
Într-o zi, banul merge la psiholog, cu o ușoară depresie.
Psihologul, mirat de prezența sa, îl întreabă ce s-a întâmplat.
Banul oftează și într-un final răspunde:
– Au fost multe experiențe ciudate prin care am trecut de-a lungul timpului. Dar asta a fost parcă prea de tot. Mă plimbam liniștit în drum spre casa unui prieten, când am auzit strigăte. Un cuplu se certa furtunos în casa de lângă stradă.
– Ce spuneau? A întrebat psihologul.
– Aici vine partea ciudată. Spuneau că le lipsește banul din casă. Adică eu. Că au început să aibă cheltuieli enorme, pe care nu și le permit. Că toate s-au scumpit. Că banii nu ajung. Că „asta nu e viață”. Că vine criza. Că nu au noroc. Că…poți să-ți imaginezi în continuare. M-am simțit responsabil și am luat o decizie pe moment.
– Ce ai făcut?
– Le-am bătut la ușă. Mi-au deschis și le-am spus că vreau să locuiesc cu ei, dacă tot simt că-mi duc lipsa. Nu era un efort așa mare pentru mine, iar prietenul spre care mergeam, înțelege. Oricum are și alți prieteni de-ai noștri în vizită. Cuplul s-a bucurat și m-a primit cu dragă inimă în casa lor.
– Ce fain! Asta înseamnă că le-ai rezolvat problema, observă psihologul.
– Ei, așa am crezut și eu, zise banul. Dacă era așa, nu mai veneam azi la tine, domnule psiholog.
– Ce s-a întâmplat?
– De abia ce au trecut câteva zile, în care părea că totul merge bine și…au început iar certurile. Certuri legate tot de cheltuieli, că lucrurile nu merg mai bine, că sigur norocul o să dispară, că „nu vezi cum arată contextul economic?” Că nu sunt atât de valoros pe cât cred. Că „banul desparte familii”.
– Și ce ai făcut?
– În primă fază nu înțelegeam nimic. Cum vine asta? Spuneau că au nevoie de mine, iar apoi, în loc să fie liniștiți, să se bucure de prezența mea, încep să creadă că le fac mai mult rău, că-i amăgesc. Așa că am decis să plec, să nu le mai creez probleme. Am ieșit pe ușă cât ai zice „cash” și am venit direct aici, cu o dilemă: sunt chiar atât de îngrozitor?
Psihologul trage adânc aer în piept, își împreunează mâinile și îl fixează pe Ban.
– Hai să analizăm la rece toată situația asta. Vrei? Bun. Era mai bine fără tine?
Fără să clipească, Banul răspunde:
– După cum se certau, nu părea să fie.
– Cu tine le-a fost mai bine?
– Spuneau că-i încurc. Că-i amăgesc. Că-i despart. Putem spune că nici așa nu le-a fost bine.
– Asta înseamnă că deși ai apărut tu și ai făcut eforturi să-i ajuți, situația dintre ei s-a schimbat?
– Nu.
– De ce crezi că ești tu problema? Când un om nu are liniște interioară, oricine vine în viața lui e o problemă în plus.
– Să înțeleg că nu ar trebui să îmi fac procese de conștiință? Întreabă Banul.
– Nu. Mergi la prietenii tăi, așa cum ai vrut de la început și vezi cum vei fi tratat acolo. Cred sincer că vei fi binevenit și tratat cu respect. Iar dacă oamenii se vor certa, că se întâmplă fiecăruia, nu va fi din cauza ta.
…
Concluzia poveștii? Concluzia îți aparține. Știi mai bine decât oricine ce simți legat de bani. Dar dacă ai ajuns aici e foarte posibil să te îngrijoreze tensiunea pe care o aduc finanțele în viața ta.
Poate înainte de orice altceva, ar fi momentul să cunoști și să înțelegi care sunt cauzele care provoacă tensiune în relațiile tale și în relația ta cu banii. Cauzele pot fi:
- Modul în care te raportezi la contextul economic mondial.
- Convingerile pe care le-ai dobândit din familie sau societate despre bani.
- Blocajele și emoțiile pe care le ai față de bani.
- Lipsa șansei de a înmulți banii.
Nu putem spune că elementele de mai sus sunt rețeta unei vieți financiare nesatisfăcătoare.
Dar putem spune că prezența lor constantă, va duce într-un final la un tumult emoțional și acțiuni pripite sau chiar lipsa lor.
Poți să-ți imaginezi, dacă vrei, toate cele de mai sus ca o sămânță ce se plantează timpuriu și ne influențează relația cu banii.
De multe ori ne dorim să trăim prosper, să avem o viață liniștită, dar nu plantăm sămânța ca acest lucru să se întâmple.
Și dacă plantăm lipsă, cum să culegem bani?
Dar cum ar fi dacă schimbi asta de acum?
Te invităm la un webinar gratuit susținut de Lorand Soares Szasz în 7 februarie, de la ora 20:00 (ora României), ca să afli cum poți să ai grijă de banii tăi și să-i investești inteligent pe timp de criză.
Înscrie-te acum la webinar ca să afli
- care sunt cele 4 aspecte importante despre bani de care să ții cont în această perioadă,
- Care sunt cele mai bune locuri în care poți să investești,
- De ce reguli trebuie să ții cont ca să faci investiții bune,
- Cum să treci peste blocajele emoționale.
Te așteptăm marți, 7 februarie, de la ora 20:00 la un nou webinar LIVE gratuit.
Exact asa!
Ești în echilibru cu tine, ești în echilibru cu tot universul, inclusiv cu partenerul sau cu banii.
Mulțumesc Lorand!
Banul e in sensul giratoriu dacă STI pe unde sa intri sau vi din dreapta poți prinde bani dacă vi din stânga trebe sa aștepți după alți care au prioritate (cunoștințe )despre bani ?
Așa este, nimic nu umple ceea ce ar trebui să fie linistea sufletească, echilibrul emoțional, și mai presus de toate educația financiară de care cei mai mulți dintre noi nu prea au avut parte la momentul potrivit. Îți mulțumesc pentru această conștientizare.
Banii sunt cei mai buni musafiri, dacă îi primim cum se cuvine în casă. Dacă nu îi așteptăm și nu îi întâmpinăm bine, s-ar putea ca data viitoare să întarzie sau să nu mai poftească pe la noi. Depinde doar de noi, ce fel de gazde suntem.