Profesiile viitorului: ai abilitățile necesare să rămâi relevant?

Timp de citire: 8 minute

„O floare albastră pe fundal în culori, dar în spatele căreia să se vadă o catedrală gotică, toate  în stilul lui van Gogh.”

Tastezi cuvintele, apeși enter și aștepți câteva minute. În fața ta se generează o imagine care conține tot ce ai zis tu și care nu exista înainte. În doar câteva minute, ai creat o nouă operă de artă. 

Nu e ceva de domeniul științifico-fantastic, nu e nici ceva pictor versat și agil, care prin câteva tușe de pensule a reușit să îți genereze această imagine, ci în spate se află tehnologia: inteligența artificială din programele Dall-E sau Midjourney AI. 

Atât de departe a ajuns dezvoltarea inteligenței artificiale, încât și-a făcut loc cu coatele și în lumea creativității. O industrie care se presupune că nu ar putea să dispară, pentru că tocmai emoția din spatele unei picturi, a unei poezii, o diferențiază de altele. 

Însă, odată cu apariția acestor programe, specialiștii cad pe gânduri: ce se va întâmpla cu lumea în viitor? 

Un studiu demarat de McKinsey în 2017 spune că între 400 și 800 de milioane de oameni vor rămâne fără loc de muncă până în 2030.

Același studiu spune că 50% dintre activitățile dintre activitățile unui angajat pot fi automatizate prin tehnologia existentă. Da, inclusiv domeniul vizual. 

„Dar antreprenorii?” probabil te întrebi tu. „Vor fi afectați de asta?” 

Cel mai probabil că da. Pentru că multe industrii vor fi automatizate și nu e exclus ca datorită tehnologizării, un business să nu mai fie rentabil, din cauza costurilor prea mari și a competiției. 

Nu ne dorim prin acest articol să te speriem că „roboții ne vor lua locurile de muncă sau business-urile!!!”

Ci vrem doar să spunem lucrurilor pe nume: unele industrii și profesii o să dispară și în timp se vor cere anumite competențe și abilități cheie ca să rămâi relevant atât ca antreprenor, freelancer, dar și ca angajat. 

Iar în acest articol îți vom prezenta care sunt profesiile care dispar, care rămân și care sunt competențele de care o să ai nevoie în viitorul apropiat și îndepărtat. 

5 profesii care se presupune că vor dispărea în viitor 

  1. Casierii 

Cu siguranță orice hipermarket sau market din zona ta are deja o casă de marcat de tip „self-scan”. Adică unde mergi cu produsele, le scanezi singur, le plătești și ai plecat. 

Acesta e doar începutul. Specialiștii presupun că în câțiva ani, rolul de casier va fi înlocuit fără doar și poate de tehnologie. 

  1. Agenții de turism 

Geamurile umplute-ochi cu afișe care îți portretizează vacanțe superbe, vor dispărea în curând. Vinovatul? Tehnologia. 

La ora actuală există nenumărate platforme online de cazare, care oferă transparență prin imaginile publicate, dar mai ales prin recenziile scrise de alții. Și mai ales că îți oferă șansa să stai și în alte locații decât hoteluri – cum ar fi AirBNB, ceea ce duce la costuri reduse. 

Pe lângă platformele menționate, mai există și influencerii de travel care pot face recomandări și oferi inclusiv reduceri prin coduri. Și parcă altfel rezonezi cu un loc când vezi imagini din partea unei persoane reale, care e acolo. 

  1. Poștașii 

Poșta clasică pierde din avânt. Cum scrisorile s-au digitalizat, iar curieratul prinde avânt, poșta așa cum o știm noi – cu un omuleț cu o geantă pe umăr care se plimbă din casă în casă, dispare treptat. 

Însă, serviciile de curierat nu sunt sigure că vor dispărea prea curând. Pentru că, spun specialiștii, chiar dacă livrările se vor face prin intermediul roboților, va fi nevoie și de un element uman. 

  1. Funcționarii de la bancă 

Duse sunt vremurile în care mergeai la bancă pentru orice – pentru o retragere, o depunere, un transfer. Acum toate pot fi gestionate doar printr-o aplicație.

În SUA și UK, datorită digitalizării, se presupune că se vor pierde aproximativ 2 milioane de locuri de muncă ale celor angajați în această industrie. Ba mai mult, se speculează că inclusiv securitatea din bănci va fi înlocuită de inteligență artificială.

  1. Șoferii de taxi 

Și probabil și cei de Bolt sau de Uber. Specialiștii presupun că în câțiva ani – probabil câteva zeci de ani, mașinile automate, care se conduc singure vor deveni norma. Momentan însă nu se știe sigur când se va face această schimbare, dar se zvonește că în viitor, transportul va fi automatizat. 

Acestea sunt doar câteva dintre locurile de muncă care se presupune că vor dispărea în perioada următoare. Dar care vor rămâne, indiferent de evoluția tehnologică? În continuare îți prezentăm 5 profesii care vor rămâne. 

5 profesii care vor continua să existe 

  1. Profesioniștii medicali

Cu toate că tehnologia face progrese enorme și în medicină, sănătatea rămâne o industrie esențială, care are nevoie în continuare de oameni. 

