Cum să îți formezi propria echipă în Network Marketing și să îți menții partenerii de afacere motivați

Timp de citire: 9 minute

Să îți formezi o echipă puternică în Network Marketing, cu membrii foarte motivați, înseamnă dezvoltare, duplicare, calificări și câștiguri. Chiar dacă majoritatea persoanelor care se alatură acestui domeniu își doresc la început să aibă succes și au un start promițător, pe parcurs încep să își piardă motivația, și chiar să renunțe. 

În acest articol vorbesc concret despre cum îți formezi o echipă în Network Marketing și cum să o menții motivată.

Numele meu este Karina Rodian, sunt coach și trainer în vânzări, dezvoltare personală și a afacerilor din 2018. De 3 ani dezvolt business-ul propriu în Network Marketing. 

Pe parcursul acestor ani am susținut evenimente online și offline cu mii de persoane din această industrie, Masterclass-uri și sesiuni de coaching.  Tot ceea ce vei citi în acest articol, vine din propria mea experiență și din „am fost acolo!”. 

Știu ce înseamnă să-ți pierzi echipa, motivația și venitul. Am întâmpinat provocări în recrutare, vânzare și leadership. Așa că te înțeleg. Am fost de multe ori pe cale să renunț. DAR! s-a întâmplat ceva. 🙂

Au început să vină spre mine persoanele pe care le-am cerut atât de mult și alături de care am crescut într-un ritm impresionant la nivel global. Sunt sigură că ai auzit și tu îndemnul de a „planta semințe”. Fără să îmi dau seama, începusem să culeg roadele muncii anterioare, aceea despre care credeam că este fără folos, fără rezultate, exact când eram pe cale să mă dau bătută. 

Probabil îmi vei spune acum, că îți dorești și tu să te bucuri de roadele muncii tale anterioare. Să știi că indiferent care este domeniul tău de activitate sau compania cu care colaborezi, secretul este networking-ul de calitate. 

Te invit să continui să citești articolul. Am să îți dezvălui câteva dintre secrete care pe mine m-au ajutat. 

Dar pentru că teoria care nu este pusă în practică, rămâne doar la nivel de informație și nu produce rezultate, îți recomand să aplici ceea ce vei afla din acest material.

Cum găsești oamenii potriviți pentru echipa ta?

Identifică în prima fază ce fel de oameni vrei în echipa ta. Cu cine ți-ar plăcea să lucrezi? Ce calități trebuie să aibă aceste persoane? 

Partea frumoasă a domeniului nostru este că ne putem alege partenerii de afacere. Odată stabilite aceste aspecte, vei ști cui te adresezi și mai ales unde să cauți.

În momentul în care am decis că în echipa mea am nevoie de oameni serioși, deschiși spre a învăța, ambițioși și orientați spre rezultate și câștiguri, exact acest tip de persoane au venit spre mine. 

Cu alte cuvinte, cere ceea ce iți dorești cu claritate și în detaliu, pentru ca atunci când vei primi ceea ce ai cerut, să fie pe placul și nevoile tale.

Două din avantajele Network Marketing-ului sunt că: 

  1. toți pornim de la același nivel 
  2. ne putem alege persoanele cu care vrem să lucrăm. 

Nu este suficient să ne cerem partenerii de afacere (cu lux de amanunte), trebuie să își dorească și ei să facă parte din echipa noastră, și să ne urmeze. Oamenii sunt atrași de energia, autenticitatea și atitudinea noastră. 

Recrutarea trebuie să fie un proces distractiv, de conectare și conversații degajate și deschise. 

În cazul în care ai provocări în a atrage partenerii potriviți,  găsești mai jos câteva aspecte de care să ții cont când pornești în recrutare:

1. Nu îți este clar de ce faci recrutarea – recrutarea este opusul egoismului. Dă-mi voie să-ți explic la ce mă refer: beneficiile pe care tu le ai din afacerea ta și din natura acestui domeniu, cum sunt câștigurile, flexibilitatea programului, lejeritatea plasării comenzilor online, calitatea produselor, etc. sunt motivele principale pentru care să discuți cu alte persoane și să îți dorești să le ajuți să beneficieze de toate acestea. 

