Există un motiv esențial pentru care dacă vrei să fii un antreprenor de succes nu-ți ignori sănătatea

Timp de citire: 4 minute

Te felicit pentru că ești aici și citești acest articol. În timp ce faci asta, te situezi într-o listă a persoanelor responsabile care înțeleg cât de important este capitolul SĂNĂTATE. Restul de 72% dintre antreprenori nu fac asta și se confruntă cu serioase provocări de sănătate.

Pentru că aduci valoare în lume, pentru că vrei ca mereu să aduci un plus de informare în piață, te felicit și pentru asta. Pentru că tu cunoști care este cel mai mare atu al companiei tale de felicit și pentru asta. Cum, nu știi despre ce vorbesc?

Exact, despre cel mai mare atu din compania ta! Acel atu care ajută compania să evolueze, să aducă valoare și să prospere constant! Acel atu ești chiar tu! Și lasă-mă să-ți spun de ce.

Atunci când compania trece printr-o situație critică, TU ești acolo. Atunci când un angajat/colaborator are nevoie de tine, TU ești acolo. Atunci când compania trece la un alt nivel, TU ești acolo.

Te-ai prins deja că TU ești factorul esențial în compania ta. De tine, depinde viitorul companiei tale.

Și pentru că acum ai înțeles asta, vreau să te întreb: 

  • Ce se întâmplă cu compania ta când tu nu ești bine? 
  • Ce se întâmplă atunci când ai câteva episoade pline cu dureri de cap? 
  • Ce se întâmplă când ești slăbit și nu ai energie pentru activitățile din companie? 
  • Ce se întâmplă atunci când e nevoie să stai la pat câteva zile?

Vreau să eviți să te îngrijorezi, însă vreau doar să-ți spun că sunt foarte mulți antreprenori care se confruntă cu provocări reale de sănătate. Ne sacrificăm uneori odihna, relaxarea, timpul petrecut cu familia sau timpul dedicat pentru hobby-uri. 

Chiar dacă pe moment suntem fericiți că am fost în companie și am rezolvat task-uri, pe termen lung aceste acțiuni de neglijare a sănătății ajung să afecteze serios randamentul tău.

Vreau să împărtășesc cu tine doar 3 provocări majore cu care se confruntă antreprenorii din întreaga lume, iar pe restul de 5 le găsești în cursul „10 schimbări simple pentru un stil de viață mai sănătos” din platforma Upriserz.

1. Depresia – Într-un studiu recent realizat de Dr. Michael Freeman, profesor clinic la UCSF și antreprenor, s-a constatat că 49% din cei peste 240 de antreprenori chestionați au raportat că au o afecțiune de sănătate mintală, depresia fiind prima afecțiune raportată.

2. Hipertensiunea/boli de inimă – nu este un secret faptul că a fi responsabil pentru prosperitatea financiară, precum și pentru succesul general al unei afaceri poate fi destul de stresant. S-a demonstrat că stresul ridică temporar tensiunea arterială și se pot declanșa obiceiuri precum alimentația nesănătoasă care poate conduce către boli de inimă.

3. Provocări legate de circulația sângelui – s-a constatat că antreprenorii lucrează cu 63% mai mult decât angajații și mulți petrec mult timp la birou, în spatele unui computer sau pe smartphone-urile lor: un mediu binevenit pentru o circulație defectuoasă.

Te-ai gândit vreodată că un antreprenor se confruntă preponderent cu aceste „simptome”?  Și hai să-ți mai spun ceva, poate că acestea nu sunt cele mai importante efecte, însă gândește-te la următoarea situație: 

  • poate imaginea contează pentru tine și prin imagine reușești să vinzi foarte mult;
  • poate sănătatea ochilor tăi contează și de ei depinde profitul companiei tale; 
  • poate energia ta contează, însă aceasta dispare și odată cu ea dispare și randamentul tău.

Cea mai tensionată situație este aceasta, să știi că de sănătatea ta depinde în mod real compania și să nu ai timp sau să nu vrei să prioritizezi acest aspect.

Mai mult decât atât, știai că în America o persoană obeză nu poate deveni directorul unei companii? Se consideră că cineva care nu poate să-și rezolve problema propriei sănătăți nu are cum să se ocupe serios de afacerile unei firme.

Acum sunt singură că ai identificat exact motivul esențial pentru care dacă vrei să fii un antreprenor de succes nu-ți ignori sănătatea. 

Iar dacă încă nu ești convins că ai timp sau chef să-ți priorititezi sănătatea, gândește doar la această frază: este ca și când ai spune că ești prea ocupat să te legi la șiret pentru că ai de alergat un maraton.

Și acum că ești convins că vrei să fii sănătos și să ai o companie sănătoasă, hai să vezi care sunt cei 3 pași rapizi pe care-i poți face pentru sănătatea ta:

1) Fă sport – sportul te ajută să eliberezi endorfine care îți aduc o stare de bine. Poți alege antrenamente online, antrenamente la birou, alergat în parc sau orice altceva care te face să transpiri;

2) Alege să te informezi cu privire la alimentația ta – te ajută că cunoști care sunt alimentele care-ți aduc energie, cele care îți afectează memoria sau cele care îți cresc randamentul (și da, există alimente pentru hrănirea creierului, cel de la care pleacă stările noastre și cele bune și cele mai puțin bune);

Poți să faci singur asta sau poți apela la un specialist pe nutriție care să te ajute să înțelegi mai bine cum funcționează organismul tău;

3) Alege să fii în echilibru – identifică ce te sabotează și pune accent pe acea zonă (poate nu ai timp de familie, poate nu ai timp tu cu tine, poate nu găsești timp pentru pasiunea ta). Indiferent de zona care-ți este afectată, aceasta impactează foarte mult sănătatea ta, starea ta de bine și evident, evoluția companiei tale.

Găsește timp pentru ce nu ai timp și vei vedea cum totul se transformă în viața ta.

Pune în practică doar aceste recomandări și vei vedea cum starea ta se schimbă.

Deci tu dacă se merită!

Iar dacă ai nevoie de mai multe informații și vrei să acționezi, trimite un mesaj aici, iar un specialist îți răspunde în cel mai scurt timp.

Îți doresc să arăți și să te simți bine!

Cu drag, 

Maria-Raluca Huluță


Despre Raluca:

Raluca este nutriționist și instructor de fitness digital, cu 3 ani experiență în cadrul companiei MoveInspireFIT, companie în care este fondator alături de Marian Cristian Marin.

Consideră că pentru a avea succes, fiecare antreprenor (și nu numai) trebuie să aibă un stil de viață sănătos. Pentru că o minte sănătoasă poate locui doar într-un corp pe măsură.

Leave a Reply