
România este listată pe locul 4 în Europa, la numărul de freelanceri, potrivit Eurostat. Peste 1.200.000 de români lucrează ca liber profesioniști, în regim de freelancing. Cei mai mulți dintre aceștia lucrează în IT (36%), în timp ce 29% activează în marketing, iar 19% în sectorul financiar.
Vrei să vezi cum poți deveni și tu freelancer și cum te poți întreține din pasiunea ta?
Eu sunt Claudiu Ciudor, sunt freelancer în domeniul marketingului digital, iar în ultimii 2 ani am ajuns să câștig peste 5000$ lunar din această activitate. Am renunțat complet la job și am reușit să-mi transform stilul de viață, trăind așa cum am visat întotdeauna.
Consider că freelancingul este o oportunitate incredibilă pentru români. Iar în contextul actual, foarte mulți oameni aleg să renunțe la joburile lor și să pornească la drum ca liber profesioniști.
Ce este freelancingul și de ce își doresc atât de mulți oameni să lucreze ca freelanceri?
Freelancingul presupune să lucrezi independent, conform propriului program și propriilor valori. În foarte multe domenii, cum este și cel al marketingului, ca freelancer poți lucra de oriunde din lume, având acces la un laptop și o conexiune bună la internet.
Foarte mulți oameni își doresc să devină freelanceri pentru creșterea nivelului de venituri. Potrivit unor studii realizate de BestJobs (una dintre cele mai mari platforme online de job-uri), peste 60% dintre angajații chestionați au răspuns că ar dori să-și suplimenteze veniturile, preluând diferite proiecte side-job în regim independent.
De asemenea, BestJobs previzionează o creștere de circa 40% a numărului de freelanceri în perioada următoare. Această creștere este avantajată de contextul actual, din 2 motive principale:
- pandemia a reprezentat pentru foarte mulți trecerea de la munca de birou la un job remote
- premisele unei crize economice generate de conflictul armat între Rusia și Ucraina
Cât poți câștiga ca freelancer?
La o simplă căutare pe platformele de profil, cum ar fi Upwork sau Freelancer.com, putem descoperi o mulțime de proiecte în regim de freelancing, cu diferite marje de preț. Putem calcula sumele care se oferă pe astfel de proiecte și timpul pe care îl putem aloca activității, pentru a face o estimare a câștigurilor potențiale.
Spre exemplu, în momentul în care eu am început să lucrez ca freelancer, prima mea activitate a fost redactarea de articole de blog și postări social media. Eram plătit la suta de cuvinte, pentru această activitate. La vremea respectivă, pe acel proiect, un articol putea avea circa 500 de cuvinte, iar plata pentru un astfel de text ar fi fost echivalentul a 5$.
Avantajul meu era că aveam ceva experiență în domeniul redactării, având deja studii de profil și făcând proiecte diverse în cadrul facultății. Puteam realiza un articol destul de bine documentat, redactat în condițiile clientului, în termen de 60 – 70 minute.
Așadar, aveam potențial de a realiza chiar și 7 – 8 articole zilnic, ceea ce ar fi dus la un câștig de circa 35$ – 40$ / zi. Dacă aveam volum de muncă pentru fiecare zi lucrătoare din săptămână, puteam câștiga în jur de 800 de dolari lunar doar din această activitate.
Desigur, câștigurile pot fi diferite de la proiect la proiect, de la domeniu la domeniu și în funcție de nivelul de experiență al freelancerului. Dacă atunci eram plătit cu 5$ pentru un articol, la momentul actual am avut proiecte unde câștigam cu ușurință 50$ pentru același volum de muncă.
Pentru a-ți estima singur câștigurile din freelancing, trebuie să realizezi acest calcul simplu:
- câte ore pe zi pot lucra ca freelancer?
- câte proiecte aș putea realiza într-o zi de muncă?
- cât aș putea încasa pe fiecare proiect? (iar aici te poți raporta la sumele pe care le observi în platformele de freelancing)
Conform unor studii realizate de Upwork în 2022, un freelancer din Statele Unite câștigă în medie 20$ pe oră, cei foarte experimentați putând ajunge la o medie de 30$.
Iată cum arată media și în funcție de domeniile în care activează freelancerii:
- un programator poate câștiga între 60$ – 70$ pe oră
- un content writer poate câștiga între 30$ – 40$ pe oră
- un designer grafic poate câștiga între 40$ – 45$ pe oră
- un fotograf poate câștiga între 35$ – 45$ pe oră
- un online marketer poate câștiga aproximativ 50$ pe oră
Cum am ajuns eu independent financiar ca freelancer și cum poți face și tu asta?