Opusul este să nu spui despre toate acestea, adică să ai soluțiile la probleme și să le ții doar pentru tine, deci sa fii egoist/ă. Îți spun sincer că cine încearcă, într-o manieră lipsită de egoism, să îi ajute pe ceilalți deține un avantaj enorm. 

Am să îți dau exemplul din experiența mea: când m-am alăturat în Network Marketing, sponsorul meu mi-a vorbit despre cum pot câștiga câteva sute de euro pe lună, lucrând de acasă, câteva ore pe zi. Practic, a atins nevoia mea de a genera un venit extra, fără să îmi aglomerez și mai mult programul deja destul de încărcat.

 Îți mărturisesc că atunci am realizat faptul că obișnuiam să pierd cel puțin două ore pe zi stând pe internet. Nu am făcut decât să transform acest timp în unul productiv. 

Faptul că mi-a prezentat această oportunitate a venit în întâmpinarea nevoilor mele. Datorită acelei conversații m-am dezvoltat în acest domeniu, am devenit antreprenor full-time și caștigurile mele au depășit de 5 ori salariul pe care îl luam ca angajată pentru 8 ore de muncă.

2. Ești prea orientat/ă pe rezultat și ratezi călătoria – dacă te interesează mai mult rezultatul, adică să se alăture echipei tale, decât să ajuți persoanele cu care discuți să crească și să se dezvolte pentru a avea rezultate de lungă durată, faci acest lucru din perspectiva greșită. 

În network marketing ne axăm pe construirea unei rețele (exact așa cum îi spune și numele domeniului) și ne dorim ca aceasta să meargă în adâncime și să fie cât mai longevivă. Asta înseamnă ca tu ca lider îți iei angajamentul față de persoanele care ți se alătură să le oferi sprijinul și suportul necesar ca și ele la rândul lor să se dezvolte, să construiască și să devină lideri, exact după modelul oferit de tine. Practic, tu îi ghidezi în călătoria spre succesul lor.

Pentru mine este foarte important să mă dezvolt continuu, să învăț zilnic, să particip la tot felul de cursuri și să citesc. Consider că este responsabilitatea mea să devin un lider mai bun pentru a putea apoi să formez alți lideri care datorită ajutorului meu să aibă o viață mai bună, să câștige mai mult și să aibă mai mult timp pentru ceea ce iși doresc. 

3. Intri în conversații cu energia greșită – probabil nu este și cazul tău, dar am întâlnit multe persoane care în momentul în care sunau un prospect, își doreau de fapt, ca acesta să nu răspundă la telefon. Cand i-am întrebat de ce fac asta mi-au spus că le este teamă de obiecțiile lor și că poate nu vor ști ce să le răspundă. 

Teama, nervii, dispoziția proastă, starea de stres și agitație, sunt factori care scad energia și acest lucru se simte de către cealaltă persoană atât în apel cât și prin mesaje. Este principalul motiv pentru care ești refuzat; sau ai conversații neplăcute; care merg în direcția greșită. Scopul tău este să faci o conversație lejeră și plăcută, nu să faci presupuneri, să gândești în locul interlocutorului, sau să faci tot felul de scenarii. Pur și simplu întreabă și apoi ascultă răspunsul.

Alungă orice energie care nu îți servește înainte de apel sau de a scrie mesajul. În cazul meu fucționează o melodie veselă care să îmi ridice energia, pauzele de aproximativ un minut între apeluri sau mesaje. De asemenea mi-am salvat câteva dintre mesajele de mulțumire primite de la clienții mei și de la partenerii mei, iar când am nevoie de un strop de motivație le recitesc. 

O tehnică destul de folosită în vânzări este să te privești în oglindă atunci când vorbești la telefon, te ajută să te simți confortabil și să zâmbești. 

