De ce nu câștigi pe cât ți-ai dori. Și ce poți să faci

Timp de citire: 7 minute

Știi probabil deja că există persoane care câștigă de zeci de ori sau chiar sute de ori mai mult decât cei de lângă ei. Și că există inclusiv diferențe colosale și în interiorul firmelor, între salariul angajaților și a directorilor din top management.

Diferența asta duce la ură între cei 5% și cei 95%. Cei din urmă îi privesc pe cei dintâi ca fiind corupți, cu pile, norocoși. Iar cei dintâi îi privesc pe cei din urmă ca fiind leneși. 

Dar de ce există această diferență? Să fie adevărat? Să fie unii mai corupți, alții mai leneși? Să aibă mai mult timp? Mai multe abilități? 

Răspunsul pe scurt este NU. 

Cineva care câștigă 10.000 de euro/lună nu muncește de 20 de ori mai mult față de o persoană care câștigă 500 de euro. Fizic, este imposibil. Ziua oricărei persoane are tot doar 24 de ore. Iar o dată ce îți cresc veniturile, îți scade intensitatea muncii.  Deci, care e diferența dintre cei 95% și 5%? 

Pe scurt: mentalitatea, acțiunile, gestionarea emoțiilor. 

Ce înseamnă asta? 

Că și tu ai putea să câștigi mai bine decât o faci acum.

Cum? Prin schimbarea mentalității și prin anumite acțiuni pe care trebuie să le faci și care ție ți se par că nu au niciun efect. 

Uneori e doar nevoie de o schimbare mică care să ducă la ceva mai mare. În articolul acesta o să găsești 5 lucruri care îți sabotează câștigurile. Probabil le consideri mărunte, dar au o influență majoră. Ești pregătit?

 1. Nu-ți place ceea ce faci

Înainte să intri în piața muncii, e normal să cauți ghidaj din partea familiei, a prietenilor și a societății. În fond, ceea ce considerai tu a fi job-ul de vis la 10 ani, e posibil să nu fie fezabil acum. Așa că, te bazezi pe experiența altora, pentru că ar trebui să știe mai bine ce carieră ar fi benefică pe termen lung.

Problema însă e că drumul profesional spre care te împing cei apropiați e ales pe baza a o mulțime de factori care influențează, iar majoritatea sunt raportate la necesitatea de a avea un un venit mai mare. Pe ideea de „uite ce ar fi trebuit eu să fac când aveam vârsta ta sau mintea ta”, în funcție de cum se spune în zona ta. Asta fără să ia în considerare ceea ce ți-ai dori tu, ce valori, pasiuni și poate chiar ce abilități ai.

Sigur ai auzit până acum să te faci avocat, că se câștigă bine și că vei fi respectat. Sau să înveți IT că acolo e viitorul, deși ție nu-ți place neapărat să vorbești sau să te joci cu funcții în programare. 

Nimeni nu neagă că meseriile astea sunt bănoase. Pentru că sunt. Dar există niște mari probleme care pot apărea.

Dacă nu îți place ceea ce faci și simți că îți încalci valorile personale.
Dacă nu ai dorința aia de a te autodepăși, de a învăța mai mult, de a da ce e mai bun din tine, nu pentru locul de muncă, ci pentru că îți place ție.


Dacă orele trec greu la locul de muncă și în fiecare dimineață ești nevoit să faci eforturi supraomeșeti să te ridici din pat și să pleci.
Și dacă privești locul de muncă doar ca un loc care să nu te lase să mori de foame…

Nu o să poți să câștigi mai mult. 

Știm că e greu să combini pasiunea cu veniturile financiare, dar gândește-te că îți petreci 40 de ore pe săptămână la locul ăla de muncă. Ceea ce e destul de mult. Așa că dacă 8 ore pe zi simți că ceva din tine moare, e momentul să analizezi și să vezi ce nu îți place.

Poate nu e locul de muncă în sine potrivit. Poate industria e nepotrivită sau poate că domeniul în care ai ales să te specializezi e. Dar e important să descoperi asta cât mai repede. Astfel, o să reușești să te apropii de cei 5% și să ai o viață mult mai plăcută, per total. Că și dacă nu-ți dorești, lehamitea pe care o simți față de job-ul tău se regăsește în întreaga viață.

