7 moduri prin care Inteligența Artificială îți eficientizează sarcinile

Timp de citire: 6 minute

Ping, ping, ping.
Notificări din toate părțile. Email-uri, ședințe, memento-uri trimise de telefonul tău, care-ți spun „amintește-ți să: trimiți acel email/să suni la medic/să scrii acel articol/să cumperi mâncare/să…”.

De când îți deschizi calendarul zilnic până închei ziua cu totul, te simți prins într-un vertij de sarcini, de obligații, de responsabilități. Totul pare urgent, totul pare important, iar tu nu mai știi cum să împarți, cum să te dai peste cap, ca să le bifezi pe toate. 

Acum imaginează-ți că într-o zi apare un partener care să te ajute. Disponibil pentru tine 24/24, 7/7. Când apare îți șoptește: „dă-mi voie să îți simplific această rutină pentru tine. Dă-mi voie să-ți mai iau din sarcini, ca tu să te concentrezi pe lucrurile care contează. Pe lucrurile care îți pot aduce mai multe venituri.” 

Nu e un vis și nici o dorință nesimțită a unui antreprenor la început de drum. Ci e o realitate. O realitate care poartă numele de Inteligență Artificială. 

Ce este Inteligența Artificială? 

Foarte pe scurt, Inteligența Artificială (sau AI) e o mașinărie inteligentă care poate simula comportamentul uman și poate fi antrenată să rezolve probleme specifice. În ziua de azi, cea mai predominantă și comună formă de Inteligență Artificială a apărut sub forma unor asistenți inteligenți – atât ChatGPT (creat de OpenAI), Bard (creat de Google) sau Bing (creat de Microsoft), cu sprijinul cărora poți genera texte creative, traduceri și poți primi răspunsuri la întrebări. Pe baza tehnologiei dezvoltate de OpenAI, au apărut și alte produse bazate pe AI, ajustate în funcție de nevoi (Jasper pentru scris, de exemplu.)

Fiecare dintre aceste modele au fost antrenate pe baza a seturi masive de documente și continuă să învețe în funcție de răspunsurile și întrebările adresate. Atât ChatGPT cât și Bard, funcționează pe bază de „prompts” (solicitări) sub formă de scris. 

Cine folosește Inteligența Artificială? 

Conform unui studiu demarat de Gartner, 37% dintre organizații au implementat Inteligența Artificială într-o oarecare formă. Servion Global Solutions remarcă că până în 2025, 95% dintre interacțiunile cu clienții vor fi operate de Inteligență Artificială.

La ora actuală, AI-ul se folosește în diferite industrii precum: eCommerce, navigare, robotică, medicină, agricultură, social media, marketing, finanțe, securitate cibernetică, astronomie, transport.

Dar probabil te întrebi: cum poate Inteligența Artificială să te ajute pe tine, antreprenorul la început de drum? Sau pe tine, antreprenorul cu experiență? Sau pe tine, ca angajat? Cum poate AI să îți simplifice ziua și să-ți dea spațiul de care ai nevoie ca să te concentrezi pe lucrurile importante? Despre asta vom vorbi în continuare.

Cum poți folosi Inteligența Artificială în afacerea sau cariera ta? 

  1. Inteligența Artificială te ajută să îți dai seama cum îți poți folosi expertiza mai bine. 

Știi că abilitățile și calitățile care te fac unic nu sunt folosite la maxim. Poate nu ești sigur de modurile în care ai putea să le folosești, poate ești reticent că le ai, poate nu știi de unde să începi. 

Aici, Inteligența Artificială te poate ajuta. Printr-o solicitare, poți să-l întrebi pe Bard sau ChatGPT printr-un prompt (solicitare). 

Tot ce trebuie să faci e să scrii o solicitare de tipul: „am calitățile cutare, cutare, cutare, care m-au ajutat până acum să obțin rezultatele cutare (nu e nevoie să dai numere). Spune-mi cum aș putea să le folosesc ca să obțin venituri mai mari?” 

Recomandarea noastră e să fii cât mai specific cu putință. Evită în schimb să dai prea multe informații personale, pentru că vor fi folosite de către cei care antrenează AI-ul. 

  1. Inteligența Artificială poate fi mentorul tău.

Da, poți să-i ceri lui Bard sau ChatGPT (sau orice alt chatbot) și să îți fie mentor. Tot ce trebuie să te asiguri e că îi pui întrebările potrivite. Uite aici un exemplu: 

„Vreau să explorez modalități prin care să faci bani, mai exact prin a-mi folosi abilitățile ( și aici spui care sunt, să găsesc noi oportunități). Uite câteva detalii despre mine: am experiență în (menționează cele mai relevante abilități sau industrii), cu (număr) de ani de experiență în (aici poți oferi rolurile specifice pe care le-ai avut sau poți da detalii). Sunt pasionat/ă de (aici poți pune industriile) și dețin o afacere care se ocupă cu (explică ce faci în afacerea ta și pentru cine e.) Am nevoie de sugestii prin care pot să îmi folosesc abilitățile și să am succes. Poți să fii un mentor de afaceri de succes și să-mi dai câteva posibilități pe care să le explorez?” 

Recomandăm să fii cât mai specific în cererea ta, fără să dai detalii intime.

La fel și dacă ești angajat, poți să-i ceri sfaturi Inteligenței Artificiale să te ajute să găsești noi oportunități. 

  1. Transformă inteligența artificială în sprijinul tău când vine vorba de marketing. 

Cel mai comun loc în care AI-ul a fost folosit e domeniul marketing-ului. Atât Bard cât și ChatGPT te pot ajuta să: 

  • Găsești topic-uri și cuvinte cheie optimizate SEO pe care să le urci pe blog-ul tău.
  • Creezi strategii de social media. Pot să-ți dea idei despre ce să postezi pe canalele tale de social media. 
  • Scrii texte pentru Facebook, Instagram, LinkedIn și chiar și scenarii pentru TikTok. 

