Cele 4 niveluri de antreprenoriat. Tu la ce nivel ești acum

Timp de citire: 4 minute

Care a fost momentul în care ai început să te consideri antreprenor? A fost cel în care ai primit actele de înființare a firmei, când ai angajat primul om, când ai obținut un profit considerabil, sau când ai putut să îți iei 3 luni de vacanță știind că firma ta funcționează foarte bine și fără tine?

De cele mai multe ori, titulatura de antreprenor vine la pachet cu începuturile în lumea afacerilor, cu momentul în care îți înființezi firma și începi să lucrezi pentru tine.

În cursul Deltaprenor, Lorand vine cu o altă perspectivă legată de statutul de antreprenor și cum putem ajunge să îl obținem.

Conform acestui concept, există 4 trepte, când vine vorba de antreprenoriat și bineînțeles, obiectivul fiecărui om care are o afecere este să ajungă pe cea mai înaltă treaptă, cea în care se poate numi cu adevărat antreprenor.

Care sunt primele 3 nivele de antreprenoriat?

Dacă obiectivul este să ajungem pe treapta numărul 4, haideți să vedem care sunt celelalte 3 trepte și cum putem face pasul de la o treaptă la cealaltă, în drumul nostru către vârf.

Nivelul 1 – Bani – / Timp +

Prima treaptă reprezintă fundația afacerii, cea care dacă este suficient de solidă, va fi o bază sănătoasă pentru dezvoltare pe termen lung.

Aici se află atât antreprenorii la început de drum cât și cei care, deși au acumulat ceva experiență, nu au trecut la următorul nivel încă. 

Cei care se află la nivelul 1 nu au foarte mulți bani, însă au suficient timp să investească în a pune bazele solide pentru viitorul afaceri.

Antreprenorul de la acest nivel este cel care face totul în firmă, de la crearea produselor sau a conceptului de servicii, la ofertare, facturare, împachetarea coletelor, expedierea lor – practic este un one man/woman show, pentru că are timp să se ocupe de toate aceste lucruri și nu are bani să angajeze pe cineva să le facă în locul său.

Nivelul 2 – Bani – / Timp –

De la primul nivel până la al doilea este un pas destul de mic pe care mulți oameni cu afaceri îl fac destul de devreme.

Având în vedere că la nivelul 1 resursa de timp este cea mai mare, pe măsură ce antreprenorul își dedică tot mai mult timp afacerii, ajunge să consume și această resursă – prin urmare va avea și puțin timp, dar în continuare și puțini bani.

Acesta e momentul în care, pentru a câștiga timp, antreprenorul alege să angajeze oameni care să preia dintre activitățile lui.

Conform statisticilor, mare parte dintre firmele din România falimentează după ce ajung în acest punct pentru că în lipsă de timp și de bani, antreprenorii decid să revină la statutul de angajat.

Cei care însă reușesc să depășească acest punct ajung la nivelul următor.

Nivelul 3 – Bani + / Timp –

La nivelul al treilea, firma este în creștere, veniturile încep să crească și ele, dar totodată crește și timpul pe care e nevoie să îl investești în afacere.

Asta se întâmplă la un loc cu creșterea vânzărilor, a numărului de clienți și a lucrurilor pe care un antreprenor e nevoie să le rezolve.

Din faptul că la acest nivel antreprenorul este foarte prins în activitățile de business pot apărea diferite situații dificile la nivel personal.

Dacă la nivelul 2, lipsa de bani și de timp duce destul de ușor la momentul în care se renunță la afacere, atunci când ajungi la nivelul 3, pentru că ai bani, decizia de a renunța este una mult mai greu de luat.

Astfel, dacă antreprenorii nu reușesc să ajungă la următorul nivel, există șanse mari să își sacrifice viața personală pentru business, iar asta să aibă efecte negative pe termen lung din mai multe puncte de vedere.

Care este ultimul nivel de antreprenoriat și cum poți ajunge acolo?

Fiecare afacere trece prin cele trei nivele de început și fiecare antreprenor alege dacă și când urcă treptele către următorul nivel.

Cel de-al patrulea nivel este, desigur, cel în care antreprenorul are și timp și bani. Cât timp și câți bani depinde de nevoile fiecăruia, bineînțeles.

Este momentul în care antreprenorul își permite, atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere al autonomiei firmei, să își ia o vacanță prelungită, fără să își facă griji că firma nu ar funcționa fără el, fie că e vorba de o săptămână de concediu, sau poate de câteva luni chiar.

Îți poți da seama la ce nivel ești, răspuzând la o întrebare foarte simplă: Pe ce perioadă ai un plan foarte bine conturat pentru business-ul tău?

  • Dacă tot ce faci este să supraviețuiești de pe o zi pe alta, cu siguranță te afli la primul nivel – aici atenția ta este doar la ce poți face azi ca business-ul tău să existe și mâine. 
  • Dacă te afli la nivelul al doilea, planificarea ta e de la o lună la alta și include zona de salarii, furnizori, contabilitate etc., dar nu merge mai departe de atât.
  • La cel de-al treilea nivel planificarea e făcută la nivel de an – știi deja ce obiective ai pentru finalul anului și cum îți propui să ajungi la ele.
  • Când te afli la cel de-al patrulea nivel, viziunea ta este una pe termen lung, pe 10 ani, poate chiar pe 30 de ani.

Simplul fapt că îți dai seama pe ce treaptă te afli e un mare pas înainte și te va ajuta să ajungi mai ușor un antreprenor în adevăratul sens al cuvântului.

Poți face saltul de la un nivel la altul doar schimbându-ți mentalitatea, alături de abilitățile necesare în fiecare etapă și capacitatea de adaptare la provocările pe care le aduce fiecare nivel în parte.

Lorand numește primele 3 nivele Deltaprenor în cursul cu același nume, disponibil pe platforma Upriserz. 

Este unul dintre cele mai complexe cursuri de pe platformă, care te va ajuta să ajungi mai repede în a patra categorie și îți fie mai clar cum afacerea ta poate să îți ofere și timp și bani.

Dacă acum e momentul să îți duci afacerea la un alt nivel, pregătește-te pentru o mulțime de informații care te vor aduce mai aproape de obiectivele tale pe termen lung!

2 thoughts on “Cele 4 niveluri de antreprenoriat. Tu la ce nivel ești acum

Leave a Reply