[Ghid util] Cum să nu îți pierzi motivația în perioade de criză

Timp de citire: 6 minute

Dimineața din 24 februarie 2022 a fost marcată de un eveniment care o să-și lase amprenta pe o perioadă lungă de timp în conștiința noastră. 

Titlul „A început războiul în Ucraina” a stârnit în mulți dintre noi o mare de sentimente: furie, deznădejde, neputință. 

Sentimente care continuă să crească cu fiecare zi care trece, cu fiecare „doom scrolling” pe care îl facem fiecare. Știrile constante, live feed-urile, nu fac nimic altceva decât să accentueze sentimentul de neputință pe care îl avem cu toții. 

Însă, mobilizarea națională și reacțiile internaționale ne aduc speranță. Ne pun un bandaj pe rana purulentă cauzată de un război. Dar cu toate că vedem că există ajutor, în interiorul nostru, nu putem renunța la frică. 

Frica că nu se va termina, că va escalada, că suntem obligați de conjunctură să mai trecem printr-o criză, deși nu am reușit să ne recuperăm după pandemie. Iar asta ne paralizează. Productivitatea scade, motivația e la pământ și neputința se face simțită cu fiecare știre. 

„Oricum nimic nu mai are sens acum” e una dintre cele mai comune replici. 

Dar trebuie să găsim în noi puterea de a naviga prin această criză. 

Nu vom vorbi despre predicții. Nu avem competențele necesare ca să elaborăm speculații. Nu ne dorim să alimentăm starea de incertitudine și neputință pe care o avem.

În schimb, vrem să înaintăm către tine câteva modalități prin care poți să navighezi această criză și să îți păstrezi motivația.

Ca să înfrângi orice criză, trebuie să începi de la mentalitate. 

Conform specialiștilor, există 3 nivele de mentalități care apar în criză: 

  1. Alb/Negru. Acesta este nivelul de bază. Este nivelul în care ți-e foarte greu să materializezi ceva, pentru că trăiești într-o lume a suferinței. Chiar și când e bine, trăiești mereu cu ideea că binele o să dispară. Când este rău, nu poți să vezi beneficiile, ești atașat de suferință.
  2. Accept/Înțeleg. Cel de-al doilea nivel, în care vezi atât beneficiile cât și dezavantajele într-o situație, dar tot îți dorești să fie altfel. Însă ai capacitatea să depășești puțin mai ușor. 
  1. Starea de recunoștință. Deși sună cinic în contextul actual, starea de recunoștință înseamnă să fii recunoscător pentru ce se întâmplă și să înțelegi impactul pozitiv pe care îl are o criză pe termen lung. Cumva să înveți să privești în perspectivă. 

Momentan, cel mai probabil majoritatea oscilăm între primul și ultimul nivel. Ceea ce sună și rezonabil. Însă e important să ajungi la al 3-lea nivel. Nu pentru că ești o persoană fără suflet sau lipsită de empatie, ci pentru că doar când ajungi în starea de recunoștință o să poți găsi în tine puterea să ajuți în situația actuală. 

Dar ca să ajungi acolo, e nevoie să găsești în tine motivația. 

Teoria motivației bazate pe identitate (IBM) 

Elaborată de profesorul Daphna Oyserman, teoria motivației bazate pe identitate (IBM) prezice că oamenii care sunt motivați de identitatea lor să acționeze și să creeze sens pentru experiențele lor.

În alte cuvinte, teoria IBM spune că există trei direcții pe care le poate lua o persoană: să perceapă dificultatea ca fiind importantă, ca fiind imposibilă sau ca fiind o șansă de creștere. 

Cei care percep dificultatea ca fiind importantă sau o șansă de creștere sunt mult mai dispuși să se conecteze la identitatea lor și să ia acțiuni conforme. 

Dar ca să se ajungă acolo, Oyserman spune că e nevoie să creezi o nouă identitate. 


De exemplu, dacă de felul tău accepți provocările, însă criza din Ucraina te-a blocat, e important să te gândești în felul următor: ce persoană mi-aș dori să fiu în contextul acesta? Una care fuge sau una care ia atitudine? 

Prin atitudine poate însemna donații, ajutor pentru refugiați și chiar să vezi posibile oportunități în urma acestei crize, deși sună cinic. 

E importantă adaptarea unei astfel de identități, a unei persoane care încearcă să vadă un bine în întreaga situație, ca să poți deveni puternic. Și chiar și să-i ajuți pe cei de lângă tine.

Știm că schimbarea unei identități necesită mult efort. Efort care trebuie să fie dublat de situații concrete. În continuare o să găsești o serie de sfaturi despre cum să traversezi această criză. 

Ce să faci ca să traversezi criza asta emoțional: 

  1. Oprește „doom scrolling-ul” 

Tendința în această perioadă e statul cu ochii lipiți de telefon. Activarea notificărilor pentru orice știre și derularea în gol pe rețelele de social media. 

