Cum să-ți atingi obiectivele: 10 greșeli de evitat pentru a-ți îndeplini visurile

Timp de citire: 6 minute

Trăim o perioadă cu multe posibilități. În care poți atinge cam orice obiectiv îți pui în minte.

Doar dacă te uiți la generațiile trecute (care călătoreau mult mai greu și mai rar, care aveau posibilități limitate de creștere profesională și acces mai greu la informații), poți conștientiza libertatea pe care o ai în prezent.

Că îți dorești mai mult timp pentru tine și familia ta, o anumită sumă de bani în cont, să conduci afacerea visurilor tale sau chiar o casă pe pământ unde să te bucuri de natură și liniște, e realizabil.

Ai spune la prima vedere că rețeta e simplă: îți faci un plan de acțiune (motivația o ai deja) și te ții de el. „Plus, dacă-ți dorești suficient de mult” sigur o să se întâmple. În practică, lucrurile stau diferit.

De aceea e important să te uiți la ce greșeli poți evita când vine vorba de îndeplinirea obiectivelor. Azi îți prezentăm 10 dintre ele:

 1. Nu-ți stabilești obiective clare și măsurabile

Începem lista cu o greșeală frecventă: nu știi ce îți dorești să obții și nu lucrezi la asta.

E important să știi exact ce vrei și cum o să măsori progresul. Un instrument util poate fi conceptul de obiective SMART: adică să te asiguri că obiectivul tău e Specific, Măsurabil, Accesibil, Relevant și se poate încadra într-un anumit Timp.

Stabilește exact ce îți dorești să realizezi și apoi completează/ajustează obiectivul, trecând prin următoarele întrebări:

 • E obiectivul meu specific?
 • Pot măsura progresul?
 • Am setat un obiectiv realist, bazat pe resursele, timpul și abilitățile mele?
 • E un obiectiv relevant pentru mine, care corespunde cu valorile, pasiunile, nevoile mele?
 • Obiectivul meu are un termen limită?
 1. Nu-ți planifici pașii pe care-i ai de făcut

Bun, ți-ai stabilit obiectivul. Ce urmează? Să aștepți să se întâmple, nu? 🙂

Răspunsul corect e: acțiunea. 

Și dacă obiectivul setat e MARE și îți dă emoții numai când te gândești la ce fain ar fi dacă s-ar întâmpla, în timp ce te sperie cât e de complex, uite soluția: 

 • Stabilește-ți pașii pe care îi ai de urmat.
 • Clarifică prioritățile (sarcinile cele mai importante și urgente).
 • După, fă-ți planul de acțiune. Știm, poți să spui că e complicat, că durează, dar dacă ai planul detaliat în fața ta, îți promitem că lucrurile îți vor părea mult mai simple. În plus, vei avea mereu focus pe ce ai de făcut.

*E important să știi că ori de câte ori o acțiune ți se pare prea dificilă, poți aplica următoarea tehnică: împarte sarcina în etape și mai mici. O să te ajute.

 1. Nu te motivezi suficient

E o greșeală frecventă. Dacă te surprinzi că îți spui „lasă, când o să văd totul gata, atunci o să mă bucur”, află că nu e cea mai eficientă abordare. 

O să ai pe parcurs multe momente în care o să crezi că e imposibil să avansezi, în care o să ai moralul la pământ și lucrurile o să ți se pară cu adevărat grele. 

Așa că e bine să integrezi din timp metode prin care să te menții motivat. 

Uite și câteva exemple: 

 • înconjoară-te de persoane care te sprijină și te susțin – ele vor fi acolo ori de câte ori o să te afli în impas. O vorbă bună poate schimba la 180 de grade felul în care te simți.
 • fă-ți un cadou la fiecare progres – și nu, nu trebuie să investești sume impresionante. Uneori un simplu moment de răsfăț, o carte bună sau să servești mâncarea ta preferată pot fi pentru tine o răsplată binemeritată. 
 • găsește-ți surse de inspirație – citește cărți, urmărește filme sau ascultă povești/interviuri de succes care să te inspire în atingerea obiectivului tău.
 1. Nu-ți monitorizezi progresul

Și această greșeală te poate costa, din două perspective: nu știi unde te afli și nu poți evalua dacă strategia pe care o folosești chiar funcționează (sau e nevoie de ajustări).

Cum îți poți monitoriza progresul?

 • Folosește un jurnal sau chiar tabelul cu pașii pe care-i ai de urmat. 
 • Evaluează constant dacă poți îmbunătăți ceva în proces.
 • Rămâi deschis și ajustează ori de câte ori simți nevoia.
 1. Nu înveți din experiența altora

Dacă ai o gândire de tipul „eu știu ce-i mai bine pentru mine, nu am nevoie de alții să-mi arate ce să fac”, e posibil să pierzi timp trecând prin experiențe pe care le-ai putea evita ușor.

