
„Economia a crescut!”
S-a proclamat pe toate publicațiile de știri în 2021.
După ce timp de 1 an criza de Sars-Cov-19 a făcut ravagii la nivel global, șocând economic toate țările printr-o scădere enormă și rapidă, am avut parte de o revenire aproape la fel de rapidă. Dar această compensare a scăderii a venit cu o sumedenie de costuri pe alte părți.
La nivel național, BNR anunță că inflația în România este de 8%.
Cu toții am simțit deja în buzunar scumpirile din acest an. Ce e important de luat în considerare e că în funcție de comportamentul tău de cumpărător, inflația reală e posibil să fie de 15% sau chiar 20%. De ce îți spun asta? Pentru că inflația se calculează pe baza coșului de cumpărături al unei familii. Dar acel coș nu este la fel pentru toată lumea.
Dacă plecăm de la premisa că inflația reală este de 15%, din 10.000 de euro o să mai ai doar 8.500.
Ce înseamnă „o să mai ai doar?” Că poți să cumperi produse și servicii doar în valoare de 8.500 de euro, chiar dacă tu ai de fapt 10.000 de euro în cont.
Dacă inflația ne mănâncă până la 20% dintre bani, cum putem să o navigăm în așa fel încât să nu resimțim pierderile?
Pentru că realist vorbind, dacă tu ai doar bani în cont, o să simți pierderile.Motiv pentru care am început din decembrie 2021 să studiez ce previziuni fac băncile centrale, experții financiari, marile firme de investiții, FMI, FED și inclusiv YouTuberii consacrați pe zona de investiții.
Pe baza a ceea ce am citit, am decis că e momentul ca în 2022 să investesc în jur de 1.3 milioane de euro. Pentru că dacă îi las în cont, există șanse să pierd în jur de 200.000 – 250.000 de euro prin inflație. Însă există și un risc destul de mare pe care mi l-am asumat în momentul în care am luat decizia asta.
În 2021, economiștii de la Morgan Stanley au demarat o analiză de evoluție a pieței. Și au concluzionat că o bună parte din previziunile pentru 2021 nu s-au adeverit. Așa că îți recomand să fii pregătit ca 2022 să se comporte într-o manieră diferită de așteptări.
Ne putem aștepta ca 2022 să fie un an excelent sau un an presărat cu mai multe pierderi, chiar dacă se zvonește că pandemia de Covid va deveni endemică pe la jumătatea anului – adică o gripă banală, la fel ca și gripa sezonieră.
În continuare o să îți prezint câteva probabilități pe care le-am observat în analiza mea de piață.
Ce o să te rog în schimb e să nu le iei ca și sfaturi financiare, ci doar ca și concluzii pe baza studiului meu. Dacă intenționezi să investești sume mari în viitor, îți recomand să îți faci propria cercetare și să decizi în conformitate.
În cazul în care nu ai investit nimic deocamdată, te invit să citești și acest articol, unde am trecut în revistă cele mai importante instrumente de investiții.
Hai să vedem care sunt concluziile studiului.
- Posibil ca dobânzile să crească
O să vedem creșteri ale dobânzilor la toate băncile centrale. Inclusiv în România. La doar o zi după creșterea dobânzii de referință BNR (2.5%), ROBOR-ul pe 3 luni a ajuns la 3.53% – cel mai ridicat nivel din 2014 încoace. Ce trebuie să iei în considerare? Dacă se prevede creșterea inflației, trebuie să ne așteptăm să crească și dobânzile.
- Ce se întâmplă cu imobiliarele?
La nivel internațional au crescut prețurile imobiliarelor.
În octombrie 2021, prețul mediu pe imobiliare a ajuns la 407.700 de dolari. A crescut cu 17.5% față de prețul din luna octombrie 2020. La nivel național, deja știm că cele mai multe economii ale românilor sunt în imobiliare. Vedem deja că prețurile par absurde în special în zone dezvoltate precum Cluj-Napoca, unde o garsonieră de 11 metri pătrați a ajuns să fie închiriată cu 200 de euro pe lună.
Vor mai crește imobiliarele? Sau să se întâmple o corecție și să se spargă bula?
Asta urmează de văzut. Dar ce trebuie menționat e că la sfârșitul anului 2021 a fost prima dată când după 2014, prețul pe metru pătrat a crescut mai mult decât veniturile.
- E bursa o investiție sigură în 2022?
Bursa a avut în 2021 oscilații care ar fi speriat în alte condiții specialiștii. Creșteri și scăderi bruște, unele chiar la începutul anului 2022. Meta (fostul Facebook) a scăzut într-o singură zi 26% – cea mai mare scădere zilnică din istorie a unei companii din SUA.
Motivul poate fi simplu. O dată cu crearea antitrust în Statele Unite, care vizează firmele mari de tehnologie și din alte industrii pentru a rupe monopolul și pentru a crea competiție, se zvonește că vor fi afectate companiile mari.
Unii spun că asta se datorează și „amenințărilor goale” ale Meta care a spus că vor să se retragă din Europa pe baza politicii de confidențialitate. Recent au confirmat că nu vor să facă asta, dar e posibil ca asta să zgândărească încrederea investitorilor.
