
Ca și părinte îți dorești nespus de mult să îți educi copiii. Să te asiguri că pleacă în lume cu un bagaj de cunoștințe mult mai dezvoltat decât ai plecat tu. Unul dintre subiectele cele mai arzătoare din acel bagaj este de multe ori educația financiară.
Întrebarea „ce să le citim copiilor ca să își pună bazele în educația financiară?” a devenit din ce în ce mai frecventă în comunitatea noastră, motiv pentru care am decis ca în acest articol să includem o serie de recomandări.
Pentru început, vrem să discutăm puțin despre ce înseamnă de fapt educația financiară.
Conform specialiștilor, înseamnă abilitatea de a citi, analiza, comunica și gestiona condițiile financiare care afectează bunăstarea materială.
Educația financiară înseamnă și abilitatea de a lua decizii financiare, de a discuta problemele legate de bani, indiferent de cât de confortabile sunt și capacitatea de a răspunde competent la evenimentele cotidiene care afectează deciziile financiare, inclusiv evenimente economice.
Când vine vorba despre cum pot fi educați copiii, psihologii spun că aceștia pot învăța în 2 moduri: explicit și implicit.
Învățarea explicită înseamnă educarea deliberată prin instrucțiuni, participare și practică, iar cea implicită înseamnă prin observație.
Tot studiile subliniază că în jur de 94% dintre adolescenți se bazează pe părinții lor în sfaturi financiare. Iar de multe ori aceștia nu au cunoștințele necesare să-i ghideze, ceea ce duce la repetarea tiparului financiar.
Altfel spus, copiii învață cel mai bine prin imitare.
Degeaba tu ca părinte începi să-i spui povești despre educație financiară sau le dai să citească cărți, dacă ei observă un comportament diferit față de ce citesc.
Înainte de a merge mai departe, recomandarea noastră și a specialiștilor de altfel e ca părinții să investească în educația lor financiară.
Deși trăim într-o eră tehnologică, unde informația este la un click distanță, copiii tot vor imita modelul lor principal în viață: părinții.
Așa că dacă îți dorești să te asiguri că ai tăi copii vor fi competenți și informați financiar, e important să elimini convingerile limitative cu care mulți dintre noi am crescut: „nu avem bani”, „nu ne permitem”, „e prea scump.” Toate aceste expresii ne-au transmis lipsa, neputința și lipsa banilor.
Ca să lupți cu aceste convingeri limitative, îți recomandăm întâi să urmărești cursul De Vorbă cu Banii, pe care îl găsești pe platforma Upriserz.
O să găsești o serie de informații vitale care să te ajute să pui baze puternice pentru educația financiară și o să îți fie mult mai ușor să creezi o cultură financiară sănătoasă pentru copiii tăi.
Dar dacă deja ți-ai pus bazele educației financiare și vrei să le oferi copiilor tăi șansa de a învăța explicit, în continuare o să găsești o serie de resurse împărțite în 3 categorii: cărți de educație financiară pentru copii, cărți de educație antreprenorială, ghidaj pentru părinți și jocuri pentru toată familia.
Cărți de educație financiară pentru copii:
- Pe urma banilor, Kevin Sylvester, Michael Hlinka
- Educație financiară. Banii pe înțelesul copiilor, Ligia Georgescu Golosoiu
- Conni primește bani de buzunar, Liane Schneider
- Copil bogat, copil isteț, Robert T. Kiyosaki
- Nu ești ceea ce ai!, Wayne W. Dyer, Kristina Tracy
- Prima mea carte de educație financiară, Maria Jesus Soto
- Băiatul miliardar, David Walliams
- Școala banilor bine crescuți – volumul I, Cristina Andone
- Școala banilor bine crescuți – volumul II, Cristina Andone
- La ce folosesc banii?, Emmanuel Tredez, Aurelien Cantou
- Învață să câștigi (Seria MONEYBUNNY), Cinders McLeod
- Învaţă să cheltuiești (Seria MONEYBUNNY), Cinders McLeod
- Învaţă să economiseşti (Seria MONEYBUNNY), Cinders McLeod
- Pușculița de vânătoare, Iulian Tănase
- Aventurile lui Mimi, Dana Lupșa, Bianca Buca, Alina Moldovan, Diana Mihăilă
- 14 conversații până la 14 ani, Michelle Icard
- Mărunțilă și Bancnoțilă, Roxana Bucur
- Lecții financiare pentru copii, Florin Bica
Cărți de educație antreprenorială pentru copii:
- Ghiță Pușculiță. Idei de afaceri pentru juniori, Nana Pitz
- Kidprenor. Antreprenori mici cu idei mari, Valentin Maior, Bogdan C. Nistorică
Cărți de ghidaj pentru părinți:
- Opusul lui răsfățat, Ron Lieber
- Îndrumarea copiilor spre succes, Paul Tough
Jocuri educative pentru toată familia:
- Jocul banilor, Profesorul de bani
În cazul în care plănuiești să achiziționezi oricare dintre aceste cărți și nu știi de unde să le iei, îți recomandăm să te orientezi spre Libris.ro. Cu codul UPRISERZ beneficiezi de 20% reducere pentru oricare comandă. Reducerile nu se cumulează, dar se aplică reducerea cea mai avantajoasă. Ca membru Upriserz ai reducere și la pachetul Kidprenor (vezi detalii în contul tău din platformă, secțiunea Beneficii).
Bonus: Creează propriile povești de educație financiară
Dacă cumva copiii tăi nu reacționează la poveștile din cărți sau îți dorești să începi educația financiară mult mai devreme, poți apela la propria ta creativitate și să construiești propriile tale povești de educație.
De ce povești? Jonathan Gottschall în „Animalul Povestitor” a conchis că poveștile deși nu au un scop biologic bine definit, reprezintă un antrenament bun pentru provocările pe care le întâlnim de-a lungul timpului. Poți să-ți imaginezi ficțiunea sau poveștile ca fiind o tehnologie de realitate virtuală care simulează problemele umane.
Cum să creezi propriile povești?
L-am întrebat pe Lorand Soares Szasz și el ne-a spus următoarele:
„Când o pun la somn pe Melissa, își dorește o poveste în fiecare seară – nu din cărți, ci inventată de mine. Și nu oricum – îmi dă 3 personaje de tipul: o girafă cu o bibliotecă în loc de cap, o maimuță cu cap de hârtie și alte animale sau personaje magice inventate de ea. Mi le zice și eu trebuie să inventez pe loc o poveste cu personajele. Înainte să încep, mă gândesc care-i morala de final și spun o poveste cu acele personaje. La sfârșit vorbim despre ce am învățat din poveste și în acest fel îi transmit informații despre viață, bani, spiritualitate, principii sănătoase, caracter și alte lucruri pe care le consider importante pentru ea.”
Lorand spune că e una dintre metodele pe care o aplică în educarea fiicei lor. A învățat-o deja despre pușculițe financiare tocmai prin poveștile pe care le construiește. Iar pe baza acestor povești, Melissa a învățat să își construiască propriile pușculițe – donații, lucruri pe care le vrea acum, investiții și economii pe termen lung.
Toate acestea pe baza unor povești. Povești care sunt dublate evident de comportamentul pe care îl vede.
E important de reținut că fiecare copil învață prin alt mediu. Unora poate le plac poveștile cu animale ciudate, alții poate vor ceva mai ancorat în realitate. Dar un lucru e cert: o educație financiară sănătoasă pornește de la părinți. Dacă aceștia aplică principii fundamentale, copiii vor imita și vor aplica aceleași principii în viața lor.
Carti pentru copii in engleza unde putem gasi? Ar fi de ajutor!