Cum să îți înregistrezi marca la nivel național sau european beneficiind de fonduri pentru decontarea taxelor

Timp de citire: 5 minute

Ai auzit despre posibilitatea de înregistrare a unei mărci, dar nu prea știi ce înseamnă acest lucru și dacă este o opțiune pentru tine? Nu știi dacă e important să ai o marcă înregistrată? Ai dori să îți înregistrezi marca, dar consideri costurile prea mari?

Iată câteva informații care te vor ajuta să înțelegi:

  • ce este marca?
  • de ce este important să îți înregistrezi marca?
  • cum te protejează o marcă înregistrată?
  • cum te poate ajuta marca înregistrată în vânzări?
  • cum poți să îți înregistrezi marca profitând de Fondul pentru IMM-uri „Ideas Powered
    for Business”?

De la început, vreau să îți spun că protejarea proprietății intelectuale este o necesitate în era digitală. Este o modalitate legală de a evita ca ideile, produsele sau serviciile tale unice să fie copiate sau utilizate fără permisiune.

Să începem, așadar, cu începutul.

Ce este marca?

Într-o definiție dată mărcii de către Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală:

Marca dumneavoastră este simbolul cu ajutorul cărora sunteți recunoscut de client. Ea vă deosebește de concurență.”

Marca poate îmbrăca diferite forme. În funcție de ceea ce îți dorești să protejezi ca element al brandului tău (un cuvânt, o figură, o culoare, o formă, un sunet, o hologramă), ai la dispoziție diferite opțiuni de înregistrare a mărcii.

O astfel de opțiune poate fi marca figurativă cu elemente verbale (un logo, însoțit de denumire și/sau de un slogan), însă nimic nu te oprește să îți înregistrezi marca exclusiv pe elemente verbale (de ex. denumirea) sau elemente figurative (un logo), ori pe elemente tridimensionale (ex. produsul însuși sau aspectul acestuia), sunete, culoare, mișcare, hologramă.

Singura condiție pe care trebuie să o îndeplinească marca ta pentru a fi înregistrată este claritatea
și distinctivitatea. Dacă marca ta nu este clar definită, nici tu și nici concurenții tăi nu vor ști ce desemnează. De asemenea, dacă marca ta nu este distinctă față de alte mărci înregistrate, nu poate
reprezenta un element care să te diferențieze în piață, astfel că te supui unui risc de opoziție la înregistrare din partea titularilor mărcilor deja înregistrate.

Recomandarea mea călduroasă este ca, anterior depunerii cererii de marcă, să efectuezi o cercetare documentară prealabilă, asistat de un avocat specializat, pentru a te asigura că marca ta are cele mai bune șanse de înregistrare.

De ce este important să îți înregistrezi marca?

Marca poate fi protejată și valorificată prin înregistrare. Or, dacă marca mea mă diferențează de concurență, aș vrea să mi-o protejez, adică să mă asigur că acel element care mă face cunoscut în rândul clienților mei nu este utilizat și de concurența mea, care crează astfel confuzie în rândul clientelei mele (indiferent că vorbim despre o deturnare a clientelei sau despre o scădere a încrederii în brandul meu din partea clientelei mele).

Mai mult, vreau, de exemplu, să mă asigur că numele de domeniu pe care mi-am înregistrat site-ul pe care îmi desfășor activitatea nu este marcă înregistrată a altei persoane, care îmi cere să încetez utilizarea site-ului tocmai într-un moment în care vânzările merg mai bine și clienții știu unde să mă găsească.

Cum te protejează o marcă înregistrată?

Înregistrarea mărcii nu înseamnă că doar tu poți utiliza marca respectivă, pentru orice bun și orice serviciu, oriunde în lume, oricât timp dorești. Înregistrarea mărcii îți asigură o protecție limitată pentru o durată de 10 ani, însă, la expirarea acestei durate ai posibilitatea să îți reînnoiești marca ori de câte ori dorești, succesiv, tot așa pe perioade limitate de câte 10 ani.

De asemenea, înregistrarea mărcii te protejează asupra brandului înregistrat (în forma pe care o alegi la înregistrare) pe clasele de produse și servicii pe care alegi înregistrarea: aceste clase sunt reglementate prin Clasificarea de la Nisa, care cunoaște un număr de 45 de clase de servicii și produse. Dacă, de ex. optez pentru înregistrarea mărcii pe clasa 36 (Servicii financiare, monetare și bancare; afaceri imobiliare), protecția mărcii mele se va întinde pe această clasă, aceasta însemnând că altcineva va putea înregistra aceeași marcă, de ex. pe clasa 23 (Ațe și fire pentru utilizare la produsele textile) sau pe altă clasă.

