
Se simte în vuietul copacilor, în schimbările de temperatură.
Se zvonește prin tweet-uri și postări pe Facebook.
Oriunde te uiți, vezi același mesaj: vine iarna.
Nu vine doar iarna calendaristică, cu peisaje serene de zăpadă, miros de scorțișoară, zahăr vanilat și șansa să testezi ski-urile. Ci iarna economică: criza financiară.
Și criza nu vine doar în Europa sau doar în România. Ci își face loc spre fiecare colț al Globului.
În Statele Unite, inflația e de 9%, la cote istorice.
În Europa, 8.9% media, unele țări trec chiar și de 21%.
75% din CEO Fortune 500 au declarat că își dedică următoarele luni ca să se pregătească pentru criza ce urmează.
Inclusiv Warren Buffett, probabil cel mai mare investitor al tuturor timpurilor, spune că deține cash în valoare de 144 de miliarde de dolari, mai mult decât în mod normal.
La nivel național, apariția crizei se confirmă prin știrile care spun că „energia electrică a ajuns în România la 709 euro/MWh”, maxim istoric și european.
Dar și prin noutățile din partea BNR, care au comunicat recent că „numerarul în circulație a depășit în luna iulie a anului 2022 100 de miliarde de lei”, cu o creștere de 6.5% față de luna iulie 2021.
Toate acestea le confirmă deja buzunarul tău.
Deși se presupune că inflația oficială ar fi de 15% în România, vezi cu proprii tăi ochi că în momentul în care mergi să faci cumpărături, la aceeași sumă, coșul tău scade considerabil.
Mai adaugă la asta și noul pachet de legi oferit de clasa politică din România despre creșterea taxelor și putem confirma că urmează vremuri tulburi.
Vremuri complicate care vor aduce falimente, eșecuri.
Dar și vremuri care vor face loc unor noi lideri de piață și unor noi milionari.
Când vine criza?
Realist vorbind, nimeni nu poate spune exact când o să se declare oficial o criză sau poate doar o recesiune economică.
Însă Bill Dudley, fostul președinte al Rezervei Federale din SUA, confirmă că va fi una, „pentru că e foarte probabil ca Rezerva Federală să nu reușească să tempereze inflația fără să declanșeze recesiunea.”
Înainte să înghiți în sec și să îi permiți minții tale să intre în modul de panică, respiră.
Oricât de dureros ar suna, să știi că de felul lor, crizele sunt un fenomen ciclic, un răspuns normal la creșteri. Un răspuns normal la evenimentele recente – criza sanitară, conflictul din Europa și inflație.
În ciuda normalității lor, știm cât de tulburător poate fi să navighezi prin asemenea perioade.
Așa că în continuare, am pregătit 5 sfaturi pertinente, care să te ajute să te pregătești mai bine pentru perioada care urmează. Să te ajute să îți gestionezi finanțele în următoarea perioadă – de unde să scazi și unde să plusezi, ca să ai o navigare cât se poate de lină.
Ești pregătit/ă? 🙂
- Transformă-ți mintea într-un aliat
Eșecul sau succesul parcurgerii unei perioade dificile, depinde de relația pe care o ai cu mintea ta. Dacă îți este aliat sau adversar.
Pentru că dacă mintea îți devine adversar, îți reduci considerabil șansele de a gândi cu luciditate și de a găsi o formă prin care să te reinventezi – o formă benefică pentru viitorul tău, indiferent de contextul economic.
În momente de criză, există 3 mentalități care prosperă:
- Antifragilul, care prosperă când are un echilibru perfect între provocare și sprijin. Este cel care își poate transforma provocările în putere și care nu se lasă înfrânt de vânt.
- Autenticul, cel care își înțelege valorile reale și reușește să își transforme valorile într-un „bun” (asset) de folosit pe piață, ca să prospere. Știe să le valorifice în așa fel încât reușește să câștige bani prin faptul că lucrează la ceea ce iubește.
- Creatorul de valoare, este cel care știe să schimbe starea. Este cel care știe cum să contribuie, își înțelege valoare și acționează calculat. Nu doar reacționează din disperare.
