Modificări legislative 2022

Timp de citire: 9 minute

În prezentul articol am plăcerea de a îți prezenta principalele prevederi legislative aplicabile în anul 2022, respectiv proiecte de legi care se vor aplica, dar și o paralelă cu anul recent încheiat (2021).

După cum bine se știe, la finele fiecărui an, apar noutăți legislative cu aplicabilitate pentru anul următor, la care noi, în calitate de antreprenori trebuie să ne aliniem și să le implementăm, fie că ne convine, fie că nu. 

Și totuși…nu mă pot abține să nu încep prin a face o remarcă la ceea ce s-ar fi putut întâmpla dacă ar fi intrat în vigoare următoarele 2 prevederi:

 • Diminuarea plafonului la microîntreprinderi – de la 1.000.000 EUR, la 500.000 EUR – cifră de afaceri (s-a dorit chiar la 100.000 EUR) – de menționat că peste 90% din companiile din România sunt microîntreprinderi, deci impactul ar fi fost în mod direct asupra marii majorități a companiilor;
 • Aplicarea cu retroactivitate (din urmă) pentru un angajat cu mai mult de 2 ani vechime în companie, să nu mai fie încadrat la salariul minim pe economie – cu alte cuvinte, acesta nu mai putea câștiga salariul minim pe economie, ci trebuia remunerat vrând-nevrând peste salariul minim pe economie – și aici este de menționat faptul că marea majoritate a companiilor din România încadrează angajații la nivelul minimului pe economie

Ei bine, ce s-a întâmplat într-un final? 

La insistențele mediului de afaceri, în colaborare cu Corpul Experților Contabili și Contabili Autorizați din România, s-a menținut inclusiv pentru 2022:

 • plafonul de 1.000.000 EUR cifră de afaceri (vânzări) la microîntreprinderi;
 • momentul de la care se aplică retroactivitatea pentru un angajat din companie, de a nu mai putea fi încadrat cu salariul minim pe economie este de 01 Ianuarie 2022 (cum era normal și firesc de altfel);

Din punctul meu de vedere, consider că aceste două concluzii de mai sus sunt printre cele mai importante vești pentru anul 2022, și anume faptul că Ministerul Finanțelor Publice nu a mai dus spre îndeplinire modificările mai sus menționate.

Dar practic cu ce vom avea de a face în 2022?

La fiecare început de an, toate companiile din România (implicit și tu) trebuie să își verifice cifra de afaceri, în vederea încadrării acesteia în anumite standarde, și anume:

 • TVA trimestrial sau TVA lunar;
 • Impozit pe veniturile microîntreprinderilor sau impozit pe profit (ori impozit specific pentru cei din Horeca – care apropo, la data redactării acestui articol este în dezbatere un proiect legislativ de scutire pe alte 180 de zile, pentru că – după cum bine știți – Horeca a fost puternic afectată de pandemia de coronavirus);
 • Impozitare la normă de venit sau impozitare în sistem real (aici intra doar entitățile comerciale în regim de persoană fizică autorizată, ori întreprindere familială, ori întreprindere individuală);

Ce presupun aspectele de mai sus? 

Din punct de vedere al TVA-ului – în situația în care o entitate comercială a depășit vânzări de peste 100.000 EUR la 31 Decembrie 2021 (curs valutar 4.9486), atunci trebuie să devină plătitoare de TVA lunar, din plătitoare de TVA trimestrial (atenție aici la cifra de afaceri recalculată). Dacă nu a depășit acest plafon, va rămâne la TVA trimestrial. De menționat este faptul că, în situația în care nu a depășit pragul de 300.000 lei, aferent înregistrării în scopuri de TVA obligatoriu, contribuabilul poate renunța la a fi plătitor de TVA, prin notificarea organului fiscal la care societatea este arondată. 

Din punct de vedere al impozitului – o firmă care depășește vânzări de peste 1.000.000 EUR (4.9481), trebuie să devină plătitoare de impozit pe profit (sau plătitoare de impozit specific și impozit pe profit, în cazul firmelor din Horeca). Dacă a fost plătitoare de impozit pe profit în 2021, dar nu a depășit cifra de afaceri mai devreme amintită la 31 Decembrie 2021, de asemenea, trebuie notificat organul fiscal, pentru încadrarea în regim de microîntreprindere.