Sfatul specialiștilor este să te oprești. Setează-ți un timp – 10, 20 de minute pe zi în care să citești știrile. Și mai important decât atât, asigură-te că te informezi din surse acreditate și verificate. Știrile false au luat amploare mare în ultima perioadă. 

  1. Concentrează-te pe lucrurile care se află în controlul tău 

Gândul constant la situația vecinilor noștri nu o să te ajute. Derularea unor scenarii demne de filme SF nu o să te ajute. 

În schimb, ce te poate ajuta e să îți faci un plan concret de criză. Și să te concentrezi pe ce poți tu să faci ca să ajuți situația.

De exemplu să împărtășești știri din surse acreditate, să donezi la ONG-urile care se ocupă de refugiați și să îți acorzi un timp concret pe zi în care să te gândești la situație. 

Dacă te ajută, poți chiar să începi să îți scrii gândurile într-un jurnal când te simți copleșit emoțional. 

  1. Asigură-te că ai grijă de sănătatea ta 

Dă-ți voie să te odihnești. Asigură-te că dormi măcar 8 ore pe noapte. Mănâncă sănătos, evită excesele de orice fel și fă mișcare. 

Cu cât ești mai obosit, cu atât mintea ta o să derapeze în colțuri întunecate și o să te simți din ce în ce mai neputincios. 

Dacă ești o persoană spirituală, meditația sau chiar rugăciunea poate să facă minuni în momentele acestea. Acordă-ți ție șansa să te relaxezi. Pentru că dacă ești distrus emoțional, nu o să poți să ajuți cu nimic. 

  1. Petrece mai mult timp cu cei apropiați 

Familie, prieteni sau chiar cu tine însuți. Permite-ți conexiunea. Și când spunem conexiune, nu ne referim la un mesaj pe Facebook. Pentru că paginile de Facebook, conform specialiștilor sunt pentru divertisment. 

Pe cât îți permite timpul și conjunctura, vorbește cu cei apropiați la telefon sau chiar întâlniți-vă. 

  1. Găsește momente de recunoștință

Cel mai bun mod prin care poți să treci de la nivelul 1 sau 2 la nivelul 3 de percepție e prin recunoștință. Încearcă să găsești în fiecare zi un moment de recunoștință, fie din viața ta personală sau chiar din situația politică. 

De exemplu: „sunt recunoscător pentru solidaritatea românilor” sau „sunt recunoscător pentru că apropiații mei sunt în siguranță.”

Ce să faci ca să rămâi motivat în timpul crizei

Emoțiile sunt interconectate cu orice aspect al vieții noastre. În perioade de distres și productivitatea și motivația au de suferit. 

Dacă simți că a scăzut calitatea muncii tale sau nu mai găsești motivație în a continua, uite câteva sfaturi prin care poți să rămâi pe linia de plutire: 

  1. Setează obiective pe termen scurt 

Lasă obiectivele pe termen lung momentan. Alege să setezi obiective pe termen scurt precum: săptămâna asta. Ulterior fă o planificare zilnică cu timpul pe care ți-l aloci pe fiecare sarcină. 

  1. Elimină toate distragerile 

Ține telefonul deoparte, blochează orice site. Încearcă să îți menții concentrarea pe o singură sarcină odată. 

  1. Sărbătorește fiecare victorie, oricât de mică e 

Ai reușit să termini o sarcină care ți s-a părut imposibilă? Sărbătorește. Ai reușit să termini sarcinile înainte de termenul limită? Sărbătorește. Ai reușit să te abții din a verifica știrile din 5 în 5 minute? Sărbătorește :). 

O să te ajute să te simți mai bine și totodată o să vezi un progres în sarcinile tale. 

  1. Fii încrezător în tine

Deși sună ciudat, e important să ai încredere în tine în perioada asta. Începe-ți ziua cu gândul „pot să fac asta”, „sigur pot să fac asta”. O să te ajute foarte mult. Eventual pune-ți mesaje motivaționale la vedere.

Se poate ca emoțiile care te copleșesc acum să își fi făcut loc în sufletul tău cu mult timp înainte de începerea războiului. Și se poate această situație doar să le accentueze, transformându-le într-un bagaj mult prea greu de dus. 

Nu contează de cât timp te lupți cu aceste emoții. Ne dorim să te ajutăm să mai eliberezi din acel bagaj și să navighezi cu bine această perioadă. Iar modalitatea prin care putem să oferim suport și ajutor în acest moment e printr-un webinar gratuit pe care îl organizăm împreună cu Lorand de la ora 20:00. 

Pe parcursul webinar-ului, Lorand te va ajuta să pui „punctul pe i” – să înțelegi originea simptomelor care te-au adus în punctul în care te simți lipsit de motivație. La pachet cu această claritate o să fie și o serie de soluții clare, care să te ajute să parcurgi cu bine această perioadă împreună cu urmările ei și orice alte perioade de deznădejde care vor apărea în viața ta.

Înscrie-te la un altfel de webinar (gratuit). 

One thought on “[Ghid util] Cum să nu îți pierzi motivația în perioade de criză

Leave a Reply