5 idei out of the box ca să te promovezi gratuit pe timp de criză (și în afara ei)

Timp de citire: 7 minute

Salut,

Silviana aici, owner la Crossline Marketing, agenție specializată în comunicarea creativă a brandurilor, în online și în offline.

Ceva din titlul acestui articol te-a făcut să spui că merită să îl citești. Și dacă ar fi să pun pariu, aș spune că te-ai oprit la cuvintele promovare gratuită pe timp de criză.

Nu le-am folosit degeaba. Pentru că în articolul acesta am să îți arăt, pe bune, cum poți să câștigi vizibilitate pentru brandul tău, fără să te atingi de bugetul de publicitate. 

Am ales 5 idei adaptate zilelor noastre, pe care poți să le folosești și tu de îndată. 

Pentru că sunt simplu de implementat, nu necesită cine știe ce cunoștințe tehnice din partea ta sau a echipei de marketing.

Nu o să găsești sfântul Graal al promovării aici, însă dacă vrei niște idei diferite, care nu te costă nimic, însă te ajută să dai vestea despre cine ești și ce vinzi, citește mai departe.

Iată cele 5 idei:

  1. Creează branded content în social media (dar nu așa cum crezi)

Dacă ai butonat un pic prin setările paginii tale de brand e posibil să fi descoperit că Facebook îți permite să creezi branded content în colaborare cu alte pagini.

De ce te ajută asta? 

Pentru că așa îți poți deschide afacerea spre audiențe noi, foarte targetate.

Să creezi parteneriate mai ales în condițiile actuale, e o decizie smart, care poate să îți salveze afacerea. 

Printr-un parteneriat comercial ataci piețe noi și ajungi la cumpărători noi. 

Ce fel de parteneriate să faci și cu cine? 

Întreabă-te mai întâi care sunt afacerile care o completează pe a ta și pornește de acolo.

Uite un exemplu: tu vinzi haine, fă un parteneriat cu cineva care creează accesorii.

Vinzi accesorii? Procedează invers, mergi către afacerile care vând haine. 

Găsește acele afaceri care adaugă valoare businessului tău și mergi spre ele.

Cu ceva ani în urmă, Uber și Renault au sărbătorit Ziua Internațională a Mediului împreună. Au oferit curse gratuite cu noua mașină electrică, Zoe, pentru toți clienții Uber. Poți face și tu un parteneriat similar!

Sigur, acum focusul este online. Așa că oferă experiențe în mediul acesta.

Propune unei alte companii să susțineți în comun un eveniment online, pe care să îl difuzați simultan pe canalele voastre sociale. Sau creați un concurs împreună pentru publicul ambelor afaceri. 

După ce ai trecut deja de primii pași în parteneriat, poți merge și mai departe. Cât de departe? Poate te inspiră inițiativa unui furnizor de platforme video din China.

Kuaishou, companie evaluată la 28 de miliarde de dolari, a oferit în timpul perioadei de izolare servicii de educație în mediul online. Împreună cu alte câteva platforme video și în colaborare cu Ministerul Educației din China, a deschis o sală de clasă online pentru elevii din toată țara. Win-win pentru toată lumea și super vizibilitate pentru Kuaishou.

  1. Transformă-ți angajații în micro influencers

Între un influencer căruia îi oferi un produs pentru prima dată și un angajat care îți vinde produsele de ceva vreme deja, care crezi că este mai capabil să prezinte corect beneficiile și în final să fie un bun ambasador pentru compania ta?

Aș alege de fiecare dată angajatul care știe să îmi spună câteva beneficii ale produsului meu, chiar și dacă abia l-am trezit din somn

Poate că ești tentat să crezi că influencerul va face compania ta mai populară. Posibil, dar o va face populară în rândul publicului care te interesează?

Poate spui că angajatul tău nu se va pricepe să creeze conținut relevant. Însă totul se învață, iar dacă te uiți atent în social media, fiecare produce de fapt conținut relevant pentru comunitatea lui.

Aș spune chiar că angajatul tău o să vorbească mult mai direct în durerile și of-urile pe care le are publicul tău țintă.

Dacă ți se pare greu să îți convertești angajații în micro influencers, vreau să citești rezultatele pe care le-a avut o companie din China cu oamenii săi. Cred că te va ajuta să depășești reticența pe care o avem câteodată în fața unei idei noi.

Lin Qingxuan a închis 40% din magazinele sale din cauza carantinei impuse în China. În loc să își concedieze oamenii, compania a preferat să îi transforme în influenceri pentru produsele sale. Angajații au început să producă și să distribuie conținut online, pe rețele digitale precum WeChat. Rezultatul: vânzările companiei s-au triplat.

  1.  Nu striga mai tare numele brandului tău, folosește mai multe “microfoane” 

Un simplu mesaj precum: Ne găsești și pe instagram sau Am publicat un material nou pe blog poate să îți îmbunătățească imaginea de brand și să sporească numărul de conversații pe care oamenii le au despre tine.

E surprinzător cât de puține branduri fac cross promotion pentru propriul brand sau cât de rar folosesc această metodă. Citește aici cross promotion ca acea metodă care îți permite să te promovezi încrucișat pe platforme diferite.

