
Iată că după aproape doi ani avem ocazia să ne bucurăm din nou de participarea la evenimente. Și odată cu această libertate, numărul lor a crescut și la fel a crescut și dorința noastră de a participa la contexte sociale care ne oferă posibilitatea de a face networking.
Ba mai mult, evenimentele sunt una din cele mai bune oportunități de a cunoaște oameni noi și a lega relații de afaceri. Însă aici vine provocarea cea mai mare: cum ne asigurăm că avem succes în activitățile de networking la evenimente?
În acest articol îți voi împartăși pașii importanți pe care să îi faci pentru a obține cele mai bune rezultate în networking-ul făcut la evenimente.
Pregătirea
Dacă doar ne înscriem la eveniment și apoi ne facem apariția acolo, nu e suficient. E nevoie să ne pregătim înainte. Sunt câteva aspecte pe care e crucial să le facem pentru a putea să avem toate premisele favorabile pentru interacțiuni de calitate.
În primul rând e recomandat să știm dacă există anumite condiții de participare, gen dress code. Să respecți dress code-ul e cea mai bună formă de respect pe care i-o arați gazdei, organizatorului. Și pentru că l-am adus în discuție, un alt aspect important în pregătire e să știm cine e organizatorul deoarece el e cel mai important factor de networking la un eveniment.
În momentul în care știm cine e organizatorul unui eveniment, putem să mergem direct la el pentru a ne introduce și a-i adresa rugămintea de a ne face introducerea către persoane relevante pentru noi, care sunt participante la eveniment.
Și după cum poate ai intuit, am ajuns la participanți, iar ei sunt o altă sursă importantă de informație. Să știi ce tip de participanți vor fi la eveniment e crucial. Asta cu atât mai mult cu cât e bine să ne pregătim pitch-ul (vom aborda acest subiect într-un articol viitor) în funcție de tipul de participanți la acel eveniment. Sunt adeptul mai multor pitch-uri, pregătite pentru publicul către care îl voi livra și te încurajez și pe tine să faci la fel.
Ultimele două aspecte pe care vreau să le subliniez la partea de pregătire sunt cărțile de vizită și ajungerea la timp la eveniment. Hai să le luăm pe rând. Știu că trăim într-o perioadă în care digitalul e la tot pasul, însă cărțile de vizită își au rolul lor. Nu este eveniment la care să particip și să nu aud cel puțin o persoană – de fapt sunt multe persoane – care să se scuze că nu are cărțile de vizită la ei. Astfel pierzi oportunități de a fi memorabil și a rămâne în mintea și poate chiar agenda persoanelor cu care ai interacționat. Asigură-te că ai la tine de fiecare dată un set de cărți de vizită corecte și cu datele tale de contact actuale.
Iar partea de a ajunge la timp e crucială. E din nou o formă de respect atât pentru organizatori, cât și pentru participanți. Iar dacă vei ajunge cu câteva minute înainte de începerea evenimentului, vei avea ocazia să înteracționezi cu persoanele care ajung la eveniment, să schimbi câteva vorbe și poate chiar să găsești persoane cu care vei dori să dezvolți relații profesionale ulterior.
Interacțiuni de calitate
Iar apoi începe evenimentul. Dacă e un eveniment de business vor fi câțiva vorbitori cu prezentări și vor mai fi câteva pauze printre. O mică paranteză aici. Majoritatea participanților la astfel de evenimente se îmbulzesc la propriu la vorbitori pentru a-i felicita și a le mulțumi pentru prezentări. Nu e un lucru greșit, însă te privează de networking. De ce spun asta? Pentru ca e foarte posibil să petreci toată pauza așteptându-ți rândul și nici măcar să nu apuci să schimbi două vorbe cu speakerul. Dacă totuși îți dorești neapărat să faci asta, te încurajez ca în timp ce aștepți la ”coadă” să abordezi persoane care fac același lucru ca și tine și să schimbi câteva vorbe cu ei pentru a fructifica la maxim timpul petrecut acolo. Am închis paranteza.
Folosește pauzele strategic. Dacă sunt gustări sau cafea care se oferă sfatul meu e să stai departe de ele. Nu pentru că nu ar fi delicioase, ci pentru că te vor încurca în activitatea de networking. Imaginează-ți că ai într-o mâna o cană de cafea sau un pahar de suc/apă, iar în cealaltă o farfurie cu fursecuri. Vezi o persoană pe care ai vrea să o abordezi, dar nu ai o masă langă tine unde să lași ce ai în mână. Ce faci? Interacțiunea va fi dificilă. Nu poți da mâna cu acea persoană și îți va fi greu să interacționezi. De aceea recomandarea mea, neplăcută de multe ori, e să mănânci înainte de a participa la un eveniment. Asta îți oferă posibilitatea de a te concentra pe interacțiunea cu alte persoane. Singura situație în care nu se aplică ceea ce am spus acum e atunci când evenimentul oferă o masă pentru toți participanții și atunci e o ocazie bună de a te așeza la masă lângă alte persoane și să faci networking în timp ce serviți masa.
