7 pași ca să te asiguri că 2022 e un an legendar

Timp de citire: 6 minute

Dacă trăiești cu impresia că merită să lupți pentru un obiectiv doar atunci când simți că te arde pe dinăuntru…

Sau că nu poți să dormi din cauza nevoii pe care o simți în tine să îl atingi…

Sau doar dacă simți în tine nevoia să lucrezi la acel obiectiv în fiecare minut al zilei tale…

Să știi că ai trăit cu o impresie greșită. 

Adevărul este că de multe ori pasiunea e similară ca a unui foc. 

Dacă nu controlezi un foc, se poate extinde și să ardă tot în jur. Inclusiv fărâmele de energie pe care le mai ai. 

Trebuie să lupți pentru un obiectiv doar pentru că îți dorești. 

De multe ori când îți stabilești obiective, momentul acela nu trebuie să fie ceva eroic, ceva demn de filme. 

Ci trebuie să fie suficient cât să îți crească entuziasmul. Să îți dorești să obții acel ceva. 

Să fim serioși, câți dintre noi nu ne-am pregătit o listă aproape infinită cu obiective pentru 2021? 

Și câte dintre ele am și reușit să le atingem? 

Poate mai puține decât ne-am dorit. 

Tocmai lipsa unei bife lângă obiectiv te poate demoraliza pe termen lung. Te poate face să îți dorești să nu mai visezi, să nu mai încerci. Chiar să ajungi în punctul în care doar speri că o să cadă ceva de sus.

Dar din păcate nu se întâmplă așa. 

Ca să reușești să atingi un obiectiv e nevoie să parcurgi câțiva pași. Pași, care deși ți se par mulți, nu sunt nimic altceva decât o rețetă pe care o adaptezi la propria ta viață, la propriul tău obiectiv. 

Așa că în cinstea încheierii anului 2021, îți prezentăm în continuare 7 pași pe care trebuie să-i urmezi ca să faci din 2022 un an excepțional. 

Ești pregătit/ă? 

Hai să începem. 

  1. Setează obiective mai mici

E bine să visezi mare. E bine să ai un obiectiv principal. 

Dar e important ca acel obiectiv mare să fie spart în obiective mici, care sunt mai ușor de atins. 

Trebuie să-ți setezi obiective specifice, măsurabile, posibil de atins, relevante pentru tine și pe o perioadă determinată de timp. 

Pentru 2022 în loc să spui: vreau să citesc 52 de cărți până în 31 decembrie, plănuiește așa: vreau să citesc 3 cărți de 100 de pagini în luna ianuarie. 3 cărți de 150 de pagini în luna februarie și tot așa. 

În schimb, dacă îți setezi un obiectiv de tipul: vreau să citesc 52 de cărți de 500-1000 de pagini fiecare până în decembrie e foarte posibil să renunți înainte să începi. De ce? Pentru că apare ruminația – o să te gândești non-stop că trebuie să citești atât de mult și cât de obositor e…și o să renunți să mai ridici o carte. 

Așa că: obiective mai mici dar pe care să reușești să le atingi.

Ceea ce ne duce la următorul pas.

  1. Pune obiectivele pe hârtie și construiește-ți un plan

E atât de frumos să te gândești: „gata, anul acesta o să îmi bat toate recordurile de citit.” Sau orice alt plan pe care-l ai: începi să investești, îți deschizi un business etc.

Dar, după cum spune și o maximă latinească, vorba trece, scrisul rămâne. 

Așa că e important să îți scrii planurile pe o hârtie și să nu te oprești acolo. Ci să faci un plan punctual despre cum ai de gând să obții acel obiectiv. 

Știm că probabil ți se pare că planificarea îți dă impresia de rigiditate. Dar studiile spun altceva: planurile te ajută în primul rând să știi ce trebuie să faci și în momentul în care te blochezi.

Iar când o să reușești să bifezi obiectivul final, vei ști care sunt circumstanțele care au dus acolo, ceea îți va ajuta foarte mult autoeficacitatea. 

Pe scurt, autoeficacitatea este un set de credințe pe care le avem despre propria noastră capacitate de a îndeplini o anumită sarcină.

Autoeficacitatea este influențată de locusul de control – un concept folosit în psihologie care evidențiază nivelul de încredere a unei persoane în controlul situațiilor. Există două tipuri de locus de control:

  • Extern – când atribui orice reușită circumstanțelor. Și nu ai încredere în capacitățile tale.
  • Intern – când ești conștient că rezultatele sunt consecințele eforturilor tale. 

Sau mai pe scurt, în momentul în care îți faci un plan pe care îl bifezi, o să îți crești autoeficacitatea și o să ai mai multă încredere în tine când o să te ocupi de alte obiective de pe listă. 

  1. Vezi care sunt abilitățile de care ai nevoie 

E posibil ca obiectivele tale să nu fie pe măsura abilităților pe care le ai. 