Din punct de vedere al impozitării celor în regim de P.F.A./I.I./I.F., dacă se aflau în regim de normă de venit și au depășit vânzări de peste 100.000 EUR la 31 Decembrie 2021, trebuie musai să treacă la sistemul real și să aplice impozitarea aferentă.

Cum facem modificarea de încadrare fiscală (vector fiscal)?

Profesionistul contabil cu care colaborezi și cu care trebuie să ai o relație apropiată (pentru că nu? este compania ta, iar tu ești principalul răspunzător de activitatea acesteia), va depune online o declarație de modificare a încadrării fiscale. Sau… dacă nu se dorește online (declarația 700), se poate printr-o plimbare la organul fiscal la care firma este arondată (declarația 010).

În concordanță cu fraza mai devreme încheiată, trebuie să îți aduc la cunoștință faptul că începând cu 01 Martie 2022, toată comunicarea pe care o vei realiza cu Administrația Financiară, se va efectua exclusiv prin Spațiul Public Virtual (SPV). Nu vom mai relaționa prin drumuri fizice cu organul fiscal, ci doar electronic.

Situațiile financiare pentru finanțatori (bănci/IFN-uri/terți creditori)

În termeni generali, așa cum le știi și tu, dar și majoritatea antreprenorilor – renumitele bilanțuri

Așadar, ce trebuie să știi este că, în cazul în care finanțatorii îți vor cere situațiile financiare aferente 2021, deadline-ul de depunere al acestora este de 31 Mai 2022

Momentan nu există formular pentru situațiile financiare aferente anului 2021, deci în cel mai bun caz, se poate furniza o balanță contabilă la Decembrie 2021 (provizorie desigur, pentru că marea majoritate a companiilor se află în procesul de inventariere al patrimoniului – verificarea soldurilor din contabilitate la 31 Decembrie 2021, respectiv punctaje între parteneri pentru o imagine fidelă). 

În plus, în anul 2022, aceste ”bilanțuri”, trebuie depuse în tihnă și cu maximă prudență, întrucât, Ministerul Finanțelor Publice, a oferit anumite bonificații (chiar atractive începând cu 2% până la 15%), pentru firmele cu creșteri de capitaluri (capital social, rezerve legale, profitabilitate, alte rezerve, etc.) prin comparație (an 2020 vs. an 2021).

Tocmai pentru a realiza ce am spus mai sus, termenele de declarare și plată pentru impozitul pe veniturile microîntreprinderilor (înainte era până pe 25 Ianuarie), respectiv impozitul pe profit (înainte era până pe 25 Martie), s-au decalat până pe 25 Iunie 2022

De ce? Pentru a se corela informația din declarația de impunere a impozitului pe microîntreprinderi/impozitului pe profit cu informația din bilanțul contabil.

Și pentru că tot suntem la bilanțuri, trebuie să îți reamintesc că bilanțul semestrial se depune în mod obligatoriu doar de către plătitorii de impozit pe profit. Se poate depune și opțional, în caz că este dorit de către finanțatori, însă trebuie să reții, că nu există obligativitate legală.

Acum, să revenim puțin la plafoanele impuse de data aceasta la nivel european (nu-i așa că ți-a fost dor?), pentru că mai am câteva aspecte extrem de importante de adus în vedere

Nu puteam să exclud și să te las în necunoștință de cauză cu privire la plafonul pentru vânzări la distanță – ”comerțul electronic” – 10.000 EUR (46.337 lei)

Exemplu de caz concret unde trebuie acordată maximă atenție – presupunând faptul că ai realizat vânzări către persoane fizice din Germania, (în discuție intră toate țările membre UE), peste plafonul de 46.337 lei vei avea de luat în calcul 2 posibilități:

 1. ori te înregistrezi fiscal în scopuri de TVA în statul membru, urmând a vinde cu cota de TVA aferentă statului respectiv – în exemplul nostru – cotă de TVA aferentă Germaniei;
 2. ori vei folosi platforma OSS (One Stop Shop) – pentru simplificarea modalității de declarare și plată. Aceasta este pusă la dispoziție de ANAF (toate detaliile aici) unde vei declara prin formularul D398, toate tranzacțiile pe care le vei efectua. 