De aceea, este important să se lucreze cu specialiști care să asigure îndrumare inclusiv pe alegerea claselor protejate.

Din punct de vedere teritorial:

  • marca națională îți asigură protecție exclusiv în România, prin înregistrarea la OSIM
  • marca europeană îți asigură protecție în toate țările europene, prin înregistrarea la EUIPO
  • marcă internațională îți asigură protecție în țările pe care solicită înregistrarea, dintre cele parte la
    Protocolul de la Madrid – 128 de țări, înregistrarea se face la WIPO. Pentru a putea înregistra o marca
    internațională, este nevoie să existe o înregistrare națională anterioară sau să fie constituit un depozit național reglementat.

Cum te poate ajuta marca înregistrată în vânzări?

Este mult mai convenabil și mai de încredere pentru oricine să achiziționeze un produs de marcă de pe piață. Acest nume de marcă ne asigură autenticitatea și calitatea înaltă a produsului sau serviciului. În timp ce brand-ul reprezintă reputația afacerii în ochii publicului, o marcă protejează din punct de vedere legal acele aspecte ale brand-ului care sunt unice și specifice companiei tale. Toate mărcile sunt elemente de branding, însă nu toate brand-urile sunt mărci.

În plus, având marca înregistrată, nu mai ai nicio reținere și nicio temere pentru dezvoltarea unui marketing de impact pentru produsele sau serviciile tale pentru că știi că îți poți proteja legal brandul în fața riscului de copiere de către competitorii tăi.

Cum poți profita de subvenții pentru acoperirea taxelor de înregistrare a
mărcii?

Fondul pentru IMM-uri „Ideas Powered for Business” este o schemă de subvenții creată pentru a ajuta întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) din UE să-și protejeze drepturile de proprietate intelectuală (PI).

Fondul pentru IMM-uri este o inițiativă a Comisiei Europene pusă în aplicare de Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală (EUIPO) și se va desfășura până la data de 8 decembrie 2023.


Fondurile sunt limitate și se acordă pe principiul „primul venit, primul servit”.

Cine este eligibil:

Întreprinderile mici și mijlocii din UE.

Cuantum subvenție:

Se subvenționează 75 % din taxele de înregistrare, în limita a 1000 de euro.

Dacă, de exemplu dorești să înregistrezi o marcă la nivel european, pe două clase, taxele de înregistrare sunt 900 euro. Această sumă o plătești tu la înregistrare, dar, pe baza subvenției ți se restituie în cont, în mai puțin de 30 de zile, suma de 675 euro. Deci, costul tău de înregistrare a unei mărci la nivel european rămâne de 225 euro + onorariul pe care l-ai plăti unei persoane specializate să te ajute.

Procedura:

  • Cererea de subventie se depune online până la data de 8 decembrie 2023, alături de certificatul de
    TVA sau certificatul cu codul de identificare fiscală (CIF) și un extras de cont.
  • în maxim 30 de zile cererea ar trebui să fie soluționată, iar în cazul admiterii se va acorda un
    voucher de 1000 de euro.
  • După acordarea voucherului se pot face formalitățile de înregistrare a mărcii și plată a taxelor.
    Procedurile trebuie realizate în maximum 2 luni de la data primirii voucherului.
  • Ulterior plății taxelor, se va depune o cerere de rambursare a 75% din totalul acestora, în limita
    voucherului de 1000 de euro.
  • Rambursarea se va efectua în termen de 30 de zile de la depunerea cererii.
  • Rambursarea taxelor se realizează indiferent de admiterea sau respingerea cererii de înregistrare a
    mărcii.

Pentru a te asigura că îndeplinești condițiile pentru înregistrarea mărcii și pentru asistență în procedura de obținere a rambursărilor, recomandarea mea este să apelezi la un avocat specializat, care să te ghideze în tot acest proces.


Despre Andreea:

Andreea Borbel este Managing Partner în Societatea de avocatură Borbel & Constantinescu, specializată în legal business. Cu o experiență de 15 ani în domeniul juridic și multă practică pe zona de proprietate intelectuală, Andreea te poate asista în procedurile de obținere a subvenției și înregistrare a mărcii, precum și în alte provocări juridice ale business-ului tău. Poți să o contactezi pe adresa avocat@andreeaborbel.ro sau la 0742168204

Leave a Reply