Dacă e să ne referim la obiectivul de care spuneam – cititul de 52 de cărți, poate că o să ai nevoie de abilitatea de speed reading. 

Dacă vrei să ajungi la independență financiară, poate ai nevoie să înveți mai multe despre diversificarea portofoliilor. 

Ideea e că înainte să renunți la un obiectiv pentru că „nu se poate/nu știu”, gândește-te cât de posibil e ca tu să dobândești abilitatea aceea. Și eventual setează-ți inițial ca plan să o dobândești, și abia apoi să te întorci la obiectivul tău principal. 

  1. Acționează

„Vorba multă, sărăcia omului” e ceva ce se aplică și în setarea obiectivelor. Degeaba îți pui tu frumos pe listă că „în 2022 o să…”, iar apoi le întorci spatele. Și la final de an rămâi surprins că nu s-au întâmplat. 

Următorul pas e să iei acel plan pe care l-ai făcut și să începi să lucrezi pe el.10 minute pe zi, 15 minute, 20. 5 zile pe săptămână.

Ca să te poți asigura că o să pui în practică e foarte important să ascunzi tentațiile. Dacă tentația ta e să verifici social media, ascunde-ți telefonul și blochează temporar site-urile. Și o altă idee e să îți setezi un timp pentru acțiunea respectivă și să te concentrezi strict pe asta.

  1. Vezi ce te motivează

Se întâmplă ca obiectivul tău să nu fie atins din prima. Și se poate întâmpla și ca asta să te demoralizeze și să nu mai vrei să continui. 

De asta trebuie să vezi exact care e tipul tău de motivație. Conform specialiștilor, există trei tipuri de motivație:

  • Motivația intrinsecă. Sau pasiunea. De multe ori apare pentru că îți place să faci ceva, dar nu vrei neapărat să fii specialist. Ci să fii suficient de bun.
  • Motivația extrinsecă. Sau când faci ceva ca să primești o recompensă de cele mai multe ori financiară. De obicei dispare când dispare recompensa.
  • Motivația de tip performanță. Sau momentul în care știi ce vrei să obții și faci tot posibilul să obții asta. Ești foarte loial scopului și nu renunți până ajungi. 

E ok dacă îl ai pe oricare dintre ele. E ok și dacă variază de la obiectiv la obiectiv. 

Dar e important să ai în vedere asta când îți setezi un obiectiv ca să nu fii dezamăgit pe viitor că „nu ești suficient de bun”. 

  1. Bucură-te de progrese

Motivul pentru care ți-am recomandat mai sus să spargi obiectivele în cât mai multe, e acesta: ca să poți să te bucuri de progresul pe care l-ai făcut. 

Când vezi că reușești și crești, ți se schimbă modul în care percepi obiectivul. Dacă până atunci ți se părea imposibil, o serie de câștiguri o să te ajute să devii mult mai optimist. Iar optimismul, conform studiilor, te ajută să continui să lupți pentru obiectivele tale, în ciuda frustrării care apare. 

  1. Cere ajutor

De multe ori e greu să vezi progresul când nu știi încotro să o iei. 

Și poți să consumi multă energie în momentul în care te blochezi. 

Așa că e perfect normal să ceri ajutor – unor specialiști sau celor apropiați.

Iar dacă chiar îți dorești ca anul 2022 să fie un an „așa cum trebuie”, hai la webinar-ul „Cum să faci din 2022 un an legendar într-o perioadă cu multe incertitudini”, organizat de noi și susținut de Lorand Soares Szasz. 

Webinar-ul este gratuit o să aibă loc în 7 decembrie, ora 20:00. Înscrie-te aici.

Timp de 2 ore o să:

  • Descoperi care este întrebarea care generează cele mai multe idei de creștere. Și cum poți să transformi mentalitatea de victimă în victorios.
  • Înveți care este formula succesului și cum să o folosești în 2022 ca să obții ceea ce îți propui.
  • Afli care este singura diferență dintre oamenii săraci și oamenii bogați. O să afli cum poți folosi această diferență încât să vezi rezultate în 2022 și să devii prosper în următorii 10 ani.
  • Înveți la ce să te uiți în 2021 ca să poți stabili mai corect obiectivele pentru 2022. 
  • Înveți cum să stabilești corect obiective pe care să le atingi, dar care să fie suficient de mari. 
  • Înveți cum să scapi de lene, frustrare, epuizare, stres, oboseală, depresie și cum să rămâi motivat în anul 2022. 
  • Înveți ce tehnică a folosit Lorand în 2021 ca să crească profitul firmei la peste 1 milion de euro. 
  • Înveți cum să faci un plan individual de acțiune pentru 2022. 
  • Înveți cum să îți transformi planul în acțiuni concrete care îți vor crește semnificativ șansele ca să atingi obiectivele setate.

Dacă chiar îți dorești ca 2022 să fie anul în care să spui „gata”, să începi și chiar să duci la bun-sfârșit planurile setate…

Înscrie-te gratuit acum la webinar!

Leave a Reply