De ce are nevoie un antreprenor?

Timp de citire: 4 minute

De multe ori ne întrebăm: De ce are nevoie un antreprenor? Care sunt acele abilități esențiale ca să fii un antreprenor de succes? Ce îi deosebește pe antreprenori? Așa că ascultând interviurile din platformă cu antreprenori și nu numai, am luat de ici și colo răspunsuri foarte faine. Adevărul e că invitații noștri sunt oameni foarte valoroși, nu că ne lăudăm. 😛

Am găsit răspunsuri care includ cuvinte cheie precum pasiune, chiar cu o doză de nebunie, curajperseverență și așa mai departe. Însă nu am auzit un răspuns complet care să conțină skill-ul  despre care îți povestim azi.

Deși noi considerăm că este unul foarte important. E vorba de abilitatea de a face liste. Nu sună foarte „fancy”, nu-i așa? Dar e crucial ca un antreprenor să aibă liste. Așa că noi am făcut lista listelor. 🙂

Așa că în continuare, îți prezentăm 13 liste utile care nu ar trebui să lipsească din „tolba ta”. Suntem convinși că vei găsi printre ele măcar câteva care o să ți se pară de folos. Ca să fie mai ușor de parcurs, le-am grupat în 3 categorii: oameni, lucruri pe care să le faci și lucruri pe care să nu le (mai) faci. Iată-le:

Oameni

  1. Experți

Aici recomandarea e să întocmești o listă cu experți din diferite domenii care pot să te ajute, să vină cu sfaturi și pe care, de ce nu, să îi aduci în echipa ta într-o zi.

  1. Parteneri

Existenți sau posibili parteneri. O evidență a lor o să-ți fie de folos în momentul în care vrei să stabilești parteneriate într-un proiect, pentru că o să știi exact fiecare pentru ce situație se potrivește.

  1. Jurnaliști

Chiar dacă presa are o reputație din ce în ce mai proastă în România, jurnaliștii pot să te ajute să îți promovezi afacerea și pot să te țină la curent cu noutățile. Așa că o listă cu ziarișți pe care îi cunoști sau pe care vrei să îi cunoști poate să îți fie utilă.

  1. Prieteni antreprenori

Relația cu oameni din aceeași categorie cu tine, cu aceleași interese și provocări poate să fie extrem de utilă. În primul rând pentru că știi că nu ești singur, apoi pentru că pot să vină cu sfaturi și soluții din experiența lor, ceea ce este un lucru valoros.

  1. Mentori

Oameni pe care îi admiri, de la care vrei să înveți. Fie că îi cunoști personal sau nu, lista asta te ajută să nu scapi din vedere unde vrei să ajungi.

*Cel mai important secret al acestor liste este să le menții mereu calde. Nu te ajută la nimic o listă de nume dacă nu menții contactul și relația cu ei. Orice nu se folosește, se pierde. Așa e și cu relațiile. Asigură-te că menții o legătură sănătoasă cu aceste „liste” și că mereu sunteți în raport win-win.

To do (Lucruri pe care vrei să le faci)

  1. Cursuri la care vrei să participi/cărți de citit

E cea mai importantă listă pentru educația ta. Știm foarte bine că un om ori crește, ori moare. Nu există stagnare. Așa că fă-ți o lista cu cărțile (găsești aici „câteva” recomandări) și cursurile pe care vrei să le parcurgi (dacă ești membru în Upriserz găsești aici sugestii de cursuri în funcție de obiectivele tale) și dă-ți și termene limită.

  1. Obiective

Unul dintre cele mai prețioase sfaturi de la Brian Tracy: scrie obiectivele pe hârtie și citeștele în fiecare zi. Îți recomandăm să ai o listă de obiective, grupate în țeluri pe termen scurt și țeluri pe termen lung. Cu lista asta nu o să pierzi niciodată din vedere care este motorul care te face să mergi la muncă în fiecare zi.

  1. Întrebări pentru clienți

Nimeni nu știe mai bine ce vor clienții decât chiar ei, clienții. Fă o lista de întrebări și nu ezită să le adresezi clienților fideli. O să primești feedback valoros. Pe Upriserz avem un curs creat de Daniela Irimia despre feedback, când ai timp aruncă o privire acolo.

  1. Idei de îmbunătățire

Ca să îți crești business-ul, e esențial să îl îmbunătățești constant. Să vezi ce poți să faci ca să oferi clientului o experiență și mai bună, un produs mai bun, să îl ajuți mai mult. Cred că lista asta ar trebui să fie cea mai schimbătoare, pentru că ar trebui să îmbunătățești constant afacerea, și implicit să vii cu noi și noi idei. Unele pot să fie puse în aplicare imediat, altele o să aibă nevoie de mai mult timp. Pune-le pe listă.

  1. Idei noi de afaceri

Notează-ți ideile pentru afaceri viitoare, chiar dacă nu ți se par atât de strălucite. Ideile cele mai bune nu vin atunci când te chinui să le afli. Notează-le când îți vin.

Not to do (Lucruri pe care nu vrei să le mai faci)

  1. Frici

Da, o listă a fricilor care te macină. Da, toți le avem. De ce e în categoria lucrurilor pe care nu vrei să le mai faci? Pentru că îți propunem un exercițiu prin care să scapi de ele. Nu merită să îți irosești energia, să le lași să te consume. Exercițiul îl știe Lorand de la Tim Ferriss și se numește „Fear Setting”. Practic în cazul fiecărei frici de pe listă trebuie să te gândești la 3 lucruri: Care e cel mai rău lucru care se poate întâmpla? Cum pot să evit să se întâmple? Dacă nu am reușit să evit, cum pot să repar?

O să vezi că lucrurile nu sunt chiar așa îngrozitoare și nu o să mai lași fricile să îți guverneze acțiunile. Dacă vrei să aprofundezi subiectul, găsești pe blog un articol despre cum să nu lași frica de eșec să te oprească.

  1. Obiceiuri negative

Șții și tu că nu e bine să continui cu ele. Nu doar că nu te ajută, ba îți fac chiar rău. Fă o lista cu aceste obiceiuri, apoi nu le mai face 😉 Înlocuiește-le cu obiceiuri bune.

  1. Greșeli

Una dintre cele mai utile liste este asta, a greșelilor. Pentru că o evidență a lor o să te ajute să înveți din ele și să nu le mai repeți.

Nu contează unde faci aceste liste, că le scrii într-o agendă, că ai diverse programe sau aplicații sau sunt simple documente în laptop. Important e să le faci și să ții cont de ele. Dacă vrei să știi la ce sunt bune greșelile și cum poți să le elimini din viața ta, găsești aici un articol valoros.

Să nu uiți, însă, că listele sunt acolo doar să te ajute să te organizezi. Să le faci și să le ții prăfuite într-un sertar nu o să-ți folosească la nimic. Important este să și acționezi. Pentru că antreprenorii de succes sunt de acord că limbajul universal al succesului este acțiunea.

Scrie-ne în comentarii tu ce liste ai și cât de des le actualizezi?

2 thoughts on “De ce are nevoie un antreprenor?

Leave a Reply