4. Conversezi rigid – este foarte bine să ai un script/mesaj după care să te orientezi în conversații, dar personalizează-l în funcție de persoana cu care vorbești. 

În echipa ta îți dorești oameni cu care să poți lucra bine și pe termen lung, așa că este obligatoriu să studiezi acele persoane înainte. Cel mai comod este să le vizitezi profilul din social media, să vezi ce fel de postări fac, ce preferințe au, dacă aveți puncte comune. Dacă din orice motiv, nu ai acces la astfel de informații, pune cât mai multe întrebări, caută un subiect comun.

Cu siguranță ai primit și tu măcar o data un mesaj din acela kilometric, care conținea tot felul de termeni pe care nu îi înțelegi, și era atât de impersonal încât nici nu ai răspuns, sau nici măcar nu ai citit tot. Știi despre ce vorbesc? 

Prin conversațiile pe care le ai îți dorești să te conectezi, nu să impresionezi cu vocabularul tău vast, deci mare atenție la cuvintele pe care le folosești. Cu cât mai simplu, cu atât mai bine. 

Trimite mesaje pe înțelesul tuturor și cu propoziții scurte. Dă voie celeilalte persoane să și răspundă. 

Amintește-ți mereu că focusul în conversație este pe cealaltă persoană, nu pe tine.

William King spune: „Bârfitor este cel care-ți vorbește despre alți oameni. Plictisitor este cel care-ți vorbește despre el însuși. Și un interlocutor extraordinar este cel care vorbește despre tine.” 

Pune întrebări scurte, care să genereze răspunsuri lungi, implică emoțiile și formulează enunțuri astfel încât, răspunsul să fie: DA!

Mie îmi place să întreb: 

  1.  Ai început vreodată propria ta afacere?
  2.  Sau te-ai gandit vreodata sa începi propria afacere?

În felul acesta îi targetam pe toți din toate piețele (direct, indirect, piata calda sau rece…)

Dacă răspunsul este NU – întrebarea mea este: 

De ce nu? 

De ce nu ai incercat? 

De ce nu te-ai gandit pana acum?

De aici aflu obiecțiile, temerile, povestea.

Dacă răspunde DA, urmează povestea personală pe care o ascult și de acolo continuăm conversația.

5. Te lași prea afectat/ă de refuzuri – în domeniul nostru toți trecem prin faze în care avem refuzuri sau persoane care se răzgândesc. Dar, hai să-ți spun o veste bună… așa cum se răzgândesc și din „da” vor spune „nu”, se va întâmpla și invers. 

Un refuz nu înseamnă un răspuns definitiv, este doar un „nu acum”. Se poate oricând schimba într-un mare „da!” Și fără să îți stresezi prospectul și să te alegi cu un block, continuă să îi mai trimiți din când în când un mesaj. 

Mie îmi place să revin la persoanele care m-au refuzat și să le întreb ce mai fac, cum le mai merge, ce mai este nou de la ultima noastră conversație. Merg spre ei și când am o promoție nouă sau intră în stoc un produs nou, și redeschid conversația cu intenția de a-i informa. De asemenea le cer recomandări: 

„Bună Ana, 

Mă bucur tare mult că am avut acea conversație zilele trecute. Știu că ai spus că nu te interesează oferta mea și chiar dacă mie mi-ar place foarte tare să colaborez cu tine și te consider o persoană foarte valoroasă, stai liniștită că nu vreau să te recrutez din nou. Aș vrea însă, să te rog să mă recomanzi, dacă știi pe cineva care își dorește ….(aici poți să îi reamintești beneficiile pe care le-ar avea dacă ar lucra cu tine…un extra venit, o ocupație part-time, etc.)”

Ok, acum că am identificat unde ai de lucrat și începi să aplici ceea ce ai învățat, schimbările vin și echipa ta începe să prindă contur, la fel și rezultatele. Însă ce poți face pentru ca acestea să reziste, pentru ca membrii echipei tale să rămână motivați și pe direcție? 