Primul pas ca să navighezi cu bine perioada asta este să răspunzi la întrebarea: care este mentalitatea care mi se potrivește?
Dacă iubești provocările, antifragil.
Dacă ții cu dinții de valorile tale și refuzi să faci lucruri care merg contrar principilor și valorilor tale, autentic.
Dacă ai știut mereu cum să pui lucrurile într-o altă perspectivă, încât să acoperi atât partea pozitivă, dar și negativă, fără să creezi panică, creator de valoare.
După ce găsești mentalitatea care ți se potrivește, ai nevoie de practică.
Trebuie să asimilezi întâi conceptele care definesc mentalitatea și să le repeți până când devin reflex. Până când căile tale neuronale sunt întărite și simți că ți se potrivește ca o mănușă.
Recomandarea noastră e să nu sari peste pasul acesta, peste mentalitate.
Pentru că modul în care gândești, modul în care te raportezi la tine însuți, la această criză, o să dicteze deciziile pe care le faci. O să dicteze dacă faci decizii chibzuite, bazate pe informații sau decizii luate din frică, din emoții – decizii care se pot dovedi a fi greșeli fundamentale.
E mai confortabil să găsești sprijinul în exterior.
Dar acum e momentul oportun să privești în interior și să-ți transformi mintea în aliatul tău principal. Odată ce faci asta, ai șansa să-i ajuți și pe cei apropiați ție să treacă cu bine peste criză.
- Creează-ți fonduri de urgență și de siguranță
Știi de ce are oricine nevoie în perioadă incertă?
Exact de opusul: de certitudine :).
Din păcate, certitudinea nu ți-o poate oferi nimeni din exterior.
Tu ești singura persoană care își poate oferi confirmarea că totul va fi bine.
În perioade de recesiune sau crize economice, brusc totul devine învăluit în ceață.
Nu știi dacă compania pentru care lucrezi o să supraviețuiască.
Nu știi dacă investițiile tale vor cădea.
Nu știi dacă tu, ca antreprenor o să ajungi la liman.
Știi ce au în comun toate aceste temeri? Banii. Sau mai bine spus, lipsa lor, mascată în panică generalizată și întrebări precum „și noi ce facem de acum înainte?” sau „ce mâncăm mâine?” sau „cum ne plătim facturile?”
Cu siguranță deja buzunarul tău resimte apropierea declinului economic. Deja ai văzut creșteri la facturile tale, de la energie la alimentație.
Cum vine iarna, cu siguranță te aștepți ca facturile astea să continue să crească, pe fondul crizei energetice.
Din exterior, nu o să primești certitudinea și nici măcar speranța că vei naviga bine perioada calendaristică a iernii.
Însă poți să o primești din interior, prin crearea a două fonduri vitale: fondul de urgență și fondul de siguranță.
Fondul de urgență
Este o sumă de bani cash pe care o ții în casă, pentru urgențe neprevăzute: o vizită la spital sau cardul este inaccesibil. De obicei se recomandă sume între 1.000 și 2.000 de lei, dar aici poți alege tu suma care crezi că e potrivită pentru tine.
Fondul de siguranță
Este cel care conține cheltuieli pentru 3-9 luni. Scopul fondului de siguranță e să-ți ofere liniștea sufletească că în cazul unor situații delicate – crize, faliment, șomaj, să îți ofere sprijinul psihologic și financiar că totul va fi bine.
Practic îți oferă oportunitatea să iei decizii înțelepte, calculate și nu bazate pe frică.
- Achită datoriile
Dacă în ultimele luni ți-ai făcut provizii pentru fondul de urgență și cel de siguranță și ți-ai dat seama că ai rămas cu o sumă de bani pe care n-ai alocat-o în niciun fond, aloc-o unui altuia: cel al datoriilor.
Dacă ai datorii sub formă de împrumuturi, în special rate cu dobânzi variabile, asigură-te că începi să lucrezi la lichidarea datoriilor.
De ce? Dobânzile deja au avut parte de o creștere exponențială din cauza inflației. Se zvonește însă că aceste creșteri nu se vor opri aici.
Chiar Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, a declarat că vor ridica dobânda până când inflația va scădea înapoi la 2%.