Așa că medicii, chirurgii, specialiștii și asistentele medicale vor fi posturi care vor rămâne, inclusiv în era tehnologiei. 

  1. Inginerii 

Ingineria, o altă industrie, va rămâne pe baricade în continuare. Inginerii de mediu, de automobile, de construcții vor rămâne. Totodată, vor apărea noi specializări în inginerie, în special în zona energiei regenerabile. 

  1. Data scientists 

Deși este o profesie relativ recentă, data scientist e una a viitorului. În esență, un data scientist lucrează cu antreprenori (și nu numai) prin a le analiza datele și a găsi metode prin care să își atingă obiectivele. 


Dat fiind că odată cu dezvoltarea tehnologiei și a Internetului, toate companiile vor avea acces la miliarde de biți de date, care îi pot ajuta să se dezvolte și să rămână relevanți. 

  1. Profesioniști în securitate cibernetică 

Atacurile cibernetice sunt o amenințare reală. Cu cât tehnologia se dezvoltă, iar lumea se bazează pe tehnologie să facă tranzacții, să lucreze, să cumpere și etc, crește nevoia de a avea profesioniști care pot să protejeze utilizatorii. 

  1. Meseriile profesionale

Se tot spune că „meseria e brățară de aur”, iar specialiștii spun că asta nu se va schimba în viitor. Meseriile precum electrician, dulgher, instalator și alte roluri de acest tip vor continua să fie la mare căutare în viitor. 

Viitorul e doar pentru cei tehnici?

După ce ai parcurs articolul, dacă ai găsit pe lista profesiilor care dispar, chiar industria în care activezi tu ca antreprenor sau ca angajat, probabil că îți pui aceeași întrebare: ce se întâmplă cu oamenii care nu sunt tehnici? Cu cei care au competențe mai mult umaniste? Vor dispărea? 

Nu neapărat. 

Deși îți spuneam mai sus că arta poate fi generată de cineva care nu are experiență, doar prin tastarea a câtorva cuvinte… 

Ca să faci și doar asta ai nevoie de câteva competențe-cheie, chiar dacă nu pare.  Ai nevoie de competențe care de multe ori pot fi extrapolate în orice meserie și industrie a viitorului. 

5 abilități cheie care te ajută să rămâi relevant în viitor ca antreprenor, freelancer sau angajat

  1. Competențe digitale 

Asta presupune să știi să folosești … tehnologia. Nu să o creezi, nu să știi ce se află în spate. Ci să știi să folosești aplicații mobile, aplicații de desktop, să știi să folosești Google (de exemplu), Social Media. Și nu doar atât. 

Se recomandă pe viitor să știi să folosești platforme de blog-uri, shop-uri, cloud-ul și analiticile. Cum viitorul va fi format din date, e esențial să știi să accesezi acele date. 

  1. Gândire analitică 

Că tot vorbeam de date, nu e suficient să știi cum să le accesezi. Ci chiar să le înțelegi și să le folosești. Aici intervine o altă abilitate cheie: gândirea analitică. 

În definiție, gândirea analitică te ajută să categorizezi informația în grupuri, să o analizezi, să o înțelegi și să o folosești, fie în viața de zi cu zi, fie în meseria ta. 

  1. Învățare activă 

Este acea abilitate cheie care completează orice profesie și orice industrie. Practic înseamnă să fii mereu la curent cu ce se întâmplă în lume – în industria ta și în alte industrii, ca să înveți noi abilități, să rămâi relevant. 

  1. Rezolvarea de probleme 

Nu se referă doar la probleme de geometrie, fizică sau algebră. Ci se referă la abilitatea de a găsi soluții reale la problemele care pot apărea în meseria ta și să dezvolți strategii prin care tu, ca angajat sau antreprenor sau colegii tăi, pot să le rezolve. 

  1. Gândirea critică 

Da, ai nevoie și de gândire analitică și de gândire critică. Gândirea critică e un proces care te forțează să pui întrebări din ce în ce mai profunde, ca să găsești acele date care să sprijine gândirea analitică și rezolvarea de probleme.

Cum te ajută toate abilitățile acestea? 

Să revenim la generarea de imagini. Cineva care are toate aceste abilități – de gândire critică, analitică și de înțelegere a datelor, va avea în minte o idee clară despre ce să genereze. Însă, pentru a putea să includă cuvintele, mai are nevoie de doar câteva competențe interpersonale :). 

5 competențe interpersonale 

Viitorul se adresează și celor cu competențe umaniste, cu toate că tehnologiile și mașinăriile vor fi principalul obiect de muncă. Așa că pe viitor, specialiștii consideră că există competențe interpersonale care vor fi la mare căutare. În continuare găsești 5 dintre ele: 

  1. Inteligența emoțională 

E abilitatea care îți permite să percepi, interpretezi, controlezi și evaluezi emoțiile – atât ale tale, cât și ale celor din jur. Este o capacitate care îți permite să relaționezi cu alții într-un mod constructiv și eficient. E o abilitate-cheie în special pentru antreprenori. 

