Cine muncește, nu are timp să facă bani

Timp de citire: 7 minute

Cu mulți ani în urmă, într-un mic sătuc din China un agricultor pe numele de Feng, avea o datorie foarte mare față de un consătean, pe numele de Li. 

Lui Li îi plăcea de fata lui Feng, Mei. Dar Li era bătrân și urât.

Într-o zi Li, i-a propus lui Feng un târg. 

I-a cerut fiica în căsnicie în schimb la datorie. Era dispus să șteargă toată datoria, dacă îi dădea fiica în căsnicie.

Atât Feng, cât și Mei erau înspăimântați de această posibilitate așa că au refuzat.

Dar Li a insistat și a propus să lase zeii să decidă ce e cel mai bine.

A propus să facă o extragere. Propunerea lui era să pună două pietre într-un sac, una neagră și una albă, și Mei să extragă una. Dacă extrăgea piatra neagră, trebuia să se căsătorească cu Li și el ștergea datoria. Dacă extrăgea piatra albă, Li ștergea datoria și nu era nevoie să se căsătorească cu el. Și dacă refuza să extragă, tatăl ei ajungea la închisoare pentru aceea datorie.

Cei doi au acceptat provocarea. Au ieșit pe câmp și Li s-a aplecat să i-a două pietre și să le așeze în sac. Însă, cu multă abilitate, a luat de pe jos două pietre negre și fără să observe Feng le-a așezat în sac. Dar Mei, foarte atentă a observat.

Mei era în fața unei decizii foarte importante.

Avea 3 variante.

1. Să îl roage pe Li să deschidă sacul și să-l expună ca un mincinos, dar probabil că îl punea pe tatăl ei în pericol cu această decizie.

2. Să refuze să extragă o piatră, dar probabil că și aici consecință era la fel.

3. Să se sacrifice pentru tatăl ei extrăgând oricare dintre pietre știind că oricum o să fei neagră.

Ne oprim aici un pic și te întrebăm, ce crezi că ar trebui să facă Mei?

Dacă ai fi lângă ea pe câmp, ce i-ai sugera să facă.

I-ați o secundă și gândește-te bine la răspuns. 

Viitorul ei și al tatălui ei depind de această decizie!

….

Nu știm ce ai ales sau ce ai recomanda fetei să aleagă, dar știm că Mei nu a ales niciuna dintre opțiunile de mai sus.

Pur și simplu a băgat mâna în sac, a scos o piatră și imediat a aruncat-o pe jos prefăcându-se că i-a scăpat. Piatra s-a pierdut imediat printre multitudinea de pietre de pe jos. 

După care, s-a întors către Li și i-a spus: Îmi pare rău că am scăpat piatra extrasă pe jos, dar nu e problemă, putem să știm, prin eliminare, care este piatra extrasă dacă ne uităm care este cea care a rămas.

Li, nu putea să recunoască în fața lui Feng că a vrut să-l înșele, așa că a acceptat că a pierdut și a șters datoria lui.

Am împărtășit această poveste pentru că demonstrează cât de greu vedem o soluție simplă și evidentă atunci când suntem concentrați pe altceva. Ți-am dat trei variante de răspuns și (probabil că) nicio secundă nu te-ai gândit că ar putea să fie și alte variante, deși te-am întrebat ce ai face și ce ai sfătui-o pe Mei, nu ți-am spus să alegi din cele 3 variante. 

În creierul nostru există un sistem foarte complex, dar care face un lucru foarte simplu: filtrează milioane de biți de informații care ajung la noi zilnic și permite să intre în zona conștientă a creierul doar acele informații care sunt importante pentru noi ca să poată să fie procesate.

Nu ți s-a întâmplat niciodată să cumperi o mașină nouă și din acel moment să vezi peste tot acea mașină?

Nouă da. 🙂

Sistemul reticular de activare (SRA) are ca rol să filtreze informațiile din jur și să permită să intre în conștient doar cele care sunt aliniate cu gândurile noastre. 

Aceasta este motivul pentru care ne scapă anumite oportunități. Pur și simplu nu le vedem… nu cu ochii, ci cu mintea. Ochii văd informația, dar creierul nu procesează pentru că nu trece de filtru.