Evident că tot ceea ce facturezi în Germania (statul membru luat de mine spre exemplificare), trebuie să fie cu cota de TVA de Germania. 

Ce se întâmplă dacă ai depășit plafonul de 10.000 EUR în mai multe țări membre UE?

În eventualitatea în care ai depășit plafonul în mai multe țări membre UE, va trebui să facturezi cu cota de TVA aferentă fiecărei țări desigur și ai aceleași două posibilități, pe care le-am expus puțin mai sus. 

Pentru că este de interes și pentru că în Upriserz (și nu numai), sunt foarte multe persoane care realizează venituri din investiții (dividende, crypto, bursă, dobânzi), P.F.A./I.F./I.I., profesii liberale, chirii, arendă, etc., nu puteam să nu povestesc și despre creșterea salariului minim pe economie. Și acum poate că te întrebi, cu ce te impactează pe tine creșterea salariului minim pe economie? Stay tunned … cum se zice 😊. Urmează ceva interesant.

Luăm – cum spuneam mai sus – în discuție impozitarea persoanelor fizice (alte venituri decât cele aferente salariilor). Începând cu 01 Ianuarie 2022, salariul minim pe economie a devenit 2.550 lei, deci implicit intervine și o modificare cu privire la veniturile pe care le vei avea de declarat prin declarația unică – scadență 25 Mai 2022

În 2021, ne-am raportat la suma de 27.600 lei (12 salarii minime brute 2.300 x 12=27.600), însă în 2022 ne raportăm la 30.600 lei (2.550 x 12 = 30.600 lei).

Termenul de 25 Mai 2022 este doar pentru cei care depun profitul realizat. Pentru cei care au realizat venituri din dividende peste plafon, sau venituri din chirii de exemplu, obligativitatea survine în termen de 30 de zile de la producerea evenimentului.  

Și pentru că discutăm despre veniturile persoanelor fizice, tot începând cu 2022, valoarea neimpozabilă pentru cadourile/primele acordate angajaților cu ocazia zilelor de 08 Martie, Crăciun, etc. crește de la 150 lei, la 300 lei. Tichetele cadou se vor mai putea acorda doar angajaților, nu și terților colaboratori ca până la finele lui 2021.

Iar acum să schimbăm puțin macazul și să-ți prezint o altă modificare cu impact direct, care a produs destul de multă agitație la finele lunii Septembrie 2021, și anume renumita declarație de beneficiar reali. Aici a fost o joacă de-a șoarecele și pisica (ba se depune, ba nu se depune). Unde mai pui, că face parte din legislația la nivel european, doar că la noi a fost transpusă deficitar, provocând mult stres pentru antreprenori. (Ca fapt divers, nici măcar acum – Februarie 2022 – la atâtea luni distanță, nu s-a finalizat procesul de introducere în sistem a declarațiilor de beneficiar real. Dacă te întrebi de unde știu, răspunsul este simplu – am depus la O.N.R.C. dosare pentru radieri/lichidări firme și dosarele au fost amânate, pe motiv că nu s-au luat în evidență declarațiile de beneficiari reali).

Ei bine, începând cu 01 Ianuarie 2022, declarația anuală privind beneficiarii reali (aceea ce se depunea după depunerea bilanțului), nu mai trebuie depusă. În schimb, rămân obligatorii spre depunere cele aferente modificărilor de acționariat sau la înființarea unei companii. Termen de depunere – 15 zile de la producerea modificărilor.

Pe final de articol am păstrat 3 subiecte extrem de interesante:

 1. Sponsorizările;
 2. Sistemul E-Factura;
 3. Formularul de control SAF-T.

1. Sponsorizările

La capitolul sponsorizări au intervenit modificări cu impact major. După cum bine știți, dacă se efectuau sponsorizări/donații, către un ONG înscris în Registrul Entităților/Unităților de Cult, fiecare leuț pe care îl donai/sponsorizai, te-ai fi putut deduce cu el la calculul impozitului pe microîntreprinderi/impozitul pe profit, în conformitate cu Codul Fiscal. 

