Ce sunt investițiile pasive și cum să devii un MoneyMaker cu ajutorul lor?

Timp de citire: 4 minute

Cum ar fi să te trezești mai bogat în fiecare dimineață?

Asta spune Valentin Nedelcu, coach financiar, că se întâmplă dacă alegi să faci investiții pasive.

Atunci când auzi termenul de investiții, în special investiții la bursă, e posibil să îți imaginezi o frenezie similară cu cea pe care o trăiesc brokerii, precum cea de care avea parte Leonardo DiCaprio zi de zi în filmul Lupul de pe Wall Street.

Dacă te gândești că tu nu ai putea face niciodată asta – să vinzi, să cumperi, să ai parte de toată adrenalina, să îți asumi riscuri – e bine de știut că investițiile sunt de mai multe feluri, iar cele despre care îți vorbim în articolul acesta sunt cu siguranță potrivite pentru tine.

Ce sunt investițiile pasive?

Primul pas în a înțelege ce sunt investițiile pasive ar putea fi să înțelegi ce NU sunt ele: nu sunt investiții active care presupun urmarea unor trenduri sau a unor oportunități de moment și nu sunt nici trading, sau binecunoscutul joc la bursă, care înseamnă investiții pe termen scurt, bazate pe fluctuațiile bursei, pe care le fac de cele mai multe ori profesioniștii în domeniu.

Investițiile pasive nu sunt nici același lucru cu veniturile pasive, unde cele din urmă sunt o serie de venituri pe care le obții în prezent, însă fără a avea o implicare foarte mare.

Ce sunt însă investițiile pasive? Investiții făcute pe termen lung în instrumente financiare diverse cu obiectivul de a multiplica sumele investite printr-un randament bun, pentru a obține, de cele mai multe ori, independența  financiară.

În ce poți investi pasiv? Există mai multe așa numite instrumente financiare în care poți să investești. Printre ele se numără investițiile imobiliare, cele în acțiuni sau obligațiuni, în metale prețioase sau în titluri de stat, în care se poate investi atât la noi în țară cât și în afară.

Unul dintre cele mai mari avantaje ale investițiilor pasive este rata foarte mare de succes, de aproximativ 90%, însă pentru a face parte dintre acești 90% e nevoie de răbdare.

De ce să investești pasiv?

Dacă rata mare de succes pe care o au aceste investiții nu te-a convins să începi să investești pasiv, mai există și alte motive care te vor face să iei în considerare această variantă.

În momentul în care analizăm nivelul inflației din România, dar nu numai, putem observa cu ușurință că ea are un efect puternic asupra valorii banilor și că, în timp, dacă alegem să economisim “la saltea”, sunt șanse ca sumele pe care le strângem să se devalorizeze destul de mult.

Totodată, pe măsură ce înaintăm în vârstă, nivelul nostru de energie scade și devine dificil să ne menținem stilul de viață din venitul activ generat din activitatea de zi cu zi.

Așa cum spun Valentin Nedelcu și Dan Sulica în cursul de pe platforma Upriserz, cu ajutorul investițiilor pasive poți să devii un MoneyMaker –  mai exact să ai o colecție de active care să îți genereze un venit pasiv, pentru care să depui un minim de efort lunar.

Printre veniturile pasive se numără chiriile, dividendele și dobânzile.

Totuși, înainte de a ajunge să faci astfel de investiții pasive, sunt câțiva pași pe care e recomandat să îi urmezi.

3 pași pe care să-i urmezi înainte de a începe să faci investiții pasive

Ideea de a investi, mai ales când există atât de multe surse de informații pe tema asta, poate deveni copleșitoare.

O înșiruire de termeni financiari pe care nu îi înțelegi, riscuri pe care e nevoie să ți le asumi și mai ales o sumă de bani pe care poate nu știi exact cum ajungi să o investești – toate astea te pot face să crezi că investițiile pasive nu sunt pentru tine.

Ce te poate ajuta în această situație e să îți începi călătoria către investițiile pasive pas cu pas.

  1. Primul pas este să îți fie foarte clar care sunt veniturile tale lună de lună și care sunt cheltuielile. De ce e important? Pentru că diferența dintre veniturile și cheltuielile tale o reprezintă capitalul pentru Money Maker, adică suma pe care o poți folosi pentru a face investiții pasive.

    Poți ține evidența într-un fișier excel sau într-o aplicație, cum preferi, însă e important să faci asta timp de câteva luni, ca să poți avea o serie de concluzii relevante.

    Odată ce ai stabilit care sunt veniturile și cheltuielile tale, poți încerca să găsești și câteva metode prin care să le optimizezi, astfel încât suma pe care o poți aloca investițiilor să crească.
  2. Cel de-al doilea pas este crearea unor fonduri care să îți fie la îndemână în caz de nevoie.

    Așa cum spuneam de la început, investițiile pasive sunt investiții pe termen lung, ceea ce înseamnă că în cazul unei urgențe sau al unei cheltuieli neprevăzute, dacă alegi să accesezi acei bani, pierderile pe termen lung ar putea fi considerabile.

    Astfel, înainte de a ajunge să faci investiții pasive, creează-ți un fond de urgență, care să acopere câteva luni, de preferat mai mult de 6, de cheltuieli lunare. Apoi poți trece la fondurile de economii pentru diferite cheltuieli care știi că vor avea loc în viitor, precum concedii, revizii etc.

    Abia după ce ai creat aceste două tipuri de fonduri e recomandat să îți creezi fondul de investiții și să aloci capital către acesta.
  3. Informează-te foarte bine despre tipurile de investiții pe care le poți face!

    E important, se spune, să nu îți ții toate ouăle în același coș, iar ideea asta se aplică foarte bine atunci când vine vorba de investiții pasive.

    Există o multitudine de instrumente financiare în care poți să investești și nu toate sunt potrivite pentru tine. Pentru a te asigura că te bucuri de acea rată de succes de 90% pe care o au aceste investiții, e nevoie să înțelegi ce avantaje și dezavantaje are fiecare instrument, care e profilul tău de risc și cum să îți diversifici portofoliul de investiții pentru un randament cât mai bun.

Poți aprofunda toate aceste informații și să descoperi și alte idei legate de investițiile pasive de la Valentin Nedelcu și Dan Sulica, doi oameni cu o vastă experiență în domeniu, pe care o pun la dispoziția ta în seria de cursuri MoneyMaker de pe Upriserz.

Ești gata să devii și tu un MoneyMaker?

Leave a Reply