În momentul în care faci trecerea de la angajat la liber profesionist, această decizie are în spate, de cele mai multe ori, un motiv clar: îți dorești mai mult timp liber și mai mulți bani. Cei mai mulți freelanceri urmăresc să atingă un prag financiar care să le permită să ducă o viață echilibrată și plină de satisfacții, fără grijile și fără stresul unui job clasic.
Prin urmare, planul pe termen lung al unui freelancer poate fi definit destul de ușor ca fiind Independența Financiară.
Ce presupune independența financiară și cum poți ajunge aici?
În teorie, a fi independent financiar înseamnă să generezi suficient venit pasiv pentru a-ți acoperi în totalitate cheltuielile lunare cu stilul tău de viață. Cu alte cuvinte, ar trebui să faci suficienți bani, fără a munci activ pentru ei, încât să poți trăi așa cum îți dorești.
Acest curent a prins contur în America chiar sub forma unei mișcări internaționale, denumită FIRE – Financial Independence, Retire Early. FIRE este o mișcare a unor oameni devotați unui program de economii și investiții extreme, care să le permită să se pensioneze mult mai devreme decât ar permite bugetele și planurile de pensie tradiționale.
Pentru a ajunge aici ar trebui să urmezi un plan simplu în 3 etape:
- CREȘTEREA VENITURILOR: câștigă cât mai mulți bani lunar
- ACUMULARE: economisește o parte cât mai mare din ei
- MULTIPLICARE: investește cu cap acei bani, pentru a-ți genera suficiente venituri pasive așa încât să te poți retrage din activitatea ta în cel mai scurt timp.
În prima etapă, cea ce creștere a veniturilor active, focusul tău ar trebui să fie pe creșterea valorii pe care o oferi. Poți face asta prin a te concentra mai atent pe nevoile celor care interacționează cu tine. Să fii atent ce își doresc și să poți să le oferi soluții pentru care ei să te plătească. Iar o altă metodă prin care poți crește exponențial valoarea e să crești numărul oamenilor pe care îi ajuți.
În etapa de economisire, focusul tău principal ar trebui să fie pe acumulare. Eu nu am văzut economisirea ca pe ceva de tipul: strângem cureaua. Ci ca pe un obicei sănătos de a acumula active, de a-mi crește de la lună la lună averea.
Iar în momentul în care am reușit să acumulez resurse care să-mi permită să investesc, am început să mă educ și să pun banii la muncă. Deja, în această etapă focusul e pe cercetare, pe educare și pe găsirea acelor active care se potrivesc cu planul tău și cu profilul tău de risc. Odată identificate activele, începi să investești pentru a-ți spori averea, pentru a multiplica activul net.
Cum te poate ajuta freelancingul să îți accelerezi drumul spre independență financiară?
Din postura de freelancer, ești în control deplin asupra veniturilor tale. Tu eși cel care decide cât câștigă și cât muncește pentru acei bani. Prin urmare, ești în deplin control asupra vieții tale și asupra finanțelor.
Pe mine personal, acest lucru m-a motivat să cresc accelerat veniturile active. Să câștig cât mai mult din munca pe care o prestam, pentru ca mai apoi să îmi permit să economisesc și să investesc acei bani pentru a atinge cifra FIRE.
Care este cifra FIRE? Depinde cine întreabă!
Cifra FIRE presupune suma totală acumulată în portofoliul tău de investiții, care să-ți permită să te retragi din activitate, fără a-ți afecta stilul de viață.
Pentru cineva poate fi un milion de dolari, pentru altcineva poate fi 500.000 de dolari, pentru altcineva poate fi 10 milioane de dolari. Depinde de la om la om.
Cifra FIRE este delimitată în teorie de următorul calcul: 25x cheltuielile tale anuale.
Hai să luăm exemplul unei familii care cheltuie lunar 2000 de dolari. FIRE în acest caz ar fi reprezentat de 25X 24.000 dolari (12 luni x 2000$ lunar). Prin urmare, această familie ar trebui să aibă un portofoliu de investiții de 600.000 dolari pentru a deveni independentă financiar.
