Tânărul comerciant si bătrânul căutător de aur – Cum găsești ‘bucăți de aur’ care să îți transforme afacerea

Timp de citire: 3 minute

Există o poveste pe care o dăm de fiecare data drept exemplu atunci când cineva ne întreabă ce trebuie să facă pentru a-și transforma viața și afacerea.

Povestea spune că, în 1849 (în timpul goanei după aur), un tânăr comerciant european auzise că de-a lungul râurilor din ținuturile Californiei, existau pietre de aur uriașe, iar 2 sau 3 astfel de pietre îl puteau face cu adevărat bogat. În momentul în care a aflat despre această posibilitate, tânărul negustor și-a vândut rapid toate bunurile pe care le avea, și a plecat peste ocean, în căutarea aurului dorit.

Odată ajuns acolo, i-a rugat  pe oamenii din zonă să îi arate unde putea găsi acele pietre uriașe de aur, și a plecat de îndată într-acolo.

Timp de aproape 2 săptămâni, tânărul coborâse pe râu în căutarea acelor pietre, dar de fiecare dată se întorcea cu mâna goală.

Într-o zi, a întâlnit pe drum un bătrân căutător de aur, care se îndrepta spre locul din care tânărul venea cu mâinile goale. 

,,Nu urca, pentru că oricum nu vei găsi nimic’’ – îl avertiză tânărul pe bătrân.

I-a mai spus că era deja obosit și epuizat să caute aur și că va reveni în Europa.

Bătrânul căutător de aur, îl privi surprins.

,,Cum nu ai găsit aur, când peste tot există atâta aur?’’

Tânărul, mirat, l-a rugat pe bătrân să-i arate unde este aurul.

„Peste tot”, a repetat bătrânul, apoi s-a aplecat peste râu și a ridicat o piatră care cântărea peste 2 kilograme. La un capăt al pietrei, era lipită o farâmă mică de aur abia vizibilă cu ochiul liber.

,,Asta e o bucată foarte mică. Eu caut bucațile mari, despre care i-am auzit pe mulți vorbind.’’

Bătrânul s-a aplecat iar peste râu și a luat din nou o farâmă de aur minusculă dintr-o altă piatră. Nici această mișcare nu l-a convins pe tânăr, acesta repetând din nou bătrânului că e în căutare de o bucată de aur mare, și că nu îl interesează bucățile mici.

Atunci, bătrânul scoase o pungă plină cu mii de fărâme de aur minuscule, pe care le adunase în ultima săptămână, și care aveau împreună aceeași greutate ca bucata uriașă de aur pe care tânărul o căuta. 

Apoi îl fixă cu privirea, și îi spuse:

„Prietene, mi se pare că ești atât de ocupat și concentrat în căutarea unor pietre uriașe de aur încât pierzi ocazia de a-ți umple geanta cu aceste bucăți minuscule, dar la fel de prețioase. De-a lungul celor 30 de ani nu am găsit niciodată o piatră de mărimea pe care o cauți. Bogăția mea a fost obținută după ce am strâns aceste bucăți minuscule, care valorează împreună mai mult decât o piatră mare. ”

Morala poveștii:

Viața este ca acel râu plin cu aur. În loc să cauți o bucată mare de aur, te îndemnăm să cauți bucăți mai mici. Valoarea lor ar putea fi aceeași, însă diferența e că cel care caută fărâme mici primește recompense în fiecare zi, în timp ce omul care caută o bucată de aur mare o va găsi foarte rar.

Același lucru se întâmplă și în afaceri. Mulți antreprenori sunt preocupați să caute o soluție magică menită să le transforme afacerea, și nu iau în considerare pașii mici pe care trebuie să îi facă, care adunați împreună îi pot duce mult mai repede către acea transformare pe care o caută.

Îndemnul nostru este să te oprești, și să cauți fărâme mici de aur, care adunate împreună, să= îți transforme viața și afacerea.

Un astfel de loc unde ai putea descoperi fărâme mici de aur este webinarul GRATUIT pe care îl organizăm împreună cu Lorand Soares Szasz, marți, 23  martie, la ora 20.00 (ora României).

7 STRATEGII FUNDAMENTALE PENTRU CREȘTEREA FIRMEI TALE

Te invit să te înscrii la webinar pe linkul de mai sus și să descoperi toate cele 7 fărâme de aur, care adunate împreună ar putea să facă diferența în firma ta.

Nu vei găsi o strategie miraculoasă (o bucată mare de aur) în acest webinar, dar vei găsi bunele practici de la sute, chiar mii de firme din România, cu care a colaborat Lorand. 

Vei vedea ce fac firmele care au succes în comparație cu cele care se străduiesc să supraviețuiască de la lună la lună. Vei găsi acele mici strategii și principii care vor face toată diferența în firma ta și care s-ar putea să te îmbogățească. 

 Rezervă-ți locul AICI.

One thought on “Tânărul comerciant si bătrânul căutător de aur – Cum găsești ‘bucăți de aur’ care să îți transforme afacerea

Leave a Reply