Specialiștii financiari recomandă să achiți și parțial creditele dacă se poate, pentru a-ți optimiza cashflow-ul personal.
Creșterea dobânzilor vine în speranța că odată ce scade consumul (cheltuielile), scad prețurile și implicit inflația.
Dar asta nu o să se întâmple atât de repede pe cât se speră. Așa că dacă ai posibilitatea să-ți lichidezi datoriile, nu mai sta pe gânduri. Diferența o să o simți în buzunarul tău.
- Convertește creditele cu dobândă variabilă în credite cu dobândă fixă
Ar fi minunat să poți achita creditele în întregime.
Ar fi chiar sublim.
Dar realist vorbind, lichidarea completă a datoriilor nu este fezabilă întotdeauna. Pur și simplu nu se poate.
Dacă te regăsești în situația asta, tot specialiștii financiari recomandă renegocierea sau refinanțarea creditelor pentru a le converti din credite cu dobândă variabilă în credite cu dobândă fixă.
Cu toate că în România sunt puține locuri care acceptă credite cu dobândă fixă pe termen lung, se recomandă să găsești soluții care să te ajute să îl acoperi măcar pe o perioadă limitată de timp.
Îți recomandăm să discuți eventual cu un consultant financiar pentru a primi soluții cât mai pertinente și acordate nevoilor tale.
- Continuă să investești în educația ta
Când panica te cuprinde din toate părțile și strângi cureaua tare, tare, ultimul lucru la care te poți gândi e să investești în educația ta.
De multe ori ți se pare un moft să îți cumperi o carte sau să te uiți la un curs, când țara arde. „N-ar trebui să fiu și eu acolo să arunc cu apă?” poate te întrebi.
Să știi că singurul mod prin care poți cu adevărat să parcurgi o criză cu bine și să eviți o potențială următoare e prin educație.
Educația de a știi să citești semnele premergătoare crizei.
Educația de a face investiții inteligente care să ți se întoarcă înzecit.
Educația prin care înveți cum să profiți de oportunități, ca să ieși din criză mai bogat, decât ai intrat.
Un astfel de moment educațional o să aibă loc online, de la ora 20:00.
Împreună cu Lorand Soares Szasz, organizăm un super webinar unde o să afli cum poți să profiți de următoarea criză și cum să adaugi un zero la averea ta în următorii 5-8 ani, profitând la maxim de furtuna creată de Covid-19, conflict și inflație.
- Care este diferența dintre o criză și o recesiune.
- Cum funcționează ciclicitatea economică.
- De ce este bine să fie crize și recesiuni.
- Care au fost și cât au ținut crizele din trecut.
- Cum au fost si cat au ținut perioadele de după criză.
- De ce este perioada de criză cea mai bună pentru a începe o afacere.
- 8 pași ca să te pregătești pentru criză.
- 8 pași să profiți de criză.
- 8 pași prin care poți să faci milioane în următoarea criză.
Și vrei să știi cea mai bună parte?
Webinar-ul este gratuit :). Tot ce trebuie să faci e să te înscrii.
Practic, singurul lucru pe care-l investești este doar timpul tău. Atât.
Dar după două ore poți să ieși cu informații validate, testate și confirmate.
Informații aplicate care nu doar că te ajută să plutești în criză, ci te pot ajuta chiar să navighezi spre un potențial succes.
Acum e momentul oportun să nu te mai lași purtat de inerția momentului.
Acum e momentul să nu te mai ascunzi și să speri că se vor rezolva lucrurile.
E momentul să știi ce trebuie să faci.
Și să acționezi.
Informațiile prezentate în acest articol se aplică contextului economic din perioada martie – septembrie 2022.
Ok
Sunt curios
Multumesc cu recunostinta,
Claudia
Mam inscris ce bine ca ati aparnt in viata mia sanatate putere multa
Foarte convingator, ca intotdeauna.
Super! Mulțumesc
Deosebit de interesant.
Stefan Sandulescu
♥️
Unde pot vedea inregistrarea webinarului?
La-am vazut atunci insa as dor sa arat cateva idei din el angajatilor mei, la urmatoarea sedinta.
Multumesc.