
De câte ori nu ai visat cu ochii deschiși la prosperitate financiară?
Probabil de prea multe ori ca să mai numeri.
Dar, de câte ori te-ai gândit să iei acțiune în direcția asta? De exemplu să investești?
Și dacă totuși te-ai gândit la asta…poate că ceva te-a oprit.
Poate ți s-a făcut frică. Frica de a pierde controlul banilor, frica de a nu primi randamente bune…
Și uite așa, frica te-a oprit poate nu doar o dată din a-ți atinge scopul tău financiar: o viață mai bună.
Hai să vorbim puțin despre frică.
Se manifestă prin senzația de goliciune în stomac. Prin accelerarea bătăilor inimii, prin transpirația palmelor. Printr-o senzație de anxietate. E modul prin care creierul tău e preprogramat să răspundă la o amenințare.
Dar care e acea amenințare care îți provoacă teama?
Când vine vorba de investiții, răspunsul variază. Poate fi teama că o să pierzi bani. Că familia ta o să te abandoneze. Că nu știi dacă o să câștigi. Că ce vor spune ceilalți dacă pierd bani.
Știi ce au toate acestea în comun? Frica de moarte.
Da, toată frica are un numitor comun: instinctul de supraviețuire.
Inclusiv frica de „ce spun ceilalți.” De ce? Pentru că stră-stră-stră-strămoșii noștri știau că singurul mod de a supraviețui adversităților vieții e prin a fi parte dintr-un grup. Așa că odată ce știau că anumite acțiuni pot determina respingerea, știau că supraviețuirea lor e în pericol.
Ești conștient că frica asta e absurdă. Că respingerea probabil nu se va întâmpla.
Dar totodată, știi că nu ai informațiile necesare. Și că efortul pe care trebuie să-l depui ca să le dobândești e mai mare. Așa că lași frica să te oprească.
Și te va opri mereu, stai liniștit. Te va opri din a face un pas pe drumul spre investiții. Te va opri din a vedea de fapt ce înseamnă o investiție. Te va paraliza pur și simplu.
Și știi ce se va mai întâmpla? Îți va oferi scenarii de „uite ce o să se întâmple dacă nu reușești”, demne de ficțiunea științifico-fantastică. Pentru că dacă nu ai informația necesară, creierul tău o să inventeze cele mai crunte și negre scenarii, ca să te protejeze. Pentru că nu știe ce e acolo.
Dar dacă îți spunem că frica asta poate fi depășită prin acțiune?
Ne-ai crede?
Cel mai probabil că nu.
Așa că te provocăm să îți amintești de un moment în care ți-a fost frică și totuși ai mers împotriva ei.
De exemplu când ai învățat să te dai cu bicicleta.
Poate că acum nu-ți amintești, că ai învățat când erai copil. Dar dacă ai învățat mai târziu e clar că înainte să te urci pe monstruozitatea de fier pe două roți, ai simțit o frică paralizantă.
Întrebat fiind, nici tu nu știai de ce ți-e frică neapărat. Poate că o să cazi și că o să-ți rupi o mână. Sau că o să te lovești. Sau că ceva dramatic o să se întâmple.
Dar o dată ce te-ai urcat pe bicicletă și ți-ai găsit echilibrul și ai reușit să pedalezi…
Și ai mai făcut-o și a doua, și a treia, și a 100-a oară…
Parcă tot îți era frică. Dar alături de frică, s-a coactivat altceva: curajul.
Pentru că ți-ai dat seama, după cum spunea și Theodore Nail că: „adevăratele greutăți pot fi depășite. Doar cele imaginare sunt de neînvins.”
Secretul să înfrunți frica, nu e să nu o simți. Ci să coactivezi curajul.
Permite-ne să îți explicăm de ce.
Frica este un sentiment absolut normal. Un sentiment preprogramat genetic, dar care este accentuat în copilărie de cei din jur – fie prin educație, experiențele celor apropiați sau propriile tale experiențe. Și scopul fricii este să te protejeze de durere. De moarte.
Dar, problema cu frica e momentul în care în loc să fugi sau să te lupți, paralizezi. Ajungi să stai ca o căprioară în lumina farurilor.
Și pentru că nu poți și nici nu e recomandat să elimini frica, trebuie să o transformi în luptă. Și să devii curajos.
Stanley Rachman, psiholog, a demarat un studiu pe termen lung în anii ‘80, unde a urmărit timp de câteva decade oameni care aveau profesii cu adevărat periculoase: parașutiști și geniști. Și a descoperit că și lor le este frică de eșec. Și pe bună dreptate, pentru că în cazul lor, o greșeală îi poate costa viața.
Dar, aceste persoane, în loc să renunțe la frică, și-au dezvoltat curajul. Au învățat cum să creeze un echilibru între precauție și acțiune. Și să rezolve problemele care apăreau.