Lorand, fondatorul Upriserz, a împărtăși cu noi că ani de zile creierul său a fost convins că banii se câștigă greu. Trebuie să muncești din greu ca să câștigi bani. 

Crescând la țară a învățat de mic ce înseamnă transpirația și ce înseamnă munca grea. Mai apoi, de pe la 14 ani a început să lucreze vara în construcții ca să facă rost de bani pentru o tabără de vară, o bicicletă sau chiar și pentru a plăti internatul și mâncarea la liceu. 

(apropo, Lorand a lucrat 3 luni ca să își cumpere bicicleta visurilor sale la 18 ani și i-au furat-o după 1 luna)

La 21 de ani a plecat în Portugalia și a început să lucreze în grădinărit (muncă grea și acolo) și în puțin timp a reușit să îi depășească pe toți colegii săi în carieră, avansând de la grădinar la business coaching în doar 3 ani și jumătate, muncind mai mult decât ei. 

Lorand își amintește și acum, când a plecat de la colegiul privat la care lucra, a fost nevoie de doi angajați ca să-l înlocuiască. 

Toate acestea îi confirmau că TREBUIE SĂ MUNCEASCĂ MULT ca să poată să obțină mai mult!

După ce s-a întors în țară și și-a deschis afacerea, a reușit să construiască prin multă muncă una dintre cele mai mari firme de training din România (locul 3 în 2018 pe baza cifrei de afaceri), depășind firme din București sau firme cu experiență de peste 20 de ani. 

Se trezea dimineața la 5:00, uneori se culca la 00:00 și alerga prin țară făcând sute de evenimente. 

Din dorința de a deveni mai bun, a face mai mult, a realiza mai mult (ce este în ADN-ul nostru) în fiecare an își punea un obiectiv mai mare. 10 ani la rând, cu excepția a 3 ani, a reușit să dubleze cifra de afaceri a firmei.

A atras în firmă oameni care la rândul lor munceau mult. Era o echipă de oameni care rupea toate standardele. Cu o etică de muncă nebună. 

Ajungeau la rezultate la care alții visau și pentru care erau admirați. Și asta îi alimenta și mai mult convingerea că TREBUIE SĂ MUNCEȘTI MAI MULT DACĂ VREI SĂ AI MAI MULT!

Dacă într-un an făceau 1 milion de euro și în următorul și-au propus doi, era evident pentru ei că trebuia să treacă de la 2 evenimente pe săptămână la 4. Și da, a ajuns să facă chiar și 6 evenimente pe săptămână. 

Urmăream speakeri motivaționali ca și Gary Vee care spuneau “HUSTLE! HUSTLE! HUSTLE!” și care confirmă din nou, că trebuie să muncești până îți sar capacele, dacă vrei să faci ceva măreț în viața asta. 

Cei din jur se uitau cu admirație la rezultate și când îi întrebau cum au ajuns acolo, Lorand le zicea cu mândrie: “PRIN MULTĂ MUNCĂ PRIETENE, CUM ALTFEL?!”

Ajunseseră să câștige între 15 și 20.000 de euro/lună (din drepturi de autor, dividente și salariu). Era clar că dacă vrei mai mult TREBUIE SĂ MUNCEȘTI MAI MULT!

Le spunea cursanților că e important să WORK SMART, mai important decât să WORK HARD, dar el muncea de nu mai putea ca să aibă sala plină cu oameni cărora să le spună asta. 

Era convins până în măduva oaselor că munca aduce răsplată și că cei care nu au sunt puturoși. 

Când cineva îi spunea că “uită-te la bogați că nu lucrează mai mult decât săracii”, îi ataca vehement spunând: “asta pentru că nu vezi tu nopțile nedormite, sacrificiile și stresul din spate. Oamenii aia muncesc mult!”

Toate acestea până când și-a dat seama că de fapt el e „orb” pentru oportunitățile prin care poate să facă bani ușor, pentru că filtrul său nu permite să intre ceva care nu e aliniat cu gândurile sale. 

