Cum începi educația financiară a copiilor

Timp de citire: 4 minute

Când vine vorba de finanțe, echilibrul și educația sunt cruciale pentru a duce o viață liniștită, fără grija unui „mâine” nesigur.

Indiferent dacă ai copii sau nu, să cunoști cum funcționează banii și cum te poți folosi de ei astfel încât să trăiești real liniștit și să faci alegeri conștiente, e cel mai bun lucru pe care-l poți face.

Iar dacă ai copii, e cu atât mai important. De aceea, materialul de astăzi îți va prezenta ce e bine și ce nu e bine să faci când vine vorba de educația financiară a copiilor.

*Acest articol conține idei și concepte dezvoltate de Adrian Asoltanie în webinarul Premium „Educația financiară și copiii”.

Adrian este trainer, speaker și are o experiență de aproape 20 de ani în antreprenoriat. De-a lungul timpului a creat o serie de cursuri din sfera financiară. 

Mai mult decât atât, este pasionat în special de educația financiară a copiilor. Motiv pentru care a dezvoltat cursul „Micul Dresor de Lei” susținut în școli și online, în care îi învață pe cei mici despre valoarea banilor, economisire, nevoi, dorințe și recunoștință.

Anotimpurile financiare

Sunt 4 la număr și le poți identifica ușor dacă ești atent la câteva aspecte din piață: 

Vara (expansiunea economică), resursele sunt folosite la maximum și productivitatea este la cote maxime.

Toamna (recesiunea) se strânge ritmul – scad și prețurile, cresc dobânzile, etc.

Iarna (depresie) cererea scade dramatic, firmele închid facilități/unități sau se retrag cu totul, standardul de viață scade. 

Primăvara (recuperare) – crește iar încrederea în piață => crește consumul, crește productivitatea, firmele încep să angajeze din nou.

Dacă îți dorești o viață prosperă, e important să înțelegi cum funcționează și să le folosești în relația ta cu banii.

Iar ca părinte e important să știi cum te situezi din punct de vedere financiar. Care îți sunt limitările, planurile, ce obiective vrei să bifezi.

Ca să știi la rândul tău ce informații merită să transmiți mai departe. 

Când ar trebui să începi educația financiară a copiilor?

Răspunsul este simplu: când copilul începe să arate interes pentru această zonă. Nu există o regulă generală. La unii copii se întâmplă la 3-4 ani, la alții pe la 8-9 ani.

În general, atunci când cei mici intră în contact cu banii – fie că primesc un cadou de la bunici sau alte rude, încep să devină curioși. Atunci e momentul propice și poți începe să discuți cu el.

Reguli pentru părinți înainte de a începe educația financiară a copiilor 

  • Asigură-te că educația ta financiară e pusă la punct. Copiii vor face ce văd în comportamentul părinților, de aceea e important ca tu ca părinte să ai o educație financiară solidă.
  • Alocă-ți 5 minute la început de lună (după ce încasezi venitul) să decizi singur sau împreună cu partenerul cum alocați banii în luna respectivă. E cel mai simplu mod în care direcționezi banii așa cum îți dorești, conștient, în funcție de nevoi și dorințe.
  • Invită copiii să participe la discuția despre bani. În acest mod ei vor înțelege ce parte din buget merge către rate, cheltuieli de administrație, utilități, mâncare, cadouri, evenimente, îmbrăcăminte, dorințe ș.a.m.d.
  • Provoacă-l. În acest punct îi poți da copilului tău o provocare în care să-l inviți să se gândească cum ar împărți el banii. Vei fi surprins de ideile pe care le vei afla.

Ce să nu-i spui copilului despre bani

  1. Nu avem 

Acest „nu avem” generează frustrare, pentru că nu îi mai oferi copilului nicio portiță. Practic, după ce îi spui asta, închizi subiectul fără drept de apel.

Cu ce poți înlocui: Cum am putea să facem rost?

  1. Nu vreau

Această expresie poate părea în ochii copilului un act de răutate.

Cu ce poți înlocui: Avem alte priorități. 

  1. Nu putem

La fel ca în cazul adresării lui „nu avem”, această expresie este nocivă întrucât închide comunicarea și generează sentimente care pot fi copleșitoare pentru cei mici.

Cu ce poți înlocui: Cum am putea să?

E modul cel mai simplu prin care îi oferi copilului tău posibilitatea să contribuie, să își folosească mintea, creativitatea și să înțeleagă valoarea banilor mai bine.

3 idei pe care să le implementezi în educația financiară a copilului tău

  1. Mută-le atenția de la obiecte, către experiențe și oameni. 

Trăim într-o lume plină de tentații materiale. Iar atunci când cel mic vede la celălalt că are un ghiozdan mai mare, mai frumos, un telefon poate mai scump, în mintea lui se poate naște invidia. Care mai departe poate duce la ruperea relației dintre copii.

Ce ai tu de făcut este să-ți aloci timp pentru copilul tău și să-l inviți să experimentați împreună contexte cu care el nu este obișnuit. 

Poate o excursie în natură cu cortul sau rulota, 

poate un act de binefacere în care va putea observa efectele imediat, 

orice îl poate scoate din spațiul normal, e benefic. 

Pentru că astfel îl înveți să prețuiască astfel de momente, îi stârnești curiozitatea și are ocazia să învețe lecții frumoase.

  1. Oferă-le ocazia să muncească și răsplătește-i pentru asta

Lucruri de făcut prin casă sau în jurul ei vor fi mereu. Așa că poți începe cu mici activități precum:

  • aspiratul în alte camere din casă, cu excepția camerei lui (e responsabilitatea lui să mențină și să facă curățenie în camera lui, nu e o muncă suplimentară pentru care să fie plătit)
  • curățatul mașinii
  • diferite lucruri prin curte

Stabilește de comun acord cu el care e prețul pentru activitățile respective și puteți lucra la un plan săptămânal prin care el poate contribui, fiind răsplătit pentru ce face.

  1. Învață-l să-și împartă banii în cele 3 categorii (propuse de Adrian Asoltanie)
  1. Vise mari – 50%

Aici se încadrează toate lucrurile scumpe la care visează (o bicicletă, un anumit joc etc.)

  1. Mici plăceri, mici bucurii – 40% 

Aici se încadrează toate lucrurile mărunte, pe care și le poate cumpăra și singur (dulciuri, diferite obiecte cu valoare mică etc.)

  1. Fapte bune – donatii, caritate – 10% 

E o categorie importantă pentru că astfel copilul tău va vedea efectul generozității.

BONUS:

Iată 4 idei de jocuri despre bani, pe care i le poți cumpăra copilului tău:

Super Kid (potrivit pentru 5-14 ani)

Cashflow

Monopoly

The game of life

Și 4 de cărți despre educația financiară a copilului:

„Dragă, unde-s banii?” – Adrian Asoltanie (unde găsești un capitol destinat educației copiilor)

„Pe urma banilor” – Kevin Sylvester, Michael Hlinka

„Pușculița de vânătoare” – Iulian Tănase

„Banii tăi” – Gerry Bailey

Te felicităm pentru dorința de a-i oferi copilului tău o educație financiară. O să aveți parte de o călătorie pe cinste și de multe, multe surprize frumoase. Împreună cu o gândire sănătoasă despre bani.

Dacă dorești să vezi webinarul Premium „Educația financiară și copiii” susținut de Adrian Asoltanie și să descoperi și mai multe idei utile în relația cu copilul tău, fă-ți chiar acum un abonament Premium în Upriserz și primești acces instant.

Leave a Reply