Cum să-ți transformi visurile în planuri acționabile, chiar și când par imposibile 

Timp de citire: 6 minute

Ai auzit și tu citatul faimos al lui Zig Ziglar, care spune că „dacă poți visa, poți transforma acel ceva în realitate.” Poate chiar l-ai scris pe o bucată de hârtie și ai înfipt-o în peretele din fața ta, citandu-l din nou și din nou și din nou, până când creierul tău a decis să-l ignore. În ciuda citatului, a tendinței, dorinței tale, realitatea a rămas aceeași: nu ai reușit să-ți transformi visurile în planuri acționabile de care să te ții.

Ai încercat și prin tot felul de cărți motivaționale și articole, să transformi acel vis într-un plan, ca să nu te mai bântuie. Ai auzit de voință, ai încercat exerciții, meditație, ai înțeles ce trebuie să faci, dar ceva îți scapă. Visul nu se transformă în planuri acționabile. Ci doar îți alunecă printre degete. Și știi că nu există visuri la cheie pentru oamenii care nu începi să pună osul la treabă. 

Atunci care e problema? De ce ți-e atât de greu să te pui la masă și să îți transformi visul în plan acționabil? 

Se poate ca genetica și fenomenele psihologice să te încurce

Sunt tot felul de studii despre voință pe Internet. Studii din anii ‘60, studii mai recente care spun că poate nu e vina ta în totalitate că nu poți transforma visurile tale în planuri acționabile. 

Pentru început, un studiu recent, remarcă că pentru majoritatea oamenilor, lipsa voinței e genetică. Există strămoși care au reușit să supraviețuiască neavând control asupra lucrurilor, ci doar o dorință iminentă de a trăi. 

Lipsa asta de control se poate manifesta prin a evita situații periculoase, prin a mânca mai mult când există opțiunea, prin a-și conserva energia. Și pentru că aceste gene i-a ajutat să supraviețuiască, au fost date mai departe. Asta însă nu te oprește să schimbi ceva. 

Mai sunt fenomene psihologice care apar pe parcursul vieții. Burnout-ul, care îți mănâncă din energie și din voință. Sindromul impostorului care-ți spune că nu ești bun de fapt. Fricile care vin la pachet, și nu în ultimul rând, experiențele anterioare, unde ai încercat, ai luptat, dar tot nu ai reușit – fenomen ce poartă numele de neputință învățată. 

Toate vin la pachet cu autosabotare, cu întrebări existențiale de tipul „dar ce rost are?”, cu evitare, cu amânare, cu a face orice altceva – Netflix, derulare pe social media, etc. 

Ce poți face TU ca să transformi visurile în planuri acționabile? 

Când ești sătul să tot amâni, când ești sătul de golul din stomac, de furia care începe să prindă contur și de frici… Poți să faci ceva? Sau vei fi mereu „blestemat” să te învârți într-un cerc vicios din care nu poți ieși? 

Ca să cităm un alt clișeu, nimic nu e imposibil. Nu e imposibil să schimbi ceea ce simți, nu e imposibil să începi să lucrezi la visurile tale, oricât de înfricoșătoare ar fi. Iar în continuare îți prezentăm câțiva pași pe care poți să-i aplici începând chiar de … acum. 

  1. Începe cu „de ce”-ul tău 

De ce îți dorești acel obiectiv? Care e motivul real? E ceva ce vrei tu sau e ceva ce și-au dorit părinții/bunicii/rudele/prietenii/profesorii/învățătorii pentru tine? 

De foarte multe ori evităm să transformăm visurile în planuri acționabile, pentru că nu rezonăm cu ele. Nu sunt ale noastre și nu ne regăsim în ele. 

Un mod prin care poți să îți găsești „de ce-ul” sau măcar să înțelegi dacă visul e al tău e să îți cunoști valorile. Nu dezideratele sociale de tipul autenticitate, onestitate, ci ariile vieții în care atenția ta curge natural. 

Când o să găsești de ce-ul, o să înțelegi că e al tău, doar atunci poți merge la următorul pas.

  1. Vizualizează-ți obiectivele 

Deși e o mașinărie incredibil de inteligentă și de surprinzătoare, creierul tău are câteva probleme de funcționare. De exemplu, nu face diferența dintre realitate și ficțiune întotdeauna, cel puțin nu la nivel subconștient.

Într-un studiu demarat în 1995, o mână de cercetători au adunat 3 grupuri de voluntari, pe care i-au pus astfel: un grup să cânte notele la pian, un altul să-și imagineze cum ar cânta notele, și un altul să nu cânte, nici să-și imagineze. În primele două grupuri, schimbările s-au văzut schimbări la nivel cerebral, în timp ce al 3-lea grup nu a avut nicio schimbare. 

Evident, când vine vorba de performanță, nu e suficient să-ți imaginezi; ci trebuie să și pui osul la treabă, cum s-ar zice. 