Ei bine, începând cu 2022 a rămas în vigoare prevederea cu privire la sponsorizările efectuate până la 31 Decembrie 2021 – și anume doar donațiile/sponsorizările efectuate înainte 31 Decembrie 2021, se vor reporta pentru anii următori (le poți scădea din impozit), fără a depăși anul 2028.

În schimb, pentru donațiile pe care le realizezi în 2022, este indicat să le realizezi concomitent cu anul financiar în care te afli, fără a depăși plafonul (20% din impozitul datorat pentru microîntreprinderi sau valoarea cea mai mică dintre 0.75% din cifra de afaceri ori 20% din impozitul pe profit datorat pentru firmele plătitoare de impozit pe profit). De ce? Pentru că sponsorizarea realizată peste plafonul mai devreme amintit nu se mai reportează (adică nu o mai scazi din impozit).

Bun, dar te întrebi ce se întâmplă cu suma pe care poate ai sponsorizat-o și pentru care nu ai exercitat deducerea. Răspunsul este: pentru suma în plus poți dispune de redirecționarea acesteia în termen de 6 luni de la depunerea declarației de impozit pentru trimestrul 4. În urma solicitării tale, organul fiscal va distribui sumele pe care nu le-ai putut scădea din impozit, prin redirecționarea acestora (se depune un formular specific).

2. Sistemul E-Factura;

Sistemul E-factura inițial a fost introdus în regim B2G (business to government), doar că pe parcurs se pare că au mai apărut modificări, iar dacă entitatea comercială pe care o deții se numără printre activitățile pe care le voi expune mai jos, ei bine află că vei fi obligat să îl implementezi și tu (deci B2B – business to business) începând cu 01 Iulie 2022. 

Companiile care desfășoară activități economice în domeniile mai jos menționate trebuie să folosească E-factura începând cu 01 Iulie 2022 în mod obligatoriu.

 • Legume, fructe, rădăcini și tuberculi alimentari, alte plante comestibile;
 • Băuturi alcoolice;
 • Construcții noi; 
 • Produse minerale (apă minerală naturală, nisip și pietriș);
 • Îmbrăcăminte și încălțăminte.

Poate că te întrebi de ce? Argumentul este faptul că firmele cu coduri CAEN din domeniile de mai sus, prezintă risc fiscal crescut, cu predispoziție spre evaziune fiscală, iar A.N.A.F. încearcă limitarea sau stoparea infracționalității. Dacă va reuși? Rămâne de văzut. 😊

3. Formularul de control SAF-T

Începând cu 2022 toți cei care sunt încadrați în categoria de mari contribuabili trebuie să depună formularul SAF-T. Începând cu 2023 de cei care sunt mijlocii, iar din 2025 de cei mici (unde se încadrează marea majoritate a companiilor din România – peste 90%).

Atenție! În acest formular se vor detalia absolut toate detaliile financiare ale unei firme. Da, A.N.A.F. va vedea pe parcursul anului financiar, soldurile firmei cu privire la stocuri, la ”casă”, clienți, furnizori, etc.  

Acum că am ajuns la final, sper că ai avut răbdarea necesară de a parcurge tot ceea ce am scris și că ți-am adus informații valoroase, de care te poți folosi, în vederea organizării/reorganizării afacerii tale. Voi reveni cu alte materiale de super interes în viitorul foarte apropiat, însă mai bine să păstrăm misterul și să fie o surpriză pentru tine.

Îți mulțumesc foarte mult, iar dacă ai întrebări sau neclarități te invit să îmi scrii la cosmin.dumitrascu@absgroup.ro

Cosmin Dumitrașcu – Manager General – Expert Contabil – ABS GROUP ROMANIA

*Prezentul articol a fost redactat la data de 01 Februarie 2022


Despre Cosmin:

Cosmin este expert contabil și Business Consultant.

Fondatorul companiei ABS Group. Cosmin poate să te ajute la întrebările despre PFA, SRL-uri, impozite și profit etc.

2 thoughts on “Modificări legislative 2022

 1. Buna. Ce coed CAEN se foloseste pentru consiliere dezvoltare personala si pentru cursuri de dezvoltare personala? Multumesc

Leave a Reply