 1. Nu știi care e valoarea muncii tale

Indiferent de job-ul tău, un motiv pentru care nu câștigi e că nu înțelegi valoarea postului tău. Nu știi cât de căutat e, care e raportul între candidați sau specialiști, cât valorează economic vorbind ceea ce faci tu.

Când nu știi nimic despre asta, nu vei știi cât trebuie să ceri. Și așa ajungi să-i lași pe alții să-ți decidă valoarea. De multe ori acestea sunt persoane care știu și mai puțin despre valoarea postului tău decât știi tu.

Ce poți să faci? Să te interesezi de media de salarizare din industria și domeniul tău. Află cu cât sunt plătiți cei care lucrează în poziții similare cu a ta, atât în țară cât și în străinătate. 

Apoi, poți să te așezi la masa de negocieri cu informații actuale în minte, nu cu presupuneri sau amintiri din epoca de aur.

 1. Schimbi prea repede job-urile

Nimeni nu mai are așteptări să îți păstrezi același loc de muncă până la pensie.

Dar, când schimbi job-urile la 6 luni – 1 an, măririle tale de salariu sunt minime. Să zicem că la job-ul pe care l-ai schimbat, ai fi avut șansa să iei cu 10% mai mult decât la noul job, unde va trebui să mai stai o perioadă ca să primești mărire. 

Pentru că totuși există o perioadă de adaptare, iar angajatorul (în mod ideal) va investi în tine ca tu să poți să livrezi ceva de calitate. Iar asta îl costă și pe el timp și bani. 

Desigur, dacă scopul tău de schimbare e să înveți mai mult, atunci e o mișcare bună. Dar dacă tu vrei să câștigi financiar mai mult și mai repede, atunci trebuie să te gândești de două ori înainte și să iei în considerare și opțiunea de negociere a venitului tău la job-ul actual înainte să schimbi.

În fond, angajatorului la care ai lucrat o vreme îi poți oferi exemple de valoarea pe care ai adus-o în firmă, pentru că el va înțelege și va aprecia diferit, în funcție de indicatorii de performanță individuali și pe companie. În schimb, un alt angajator poate să îți perceapă efortul depus ca fiind minim. Pentru că la el în companie sunt alte standarde și alți indicatori.

Așa că dacă schimbarea e necesară și nu poate fi negociată, atunci e ok să pleci. Dar dacă poți negocia, încearcă varianta asta, și apoi ia o decizie. 

 1. Nu vrei să înveți skill-uri noi

Un om de succes e conștient că trebuie să continue să învețe. Hai să ne imaginăm că ești angajat într-o firmă și salariul cu care rămâi la final de lună este de 800 de euro.

Să zicem că vrei să ceri o mărire de salariu. E clar că șeful tău te-ar întreba ce ai fi dispus să faci în plus pentru banii ăștia. Sau măcar ce valoare ai adus companiei, care să justifice cererea. 

Acum, există două posibilități: ai un răspuns pregătit sau dai din umeri și discuția se încheie acolo. 

Înainte să mergi și să dai cu pumnul în masă la negociere, interesează-te. Vezi ce abilități sunt necesare ca tu să poți ocupa o funcție mai bine plătită. Întreabă-ți colegii, întreabă-ți prietenii, întreabă experții. Apoi, concentrează-te să le dobândești.

Pe scurt: ești la o abilitate distanță să câștigi mai mult. Dar trebuie să afli care e aceea. 

Cum poți face asta? Simplu. Învață de la colegii tăi, citește cărți, uită-te la interviuri cu specialiști, participă la evenimente unde poți găsi un mentor, ia cursuri online. 

Nu alege să te plafonezi și să te uiți la Netflix în fiecare zi. Da, într-adevăr, se spune că pauzele lungi și dese sunt cheia marilor succese, dar dacă procrastinezi 7 zile din 7, lună de lună, cam scad șansele ca tu să înveți ceva. 

 1. Nu ai răbdare

Simon Sinek spunea că atât generația Y, cât și generația Z își doresc să facă o schimbare în compania în care se află. Dar problema e că au pretenția ca asta să se întâmple în primele 3 luni sau primul an.