(Echipa Upriserz recomandă ca pentru texte să alegi un AI antrenat specific pe text. De exemplu, Jasper sau Copy AI sau WriteSonic s-ar putea să te ajute mult mai mult în crearea de texte.) 

  • Scrii articole pe teme specifice. 
  • Și poate chiar să îți creeze o strategie de marketing de la 0. 

La fiecare cerere, să fii atent să fii cât mai specific. Poți să-i menționezi publicul țintă, canalele dorite și limba dorită. Atât Bard cât și ChatGPT o să te ajute să creezi un plan de marketing care funcționează, bazat pe ceea ce a primit până acum de la alți specialiști de marketing. 

Însă! Specialiștii de marketing recomandă ca în momentul în care folosești AI pentru a crea texte să le modifici. Pentru că toate modelele de AI (ChatGPT, Bard), agregă date luate de pe Internet sau hrănite și dacă le pui doar cu copy-paste pot fi considerate ca fiind plagiat. Așa că poți să te gândești la ce îți oferă Inteligența Artificială ca fiind o ciornă de la care începi. 

  1. Inteligența artificială te ajută și să comunici cu clienții sau partenerii tăi. 

Dacă vrei să scrii un email care să pară mai cald sau empatic, dar sentimentele tale te copleșesc peste măsură, poți să creezi un prompt pentru ChatGPT sau Bard. De exemplu: 

„Pornind de la email-ul (email), rescrie-mi te rog o variantă mai empatică prin care să îi răspund clientului că (și aici poți pune toate lucrurile pe care vrei să le spui.)”

Oferă-ți libertatea să dai cât mai multe detalii, atâta timp cât nu sunt personale. 

La fel și în cazul în care vrei să scrii un email către un partener, te poți folosi de ajutorul AI-ului. 

  1. Organizează-ți ziua cu ajutorul Inteligenței Artificiale 
  • Prioritizează-ți sarcinile cu AI. Poți să îi ceri AI-ului să-ți priotizeze sarcinile în funcție de metode de prioritizare precum metoda Matricea Eisenhower, metoda ABCD, metoda MoSCoW sau orice altă metodă pe care o dorești. 
  • Eficientizează-ți volumul de lucru. În funcție de profesia ta, AI-ul îți poate oferi sfaturi specifice despre cum să eficientizezi volumul de lucru. Poți să-i ceri de exemplu modalități prin care să răspunzi mai repede la email-uri. 
  • Sparge un proiect mai mare în secțiuni mai mici. AI te poate ajuta să spargi în pași un proiect mare. De exemplu plănuiești să lansezi o campanie de marketing sau să lansezi un podcast. Poți inclusiv să folosești AI-ul ca să te ajute să renovezi o casă sau să te debarasezi de lucrurile de care nu ai nevoie. 
  • Rezumă rapoarte, notițe și multe altele. AI-ul poate analiza rapid un text și să identifice puncte cheie. În loc să petreci o oră (de exemplu) să citești un text, poți să-i spui lui ChatGPT sau Bard să îți extragă informațiile importante și să le transforme într-un raport structurat. 
  • Îți traduce texte. Cuvântul acela care-ți scapă? Nu-i bai. Atât Bard cât și ChatGPT îți pot oferi cuvintele pe care le cauți. 
  • Cere sfaturi personalizate prin care să salvezi timp. Cere AI-ului să îți ofere sfaturi prin care să salvezi timp. Croiește prompt-urile în așa mod încât să se plieze pe nevoile tale specifice. De exemplu: moduri de a salva timp pentru oamenii care au un traseu lung până la birou sau moduri de a salva timp pentru antreprenori. 
  1. Folosește AI ca să conduci sesiuni de brainstorming

Se întâmplă să rămâi fără idei. Se întâmplă să nu știi de unde să începi. Dacă se întâmplă să fii blocat de o sarcină, atât ChatGPT cât și Bard sunt o unealtă valoroasă care te pot ajuta să salvezi timp. Că e vorba de nume de afaceri, de idei de design, teme de articol sau orice altceva, doar cere ajutor de la AI. 

De exemplu: „Vreau să scriu un articol despre cum te poate ajuta Inteligența Artificială să salvezi bani. Dă-mi câteva idei pe care să le includ în articol.” 

  1. Educă-te cu ajutorul Inteligenței Artificiale 
  • Cere-i să-ți sumarizeze ideile principale dintr-un articol. Cum AI poate să-ți sumarizeze notițele, la fel poată să facă și cu un articol. Poți să-i ceri să-ți dea ideile principale dintr-un text. 
  • Poți să-i ceri să îți ofere noi concepte. Dar acolo se recomandă să fii atent, că ChatGPT (varianta gratuită) nu e conectată la Internet și poate să facă greșeli, iar Bard cu toate că e conectat la Internet, s-ar putea să greșească. Momentan îți recomandăm să te informezi din mai multe surse. 
  • Și poți să-i ceri să-ți explice concepte complexe. Ai vrea să înțelegi mai bine cum funcționează logistica transportului materialelor, de exemplu? Poți să-i spui AI-ului asta. De exemplu: „Cum funcționează transportul materialelor în formă brută? Explică-mi de parcă aș fi un elev de liceu și folosește statistici și date ca să ilustrezi răspunsul.”

Acestea sunt doar câteva moduri prin care Inteligența Artificială te poate ajuta să salvezi bani și timp. În viitorul imediat, odată cu creșterea utilizării Inteligenței Artificiale, cu siguranță vor exista mai multe moduri prin care poți să o folosești ca să îți eficientizezi munca.

Leave a Reply