. Să nu te accidentezi.
Devii un ascultător mai bun
Podcast-urile sunt despre a asculta. Despre a acorda atenție. Dacă alegi să îți antrenezi mintea constant să fie atentă la nuanțe sau cuvinte, acest lucru se va reflecta și în viața ta de zi cu zi: vei reuși să îți asculți partenerul, copiii, colegii, părinții, prietenii, fără să simți nevoia să-i întrerupi în mijlocul frazei. Pentru că vei avea mai multă răbdare.
Uite ce podcast-uri îți recomandăm noi să asculți:
Aici la Upriserz, obișnuim să ascultăm podcast-uri, fie pentru momentele de educație, fie pe drum, fie când suntem acasă. Uite care sunt podcast-urile pe care ți le recomandăm și ție:
În limba română:
- Mind Arhitect cu Paul Olteanu & co
- Thinking Made Visible cu Mădălina Vasiu
- Jocurile Minții cu Raluca Anton
- Fain&Simplu cu Mihai Morar
- Vast & Curious cu Andreea Roșca
- The Personal Brand Podcast cu Manuela Ciugudean
- Katai Podcast cu Robert Katai
- MCN Podcast cu Micutzu
- Podcast de inteligență Emoțională cu Zoltan Veres
- Pauza de Bine cu Cristina Oțel
- Viața și Banii cu Adrian Asoltanie
În limba engleză:
- Hidden Brain cu Shankar Vedantam
- On Purpose with Jay Shetty
- The Manifestation Babe Podcast
- Huberman lab
- The Tim Ferriss Show
- The Diary Of A CEO with Steven Bartlett
- Wiser Than Me with Julia Louis-Dreyfus
- The High Performance Podcast
- The Tony Robbins Podcast
- Unlocking Us with Brené Brown
- The Mindvalley Podcast
Cum să te asiguri că reții informațiile din ce ai ascultat:
- Alege podcast-ul care ți se potrivește, în funcție de domeniul pe care vrei să-l aprofundezi.
- Ia notițe, dacă poți. Idei care ți-au atras atenția, întrebări, subiecte pe care ai vrea să le aprofundezi.
- Rămâi (pe cât poți) concentrat pe ceea ce asculți și încearcă să înțelegi informația. Ia pauze dacă simți că ai nevoie.
- Derulează înapoi dacă simți că nu ai înțeles ceva sau o idee nu e clară.
- Repetă informația cheie. Dacă nu ai cum să notezi, repetă (în gând sau chiar cu voce tare), informația pe care ai auzit-o.
- Ancorează-ți informațiile noi de cuvinte, imagini, fraze sau alte informații similare.
- Fă un rezumat (mental) la ceea ce ai ascultat.
- Discută cu cineva despre ce ai auzit.
Oricare ar fi motivul pentru care alegi să asculți un podcast, fără doar și poate, la finalul unui episod te vei simți revigorat. Plin de emoții. Cu un șuvoi nestăvilit de idei. Cu o tărie și o dorință de a aplica ceea ce ai aflat sau de a înfrunta provocările zilei.
Noi, echipa Upriserz, te încurajăm să incluzi în dieta ta zilnică sau săptămânală de educație și podcast-urile. Și dacă ai alte recomandări, spune-ne în comentarii.
Recomand Andy Szekely (Self Mastery Podcast 3 | E cumva supra-evaluată inteligenţa emoţională?) și toate cărțile scrise de el. Ms!