Ce poți să faci în schimb: 

 • caută persoane care au atins deja un obiectiv asemănător cu al tău și analizează strategia folosită de ei.
 • participă la evenimente, webinarii și cursuri care abordează teme legate de atingerea obiectivelor – o să înveți multe lucruri utile care să te ajute în proces.
 • cere sfaturi – nu ezita să întrebi orice persoană cu experiență în domeniul tău de interes; s-ar putea să primești idei/soluții importante, la care nu te-ai gândit.
 1. Amâni task-urile 

„Lasă, e și mâine o zi.”

„De săptămâna viitoare, clar mă apuc de treabă.”

Și trec zilele, iar tu n-ai făcut niciun progres. Îți sună cunoscut?

Uite o veste bună: cel mai bun moment de a începe e chiar acum. 

De ajutor, pot fi următoarele:

 • stabilește-ți termene limită realiste.
 • evită distragerile – înlătură orice element/activitate care nu te ajută să-ți atingi obiectivul.
 • lucrează în intervale de timp – poți testa tehnica Pomodoro care presupune să lucrezi 25 de minute, iar apoi să iei o pauză scurtă de 5 minute. E o variantă care te poate ajuta să rămâi productiv. Testeaz-o!
 1. Nu-ți dezvolți abilitățile

E esențial să crești, ca să poți realiza ce-ți propui. Dacă n-o faci, poți să spui „pa-pa progres”. Și sigur nu-ți dorești asta.

Așa că ce-ți rămâne de făcut e să te orientezi către dezvoltarea acelor abilități și competențe care te ajută în visul tău. 

Cum faci asta:

 • participă la cursuri/traininguri.
 • cere feedback (de la colegi, prieteni, mentori) – te ajută să identifici zonele unde mai ai de lucrat.
 • practică, practică, practică – e cea mai bună modalitate prin care îți consolidezi noile cunoștințe.
 1.  Nu ai grijă să-ți crești încrederea în tine și capacitățile tale

În drumul tău către realizarea obiectivului, o să ai parte și de multe realizări, dar și de eșec. Nimeni nu scapă de el.

În loc să vezi eșecul ca pe o gaură neagră din care îți e greu să mai ieși, fii curios. 

Întreabă-te ce poți învăța. Cum poți aborda diferit situația. Ai câștigat un lucru important: știi cum NU se poate. Așa că mai ai 1 milion de posibilități care pot funcționa. Continuă să cauți soluții.

 1. Nu apelezi la cei din jur

„Mai bine mă descurc singur” nu-ți va fi întotdeauna de ajutor. 

Să pui întrebări, să ceri ajutorul unei comunități cu interese asemănătoare, îți va aduce multe beneficii. Pe lângă faptul că te vei simți încurajat când o să descoperi că și alții au provocări, s-ar putea să afli soluții sau idei care să te ajute real.

În același timp, te încurajăm să fii și tu cel care dă o mână de ajutor atunci când i se ivește ocazia. Te va ajuta să te dezvolți și mai mult.

 1.  Îți e frică de succes

Uneori în calea succesului pe care vrei să-l obții stai chiar tu. 

E posibil ca visul tău realizat să-ți aducă și multe frici. Poate te gândești că n-o să mai ai timp pentru tot ce-ți place în prezent, poate o să te îndepărtezi de anumiți prieteni sau o să-ți schimbi viața atât de tare, încât mintea ta nu poate să conceapă o schimbare bruscă. 

Și, știi foarte bine, creierul iubește confortul. 

De aceea, e bine să-ți iei timp și să reflectezi asupra fricilor pe care le ai. S-ar putea să descoperi că sunt nefondate. Sau să afli cum să le normalizezi.

E important de asemenea să împărtășești progresul, succesul, orice reușită cu cei din jur. 

Acestea au fost cele 10 greșeli pe care le poți evita în procesul tău de atingere a obiectivelor. 

Sunt lucruri simple, care pot face diferența. 

Și dacă ești interesat de subiect și vrei să lucrezi în profunzime, avem un webinar perfect pentru tine, la care te invităm să participi cu încredere.

Lorand Soares Szasz îți prezintă:

Obiective în Acțiune: Cum să-ți transformi visurile în realitate

E musai de bifat dacă vrei să avansezi în obiectivele tale. 

Un webinar din care afli pașii concreți prin care îți poți atinge obiectivele. Și poți face parte din cei 8% care-și văd toate visurile setate la început de an, realizate. Pentru că da, procentul celor care reușesc e extrem de mic.

Totuși, există câteva acțiuni pe care le poți face chiar tu, ca să te asiguri că treci în tabăra celor 8%. Sunt informații bazate pe studii, cercetări, psihologie, pe care Lorand le studiază încă de când a început să activeze ca profesionist și trainer.

Rata de succes? Imensă. Peste 98% dintre obiective bifate (iar procentul de 2% rămas e format din obiective care nu au mai făcut sens și au fost înlocuite). Deci poți obține și tu un rezultat WOW.

Așa că dacă vrei să treci la nivelul următor și să descoperi toate aceste secrete ale celor „norocoși” care chiar au parte de realizări, înscrie-te aici la webinar.

Ai doar de câștigat!

2 thoughts on “Cum să-ți atingi obiectivele: 10 greșeli de evitat pentru a-ți îndeplini visurile

Leave a Reply