Asta nu e imposibil dacă ai experiență și îți cunoști valoarea. Dacă cunoști și compania și ai o mulțime de abilități, e foarte posibil. Dar dacă ești la început de drum, și încă nu ești sigur de nimic din ce am menționat mai sus, inclusiv care e salariul mediu pentru postul tău, trebuie să pui frână și să ai răbdare. Trebuie să îți pui bazele unei fundații pe care să poți crește treptat și sigur.

Știi de ce? Pentru că în general când te angajezi, trebuie să ai în minte două chestiuni: să fii plătit să înveți sau să fii plătit bine. Dacă le ai pe amândouă ești cel mai tare, dacă o ai pe prima, trebuie să profiți până când simți că nu mai ai nimic de învățat de acolo și să faci următorul pas.

6. Ai prea multe convingeri limitative despre bani 

„Banii se fac greu”, „mai bine sărac și fericit decât bogat și amărât”, „banii nu aduc fericirea” sau „banii schimbă oamenii” sunt doar câteva dintre convingerile limitative care te opresc din a-ți crește venitul. 

Convingerile, în esența lor, sunt o serie de voci și de sfaturi pe care le-ai auzit din exterior de atât de multe ori, încât devin vocea interioară care te ghidează. 

Există și convingeri constructive, cum ar fi să nu pui mâna pe plita fierbinte sau să te asiguri că treci strada, dar și convingeri destructive cum sunt cele enumerate mai sus. 

Aceste convingeri te opresc din a vedea oportunități. De exemplu, dacă cineva ți-ar propune o ofertă în care să lucrezi mai puțin și să câștigi mai mult, automat ai respinge-o pentru că „banii se fac greu.”

Sau dacă accepți, prin simplul fapt ca tu crezi că „asta nu are cum să se întâmple”, cresc considerabil șansele ca tu să faci o serie de greșeli, ca să îți împlinești ceea ce gândești. Greșeli care nu vor face nimic altceva decât să îți întărească convingerile. 

Pentru că ai aceste convingeri și că ratezi noi oportunități, în timp sănătatea ta mintală se deteriorează. Ajungi să fii mai concentrat pe aspectele negative și să îți pierzi încrederea în potențialul tău. 

Nu crezi că ar fi păcat?

Din fericire, poți să schimbi asta.

Primul pas e să înțelegi că cei 5%, performerii de top care sunt cel mai bine plătiți pe nișele lor sau care au bani, nu sunt corupți, norocoși, cu pile sau din oculta mondială. Ci pur și simplu dețin un set de abilități și comportamente care-i ajută să devină mai buni și implicit mai prosper. 

Iar dacă le cunoști poți și tu să îți crești venitul.

Dacă vrei să afli ce trebuie să faci ca să scapi de convingerile limitative ca să poți dobândi abilitățile de care ai nevoie, vino la webinar-ul gratuit din 24 mai, organizat de noi și susținut de Lorand despre 9 lucruri despre bani pe care orice român ar trebui sa le știe.

Pe parcursul webinar-ului o să afli detalii vitale despre: 

 • Cum să scapi de convingerile limitative care nu-ți permit să vezi oportunitățile prin care poți câștiga mai mulți bani.
 • Cum să îți folosești Sistemul Reticular de Activare (SRA) ca să vezi mai multe oportunități în jur. 
 • Cum poți să ajungi la o viață prosperă trecând prin cele 3 etape ale evoluției financiare. 
 • Cum să te concentrezi pe creșterea venitului, nu pe scăderea costurilor. 
 • Cum să gestionezi banii corect atunci când câștigi foarte puțin (chiar și salariul minim pe economie sau chiar mai puțin). 
 • Cum să scapi de exploatarea patronilor.
 • Cum să îți crești nivelul de merit ca să ai curaj să ceri salariul sau prețurile corecte.
 • Cum investești dacă nu ai mii sau zeci de mii de euro. 
 • Cum să câștigi mai mulți bani ca să nu mai ai grija de mâine! 

Și multe alte informații valoroase.

Ești pregătit să faci o schimbare reală în viața ta? O schimbare care o să te ajute să trăiești o viață așa cum îți dorești? 

Atunci înscrie-te la webinar-ul gratuit. E atât de simplu :).

Nu uita să îți notezi în agendă data de 24 mai și ora 20:00 (ora României). 

Hai la webinar!

Leave a Reply