Și tu poți să faci asta. Poate o faci deja. Dar dacă vrei cu adevărat rezultate fă-o constant și smart. 

Uite câteva locuri unde poți face cross promotion pentru brandul tău în mod gratuit:

  • Siteul companiei tale (adaugă aici linkurile canalelor sociale unde comunici frecvent, nu pune Youtubeul dacă acolo ai un singur video produs acum 3 ani, ci alege acele canale unde chiar ești prezent)
  • Locul dedicat poveștii companiei tale de pe Faceboook (pe care îl găsești în partea dreaptă)
  • Descrierea contului de Youtube și descrierea de sub videouri (aici poți să treci canalele tale sociale)
  1. Folosește-te de cea mai bună carte de vizită (pe care nici măcar nu trebuie să o tipărești)

Linkurile tale din semnătură sunt active? 

Trimiți oamenii care vor să afle mai mult spre canalele tale oficiale de Facebook și Instagram? Dacă faci toate astea deja, e minunat. 

Însă dacă nu ai încă o semnătură profi cu linkuri active, te încurajez să o creezi chiar acum gratuit: https://www.hubspot.com/email-signature-generator

Uite mai jos cum arată semnătura pe care am creat-o în exact 3 minute și 20 de secunde (pe ceas). Linkurile sunt funcționale atunci când semnătura apare în mail.

Observă că am folosit un cârlig chiar înainte de numărul de telefon. 

Folosește spațiul extra din semnătură ca să atragi atenția, să trimiți oamenii către un articol relevant de blog, să oferi un pic de valoare sau să devii memorabil.

Vei fi uimit cât de multe leaduri poți să obții doar cu o semnătură.

  1. Oferă conținut valoros ca monedă de schimb

Fiecare dintre noi poate fi specialist in anumite domenii.

Să spunem că afacerea ta este să vinzi termopane. Cel mai probabil știi extrem de multe detalii despre cum să alegi geamul perfect sau la ce să fii atent să nu iei vreo țeapă.

Ce ai tu sunt informații specializate pe care cei care își renovează casa sau designerii le vor aprecia. 

Folosește informația ca monedă de schimb. Cum?

Pasul 1:

Vezi cine sunt oamenii interesați de informațiile tale (Cine ar fi interesat să afle mai multe despre geamurile termopan? Cine are nevoie de informațiile pe care tu le ai ca să ia decizii corecte?)

Pasul 2:

Oferă gratuit acest tip de informații în oricare formă îți e la îndemână pe blogul tău (video scurt, postare socială, articol de blog șamd). Nu te bloca asupra formei, conținutul contează mai mult decât modul în care îmbraci informația. 

Pasul 3:

Mergi mai departe și produ conținut cu informațiile tale pentru blogurile altor companii ai căror fani sunt interesați să te asculte. 

(Indiciu: Articolul pe care tocmai îl citești este un exemplu 🙂

Hai să recapitulăm. 

Fără să cheltuiești nimic poți să îți faci compania cunoscută dacă:

  • Produci branded content împreună cu alte branduri care îți completează afacerea
  • Folosești micro comunitățile la care au acces angajații companiei tale
  • Îți promovezi “încrucișat” brandul (adică pe mai multe canale, în mod constant)
  • Ai o semnătură care spune mai mult decât numele și numărul tău de telefon
  • Creezi conținut valoros pentru comunitatea altor organizații (și te promovezi la schimb)

Dacă rămâi deschis și ești dispus să experimentezi în afacerea ta, poți să aplici metode simple (dar eficiente) ca să te promovezi gratuit.

Uneori e suprinzător cât de ușor poți face cunoscut numele companiei tale. O idee originală și ușor de implementat poate să fie unde te aștepți mai puțin. 

În final, am să îți las tot un exemplu care arată o oportunitate pentru promovare.

Zilele acestea stăm foarte mult online și petrecem peste 30% din timp în meetinguri. Zoom sau Skype sunt deja parte din viața noastră, așa cum e cafeaua dimineața.

Poate ai remarcat și tu că unii oameni aleg să își personalizeze fundalul din ședințele online cu peisaje exotice. Palmieri, zgârie nori sau plaje însorite.

Noi am vrut să folosim acest spațiu să comunicăm mai mult despre Crossline Marketing, despre cine suntem și ce facem. 

Uite mai jos câteva exemple de fundaluri pe care designerul nostru le-a creat și pe care le folosim când avem un meeting online (le poți folosi și tu dacă te inspiră). 

Să îți fie cu folos! Și dacă simți că ai nevoie de mai mult ajutor în campaniile tale, suntem AICI să ți-l oferim.

Silviana Marin,

Founder Crossline Marketing


Despre Silviana:

Silviana este fondatoarea agenției digitale, Crossline Marketing și co-fondatoarea Simplizi, prima librărie de șabloane de marketing. Experiența și studiile sale, o ajută să comunice în media diverse, pe nișe diferite de business, oferind servicii specializate de cross marketing.

2 thoughts on “5 idei out of the box ca să te promovezi gratuit pe timp de criză (și în afara ei)

Leave a Reply