Cum să reduci efectele sedentarismului la locul de muncă

Timp de citire: 5 minute

OMS: “Sănătatea este o stare de bine completă, fizică, mentală și socială, nu numai absența bolii sau a infirmității”.

Sănătate! 

Un cuvânt simplu, care dă sens întregii noastre existențe. Când suntem sănătoși putem să facem tot ceea ce ne dorim, să ne îndeplinim toate visele, visurile și obiectivele. Călătorii, relații, familie, viață socială, experiențe noi, totul este posibil când starea de sănătate este bună. 

În caz contrar, un diagnostic nefavorabil vine cu o schimbare radicală a stilului de viață, a activităților, a priorităților și evident, a bunăstării fizice, mentale și emoționale.

De cele mai multe ori, când auzim de sănătate, primele gânduri fug la hidratare, alimentație și somn. Total adevărat! Acestea sunt “ingredientele de bază” pentru hrana organismului.

Dar cum ar fi aceste ingrediente dacă nu ar fi condimentate cu “mirodenii”? 

Suntem în secolul vitezei. Ne bucurăm de mașini care ating viteze amețitoare, calculatoare și telefoane rapide, în timp ce noi, oamenii… devenim din ce în ce mai statici. 

Numele meu este Alexandra Nicola, sunt kinetoterapeut cu specializare în Terapii Manuale Mixte, dublă specializare în terapie miofascială și diagnosticarea și tratamentul articulației temporo-mandibulare, specialist wellness, instructor yin yoga & fondator al Institutului de Sănătate zenconnect din Grecia – Salonic.

Sunt zilnic în contact cu persoane care “s-au împrietenit” cu sedentarismul și care au uitat sau poate nu au știut niciodată că totul în corpul lor este mișcare.

Tu știai? Știai că totul în corp este într-o continuă stare de mișcare? Chiar și atunci când stăm liniștiți pe canapea și ne relaxăm, în corp, celulele se mișcă, inima bate, plămânii, diafragma, stomacul, limfa, toate se mișcă, pentru a menține o stare de sănătate bună.

Ce este de fapt sedentarismul?

Contrar concepției comune, sedentarismul NU înseamnă lipsa activității, ci lipsa activității fizice. Poți fi o persoană foarte ocupată, cu un program încărcat la muncă, activă intelectual și cu multe responsabilități, dar totuși sedentară. 

Sedentarismul este caracterizat de perioade de inactivitate generală și în timp, are un impact negativ asupra stării de sănătate. 

În trecut, oamenii alergau pentru a-și procura hrană sau pentru a-și salva viața în unele situații. Astăzi, în lumea modernă, mulți oameni aleargă după deadline-uri, facturi, chirii, obiective, dar stând pe scaunul de la birou. 

Sedentarismul a devenit unul dintre cei mai temuți inamici ai omului contemporan. Stilul de viață sedentar este reprezentat de perioade prelungite de repaus tot mai des întâlnite la adulții care petrec ore în șir la birou, în fața monitoarelor, folosesc mașina personală pentru transport și ajunși acasă extenuați, se întind pe canapea să se relaxeze. 

Din păcate însă, în ultima perioadă și copiii sunt afectați de sedentarism, deoarece în locul jocurilor cu mingea din fața blocului, ei preferă jocurile și device-urile electronice.

Diferența dintre o persoană sedentară și o persoană activă?

Timpul pe care îl dedică fiecare, săptămânal, activității fizice. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, persoanele cu vârste cuprinse între 19 și 64 de ani ar trebui să facă săptămânal, cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată sau 75 de minute de activitate fizică intensă.

Ce impact are sedentarismul asupra sănătății?

Există multe studii de specialitate cu privire la consecințele negative pe care le are sedentarismul și felul în care acesta se răsfrânge asupra întregului organism prin:

  • obezitate;
  • creșterea riscului de boli cardiovasculare;
  • scăderea forței musculare;
  • dureri musculare și articulare;
  • afecțiuni ale coloanei vertebrale – hernia de disc, cifoză, lordoză, scolioză;
  • scăderea capacității pulmonare;
  • depresie;
  • anxietate;
  • creșterea valorilor colesterolului;
  • creșterea riscului de cancer de sân, de colon, colorectal, endometrial, ovarian;
  • creșterea riscului de diabet zaharat tip 2;
  • cefalee;
  • apariția osteoporozei.

Tips&tricks pentru a-ți ajuta corpul pe parcursul zilei, chiar dacă ești nevoit să petreci multe ore la locul de muncă.

Astăzi fii cel mai bun prieten al corpului tău și ține cont de aceste tips&tricks de mai jos și pe care le-am încercat chiar eu, în perioadele în care nu găseam timpul și resursele necesare pentru mai multă mișcare.          