Dacă ne raportăm la câștigurile pe care le poate avea un freelancer senior, această cifră este una pe care o putem atinge în mai puțin de 10 ani. Imaginează-ți cum ar arăta viața ta în 10 ani, fiind complet retras din activitate și făcând doar ceea ce îți place.
Pe mine acest vis m-a ambiționat și mi-am setat obiective mărețe. Încă de la primul calcul al cifrei FIRE, mi-am dorit să pot crește rapid nivelul de venituri. Asta pentru a economisi și investi lunar sume mai mari de bani, așa încât să pot reduc timpul necesar până la atingerea FIRE.
Investiția cheie care m-a propulsat spre FIRE
Așa am ajuns să investesc în mine, în educația mea, să mă dezvolt și să îmi sporesc constant abilitățile și cunoștințele pentru care sunt plătit. Așa am ajuns să fiu membru Upriserz, să învăț din cursurile de aici pentru a-mi eficientiza și mai mult activitatea. Pentru a câștiga și mai mult.
La momentul actual, odată cu creșterea masivă a veniturilor, investesc anual peste 10.000 de euro în cursuri de dezvoltare personală, în training-uri și programe de mentorat pe domeniul meu. Toate acestea pentru a reuși să câștig și mai mult, de la an la an.
Am început activitatea de freelancer, după cum spuneam, cu redactarea de articole, pentru care eram plătit cu circa 5$ / articol. La momentul actual activitatea mea este mult mai complexă. Gestionez campanii de publicitate online și ofer consultanță în marketing pentru companii de top din România, fiind plătit cu mii de euro lunar pentru fiecare proiect.
Asta m-a ajutat să îmi definitivez planul FIRE și să ating nivelul dorit de mine într-o manieră accelerată. În ultimii 2 ani am reușit să-mi dublez de la an la an veniturile, astfel accelerând și mai mult spre FIRE.
M-am folosit de această creștere masivă pentru a-mi crește și rata de economisire și pentru a investi și mai mult. La momentul actual, conform cifrei mele FIRE, la finalul acestui an ating oficial pragul de independență financiară.
Portofoliul meu de investiții are în componență 3 active principale care îmi generează venit chiar și atunci când nu mai muncesc: imobiliarele, acțiunile (bursa) și o mică parte de criptomonede.
Desigur, acest traseu este călătoria mea personală. Fiecare om poate avea o călătorie complet diferită. Rezultatele, ca și traseul în sine, diferă de la om la om. Ceea ce mi se potrivește mie, ca activ, nu ți se potrivește poate ți ție. În același mod, un om poate câștiga mai mult sau mai puțin ca altul.
Ideea principală este să ne educăm, să ne facem un plan acționabil și potrivit pentru noi și să ne ținem de el.
Dacă m-aș putea întoarce în timp, mi-aș zice mie, tânărul de 20 de ani, următorul lucru
În final vreau să te las cu o concluzie, la care am ajuns în ultimii ani, după foarte multă muncă și foarte multe experiențe adunate de-a lungul timpului. Dacă ar fi să mă reîntorc în timp și să încep din nou această călătorie, aș face-o într-un mod diferit. Mi-aș zice următorul lucru:
Nu te descuraja de la eșecul avut azi. Învață din greșeli și încearcă din nou. Mai ai de trăit ani mulți, iar undeva între anii aceia vei găsi succesul care va face ca totul să fi meritat din plin!
De multe ori mi-a fost teamă să accelerez, să mă dezvolt, să cresc, să investesc în mine. Pe vremuri, câștigam bani pe modul work hard și aveam impresia că mereu sunt la limită, nu am cum să investesc din acei bani în dezvoltarea mea.
Ei bine, odată ce am făcut primul pas și am investit, chiar de la începuturi, după primele cursuri făcute, deja s-a transformat complet modul work hard în work smart. Asta fac cursurile și programele de dezvoltare. Te ajută să crești accelerat. Bineînțeles, dacă aplici ceea ce înveți acolo.
Iar odată ce ai apăsat butonul de educație, lucrurile se schimbă mult. Cum îmi place mie să spun: It’s no more a matter of IF… it’s just a matter of WHEN.

Despre Claudiu:
Un tânăr freelancer, specialist în marketing, pasionat de finanțe personale şi investiții, care ajută antreprenorii şi liber profesioniştii să se promoveze mai inteligent şi să se dezvolte personal şi profesional, conform propriilor valori.
Super, foarte util,mulțumesc, in viitorul apropiat o să investesc și eu in educatie✅