
Dacă te-ai întrebat cel puțin o dată ”Dar dacă nu o să reușesc?” atunci când ți-ai stabilit un obiectiv nou sau ai vrut să faci o schimbare în viața ta, acest articol este pentru tine.
Numele meu este Roxana Stăniloiu și fac parte din echipa lui Lorand de mai bine de 4 ani. Însă acesta nu e singurul proiect de suflet în care sunt implicată.
De peste 18 ani studiez conștiența umană și instrumente de transformare a minții, iar de 3 ani sunt coach transformațional certificat.
Iubesc să ajut oamenii să își transforme percepțiile și perspectivele, ca să își atingă obiectivele materiale și emoționale. Iar scopul meu cu acest articol este să te ajut să transformi frica de eșec, ca să nu îi mai permiți să te oprească din drumul tău.
Pentru asta o să îți dau un exercițiu practic, prin care să dizolvi teama și să acționezi în direcția obiectivului tău.
Poți să îl folosești oricând simți frică, pentru că mecanismul de declanșare a fricii este același. Indiferent dacă vrei să îți schimbi job-ul, dacă vrei să îți deschizi un business sau să angajezi încă un om în echipă.
Dar înainte să îți dau exercițiul practic, vreau să împărtășesc cu tine unul din momentele în care eu am resimțit foarte puternic această frică de eșec.
În 2018 mi s-a propus rolul de Sales and Customer Care Manager al firmei. Deși mă împlinea enorm să ne ajut clienții, primul meu gând a fost „și dacă nu reușesc ca manager? Dacă nu voi reuși să mă ridic la așteptările acestui rol? Dacă greșesc și pierd ce am construit până acum? Ce-o să zică echipa, colegii mei, clienții?”
În ciuda acestor gânduri, am acceptat propunerea și mi-am asumat acest nou rol. Doar că, deși acceptasem propunerea, frica nu trecuse de la sine. Îmi dădeam seama că îmi era greu să iau decizii și să acționez. Mă gândeam și mă răzgândeam de mai multe ori pentru că le tot cântăream în mintea mea și găseam probleme în orice soluție. Așa că am început să lucrez cu mintea mea, ca să descopăr care era acel lucru care mă făcea să îmi fie frică. Ce anume mă făcea să mă tem așa de tare în noul rol ca manager al acestor departamente.
Pentru că nu cunoșteam acest exercițiu pe vremea aceea, mi-a luat câteva săptămâni bune să pot să îmi recadrez perspectiva. Și cu siguranță nu aș fi fost astăzi managerul departamentului de Producție a Cursurilor de pe Upriserz dacă nu treceam peste ea.
Din fericire, acum pot să îți ofer acest exercițiu prin care să îți recadrezi perspectiva în câteva ore, nu săptămâni sau luni.
Este un exercițiu simplu, dar foarte intens, pe care l-am folosit cu succes de sute de ori, atât cu mine, cât și cu clienții mei în coaching.
În timp ce lucrezi, este foarte important să nu treci la pasul următor până ce nu ai încheiat pasul de dinainte. Astfel, rezultatul final va fi mult mai puternic, și vei putea să acționezi cu încredere în direcția obiectivului tău.
Așa că ia lângă tine un pix și o foaie și hai să începem:
Pasul 1.
Te invit să identifici acea situație specifică de care îți este frică. De exemplu, te temi să rămâi fără job. Poate să fie orice altă situație din viața ta personală sau profesională, dar voi continua cu acest exemplu ca să îți fie mai ușor să înțelegi mecanismul din spate.
Pasul 2.
După ce ai identificat situația de care te temi, izolează acele elemente specifice care declanșează teama.
Dacă rămâi fără job, ce anume din această situație te face să te temi? Care este elementul declanșator al fricii?
Poate ți-e frică să nu rămâi fără bani și să fii nevoit să ceri ajutorul unui prieten sau unui membru al familiei.
Motivul pentru care te invit să identifici acest lucru este pentru că vreau să conștientizezi că nu de situația în sine ți-e frică. Ci de efectele pe care crezi că situația le va avea în viața ta, și pe care vrei să le eviți cu orice preț.
Pasul 3. Următorul pas după ce ai identificat declanșatorul fricii este să identifici un moment din trecutul tău când te-ai mai întâlnit cu acest declanșator. Scrie când era asta, unde și față de cine și notează cât mai specific ce s-a întâmplat.
Poate că nu ai mai fost în contextul în care să rămâi fără job, dar ai mai cerut și altădată ajutorul prietenilor sau al familiei.
De exemplu, poate că acum 5 ani ai rugat un prieten să te împrumute cu o sumă de bani și nu te-ai simțit deloc confortabil.
Pasul 4.
După ce ai identificat un moment din trecutul tău cu același declanșator de frică, caută cel puțin 20 de beneficii pentru acea situație din viața ta.
Altfel spus, cum ai avut de câștigat de pe urma faptului că i-ai cerut ajutorul? Ce lecție ți-ai luat de aici și cum te-a format? La ce te-a făcut mai prezent? Ce te-a învățat?