  1. Cel mai bine ar fi să ai un scaun ergonomic. În cazul în care acest lucru nu este posibil, asigură-te că stai cu spatele lipit de spătar și folosește o pernă pentru susținerea zonei lombare, pe care să o fixezi pe spătar. Coatele trebuie să formeze un unghi de 90 de grade cu corpul și o linie continuă cu antebrațele. În acest fel îți vei menaja articulațiile. Genunchii trebuie să fie puțin mai jos decât coapsele și tălpile să calce în totalitate pe podea. Îți recomand să nu stai picior peste picior și nici cu picioarele încrucișate, sau întinse. Ajustează înălțimea scaunului sau dacă asta nu este suficient, folosește un suport pentru picioare. Distanța corectă față de monitor este de 40-50 cm. Secretul unei poziții corecte a gâtului când stai la birou, este alinierea umerilor cu urechile. Astfel vei reuși să păstrezi un unghi corect și față de monitor. 
  2. Ridică-te de la birou o dată la o oră să faci pauză de cel puțin 2 minute. Ridică-te de pe scaun, fă câțiva pași prin birou, îndreaptă-ți spatele și fă câteva mișcări cu brațele și cu umerii. 
  3. Deplasează-te ori de câte ori ai ocazia. Trebuie să întrebi ceva un coleg?  Ridică-te de pe scaun și mergi la el să vorbiți. Ai nevoie de un act?   Mergi să îl iei, nu apela la altcineva. Creează-ți oportunități să te ridici de la birou și să faci câțiva pași. 
  4. NU mânca la birou când ai pauza de masă. Dacă ai impresia că așa ești mai productiv, sau că te relaxezi cu adevărat, te înșeli. Mergi oriunde vrei tu să mânânci, dar oferă-ți o pauză de 30 de minute în care să nu mai stai pe scaun.
  5. Fă exerciții când stai la birou – Pentru început, cu mișcări lente, întoarce capul în dreapta, apoi în stânga. În continuare du bărbia spre piept, apoi lasă capul ușor pe spate. Du urechea dreaptă la umărul drept, apoi cea stângă la umărul stâng. Ridică umerii cât poți de sus, apoi coboră-i cât poți. Mișcă-i în față și în spate și apoi rotește-i ușor spre față și apoi spre spate. Chiar și o serie mică de exerciții îți va îmbunătăți circulația sângelui, va oferi oxigen celulelor creierului și postura ta va fi una mai corectă.  Îți las și un scurt video să te inspire. Relieve Neck Pain & Tension at Your Desk – Daily Physio Routine

Știu cât de provocator este să îți împarți timpul între job, familie, relație, prieteni, activități care te bucură, viață socială și multe alte responsabilități, dar totodată știu că este mult mai bine și mai ușor să previi, decât să tratezi.

Tocmai din acest motiv, ca încheiere a articolului, îți las câteva link-uri cu exerciții terapeutice pe care le-am ales special și sunt scurte, ușor de făcut și eficiente. Bonus, un antrenament de yin yoga care mie mi-e tare drag și care sunt sigură că te va ajuta să îți liniștești nu doar corpul, dar și mintea și emoțiile

30min. Yin Yoga “Serenity” with Travis 

Quick and Easy Stretches To Do While Sitting at Your Desk

Real Time Desk Exercises & Stretches – Ask Doctor Jo

Easy Office Stretches – Ask Doctor Jo

Alege orice video simți că este potrivit pentru tine, combină-le sau fă-le separat doar pe cele care îți plac, adaptează-le nevoilor tale, fă-le oricând simți nevoia, dar fă-le! 

Imprimă un ritm vieții tale, chiar dacă ești nevoit să petreci multe ore pe scaun. Starea ta de bine depinde doar de tine și cu siguranță îți dorești să fii sănătos, să te simți bine și energic în fiecare zi. 

Fiecare călătorie începe cu un prim pas, pe care tu l-ai făcut atunci când ai început să citești acest articol. M-aș bucura tare mult să știu că ai ajuns la finalul articolului și că aceste sfaturi te-au ajutat să te simți mai bine în propriul corp.


Despre Alexandra:

Alexandra Nicola este kinetoterapeut cu specializare în Terapii Manuale Mixte, dublă specializare în terapie miofascială și diagnosticarea și tratamentul articulației temporo-mandibulare, specialist wellness, instructor yin yoga & fondator al Institutului de Sănătate zenconnect din Grecia – Salonic.

One thought on “Cum să reduci efectele sedentarismului la locul de muncă

  1. Dacă “CEVA întrezărești”atunci există din interiorul tau ,”educația”ori informațiile acumulate sunt “exprimate”de programa introdusă calculatorului structurat , para-doxal evolutiv o-meniri, reflectă O-MENIRE.

Leave a Reply