Inițial, pentru că era atât de obișnuit și așa de convins că “mai multă muncă = mai multe rezultate”, creierul său respingea această posibilitate. Cum să câștigi mai mult fără să muncești mai mult? 

Cum să câștigi dublu fără să muncești dublu?

Dacă i-ai fi zis asta acum 3 ani ar fi zis că vrei să-l aburești cu ceva scheme de îmbogățire rapidă și că nu ai cum să câștigi mai mulți bani fără să muncești mai mult. 

Și asta se întâmpla, nu pentru că era el prost, ci pentru că SRA nu procesa aceste informații.

Lorand știa de acest sistem de peste 10 ani. Citise într-o carte despre cât de mult ne afectează, dar nu i-a dat importanță. 

Dacă la venituri de 10.000 de euro/lună credeai că a avut o viață bună, permite-ne să îți spunem că viața lui s-a schimbat radical când a învățat cum să facă mai mult fără să muncească mai mult. 

Și pentru că misiunea lui și ce iubește să facă este să împărtășească cu cei din jur ce învață și care sunt lucrurile care îl ajută să progrese, te invităm la un webinar de două ore  în care Lorand îți prezintă cât se poate de simplu și practic cum poți face și tu la fel. 

Ce vei învața mai concret la acest webinar?

 • Cum să îți dublezi venitul fără să îți dublezi efortul?
 • Cum să scapi de convingerea “trebuie să muncesc mult ca să câștig mult?”
 • Cum îți poți crește venitul lunar la un nivel care acum pare imposibil (și crede-ne, că în urmă cu 4-5 ani nu a crezut că ar putea să câștige cât câștigă acum)?
 • Cum să transformi ce știi deja în mai mulți bani?
 • Cum să îți crești venitul indiferent de situație economică?
 • Cum să te folosești de pârghiile din viața ta ca să îți crești venitul fără efoturi ieșite din comun?

Suntem convinși că ce urmează să prezinte Lorand nu se potrivește tuturor și nu o să funcționeze pentru toată lumea. Nu pentru că nu funcționează, ci pentru că nu unii nu o vor înțelege sau acceptă, deci nu are cum să funcționeze. Și el, dacă ar fi auzit aceste informații acum 4-5 ani, ar fi zis că e SF sau utopie.

Acest webinar ți se potrivește dacă…

 • nu crezi sau nu mai vrei să crezi că totul trebuie să fie obținut greu, prin transpirație multă și prin sacrificii constante,
 • te-ai întrebat cel puțin o dată de ce unii oameni lucrează mai puțin și câștigă mai mult,
 • crezi că meriți mai mult din punct de vedere financiar, dar ceva (parcă supranatural) te ține departe de obiectivele și dorințele tale financiare,
 • ești dispus să renunți la convingerile pe care le-ai avut până acum și care te-au adus până aici, dar nu te duc mai departe,
 • te-ai săturat să fii “prostul” care muncește dar nu se bucură de rodul muncii lui,
 • undeva în interiorul tău simți că poți obține mai mult fără să sacrifici tot, dar nu știi cum.

Pune-ți de pe acum în agenda ora 20:00 (ora României). Va dura două ore și la sfârșit vei avea și o sesiune de întrebări și răspunsuri pentru cei prezenți live.

Dacă din orice motiv, nu vei putea participa, dacă ești înscris, îți vom trimite înregistrarea imediat după webinar și vei putea vedea reluarea timp de 48 de ore. 

Înscrie-te acum!

8 thoughts on “Cine muncește, nu are timp să facă bani

 1. Cata dreptate și cât adevăr in câteva cuvinte. Iar titlul, GENIAL! ❤️
  LOVE IT. Și abea aștept sa particip

 2. Adevărat, și eu am convingerea asta că fără muncă multa nu pot obține bani, chiar daca ii obțin ușor îmi pleacă printre degete in situații neprevăzute.

 3. salut, deci tot nu intelg Lorand a muncit mult sau nu? ca mai sus scrie dacă muncești prea mult nu ai timp sa faci bani deci cum a făcut Lorand banii ? ca scrie ca muncea de la 5 pana la 24? dupa cit am citit Lorand a muncit foarte mult ca sa fie unde este acum .

Leave a Reply