O inteligență emoțională dezvoltată te ajută să oprești conflictele și să depășești orice blocaj interpersonal care poate apărea la locul de muncă și chiar și în viața de zi cu zi.  

  1. Abilități de a gestiona oamenii 

Chiar dacă ai o inteligență emoțională peste medie se prea poate să nu te descurci prea bine cu oamenii. Serios, nu se exclud reciproc. 

Așa că o abilitate de viitor sunt abilitățile de leadership și cele de a gestiona oamenii – să poți să-i responsabilizezi, să le oferi feedback constructiv, să-i evaluezi obiectiv, să-i motivezi și să-i apreciezi la justa lor valoare. 

  1. Comunicare eficientă 

Deși e a 3-a abilitate notată, să știi să comunici clar și eficient e o abilitate primordială, pe care oricine trebuie să o stăpânească. 

O comunicare eficientă înseamnă să exprimi și să transmiți clar o idee, ca să fie înțeleasă sau interpretată așa cum o spui. Nu de alta, dar cu toții avem propriile noastre filtre prin care trecem un mesaj. Dar odată ce stăpânești abilitatea asta, controlul interpretării rămâne la tine. 

  1. Ascultare activă 

Nu e suficient să vorbești clar și bine. E important să te asiguri că și asculți ceea ce spune interlocutorul tău. 

Ascultarea activă înseamnă să asculți, fără să încerci să faci tu presupuneri sau să găsești argumente prin care să răspunzi. Ci să oferi cuiva spațiul să se poată exprima, fără să fie întrerupt sau chiar judecat. 

Să știi că ascultarea activă e o abilitate importantă și în leadership, pentru că ajută la crearea unei legături relaționale vitale pentru colaborare. 

  1. Atitudine pozitivă 

Știm, știm, e un termen atât de folosit încât îți vine să-ți dai ochii peste cap când auzi de atitudine pozitivă. Dar atitudinea pozitivă nu înseamnă doar să fii enervant de optimist. Înseamnă să fii prietenos cu colegii tăi, angajații tăi, să ai umor și de ce nu, să faci haz de necaz. 

În plus, că îți place să crezi sau nu, să știi că studiile spun că optimiștii au șanse cu 40% mai mari decât pesimiștii să câștige mai bine și că sunt mult mai deschiși și dispuși să depună eforturi ca să-și atingă obiectivele. 

Și…că tot vorbeam de imagini generate de AI. Ca să poți rămâne relevant, ai nevoie de aceste abilități, indiferent că ești antreprenor, angajat sau freelancer. Ai nevoie să poți să explici clar ce ai nevoie, să înțelegi ce vor oamenii – fie că sunt potențiali clienți sau angajați. 

Putem spune că viitorul rămâne uman în continuare. Dar cum se pot dezvolta aceste abilități? 

Să știi că poți să primești răspunsul acesta mai repede, fără să fii nevoit să cauți pe Google varii articole cu tema „cum să…”

În 8 noiembrie, de la ora 20:00 (ora României), organizăm un webinar despre cele 6 abilități cheie pe care trebuie să le dezvolți în viitorul apropiat, ca să rămâi relevant în piața muncii, în afaceri și prin care să îți dublezi veniturile și vânzările. E pentru tine dacă ești antreprenor, angajat sau freelancer :).

Lorand pregătește pentru tine o serie de informații valoroase, pe care le poți aplica chiar după ce se încheie webinar-ul. 

Webinar-ul este gratuit și te poți înscrie aici.

Uite ce o să afli la webinar: 

  • Care sunt cele 6 abilități cheie pe care trebuie neapărat să le dezvolți în perioada următoare, ca să îți dublezi venitul și să ai succes pe termen lung. 
  • Modalități prin care poți să dezvolți aceste abilități. 
  • Cum să rămâi relevant în piața muncii sau în afaceri. 
  • Cum să îți dublezi venitul sau vânzările în anii ce urmează. 
  • Și ce poți să faci azi, ca mâine să fii liniștit și împlinit profesional. 

Toate acestea le poți afla gratuit și LIVE în 8 noiembrie, de la ora 20:00 (ora României)

Înscrie-te acum!

Și nu lăsa pe mâine, ce poți face azi. 

Nu lăsa viitorul să te ia prin surprindere. Ci începe să lucrezi la el de pe acum. 

4 thoughts on “Profesiile viitorului: ai abilitățile necesare să rămâi relevant?

  1. Multumesc Mult pentru acest articol atat de bine scris si organizat! Informatiile prezentate Sunt utile si de analista si aplicat. Insa nu se spune Nimic despre Evolutia spirituala a Umanitatii, Educatie Interiora sau Educatie copiilor. Presupun ca Un profesor ori dascal in Carne si oase nu va fi inlocuit de o masinarie rece si lipsita de emotie?!?
    Felicitari tuturor din echipa Upriserz!
    Ma inclin!

  2. Sunteti fantastici! Ideile pe care le saditi,chiar dau rod,simt ca e o mare sansa sa ma descopar, descoperindu-va, multumesc !

Leave a Reply