Și dacă tot nu te poți abține de la consumarea produselor apetisante oferite la evenimente, am o soluție și în acest caz. Găsește un loc aproape de masa cu pricina unde să stai. Sau lângă aparatul de cafea. Aceste locuri vor fi vizitate de multe persoane (care cu siguranță nu au citit vreun articol de-al meu sau nu m-au auzit vorbind pe subiect 😊) și astfel tu vei avea ocazia să interacționezi cu ele.
Cu cât interacțiunile tale sunt mai calitative cu atât șansele de a întâlni persoane interesante pentru tine sunt mai mari. Trebuie să fac o precizare aici: te rog nu face din evenimente o cursă în care alergi – la propriu – după cărți de vizită. Știu că e un ”sport” practicat de multe persoane, însă îți garantez că nu vei obține rezultate de calitate în networking dacă vei face așa.
În schimb îți recomand să dedici atenția ta și interesul către un număr mai redus de persoane cu care să ai discuții de calitate în care să puteți împărtăși informații relevante despre voi. Asta te va ajuta extrem de mult atunci când vei face follow-up, dar despre asta vorbim puțin mai târziu.
Cum spargem gheața?
Unul impediment din calea succesului activității de networking este startul unei interacțiuni cu o persoană necunoscută. De cele mai multe ori, la evenimente, oamenii tind să petreacă timpul cu persoane pe care le cunosc deja, însă astfel pierzi ocazia de a cunoaște viitori parteneri de afaceri, clienți, sau colaboratori.
Cea mai bună modalitate de a sparge gheața e să te folosești de ceva ce ai în comun cu persoana pe care o abordezi. Iar la un eveniment ai cel puțin două lucruri în comun cu orice alt participant: locația și evenimentul în sine. Astfel că cea mai bună soluție e să faci o remarcă referitoare la una din cele două, fie locația, fie ceva ce are legătură cu evenimentul.
De evitat în astfel de contexte e să ai o abordare ”de vânzare” care sună ceva de genul: ”Numele meu este Bogdan și sunt consultant de business și trainer. Tu cu ce te ocupi/ce faci?” Oamenii vor fi reticenți pentru că abordarea e prea agresivă și dă impresia unei intenții de a vinde direct acelei persoane.
Follow-up
Toate bune până aici, însă deși asta pare partea cea mai dificilă, te anunț că networkingul adevărat abia acum începe. Pentru ca networkingul adevărat începe cu follow-up-ul. Un follow-up de calitate va determina nivelul de relație pe care îl vei dezvolta cu persoanele întâlnite la eveniment.
Calitatea follow-up-ului e data de calitatea interacțiunii pe care ai avut-o cu acea persoană. Apoi e crucial să avem un prim contact calitativ și la scurt timp după eveniment. Sfatul meu e să nu lași să treacă mai mult de 24 de ore – excepție fac evenimentele care au loc vinerea seara, sau în weekend – de la primul contact.
Primul contact ulterior evenimentului e doar pentru a te asigura că rămâi în mintea acelei persoane și nu are ca scop vânzarea. Nu trimitem un email la care atașăm o prezentare sau un catalog cu prețuri. Recomandat e să găsim o modalitate prin care să putem ajuta acea persoană, sau cel puțin să ne arătăm disponibilitatea. Pune accentual pe celălalt și nu pe tine. Emailul nu e despre tine.
Varianta ideală e ca partea de follow-up să culmineze cu o nouă întâlnire face-to-face. Evident că nu faci asta cu toate persoanele întâlnire, deși dacă respecți cele spuse până acum nu ai interacționat cu prea multe persoane, ci doar cu cele cu care dorești să dezvolți o relație profesională.
Cu cât vei exersa mai mult cu atât îți vei îmbunătăți abilitățile de networking, iar rezultatele pe care le vei obtine vor fi mai bune.
Nu îmi mai rămâne decât să îți urez spor la networking!
Bogdan Băbălău-Maghiar

Despre Bogdan:
Bogdan este în viața de zi cu zi un networker și conector, dezvoltator de afaceri și unii spun că e și lider. Face totul cu și pentru oameni fiind pasionat de găsirea celei mai bune modalități de a gestiona această interacțiune. Are o experiență de peste 12 ani în vânzări, networking, marketing, management și dezvoltare de afaceri în diferite industrii.
Cele mai notabile proiecte ale lui Bogdan sunt dezvoltarea la nivel de România a bizz.club, cel mai răspândit club de business networking din țară, conducerea biroului din Oradea a Adecco, cea mai mare companie de recrutare și plasare a forței de muncă din România, sau dezvoltarea portofoliului grupului Bittnet în zona de Nord-Vest a țării și divizia de training în Middle East și Rusia.