Iată ce funcționează foarte bine în echipa mea:

Abordarea de tip Triplu A: Atenție, Afirmare, Apreciere 

  1. De fiecare dată când discut cu membrii echipei mele sau cu prospecții, le ofer atenția mea.  Le confirm sau amintesc că sunt recunoscătoare că putem lucra împreună și le arăt că îi apreciez. 

Cei mai buni lideri sunt cei care ascultă.

A le oferi atenția ta înseamnă a ști care le sunt nevoile, dorințele, dificultățile, obiectivele, etc. Pentru a afla toate acestea este necesar să pui multe întrebări și să îți notezi răspunsurile. 

Poate ești încă la început și echipa ta nu este foarte mare, dar obiectivul nostru este să se dezvolte și în acel moment nu vei mai putea să ții minte tot ce ai vorbit cu fiecare persoană în parte. 

Eu am o agendă și pagini alocate fiecărui membru al echipei. Așa-mi este mai ușor și mie să îmi amintesc ce am discutat, să țin o evidență a progresului, dar mai ales să le amintesc și lor de ce au început atunci cand par să uite acest lucru. 

90% dintre oameni pleacă pentru că nu sunt ascultați, înțeleși și pentru că au impresia că nu sunt importanți pentru liderii lor. Acordă-le atenția de care au nevoie și vei face o mare diferență.

  1. Identifică persoanele din echipa ta care își doresc să se afirme, care au trăsăturile unui lider, care preiau inițiativa și sunt mereu prezenți când este vorba de acțiune.

 Aceștia sunt oamenii tăi cheie. 

Deleagă din sarcinile tale către ei, oferă-le încredere și șansa de a se dezvolta ca lideri. Ține-i aproape și lucrează mai intens cu ei. Implică-i și cere-le opinia, dă-le astfel confirmarea faptului că sunt valoroși. Ei își vor oferi suportul și îi vor inspira și pe ceilalți membri ai echipei, care îi vor considera exemplul de urmat și își vor dori să se ridice la nivelul lor. Este dinamica pe care ți-o dorești în echipa ta!  

Cei care ne aduc valoare ne atrag către ei. Cei care ne iau din valoare, ne fac să ne retragem. 

  1. Apreciază și cele mai mici rezultate sau acțiuni! 

Nu aștepta o calificare sau un succes răsunător pentru a-ți aprecia, lăuda și recompensa oamenii. Un lider bun este cel care vede rezultatul înainte să apară. Oferă-le recunoaștere și apreciere pentru acțiunile lor, încurajează-i și motivează-i. 

În momentul în care mediul pe care îl creezi în echipa ta este unul de încurajare, susținere, adică de atenție, afirmare și apreciere, membrii vor deveni motivați, stabili și orientați spre rezultate.

Și dacă te întrebi cum să cuprinzi toate aceste aspecte în conversația cu unul din membrii echipei tale sau cu un prospect, iată exemplul meu:

„Bună Lucia, 

Am observat că ai foarte multă energie astăzi, și apropo, te felicit pentru ultima ta postare, mi-a plăcut foarte mult conținutul.”

În aproximativ 30 de secunde i-am spus că am observat o schimbare, adică am fost atentă la ea, i-am făcut un compliment ceea ce îi confirmă faptul că este pe drumul cel bun, și i-am apreciat postarea, felicitând-o în fața celorlalți. 

Cum crezi că s-a simțit ea? Dar ceilalți participanți la sesiunea de echipa?  

Succesul în relațiile cu membrii echipei tale sau cu prospecții și clienții tăi, depinde de o înțelegere atentă a punctului de vedere al celeilalte persoane. 

Aplică ceea ce ai citit și pregătește-te să îți conduci echipa la următorul nivel!


Despre Karina:

Karina Rodian este specializată în Network Marketing, vânzări, mindset și dezvoltarea afacerii. Este coach și trainer certificat, nutriționist, instructor fitness și examinator, psihopedagog.

Leave a Reply