Poate că relația voastră a devenit mai puternică. Și pentru asta, ai ales să îi urmezi sfatul și să faci un curs de educație financiară din care ai învățat să economisești.
Știu că aceste întrebări îți pot părea nenaturale. Dar câtă vreme nu recadrezi perspectiva asupra situației trecute, nu vei putea dizolva nici frica din prezent.
Povestea pe care ți-ai spus-o până acum, că faptul că ai împrumutat bani de la un prieten a fost numai un dezavantaj pentru tine, este doar o jumătate de poveste.
Contextul în sine a fost neutru. Situația respectivă nu a fost nici pozitivă nici negativă până ce mintea nu i-a pus etichetele care au făcut ca tu să o percepi așa.
Iar prin acest exercițiu o să vezi clar și cealaltă jumătate a situației.
Pasul 5.
După ce ai încheiat cu pasul 4, te invit să te întrebi cum ar fi fost un dezavantaj pentru tine dacă lucrurile s-ar fi întâmplat exact așa cum doreai.
Să zicem că îți doreai ca la momentul respectiv să nu fi fost nevoit să te împrumuți de bani de la prietenul tău.
Dacă lucrurile s-ar fi întâmplat așa, de ce lecții te-ai fi privat? Ce fel de creștere ai fi ratat dacă nu ai fi avut această situație în viața ta?
Poate că tocmai în urma acelui eveniment ați întărit încrederea unul în celălalt, și acest lucru nu s-ar fi întâmplat dacă nu îi cereai ajutorul.
Și aici te invit să găsești cel puțin 20 de dezavantaje, de abilități, relații și lucruri pe care le ai acum în viața ta și nu le-ai fi avut dacă nu ar fi fost acest context trecut.
Acesta este unul dintre cei mai dificili pași, pentru că mintea va continua să îți spună că nu există niciun dezavantaj la scenariile ideale. Dar nu te lăsa prins în această poveste, pentru că tocmai această perspectivă este cea care te face să nu acționezi.
Pasul 6.
Iar ultimul pas din acest proces este să pui în cuvinte care este cel mai rău lucru care s-ar putea întâmpla dacă ai acționa în ciuda fricii. Care este acel eșec de care te temi?
Apoi, găsește cel puțin 20 de beneficii pe care le-ai avea dacă acel lucru s-ar întâmpla. Imaginează-ți că deja s-a întâmplat – cum îți servește acel context? La ce lecții te invită și ce aduce bun pentru tine și viața ta?
Rolul acestui pas este să te ajute să ai o percepție echilibrată asupra situației pe care tu o numeai înainte ”eșec”. Ca să poți să acționezi înspre obiectivele tale dintr-o zonă de încredere și siguranță.
Îți reamintesc să nu treci la pasul următor până ce nu ai încheiat cu pasul de dinainte. La pașii 4,5 și 6 te invit să nu te oprești la 20 de beneficii, respectiv dezavantaje. Ci caută atâtea exemple, până devii convins că situația pe care lucrezi nu a fost sau nu este doar așa cum ai văzut-o până acum.
Știu că este un exercițiu complex și profund, însă cu fiecare pas pe care îl duci până la capăt te vei simți din ce în ce mai eliberat și mai inspirat să acționezi.
Poți să folosești pașii de mai sus oricând treci prin astfel de situații. Am lucrat de sute de ori acest exercițiu, atât cu mine cât și cu clienții mei și știu că funcționează. Te ajută să îți schimbi starea de la una agitată, de la apatie și anxietate la interes și încredere. Te ajută să treci de la inacțiune la acțiune inspirată.
La început, dacă nu ești obișnuit cu acest tip de exercițiu, mintea ta va avea tendința să spună că nu există dezavantaje pentru situația ta ideală și nici avantaje pentru situația din trecut pe care încerci să o eviți acum.
Însă acesta este momentul cheie în care este obligatoriu să nu îți crezi mintea, și să urmezi pașii din proces. Acesta este momentul în care îți schimbi perspectiva și învingi frica de eșec.
Dacă simți că ai nevoie de ghidaj să găsești beneficii și dezavantaje pentru situația ta specifică, te invit să lucrăm împreună într-o sesiune de coaching.
Așa vei avea ghidajul meu în timp ce tu aplici procesul. Ca să te poți concentra pe răspunsuri și nu pe întrebările pe care trebuie să ți le adresezi.
Dacă ești pregătit să nu mai lași frica de eșec să te oprească, scrie-mi un mesaj pe pagina de Facebook sau un e-mail la roxana@roxanastaniloiu.com și te voi ghida cu drag.
Îți doresc să ai inspirație și claritate și să îți construiești o viață cu intenție!
Roxana Stăniloiu

Despre Roxana:
Roxana este coach transformațional și facilitator cu metoda Demartini în cadrul comunității Dacian Pășcuță.
Misiunea ei este să îi ajute pe oameni să își manifeste dorințele în mod intenționat și să aibă viața pe care și-o doresc. Și face asta cu ajutorul unor instrumente practice, bazate pe Legile Universului.
One thought on “Cum să nu lași frica de eșec să te oprească din drumul către obiectivele tale”