- O să dispară crypto?
La începutul anului 2020, Bitcoin-ul a ajuns sub 10.000 de dolari și a crescut până la 30.000 de dolari la începutul lui 2021. Pe finele anului 2021, a ajuns la 60.000 de dolari, și a căzut din nou. Din cauza acestor fluctuații, la începutul anului 2022 au început să apară zvonuri că „bula crypto se va sparge, iar Bitcoin-ul va scădea în continuare.”
Dar din câte putem observa în ultimii 2 ani, crypto-ul și-a păstrat fluctuațiile de care știam. Este evident un instrument cu fluctuații enorme, de risc și recompensă mare. Specialiștii spun că e posibil să vedem o scădere a crypto-ului enormă înainte să crească puternic din nou.
- Alte previziuni din partea specialiștilor.
Unii specialiști presupun că în 2022 va fi o creștere în industria de energie regenerabilă – în special în contextul în care schimbările climatice devin mult mai apăsătoare. Alții spun că e momentul oportun să se investească în cipuri – dat fiind că de 2 ani este criză internațională de semiconductoare.
Alții recomandă în imobiliare, în aur și lista poate să continue.
În ce investesc cei ultra bogați?
Membri TIGER 21, organizația exclusivă formată din antreprenori, investitori și executivi cu bunuri lichide de minim 10 milioane de dolari, spun că pentru a-și proteja averile de inflație, o să investească în:
- Imobiliare – apartamente și proprietăți industriale.
- Pe bursă în companii care au putere de preț – Amazon, Airbnb și servicii de streaming.
- Crypto.
- Vehicule electrice.
Ce te rog să reții e că aceste investiții sunt luate în considerare de cei ultrabogați, care în cazul în care cade crypto-ul sau bursa, portofoliul lor nu va fi afectat.
În cazul în care nu ai investit încă nimic și vrei să faci asta în 2022 sau dacă îți dorești să îți diversifici portofoliul, primul lucru pe care ți-l recomand să-l faci e să investești în tine.
Anul 2022 este un an imprevizibil. Și cel mai bun mod prin care poți să asiguri că orice investiție pe care o faci o să aibă un randament spectaculos e să începi să investești în tine.
Timp de 2 ore o să afli:
- Previziunile experților pentru piețele financiare din 2022.
- Posibile scenarii pentru investițiile pe care le facem în 2022 sau chiar și investițiile pe care le-am făcut în ultimii 2-3 ani.
- Care este scenariul cel mai probabil cu prețurile imobiliarelor (o să mai crească, o să vină o corecție de 10-20% etc).
- E momentul să cumperi crypto?
- Dacă mai este bursa o investiție sigură.
- Dacă aurul este o metodă bună de stocare a banilor în cazul unui conflict în Ucraina.
- În ce să investești 1.000, 10.000, 100.000 sau 1.000.000 de euro în 2022.
- Care sunt principiile de bază de care să ții cont când investești.
- Cum să identifici proiecte crypto la început (în faza de pre-sale) care au potențial mare de creștere. Și cum să investești sume mici ca să nu te expui prea tare.
- Tips & tricks pentru investițiile pe bursă, în crypto și în imobiliare.
Îți recomand să îți golești agenda dacă:
- Ai cel puțin 1.000 de euro de investit.
- Ai bani economisiți pe care îi ții în bancă și te sperie gândul că inflația îți poate „mânca” o parte din valoarea banilor.
- Ai investit deja și vrei să te asiguri că portofoliul tău este echilibrat pentru 2022.
- Ai deja o sumă mai mare (+100.000 de euro) și nu vrei să faci greșeli când investești.
- Ești la început în investiții și vrei să înveți să începi cu dreptul.
- Ai investit deja în crypto sau pe bursă în acțiuni individuale.
- Vrei să nu depinzi de pensia de la stat.
- Ești pasionat de FIRE (financial independence, retire early; independență financiară, pensionare rapidă) și ți-ai propus să nu aștepți până la pensie pentru a te pensiona.
Dacă te aștepți să primești ceva schemă de îmbogățire rapidă sau crezi că o să fiu Mama Omidă și o să prevăd exact ce se va întâmpla în 2022, atunci acest webinar nu este pentru tine.
Timp de 2 ore vom vorbi despre educație și posibilitatea de a te adapta, indiferent ce se va întâmpla în 2022.
Așa că dacă îți dorești să faci investiții SMART și să nu mai aștepți să îți cadă veniturile pasive din cer, înscrie-te la webinar-ul gratuit!
Lorand Soares Szasz

Despre Lorand:
Lorand este speaker, business coach, trainer și antreprenor. CEO & Founder Upriserz.
Și-a schimbat parcursul vieții în jurul vârstei de douăzeci de ani, când după o experiență în Portugalia (unde a performat ca grădinar), și unde a învățat ce înseamnă responsabilitatea, ulterior, la aproximativ trei ani, a ajuns la o companie de business training, iar existența sa a căpătat o altă formă.