Și tu poți să faci la fel.
Și tu poți să devii curajos. Inclusiv când vine vorba de investiții.
Și sunt diferite metode prin care poți să faci asta. Iar mai jos vei găsi câteva dintre ele:
- Redefinește-ți eșecul
Ce înseamnă de fapt eșecul în investiții pentru tine?
Că pierzi bani?
Că îți pierzi locul de muncă?
Că îți pierzi familia?
Că ce o să zică vecinii?
Gândește-te la asta. De fapt de ce ți-e frică?
Când o să-ți dai seama de fapt că fricile tale ori nu se întâmplă ori se pot întâmpla oricum – de exemplu pierderea banilor sau a locului de muncă pot să se întâmple din cauza altor conjuncturi, o să îți găsești curajul să încerci totuși.
- Setează-ți obiective de abordare, nu de evitare
Conform literaturii de specialitate, obiectivele pot fi setate ca fiind de abordare sau de evitare, în funcție de ceea ce te motivează: să eviți o aversitate sau să obții un rezultat pozitiv.
Psihologii au descoperit că o dată ce îți construiești obiective prin care vrei să obții un rezultat, apar beneficii pozitive pentru calitatea vieții. Iar când faci fix opusul, inconștient te axezi pe ce nu îți dorești. Știi vorba aia cu ai grijă ce-ți dorești, nu? Se aplică și aici :).
Așa că pe viitor, când te gândești la investiții, în loc să spui: „nu vreau să fiu sărac”, „nu vreau să mor de foame la bătrânețe”, „nu vreau să trăiesc de pe o zi pe alta”, schimbă placa. Spune-ți „vreau să am o viață mai liniștită”, „vreau să pot să văd lumea”, „vreau să dau ce e mai bun familiei mele.”
- Crează lista fricilor
Ia o foaie de hârtie și împarte-o în 3 coloane:
- Într-una scrie de ce ți-e frică să faci.
- De ce ți-e frică că o să se întâmple dacă faci asta.
- Cum o să fie dacă nu faci asta.
Ideea asta e recomandată de Tim Ferriss. În unul dintre TED Talk-urile lui, spune că o dată ce a pus pe hârtie fricile, a reușit să depășească cele mai mari provocări și să aibă cele mai mari succese.
Și să știi că asta o să-ți meargă și ție. Știi de ce? Pentru că îți spuneam anterior în articol că atunci când nu ai informația, creierul debitează scenarii. Dar o dată ce-i dai creierului informația și poate să o vadă, o să înțeleagă că supraviețuirea ta nu e amenințată.
- Continuă să înveți
După cum spuneam și mai devreme, cea mai mare frică e frica de necunoscut.
Apar întrebări precum: ce o să se întâmple? Dacă nu știu ce să fac? Dacă pierd atâția bani? Dacă nu investesc în ce trebuie? Dacă fac prea multe greșeli?
Partea bună e că toate întrebările astea își pot găsi răspunsul de la ora 20:00, la webinarul Upriserz gratuit, susținut de Lorand Soares Szasz: „15 greșeli în investiții și cum să le eviți”. Unde o să afli cum să nu pierzi primii tăi bani investiți și de ce să te ferești când investești.”
Participarea este gratuită și poți să te înscrii aici.
Timp de aproape 2 ore, Lorand o să-ți povestească care sunt cele mai frecvente greșeli care se fac în investiții. Greșeli pe care le-a testat și reparat singur.
Te invităm să participi la webinar dacă:
- Nu ai încă investiții, dar îți dorești.
- Ești la început de investiții.
- Ai investiții sub 10.000 de euro.
Poți ajunge un investitor bun și dacă ești doar la început. Tot ce trebuie să faci e să îți depășești fricile pe care le ai și să participi. Pentru că dacă aștepți să treacă de la sine, ne pare rău să te dezamăgim, dar nu vor trece niciodată.
Așa că dacă ești angajat, antreprenor, freelancer, elev sau student și vrei să îți asiguri o viață bună….
Și vrei să scapi de fricile care te paralizează…
Înscrie-te acum la webinar-ul gratuit!
Nu e nevoie să mergi singur pe drumul acesta și să-ți înfrunți fricile.
Nu trebuie să te simți prost că trebuie altcineva să îți spună de ce nu trebuie să-ți fie frică.
Pentru că e absolut perfect normal. Pe lângă faptul că genetic suntem predispuși să învățăm de la alții, nici nu trăim 1.000 de ani ca să avem timp să facem toate greșelile sau să așteptăm să „se schimbe ceva afară ca să se schimbe înăuntru.”
Așa că nu-ți face griji 🙂
Marius Gociu 🙏
🥰
Simplu- Dumnezeu nu ne-a dat un duh de frică, ci de putere.” (2 Timotei 1:7)
Abia aștept răspunsul