Dar mai sunt destule alte studii care demonstrează același lucru: vizualizarea în detaliu a unui obectiv, ajută la pregătirea creierului pentru a-l atinge. De multe ori, asta se poate face prin daydreaming, când îți imaginezi în detaliu sau prin a-ți crea un dream chart cât mai detaliat. 

Nu te poți opri doar la visat. Ci e important să bifezi și următorul pas. 

  1. Setează-ți obiective intermediare 

Să zicem că visul tău e să devii independent financiar. E un vis mare, e frumos, e ce trebuie, dar o să apară întrebarea: ok, de unde încep? Și acolo e momentul în care totul se termină. Pentru că visul e prea mare, e prea nesimțit și e atât de greu de spart, încât nu merită efortul. 

Dar odată ce înțelegi care sunt pașii prin care poți să atingi acel obiectiv, dintr-o dată nu mai pare imposibil. Și în cazul acestui obiectiv (independența financiară), primii 3 pași pe care trebuie să-i notezi ca să-ți transformi visul în realitate e: să cunoști tipurile de investiții existente, să economisești bani și să înțelegi care tip de investiție ți se potrivește. 

(Parcă nu mai e așa de greu, așa-i?) 

  1. Găsește tehnici prin care să lucrezi la planurile tale intermediare

Când genetica tinde să-și bage coada în planurile tale, e important să găsești acea formulă care merge pentru tine. 

Pentru unii merge ideea de „mănâncă broasca” – să înceapă cu acea parte mai grea, mai complicată, mai neplăcută. Odată bifată, se simt energizați și au chef să continue cu sarcini mai ușoare. 

Pentru alții, tocmai broasca poate să-i destabilizeze. Dacă te regăsești, încearcă tehnica „câteva secunde”. Începi cu primele „secunde” dintr-o tehnică pe o perioadă de câteva minute, pe urmă mergi mai departe. După, poți încerca să treci la sarcina mai complicată – dacă după 10 minute încă simți că te chinui, treci la alte sarcini mai ușoare. 

Dacă te simți energizat și cu chef să bifezi tot, poți aplica metoda listei 1-3-5. Cum funcționează: pui pe hârtie tot ce vrei să faci în ziua respectivă și începi să le categorizezi în sarcini mari, medii și mici. Apoi să prioritizezi urgența fiecăreia, indiferent de mărime. Astfel, reușești să-ți prioritizezi proiectele și să folosești timpul într-un mod eficient și cu intenție.

  1. Când ai întrebări, informează-te. 

Poate fi din cărți, cursuri, articole, webinarii. Dacă ajungi să te blochezi și nu faci niciun progres, e timpul să înveți cum să mergi mai departe. Uneori unul dintre motivele pentru care visurile nu se transformă niciodată în realitate e tocmai lipsa de cunoștințe. 

Ce să faci când intri în impas și nu găsești în tine forța să continui? 

Ai început să bifezi toți pașii de mai sus. Dar în mijlocul drumului tău de a transforma visul într-un plan acționabil, te-ai împotmolit. Ți se pare că n-are sens, rost și niciun farmec. De ce să continui? 

Cel mai simplu răspuns care există la întrebarea asta e să găsești răspunsul la următoarele întrebări: ești fericit/ă în locul în care te afli acum? Te simți împlinit/ă? Ai tot ce ai nevoie? Sau simți că meriți mai mult decât asta? 

Putem veni să-ți spunem cât de important e să lucrezi la visul tău. Putem să-ți articulăm cu studii despre cum se schimbă oamenii după ce trăiesc ceea ce doar au visat. Va fi degeaba însă, dacă tu nu găsești răspunsul la întrebările de mai sus.

Iar dacă ai nevoie de sprijin să începi să transformi visurile tale în planuri acționabile, să știi că pe Upriserz Premium găsești tot ce ai nevoie. 

Găsești testul de valori, ca să înțelegi de unde pleci și dacă obiectivul tău e aliniat. 

Poți să-ți creezi un dream chart care să te ajute să îți vizualizezi obiectivele și unde poți să le setezi ca obiective intermediare. 

Găsești mii de ore de resurse care să te ajute să umpli golul informațional ca să poți merge mai departe. 

Și partea cea mai bună? Poți încerca Upriserz Premium timp de 7 zile, gratuit. Fără carduri, fără angajamente. 
Încearcă acum Upriserz Premium timp de 7 zile! 

Timp de 5 zile vei fi ghidat pas cu pas cum să profiți la maximum de tot ce are Upriserz Premium de oferit, ca să te familiarizezi cât mai repede cu el și să începi să transformi visurile în planuri acționabile. 

Cel mai greu lucru pe care-l poți face pentru visul tău e să începi. Dar cel mai fain lucru e să realizezi momentul în care începi să-l trăiești. 

Încearcă acum Upriserz Premium gratuit!

Leave a Reply